Avtalet med Attendo går ut den 31 mars nästa år, men kommunen måste ta beslutet i god tid för att antingen hinna genomföra en ny upphandling eller förbereda kommunen för att ta tillbaka enheten.
- Nämnden ska ta ställning till om vi ska upphandla eller inte, där har vi olika åsikter. Det är ingen hemlighet att jag är absolut emot att vi ska fortsätta upphandla verksamheten. Inte minst med tanke på vad som kommit fram om Carema det senaste året. Men också det senaste med Attendo, där vi nu kontrollerar riktigt ordentligt om de följer avtalet, säger Kerstin Hildebrand (V), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Vinsten är ett problem
Hon tycker det är för tidigt att säga att kommunen blivit förd bakom ljuset av Attendo, men anser att det finns tillräckligt mycket underlag för att nämnden ska göra en noggrann värdering av hur företaget motsvarat avtalet.
- Jag känner mig väldigt tveksam till att göra en ny upphandling, men sedan är ju jag en del i en koalition som ska föra en diskussion om hur vi ska förhålla oss.
Kerstin Hildebrand är skeptisk till att riskkapitalägda vårdbolag, eftersom det är svårt att komma åt företagens vinstideologi.
- För att vi ska komma åt siffrorna bakom fordras en helt annan lagstiftning än den som finns idag. Via avtalen kan vi komma åt till exempel meddelarfrihet men inte hur de ser på vinster. De här stora vårdföretagen har ju skapats för att göra vinster. De har inte social välfärd som mål, säger hon.
Hon vill inte kommentera de kritiska synpunkter som anonyma före detta anställda i Attendo fört fram i NT, men känner ändå en oro för att extrapersonal inte tas in vid vak av döende personer.
- Min oro finns för att vinstintressen leder till besparingsåtgärder som tar sådana uttryck. För mig är det helt ovärdigt och helt utanför min föreställningsvärld, säger hon.
Skilda åsikter
Vänsterpartiets koalitionspartners är Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De vill ännu inte säga var de står i frågan om den aktuella enheten ska upphandlas eller inte.
Men socialdemokraten Jan Berglund, förste vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, uttrycker ändå en personlig uppfattning.
- Personligen tycker jag att kommunen ska driva vård, omsorg och skola. Sedan kan det finnas privata utförare, utan vinstintresse, som driver vissa verksamheter. Men jag tycker inte det ska vara riskkapitalbolag som gör det.
Gunnar Asserhed (FP), andre vice ordförande
i nämnden, är principiellt för upphandlingar eftersom flera utförare gynnar mångfalden.
- Vi tycker att mångfald leder till utveckling av kvalité och verksamhet. Det är vi väldigt överens om i alliansen.