Logga in
Logga ut
77 luncher och sen 10 maraton .-) Reidar Svedahl (L) Reidar Svedahl (L)
Vädersponsor:

Lucia

Norrköpings Luciatåg

Luciatåget 2017 Lär känna alla deltagarna i Luciatåget 2017! Foto: Nicole Olsson


ALBIN OLSSON

Intressen:
Finns så många att välja mellan men en del som jag tycker framhäver mig är intressen för sjungande i kör. Musik i allmänhet, så fort jag ska ta mig någonstans är det dags för hörlurar på för att koppla av under resan. Serier och Onlinespel men vänner blir det dagligen på min fritid.

Första Lucia-minnet:
Det första minnet med lucia var nog när jag och mamma provade nattlinnen för mig för ett luciatåg och jag blev lite sur för att hon valde ett större linne som släpade lite ner i backen som var för stort så att jag kunde använda samma linne nästa år, rätt roligt när jag tänker tillbaka på det.

Favorit-julsång:
Av de jag kan på rak hand så blir det nog moll varianten av Gläns över sjö och strand eller Himlen hänger stjärnsvart. Svårt att välja en favorit.

Vad betyder Lucia för dig:
Det betyder mycket för mig, kommer inte ihåg ett år där jag inte varit med i ett luciatåg, Hur vi i musikklassen åkte runt och lussade ungefär 12 gånger varje år, hur v i fick fika efter varje så man blev så mätt att man inte orkade lunch vilket kanske inte var så toppen bland föräldrarna men var toppen för mig. Det är helt enkelt en mysig tid på året.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Lagom stor familjestad

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Har alltid varit sugen på att gå med i Luciatåget men visste inte att det var uttagningar för stjärngossarna också. Har alltid trott att det var uttagning för Lucian och resterande kom från tredje året från De Geer. Så när jag fick reda på att jag också kunde söka förra året av en bekant som var med i förra årets luciatåg så bestämde jag mig för att jag skulle söka nästa år.


ANDREAS BACKSTRÖM

Jag heter Andreas, är 18år och gillar teknik i alla dess former. Jag har gått i musikklass, är intresserad av teater och gillar att umgås med mina vänner!
Just nu så går jag tredje året på teknikprogrammet på Realgymnasiet I Norrköping!

Intressen:
Teknik, Teater, sång och musik och att köra bil

Första Lucia-minnet:  
Det måste nog vara när jag var barn och gick mitt första luciatåg i min gamla kyrka, Metodistkyrkan. Jag var stjärngosse och vi hade övat mycket på barnkören Glädjebarn inför detta framträdande.

Favorit-julsång:  
Let It Snow och Have Yourself a Merry Little Christmas.

Vad betyder Lucia för dig:
Att man kommer samman och har det bra. Ett ljus i mörkret, så att säga.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Spårvagnar, Promenaderna och Strömmen

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag ville vara med eftersom jag saknar alla luciatåg från min musikklasstid och för att jag gillar att stå på scen och sjunga.


CLARA LINDEGREN

Jag heter Clara Lindegren och ska fylla 20 år nu i december. Jag är en glad och social tjej som älskar att resa och upptäcka nya platser. På min fritid umgås jag gärna med mina vänner och familj. Jag tycker också om att sjunga och träna.
Just nu jobbar som lärarvikarie på en högstadieskola vilket är både kul och lärorikt. Under det gångna året har jag läst kursen Spanska och Internationellt utvecklingssamarbete, vilket innebar att jag först studerade i Barcelona i fyra månader och sedan fortsatte kursen i Chile med en sex månaders lång praktik med fokus på mänskliga rättigheter och bistånd. Till nästa höst vill jag börja på universitet och läsa juridik. Allra helst jobbar jag i framtiden med mänskliga rättigheter på ett eller annat sätt
Jag älskar att resa och att upptäcka nya platser. Jag har också ett stort intresse för det spanska språket och att lära mig nya saker.

Första Lucia-minne
Mitt första luciaminne måste vara från dagis och de luciatåg vi hade där. Men de bästa luciaminnena är ifrån alla de luciatåg vi gjorde under mina sex år som jag gick i musikklass. Hur vi sprang runt i våra lucialinnen mitt på stan för att hinna lussa på alla olika ställen. Men framförallt också att få se glädjen hos alla de man lussade för, framförallt de äldre.

Favorit julsång:
Åh, jag har verkligen flera julsånger som jag älskar men "Julen är här" tycker jag är väldigt fin.

Vad betyder Lucia för dig?
Lucia betyder väldigt mycket för mig eftersom det i och med mina år i musikklass alltid har varit en viktig högtid i musikens tecken. Det handlar om att sprida ljus och glädje i vintermörkret, vilket jag tycker är en väldigt fin tanke.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Hemma, kultur och framtid.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag ville vara med i Luciatåget just för att få vara med och sprida den glädje som den högtiden alltid har gett mig. Jag älskar att sjunga och jag älskar julen och vill bygga ännu fler härliga minnen på denna högtid.


EBBA FRANSSON

Jag är Ebba Fransson. Jag är 17 år och bor i Kimstad samt Söderstaden.
Just nu läser jag samhällsprogrammet i årskurs 2 på Hagagymnasiet.
På fritiden så dansar jag & håller på med musik. Jag gillar att fylla rummet med energi och därför umgås jag mycket med mina kompisar.

Första lucia-minnet:
Jag var en god pepparkaks-kvinna under mitt första luciatåg på dagis.

Favorit-julsång:
Tomten jag vill ha en riktig jul

Vad betyder lucia för dig?:
Det är en fin tradition med mycket värme & glädje.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Framtiden, expanderande & händelserikt

Varför ville du vara med i luciatåget?:
Jag ser det som en möjlighet att utveckla sången, träffa nya människor & ta del av en rolig upplevelse.


ELIN BIDENÄS

Jag är Elin Bidenäs. En tjej på sjutton år som är född, uppvuxen och bosatt i Norrköping.
Mina dagar spenderar jag på De Geer Gymnasiet Musik, där jag nu går mitt andra år.
Jag älskar att vara kreativ. Jag trivs som bäst när jag får testa mina gränser inom något estetiskt. Jag älskar att filma, fota, måla och framförallt - sjunga och spela musik. Främst så sjunger jag, men jag försöker mig även på slagverk och fiol. Jag älskar att resa och att upptäcka nya platser. Jag är också intresserad av miljöfrågor och tycker att det är väldigt viktigt.

Första Luciaminnet?
Mitt första luciaminne har jag svårt att sätta fingret på. Förmodligen var det när jag gick i musikklass på Hagaskolan och vi hade våra första luciatåg i fyran. Hursomhelst så brinner jag likt ljuset tärnan har i sin hand, för lucia och känslan kring det.

Favoritjulsång?
Att bestämma sig för en favorit-julsång för mig är lite som att bestämma favoritsyskon. Jag älskar de alla väldigt mycket, men blir det för mycket av dem så blir man lite trött. Men nån som ligger lite extra varmt om julhjärtat är nog Fairytale of New York. Den gillar jag.

Vad betyder lucia för dig?
Lucia för mig är en tradition och högtid där vi kommer med ljus i mörkret. Det handlar om att sprida kärlek och glädje i juletid.

Beskriv nkpg med tre ord
Lagom, Kreativt och Kulturrikt.

Varför ville jag vara med?
Jag ville vara med eftersom att detta är en fantastisk möjlighet att få minnen för livet och att få sprida luciakänslan i hela Norrköping. Jag älskar julen och när min mormor anmälde mig till audition blev jag väldigt glad.


ELLEN GÖTHBERG

Jag är Ellen Göthberg en 17 årig tjej som bor i Katrineholm men går i skolan i Norrköping. Jag har 3 bröder och skilda föräldrar. Jag går på musikprogrammet på Dee Geergymnasiet andra året. Anledningen till att jag valde att plugga i Norrköping är för att jag ville ha mer. Där är Norrköping verkligen en drömstad för mig eftersom att det ger mig så många nya möjligheter till att göra det jag vill på riktigt och verkligen få chansen att satsa på det. Norrköping har öppnat så många nya dörrar för mig och gett mig så mycket i form av bland annat nya vänskapsrelationer och nya valmöjligheter. Jag älskar musik och framförallt att sjunga. Sjunga för mig är ett sätt att uttrycka mina känslor och visa vem jag är. Jag skulle beskriva mig själv som en väldigt aktiv person som gillar när det händer saker. Jag är ett riktigt flockdjur som inte gillar att va ensam utan älskar gemenskap och att umgås med andra människor samt lära känna nya människor. Jag drömmer om att få göra en skillnad på riktigt för några människor och i framtiden vill jag gärna resa runt och se mer av världen samt människorna i den.
Jag skulle säga att min största sysselsättning är skolan. Både i skolan och utanför så gårmycket tid åt läxor, övningar osv. Detta är då en blandning av både teoretiskt och musik dåjag går på musikinriktning. En vanlig vecka sysselsätter jag mig med saxofonlektioner,sångövning och sen är jag barn och ungdomsledare i pingstkyrkan så jag spenderar nästanalltid mina fredagskvällar med ungdomsgruppen i kyrkan som ledare för yngre ungdomar därvi delar gemenskap, tro och livet. Och sen på söndagar har jag en barngrupp jag tar handom i kyrkan där jag undervisar och leker med barnen.
Mitt allra största och mest tidskrävande intresse jag har är självklart musiken. Jag gillar att sjunga, klinka på pianot och öva saxofon. Sen är ett stort intresse hos mig låt skriveriet. Jag gillar att skriva egna sånger och vara nyskapande. Där får jag använda min kreativitet. Ett av mina andra stora intressen är barn. Jag älskar att leka, umgås och lära barn olika saker. Mina andra intressen är ofta sånt där man får vara kreativ och skapa till exempel gillar jag att måla, baka och skriva

Första lucia minnet
Det första luciatåg jag minns är när jag och mina två bröder hade luciatåg i farmors trappuppgång när jag var liten. Min äldre bror var alltid tomte och min yngre ville ofta klä sig som pepparkaka, själv skulle jag alltid vara lucia med krona på huvudet och en korg i handen med lussebullar och pepparkakor till farmor.

Favoritjulsång
I´ll be home for Christmas med Michael Buble

Vad betyder lucia för dig
Lucia för mig handlar mycket om värme ljus och att sprida glädje. Jag tycker att lucia tiden är så viktig för Sverige just för att vi går mot mörkare tider då många kan känna sig  ensamma och må dåligt i väntan på jul. Därför älskar jag lucia det blir som en tjuvstart på julfirandet och får sprida ljus och gemenskap under den tiden av vintern då det ännu inte är jul. Sen älskar jag lucia mycket på grund av all vacker musik, alla fina luciasånger och klassiska låtar som ger en varm och god känsla i hela kroppen. Kortfattat är lucia för mig gemenskap, ljus och musikglädje

Beskriv Norrköping med tre ord
Möjligheter, kulturellt , mysigt

Varför ville du vara med i Luciatåget
För att jag älskar att sjunga och jag älskar julen och lucia. I ett luciatåg får man både chansen att sjunga underbara sånger tillsammans med andra vilket skapar en så fin klang och är väldigt lärorikt. Man får även verkligen börja med julkänslan. Jag ville ha ett forum där man med musik kan nå ut till folk och sprida glädje och kärlek därför sökte jag luciatåget.


HANNA BOHLIN

Jag är en tjej på 16 år som bor i Åby. Jag skulle beskriva mig själv som glad, positiv, pratglad och väldigt envis.

Sysselsättning:   
Går samhällslinjen första året på Hagagymnasiet och har ett deltidsjobb på McDonald's Ingelsta.

Intressen:
Träning i olika former, så som crossfit, styrketräning, kondition och hinderbanor. Skrivande av låttexter och böcker. Musik i största allmänheten, främst att göra egen musik tillsammans med gitarren och pianot. Är även väldigt intresserad av läsning, främst om anatomi och politik men även skönlitterära böcker. Sen har jag även militärarbetet i HvU och favoritlaget IFK Norrköping där jag står på curvan varje match.

Första Lucia-minnet: 
Jag kommer ihåg att jag och min bror som små brukade hålla i ett eget litet luciatåg för närmsta släkten. Det var inte så långt och innehöll inte särskilt många låtar men det var en tradition som sågs fram emot varje år. Vi hade några korta och oseriösa repetitioner och sen framförde vi ett väldigt improviserat luciatåg, men alla uppskattade det minst lika mycket som de jag ställt upp i de senaste åren.

Favorit-julsång: 
Det finns så många bra jullåtar vilket gör det i princip omöjligt att välja en, men Happy Xmas (War is over) med John Lennon, Välkommen hem med E.M.D och Christmas Time med Bryan Adams är några låtar som ger mig riktig julkänsla.

Vad betyder Lucia för dig:
Då jag gått i musikklass i 6 år med ett tiotal tåg per år får lucia en mycket större betydelse. Det är en speciell känsla runt luciatider som man bara kan uppnå genom delaktighet. Allt med lucia är både mysigt och härligt, något man lätt förknippar med glädje.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Lugnt, kulturellt och vackert.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
För att jag tycker att lucia är en väldigt mysig högtid och jag har saknat musiken lite nu när jag inte går kvar i musikklass. Även en möjlighet att träffa nya människor och få ta del av en häftig upplevelse.


LINUS SÖDERLUND

Jag är 17 år och är adopterad från Ukraina. Gick på Hagaskolan från halva 5an och gick i musikklass.
Jag spelar innebandy på fritiden och sjunger ofta hemma men vill gärna börja få sånglektioner så jag kan komma någonstans med musiken då jag får väldigt många positiva kommentarer om mitt sjungande.
Mina intressen är att vara med min Tjej, spela innebandy, lyssna på musik eller sjunga.

Första Lucia-minnet: 
Mitt första luciaminne var när jag var runt 2 och hade lucia med mitt dagis, jag var en stjärngosse och sjöng med i alla sånger, dock kunde jag inte stå still i ”kören” så fick sitta i en frökens knä.

Favorit-julsång:  
Tänd ett ljus av Triad är min favorit-julsång.

Vad betyder Lucia för dig:
Lucia betyder ganska mycket för mig då jag alltid gick på luciatåg med klassen från Hagaskolan och tyckte att det var lika kul varje år då vi blev bättre och bättre tillsammans

Beskriv Norrköping med tre ord:
Musikaliskt, Kulturellt, Hemma

Varför ville du vara med i Luciatåget?
För vill gärna komma igång med musiken igen då jag inte sjungit i kör på ca 2 år och saknar den tiden och att sjunga med andra och inte behöva sjunga ensam i mitt rum.


MAJA SKOG

Jag heter Maja Skog, är 17 år gammal och född och uppvuxen Norrköping.
Jag studerar musik vid De Geer-gymnasiet.
Min främsta sysselsättning är musiken. Eftersom jag studerar musik så blir den en stor del av mitt skolliv, men jag lämnar också mycket tid åt gitarr, sång, saxofon och komposition på fritiden och har gjort det i många år.
Dessutom så är jag aktiv inom Svenska Kyrkan, både som ledare och som deltagare. Jag är för tredje året i rad ledare i församlingens konfirmandgrupp och är med dem varje vecka på träffar och på läger.
Utöver detta spenderar jag mycket tid år teckning, målning och skulptering, eftersom jag finner det mycket lugnande i vardagsstressen.

Första Lucia-minnet:  
Mitt första Lucia-minne är från dagis. Jag har på senare år fått berättat för mig att jag som barn tyckte mycket om Lucia och kunde alla sånger som skulle sjungas för föräldrarna. Det första jag minns själv är ett år när min mamma, som alla andra år, varnade mig och sa att jag skulle vara försiktig med mitt batteridrivna ljus. Jag kan inte minnas om jag just detta år hade en krona eller inte, men ljuset i handen skulle jag vara försiktig med, för just detta år hade vi inte med några extra lampor. Trots att jag tyckte mig vara försiktig med ljuset kom tiden för Luciatåget, och mitt ljus var sönder. Jag kan inte komma ihåg om jag fick tag på ett annat ljus eller inte, men händelsen var skärrande nog för att jag fortfarande ska komma ihåg den.

Favorit-julsång:  
Bland alla julsånger som finns tycker jag att Luciasångerna är de finaste. Det är något med det avskalade och kala i den kyliga vintern som alltid har talat till mig, trots att till och med jazzen är bra under julhelgen. Måste jag välja en sång står det ändå mellan klassikerna  Så mörk är natten och Koppången.

Vad betyder Lucia för dig:
Lucia är en viktig högtid för mig. Jag brukar ibland säga att Lucia är en av de bästa sakerna med att bo i Sverige. Det är klart att det visuella och det musikaliska med Lucia är vacker. Högtiden är ett ljus i decembers mörker, både rent praktiskt och metaforiskt, och den annars kaotiska månaden blir prydd av en högtid där en kan sitta ned och njuta av enkelheten i sång och vita skrudar. Det är dock historien bakom Lucia som talar till mig mest. När jag hörde den första gången förändrades högtiden för mig från att vara en ytlig, roligt händelse till att handla om hopp och om givmildhet. I dagens samhälle är det egenskaper vi behöver mer av, och Lucia är en påminnelse om det.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Kulturrik, fördomsfri och älskvärd.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Varje år, när alla föräldrar bad skolan att klassen skulle gå Luciatåg på deras jobb, fick jag aldrig gå på min mammas jobb för att “det är Norrköpings Lucia som gör det”, och på något vis var det vad som satte idéen i mitt huvud. Därefter har min ökade kärlek till Lucia gjort att jag har velat ha mer av det i mitt liv, och trots att jag genom musikklasser och körer har gått många Luciatåg i mina dagar är det en av de få saker jag inte kan tröttna på. Jag hoppas att jag genom Luciatåget ska kunna få mer Lucia och sprida lite jul- och luciaglädje i staden.


MIRJAM JONSSON

Jag är 17 år och kommer ifrån Valdemarsvik men studerar i Norrköping. Som person är jag energisk, glad, vetgirig och en gnutta envis. Jag är en tjej som gillar att ha många bollar i luften och trivs när jag får använda och utveckla mina förmågor.
Jag går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Hagagymnasiet och jobbar lite extra på ICA.

Intressen:
Fotboll, dans, träning överlag, sång och musik, elevkårsrörelsen och samhällsfrågor.

Första Lucia-minnet:
Kanske det när jag somnade mitt under vår luciakonsert på Sörbyskolan i Valdemarsvik. Jag var väl kanske fyra år och min dagmammas knä kändes väldigt bekvämt. Skönsången runt omkring gjorde väl också sitt. Annars har jag många härliga, vakna, minnen ända från tiden då alla skulle vara lucior och fram till idag.

Favorit-julsång:  
Det går inte att välja!! Men kanske "När det lider mot jul" och "En stjärna lyser så klar" (om den räknas som julsång??). "Fairytale of New York" är också en favorit.

Vad betyder Lucia för dig:
Lucia är ljus, värme och glädje i mörka december. Det är en härlig påminnelse om att jul, ledighet och umgänge med nära och kära väntar runt hörnet. Musiken som hör Lucia till är också något som lockar mig. Vackra julsånger kan ju vara bland det bästa som finns.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Kulturell, tilltalande och framåt

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag har alltid tyckt om att sjunga och Lucia är en alltid återkommande tradition för mig. Detta kändes som en rolig och givande uppgift och jag lockades av att få sprida lite ljus och glädje.

Luciatåget på instagram - @luciataget