En hjälp i valet och kvalet

Att välja rätt parti inför höstens val är inte alltid det lättaste. Men nu kan man få en liten hjälp på vägen med NT:s valkompass på nt.se.
Testa själv på www.nt.se/val2010

Foto:

Norrköping2010-04-22 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

Genom att ta ställning till ett trettiotal påståenden ger valkompassen dig en möjlighet att jämföra dina åsikter med de olika partiernas.
Inom några minuter får du svar på vilket block och vilka partier du sympatiserar mest med.

För att låta några experter i ämnet politik testa valkompassen begav vi oss till rådhuset där sju av kommunens ledande politiker fick göra testet.

En representant var från de största partierna tog ställning till frågorna, och resultaten ledde till en blandning av igenkänning, skratt, en del förvåning, lite irritation och en del skvaller och snack i rådhusets korridorer.

Testet består av två delar. En del för att ta reda på vilket block man tillhör och en lite mer omfattande del för att ta reda hur mycket man sympatiserar med följande tio partier - de fyra partierna inom Alliansen, de tre rödgröna partierna, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna samt Piratpartiet.

Förenklade frågor
Något som i stort sett alla sju politikerna reagerade på var att frågorna ofta var allt för snäva och förenklade, samt att många av deras respektive "hjärtefrågor" inte fanns med.

- Det gäller att hitta frågor som folk känner igen från debatten och frågor som skiljer partierna åt. I några fall ställer vi frågor som ser lite futtiga ut men som är en spegling av de stora motsättningsfrågorna, förklarar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, en av kompassens skapare.

- Sen försöker vi hitta frågor där alla partier ska ha en hemmaplan. Skulle man ställa frågor på allt det här skulle det bli cirka 50 frågor. Det är för mycket så vi har valt ut 25 frågor. Efter vi samlat ihop svaren gör vi ett slags poängberäkning på partierna, en viktning av partierna kan man säga.

Kan förändras
Eftersom debatterna förändras under valrörelsen kan även testet komma att förändras och en del frågor kan bytas ut.

- Det kan ju dyka upp nån fråga i vår eller mitt under valrörelsen där partierna plötsligt ryker ihop.

Något som en del av politikerna blev förvånade över och i vissa fall irriterade över var att Sverigedemokraternas stapel var betydligt högre än de förväntat sig.

- Det beror på att Sverigedemokraterna har ett ganska normalt mittenpartiprogram - utom på några områden. Men även om de hamnar högt hos många kommer folk ändå inte rösta på dem eftersom de tycker att SD är fascister, säger Stig-Björn Ljunggren.

Underhållande
När skaparna testat kompassen har de däremot märkt att Socialdemokraternas stapel ibland blivit låg. Därför kommer de nu kontrollera att det inte beror på någon bugg.

Huvudsyftet med testet är att på ett underhållande sätt ringa in de partier som man står närmast. Men Stig-Björn Ljunggren betonar att det inte finns någonting som säger att man ska rösta på det parti som kommer överst.

- Däremot kanske det är lite konstigt om man röstar på det parti som ligger sist, men det kan fortfarande finnas skäl att man vill stötta det partiet. När man väljer tar man ju hänsyn till massa olika aspekter, det kan exempelvis vara tradition eller om man gillar en partiledare eller inte.

"Skulle hellre dö"
För att understryka att det inte finns någon tydlig koppling mellan resultatet och valhandlingen tar Stig-Björn Ljunggren sig själv som exempel.

- Själv blev jag Centerpartist och Folkpartist. Det är nog helt riktigt, i det här testet så är jag det. Men jag skulle hellre dö än rösta på Centern.

Så vad ska man som väljare tänka på när man gör testet?

- Först och främst att göra det flera gånger, passa på att variera svaren lite och se hur det påverkar resultatet. Sen bör man tar reda på mer information om de partier som kommer högt.


Fotnot
: Valkompassen är skapad av Stig-Björn Ljunggren, doktor i statsvetenskap, Christer Isaksson, journalist och författare samt Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om