- I Norrköping har vi mycket jobb till våra medarbetare vilket är vårt grunduppdrag. Det finns inget som är så förödande för våra medarbetare som när vi har för dåligt med jobb, säger Pernilla Elving som ansvarar för Östergötland, Södermanland, Örebro och Gotland.
Flera medarbetare i Norrköping har kritiserat både den fysiska och psykiska arbetsmiljön på Samhall. Sedan dess har ledningen haft möte med både fackliga representanter och medarbetare. Pernilla Elving instämmer i vad områdeschefen Anders Rydberg sagt att kaoset på basenheten beror på att verksamheten i Finspång har flyttat in vilket är ett övergående problem.
Hon var själv på plats redan samma dag som NT publicerade den första artikeln och håller med om att det trångt, men anser att det inte är så konstigt eftersom det pågår en ombyggnad.
nFlera klagomål har framförts om att exempelvis handtruckar inte kan användas för att få en bra arbetshöjd i de fullpackade lokalerna, var det så?
- Jag kan inte svara på rak arm hur det såg ut, säger Pernilla Elving.
nKan det vara så att lokalen har blivit för liten just för att det är så mycket jobb?
- Att vi skulle ha större lokaler är inte aktuellt. Då får vi fundera på om vi har rätt typ av jobb. Vi diskuterar med våra kunder att få jobba mer hos dem i stället. Vi vill inte lägga våra pengar på lokaler utan på personalutveckling.
nSamhall liknas med ett bemanningsföretag, hur lämpligt är det för arbetstagare som har en sjukskrivningshistorik?
- Vårt uppdrag är ju att utveckla människor med funktionsnedsättning genom arbeten. Och det är ju riktiga arbeten som företag är beredda att betala för. Sedan måste vi göra anpassningar, alltifrån tekniska hjälpmedel till att man sätter ihop teamen på olika sätt.
nLyckas ni med det, det har klagats på för få stolar?
- Det tycker jag låter jättekonstigt, det är inget som varken jag eller fackliga företrädare har fått signaler om, det tycker jag är lite märkliga uttalanden.
nAndra klagomål har varit att personal förflyttas mot sin vilja. Hur pass lyhörd är man för de egna önskemålen?
- Naturligtvis måste man lyssna på individen, men ibland måste man ju utmana sina egna gränser och där kanske vi inte skiljer oss åt oavsett om vi har en funktionsnedsättning eller ej. Vissa gillar förändringar, andra gillar det inte alls.
nMen om någon får panikångest av höjder, varför måste hon städa läktare på höga höjder?
- Jag är övertygad om att en person med höjdskräck inte skulle vara kvar på en sådan arbetsuppgift om det kom till vår kännedom. För i så fall skulle vederbörande omgående få en ny arbetsuppgift som tar vara på och utvecklar vederbörandes förmågor.
nVarför så viktigt att de ska prova något annat om de inte vill?
- Det är ett uppdrag som ägaren, staten, har gett oss. Vi har som mål att få ut sex procent av våra medarbetare i andra jobb. Därför måste vi hela tiden jobba med utveckling men vi måste ju titta på varje individ.
nHur lämplig är en person som personalledare om man rekommenderar dränkning före att hoppa?
- Om den här personen har uppfattat det på det här sättet så är det förstås olyckligt och jag har stor respekt för den egna upplevelsen. Objektivt har jag däremot mycket svårt att tro att vår personalledare skulle ha uttryckt sig på sådant sätt.
nFår arbetsledarna någon handledning?
- Vi har ett telefonstöd för våra personalledare som de kan ringa dygnet runt. Och vi jobbar mycket ihop med vår företagshälsovård med personalärenden som vi inte kan reda ut själva.
nDet låter ju som att allt är bra eller ska ordna sig, blir du något bekymrad över den kritik som ges?
- Det är klart vi lyssnar på våra medarbetare och Anders Rydberg har haft kontakt med sina och de fackliga företrädarna, men uppenbart är det ju personer som ringer till dig som inte mår bra. Men om det sedan beror på det här eller personliga problem det vet vi ju inte heller.