Jasminskolan hotas av nedläggning

Av alla hundratals verksamheter som Skolinspektionen besökt i sydöstra Sverige, är kritiken mot Jasminskolan den i särklass allvarligaste. Inom kort avgörs skolans framtid.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2013-02-19 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

Skolan har fortfarande inte lyckats rätta till bristerna och riskerar nu att förlora sitt tillstånd.

- De tycker att de har fått så lite tid på sig, och det kan jag förstå, men hade de kunnat visa några goda exempel, så ...

Det säger Marie-Louise Hultman på Skolinspektionens Linköpingsavdelning, som själv besökt Jasminskolan flera gånger och pratat med elever, lärare och rektor. Senast i mitten av januari gjorde hon ett oanmält besök.

Missförhållanden
Skolan har en inriktning mot islam och miljö, och har särskilt kommit att locka elever med somaliskt ursprung. I våras fick Skolinspektionen kännedom om missförhållanden på skolan. Om elever som inte fick tillräckligt stöd, och om en rektor utan pedagogisk insikt.

Sedan dess har Marie-Louise och hennes kollegor haft en tät kontakt med skolans företrädare. NT har skrivit om processen ett flertal gånger. De har sett vissa framsteg, men mest av formell karaktär. Nu finns dokumentmallarna, men inte innehållet.

Och det är det som Marie-Louise syftar på, när hon säger att hon saknar goda exempel.

- Allt måste inte vara perfekt i alla hörn, men vi behöver se exempel som tyder på att det kommer bli bra, när de fått tid att jobba igenom alla ämnen.

Kritiken i somras var benhård.

- Vi har 90 punkter som vi kan bedöma, och det var inte många som de inte hade kritik på. En vanlig skola kan vara allt mellan 5 till 15 punkter, säger hon.

NT har bett om en intervju med rektorn på Jasmineskolan, men hon har avböjt att medverka.

Läs mer i dagens NT eller via e-tidningen.´

Klicka här för att komma till e-tidningen

2009, mars: Sommarens Ekonomisk förening ansöker om att få starta en grundskola i Norrköping med islam och miljö som profilämnen, under namnet Jasminskolan.

2010, januari: Skolinspektionen avslår ansökan. Jasminskolan överklagar beslutet och bifogar bland annat en lista på 46 intresserade elever.

2010, mars: Skolinspektionen ändrar sig och ger klartecken för start.

2010, augusti: Jasminskolan öppnas i lokaler på Gamla lasarettet. Viss debatt uppstod efter invigningen eftersom männen och kvinnorna hänvisades till olika matsalar. En av huvudmännen, Omar Nur, erkänner senare att de gjort ett misstag (enligt bloggen Muslimska friskolan, den 13 sept 2010).

2011, mars: Jasminskolan söker tillstånd att öppna i Sundsvall och Linköping. Avslås. Ansökan - åtminstone i Sundsvall - anses undermålig.

2011, maj: NT besöker skolan, som då har ett 80-tal elever från Norrköping och Linköping. En elev berättar att hon är tryggare nu, än på sin tidigare skola, där hon skämdes för sin slöja och sin kjol. Alla elever har ett annat modersmål än svenska.

2012, april: Skolinspektionen får in de första rapporterna om problem på skolan.

2012, juli: Skolinspektionen riktar skarp kritik, och hotar stänga skolan. Huvudorsaken: rektorn saknar pedagogisk insikt, vilket fått klara följder för undervisningen. Senast den 28 september ska bristerna åtgärdas. Skolan har nu ett 60-tal elever.

2012, september: En ny rektor är anställd, men hon vill inte uppge sitt namn för NT. Inte heller kommunens tjänstemän vet vad hon heter. I en jobbannons på nätet hittar de till sist namnet, Tazim Manjothi.

2012, oktober: Skolinspektionen ger skolan tillstånd att fortsätta sin verksamhet, men kommer fortsätta att hålla den under uppsikt.

2012, december: Tålamodet tryter igen hos Skolinspektionen. De utlovade förändringarna har inte infriats, ser de vid ett besök på skolan, och nu skärps kontrollen.

2013, januari: Vid ett oanmält besök konstaterar Skolinspektionen att några nya lärare anställts, och att deras behörigheter är något bättre än de tidigare. De ser en positiv trend, men läget är inte tillfredsställande. Hotet om tvångsnedläggning återstår och beslut väntas i februari/mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om