I brevet, som vård- och omsorgskontoret fick i måndags, berättas om tjänstledigheter som inte kompenserats fullt ut och om personal som under en period var tillsagd att inte ta in någon vikarie om det inte var minst två personer sjuka. Enligt brevskrivaren kan en anställd på kvällen ha upp till 27 klienter att gå till på fem timmar. Om en klient tar 45 minuter får resten ungefär tio minuter var. I brevet beskrivs personal som mår dåligt, men inte törs säga ifrån och klienter som inte får den vård som de behöver.
Ska kontrollera
- Vi vill naturligtvis se om det ligger något i det som skrivs i brevet, säger Lars Carlsson, vård- och omsorgschef.
Förra året kontrollerade vård- och omsorgskontoret bemanningen inom privata enheter under två månader, men hittade då inga konstigheter när det gäller de här hemtjänstområdena.
Lägre bemanning
Det samma gällde de båda äldreboenden som Attendo driver i Norrköping, men när vård- och omsorgskontoret har kontrollerat vidare, efter att ha fått ett annat anonymt brev, ser det ut som att bemanningen under de kontrollerade månaderna varit två-tre årsarbetare lägre än vad avtalet säger. Därför har kontoret begärt in lönelistor för hela 2011 för att kunna kontrollera den faktiskt arbetade tiden som lön har betalats ut för.
Nu begär kontoret in uppgifter på motsvarande sätt för de båda hemtjänstområdena.
- Det kan vara svårt att få in vikarier direkt på morgonen om någon är sjuk en helg till exempel, säger Birgitta Samuelsson, programsekreterare på vård- och omsorgskontoret.
En liten skillnad kan det bli någon månad, men när Norrköpings kommun upphandlar äldreomsorg skrivs ett avtal som anger vilken bemanning som krävs och sett över tid måste den hållas.
Charlotte Näsström Morén är presschef hos Attendo. Hon förklarar att företaget och kommunen haft lite olika sätt att räkna på.
- Det har blivit en missuppfattning. Kommunens egna verksamheter har fått en mall för att rapportera timmar, men vi privata har inte haft samma grund.