Jakttiden har förlängts

Naturvårdsverket beslutade på måndagen om förlängd skyddsjakt på vargen som rivit får på Vikbolandet. Jakten förlängs till och med den 31 oktober.

Säkraste sättet att hålla rovdjuren borta från fåren är att hägna in dem med elstaket. Hur det är med lamadjur, som används på vissa platser, saknas det undersökningar om.

Säkraste sättet att hålla rovdjuren borta från fåren är att hägna in dem med elstaket. Hur det är med lamadjur, som används på vissa platser, saknas det undersökningar om.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2011-10-04 00:00

- Oj, så länge, då vill de verkligen ha bort vargen.

Det var jaktledaren Lars Ståhls första kommentar då han fick beskedet om fortsatt skyddsjakt under hela oktober.

Vargen som härjat hos fårägarna på Vikbolandet har fram till den 2 oktober dödat 85 får. Totalt har 108 får dödats. Av dessa har en varg i Hällesta tagit 23. Sex får saknas och en älgkalv har dödats.

300 jägare
Redan på söndagen planerades det för en fortsatt jakt på Vikbolandsvargen. Nu, när älgjakten startar, kan det bli så många som drygt 300 jägare som kommer att delta i jakten.

- Med modern teknik så går det bra att hålla koll på jaktlaget. Vi har ju både dator och framförallt mobiltelefoner. Alla har också mitt nummer, så händer något så vet alla det, säger jaktledaren Lars Ståhl, som berättar att man i veckan ska ha ett planeringsmöte.

- Det får absolut inte bli vilda västern av det utan vi ska ha full kontroll på det, säger han.

Bara att anmäla sig
Är jägarna godkända för älgjakt och avlagt skjutprov, har licens och allt annat i ordning så är det inget som hindar att man deltar i vargjakten. Något krav på att det är de egna jaktmarkerna finns inte när det gäller den här skyddsjakten. Utan, enligt Lars Ståhl, kan den som är intresserad anmäla sig.

Vargen som nu under en längre tid lyckats hålla sig undan jägarna har rivit får på minst tre gårdar. En av gårdarna har drabbats mycket hårdare än de andra.

- Det är klart att har vargen fått smak på det här och ser att det finns stora besättningar och det inte är så kartigt stängslat utan det bara är att kliva över ett svagt staket och ta för sig av frukost, lunch och middag, då håller han sig där, säger Thomas Modin på länsstyrelsens rättsenhet.

Länsveterinären Torsten Jacobsson säger till NT att det förs en diskussion om vilket ansvar man har som djurhållare vid en rovdjursattack.

- Frågan är inte prövad och gränsdragningen är inte satt, men det är klart om dina djur är utsatta för en risk att bli skadade så ligger det i djurskyddslagens andemening att du har skyldighet att försöka undvika den, säger han och tillägger:

Begränsad kunskap
- Djurhållarna här i länet är inte vana vid rovdjursattacker, så beredskapen och kunskapen är inte så stor, säger han. Oavsett vilket så har det här satt igång en diskussion hos länsstyrelsen som i nuläget inte avser att göra något i djurskyddsfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om