Annonssamarbete med IFK Norrköping

100% by 2027 – en kvadratmeter av framtiden

100% by 2027 är IFK Norrköpings initiativ med syfte att ta nästa steg mot en mer jämställd fotboll. Tillsammans strävar de efter att år 2027 kunna erbjuda sina damspelare möjligheten att helt kunna leva på sin fotboll. För att förstå visionen och passionen som ligger bakom berättar My Cato, lagkaptenen för IFK Norrköpings damlag, mer om initiativet.

My Cato.

My Cato.

Foto: IFK Norrköping

Native2024-03-01 13:00
Detta är ett annonssamarbete.

Född och uppvuxen i Norrköping började My spela fotboll i Eneby Bollklubb. Vid 12 års ålder gjorde hon bytet till IFK Norrköping. När hon var 15 påbörjades seniorfotbollskarriären, då med spel i IFK:s damer i division 1.

undefined
My Cato.

– Under min uppväxt trodde jag inte att jag kunde leva på fotbollen som tjej. Det var mer som en hobby. Det saknades förebilder i form av både spelare och klubbar att se upp till, berättar My Cato.

Sedan IFK Norrköping startade damlaget 2009 har det gått fort. Såväl i omvärlden som i regionen har stora satsningar genomförts och damfotbollen har tagit viktiga steg. Inför säsongen 2022 definierade IFK Norrköpings damer sin vision om att gå upp i högsta ligan – det blev verklighet redan samma år. 

– Det märks att intresset runt vårt lag har ökat. Vi anstränger oss hela tiden för att göra Damallsvenskan och i synnerhet vårt lag till något som våra fantastiska supportrar vill fortsätta att vara en del av, berättar My.

Läs mer om initiativet här.

Att kunna satsa 100%

undefined

Även om stödet på läktaren håller högsta klass i serien, finns det stora skillnader i förutsättningar mellan dam- och herrfotbollen. De allra flesta fotbollsproffsen i OBOS Damallsvenskan måste idag balansera fotbollen med arbete för att vardagen ska gå ihop. 

– Många arbetar deltid, och det är bara ett fåtal i de större lagen som har möjlighet att kunna lägga 100% av sin tid på fotboll. Att IFK Norrköping gör den här satsningen är otroligt viktigt. Det skapar förutsättningar för att kunna träna ännu hårdare, höja kvalitén på allt vi gör på planen och ge oss den återhämtningstiden som behövs – utan att behöva stressa till ett jobb efteråt, avslutar My Cato. 

”Tjejerna på plan...”

Flera av spelarna som tog laget till OBOS Damallsvenskan kommer från Norrköping. Tack vare regionens många fotbollsföreningar och aktiva ungdomsspelare, finns det en unik bredd och potential i regionen som behöver tas till vara på.

– Vi behöver bedriva elitförberedande verksamhet från åtminstone 15 årsålder för att slussa in fler till elitspel. Vi vill satsa ännu mer för att vidareutveckla den talangen som redan finns i regionen. Många har tagit sig från regionens klubbar till vårt A-lag - och vi vill fortsätta ge så många som möjligt chansen att lyckas med samma sak, berättar Tor-Arne Fredheim, manager i IFK Norrköping.

Om 100% by 2027 – en kvadratmeter av framtiden

undefined

IFK Norrköpings mål är att år 2027 kunna bygga en ny träningsanläggning för flickor och pojkar, investera i arvoderade professionellt utbildade tränare och öka satsningen på vårt damlag.

– Vår satsning på damfotbollen har gett fantastiska resultat. Genom 100% by 2027-initiativet bäddar vi för en framtid där alla flickor och pojkar i regionen som vill satsa på sin fotboll har chansen att göra det, säger Michael Sturehed, klubbdirektör.

De kommer att sälja kvadratmeter på en fiktiv fotbollsplan – som kommer att generera en fysisk fotbollsplan i slutändan. Oavsett om du är företagare eller supporter kan man köpa en kvadratmeter och vara med och bidra till den gemensamma satsningen på jämställdhet. 

Mer information

Målet är att till 2027 ha samlat ihop 21 miljoner kronor tillsammans med supportrar och partners. 

Hur går det till? De kommer att sälja kvadratmeter på en fiktiv fotbollsplan - som kommer generera i en fysisk fotbollsplan i slutändan. Oavsett om du är företagare eller supporter kan man köpa en kvadratmeter och vara med och bidra i vår gemensamma satsning på jämställdhet. En kvadratmeter kostar 1000 SEK per år. Satsningen mot 2027 gör de under perioden 2024 till 2026. 

Vad får man tillbaka? Utöver ett diplom kommer ditt namn (eller företagsnamn) att visas upp på den fiktiva fotbollsplanen på hemsidan. Företag som satsar minst 10 000 sek per år får olika rättigheter, så som exponering på Platinumcars Arena, tidningsannons och möjlighet att påverka genom vår CSR-styrgrupp. 

Läs mer om initiativet här. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NT.