- Gränsen på 210 vargar tycker jag var rätt löjlig. De vargar som inte gör någon skada ska få leva. Men det förutsätter att vi har en fungerande skyddsjakt, säger Fredrik Roos, fårbonde på Vikbolandet.
Fredrik ställer sig försiktigt positiv till förändringarna men anser att skyddsjakten måste bli mer effektiv.
"Alldeles för lång tid"
- Först nu har man sagt ja till skyddsjakt av vargen som fällde får i Mörje. Det tar alldeles för lång tid och då kan man tänka sig hur situationen är i Värmland och Dalarna, säger han.
Anledningen till förändringarna är den kritik som har riktats mot Sveriges rovdjurspolitik från EU-kommissionen.
Brutit mot EU-direktiv
Kommissionen anser att licensjakten brutit mot EU:s direktiv om skydd för rovdjur. Jakt får bara tillåtas om det inte finns några alternativ och EU-kommissionen ser inte heller att jakten skyddar mot inavel.
I ett pressmeddelande från regeringen säger miljöminister Andreas Carlgren att den slopade licensjakten är nödvändig för att hålla vargpolitiken inom Sverige.
- Den svenska rovdjurspolitiken är på rätt väg, med minskad tjuvjakt och en långsiktig genetisk hälsa för vargstammen. Vi ger nu besked som ger oss förutsättningar att behålla besluten i Sverige, och undvika ett mångårigt dödläge i EU-domstolen, säger han.
Problem med inavel
Svenska Rovdjursföreningen är inte nöjda med regeringens handlande utan anser att man i stället ska avstå från all vargjakt tills problemen med inavel är lösta.
- Regeringens förslag skiljer sig inte nämnvärt från den vargpolitik som Rovdjursföreningen och andra naturvårdsorganisationer anmält Sverige till för EU-kommissionen. Det enda man tycks göra är att försöka hitta juridiska kryphål för att fortsätta begränsa vargstammen, säger Ann Dahlerus.