Vargen kan ha rotat sig i Östergötland

Det var en varg som rev fåren vid Mörje på Vikbolandet på tisdagen. Den bedömningen gör nu länsstyrelsen. Men det krävs en snöig vinter för att avgöra om vargen har kommit för att stanna.

norrköping2011-07-24 00:00

- Enligt min bedömning är det en varg som har gjort det här, säger länsstyrelsens besiktningsman Lasse Larsson som på onsdag morgon var ute i hagen vid Mörje Östergård och undersökte de rivna fåren.

Han besiktigade även djuren efter den förra attacken i Hestad och ser många likheter.

- Det är ett liknande tillvägagångssätt förutom att den här gången har vargen inte ätit något av djuren. Det är lite förbryllande men förmodligen har den blivit skrämd av något, säger Lasse Larsson.

Vet var den ska hugga
Han tittar noga på fårens halsar och hittar hål från tänderna. Att det är fem centimeter mellan hålen tyder på att det är ett hunddjur som har huggit och han kan också se att betten varit kraftiga.

-  Vargen är duktig på precision, den vet precis var den ska hugga för att döda, säger Lasse Larsson.

Fårägaren Niklas Nilsson och hans fru Linda fick i går ett samtal från polisen som berättade om attacken. En man som varit i närheten hade hört att fåren var oroliga och larmat.

- Han hörde ett jäkla liv och fåren sprang runt med uppspärrade ögon, berättar Niklas Nilsson och skakar på huvudet.

Sånt man läser om
- Det här är sånt man läser om, det händer andra men inte oss.

De har hittat sex djur, tre tackor och tre lamm, som blivit rivna. Fåren som fortfarande springer omkring i hagen är märkbart stirriga.

- Det är klart man är orolig att den ska komma tillbaka, säger Niklas Nilsson.

-Det som är viktigt nu är att skydda sina djur, det är det enda jag kan säga till djurägare. Se till att stängslen är hela och att det inte finns några krypmöjligheter. Vargar hoppar inte gärna men kan ta sig in via en sten invid stängslet. Det går också att hänga ut några plastpåsar eller helt enkelt ställa ut en radio som låter under natten, säger Lasse Larsson.

Viktigt att rapportera
Om det rör sig om en stationär varg, alltså en som har bosatt sig i trakten, är för tidigt att säga, anser han.

- Det kan vara det. Vi spårade i vintras men det krävs en vinter till för att avgöra. Det är viktigt att alla som rör sig i markerna i vinter rapporterar till länsstyrelsen om de ser spår.

Fjärde attacken i år
Den misstänkta vargattacken på tisdagen är den fjärde i Östergötland i år. I början av juli revs minst åtta får i Hestad i Häradshammar. I maj dödades flera får i nära Valdemarsvik och en nötkalv utanför Bottna. Två attacker har också skett i norra delen av Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om