Människa och djur i centrum

Den som är ute i tidiga morgontrafiken har möjligen sett det udda ekipaget. Ett helt släp med hundburar. Det enda i Sverige. Varje morgon fyller Janne Doggsen släpet med hundar och styr kosan mot skogarna mellan Simonstorp och Rejmyre.

Nästan som på ett vanligt dagis där varje barn...förlåt, hund, har sin egen låda.

Nästan som på ett vanligt dagis där varje barn...förlåt, hund, har sin egen låda.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2012-02-03 00:00

Väl där, ett par mil norr om Norrköping, går knappast skylten att missa i vägrenen.

"Välkommen till DoggsenCenter - människa och djur i centrum".

Hundarna hämtas i Norrköping
Att djur - och framför allt hundar - är i centrum på gården går heller inte att undgå. De ihållande skallen bildar en karaktäristisk ljudkuliss och hela det snöpudrade landskapet är uppbyggt för att träna, rasta, härbärgera och ta hand om hundar.

- Det här är vår dröm som har gått i uppfyllelse, säger Janne Doggsen och visar vägen från det nu parkerade hundsläpet och in i det kombinerade hunddagiset och raststugan.

För tre år sedan köpte han Stall Rödkärr tillsammans med övriga familjen, Anna och dottern Frida Doggsen, och har under ett par intensiva år byggt upp den verksamhet som omfattar hunddagis, hundpensionat och rehabilitering. Eftersom gården knappast ligger centralt, ingår det
i servicen att dagishundarna hämtas och lämnas varje dag på två olika platser inne i Norrköping.

Det är där hundsläpet kommer in i bilden.

Som ett dagis för barn
- Specialbyggt i Tyskland, säger Janne Doggsen efter att ha demonstrerat hur hundarna skuttar upp i de speciella burarna.

- Det sparar in fem mil i bil för hundägarna varje dag. Mellan 15 och 20 hundar kommer hit varje dag. Vi hämtar på morgonen och lämnar på eftermiddagen.

Det är som ett vanligt dagis för barn. Varje hund kommer med sina speciella behov och önskemål. Till och med ryggsäcken skickas med. Vissa hundar ska rastas mycket, andra mindre. Somliga hundar ska vara inne, andra ute. Vissa hundar behöver träning, andra klarar sig ändå. Och somliga hundar ska jobba hårt under dagen, andra ska ha krafter kvar till kvällen.

"Struktur och fasta tider"
- Man märker hur starka band många har till sina hundar, konstaterar Anna Doggsen.

- Det är nästan viktigare att välja rätt hunddagis än dagis för barnen.

Själv jobbar hon också med samspelet mellan djur och människor och ansvarar för hundcentrets rehabverksamhet. DoggsenCenter tar inte bara emot hundar, utan också ungdomar som behöver lotsas rätt i samhället. Ungdomarna får jobba med hundarna med båda parterna som vinnare.

- Det är ingen nyhet att människor mår bra ihop med djur, säger Anna Doggsen.

- Här kan hundarna ge ungdomarna struktur och fasta tider. Det blir lite skillnad för någon som kanske bara suttit vid datorn hela nätterna tidigare. Här handlar det om att gå mellan sex och åtta mil i veckan med hundarna. De får också lära sig att ta ansvar och känna sig behövda. Det blir många positiva effekter. På sikt kan vi slussa ut våra ungdomar i arbetslivet eller i fortsatta studier.

Verksamheten växer
Janne och Anna Doggsen beskriver en situation där både människor och hundar mår bra av varandra. Samtidigt är det dags för en av dagens första promenader och ett gäng ungdomar ger sig iväg in i skogen, längs någon av de utmärkta rastslingorna, med varsin hund.

Dessutom praktiserar skolungdomar från Praktiska Gymnasiet och Himmelstalundsgymnasiets hundinriktning på gården. På den sistnämnda undervisar också Anna Doggsen
i psykologi.

- Både jag och Janne har jobbat med människor tidigare, säger hon, och vet vikten av att använda hundarna som ett sorts terapiattribut
i rehabiliteringen. Det är mycket vanligare utomlands än här.

Ändå, menar de, är inte deras verksamhet unik ens i Sverige. Men den växer. Nästan i mesta laget till och med.

- Det var inte meningen att det skulle bli så här stort, säger Janne Doggsen med ett skratt.

- Hunddagiset ingick inte i planerna från början. Men det blev snart efterfrågan på det. Fast vi vill inte växa oss för stora. Det är inget syfte att bli så stora som möjligt. Det viktiga är att det fungerar bra.

- Jag brinner för att utveckla samspelet mellan människa och hund. Den ömsesidiga förståelsen är oerhört viktig i ett hundägarskap.

Inrutade dagar
DoggsenCenter är, trots fokus på hundarna, en allmänt lantlig idyll där gården vimlar av ponnies, getter, kaniner och höns. Anna Doggsen visar upp en väldigt liten ponny och en väldigt stor kanin och till slut hakar getterna, med ledaren Bosse i spetsen, på på rundvandringen runt ägorna. Hundar skäller från sina burar och borta i skogsbrynet skymtar stängslet som ramar in det 600 kvadratmeter stora hägnet där de livliga får springa fritt på bestämda tider.

Hela verksamheten är ytterst detaljstyrd där hundarnas dagar, snudd på minuten, är klart och tydligt inrutade. Anslag talar om vad som ska göras när och hur. När eftermiddagen kommer fyller Janne Doggsen släpet med hundarna igen, åker in till stan med dem för att möta ägarna varvid lugnet tillfälligt lägger sig över hundgården där både människorna och djuren kan samsas
i centrum.Gunnar Hagberg11-200 328gunnar.hagberg@nt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om