Krigsdagbok 24/3

Ukrainas president går genom rutan. Också i Sverige.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade till riksdagen.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade till riksdagen.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ledarkrönika2022-03-24 12:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man behöver inte vara skådespelare för att vara en god retoriker. I synnerhet inte för den som redan har talets gåva och dessutom tillägnats en klassisk bildning under unga år. Som den störste av dem alla i modern tid – Winston Churchill.

Fast visst hade Ronald Reagan nytta av sin karriär som skådespelare också i sitt politiska värv. Reagan gick genom rutan, som det heter, kunde vara allvarlig och lysande i sin retorik, samtidigt som han lika lätt kunde dra roliga sovjethistorier eller skämta hjärtligt med politiska motståndare på hemmaplan.

Volodomyr Zelenskyj – som inte längre kräver någon närmare presentation – har också en bakgrund som skådespelare. I tv-serien Folkets tjänare spelade han sig själv som den president han en gång skulle bli! Fast inte ens Zelenkskyj kunde förutspå den exempellösa ryska aggressionen mot hans land.

Sedan dess har han mobiliserat retoriken i folkets tjänst. I en tid av populism, propaganda och hatfulla personangrepp går Zelenskyjs allvarliga men mjuka tal hem överallt. Också i Sverige, där han på torsdagsförmiddagen fick chansen att framträda på länk i Sveriges riksdag.

Zelenskyj brukar försöka hitta gemensamma nämnare till dem han vänder sig till och så att säga ställa sig mitt i publikhavet. Den gemensamma nämnaren i det svenska fallet är förstås flaggan: "Den blågula flaggan är nog den mest populära i världen just nu. Det är en flagga som förknippas med frihet. Det är inte bara Ukrainas färger, utan också Sveriges. Det är inte en slump, det är ödet".

Precis en månad efter det ryska anfallet tackade Zelenskyj för all svensk hjälp, inte minst militär. Ukraina kämpar för hela Europa, samtidigt som det på rysk tv diskuteras hur det eventuellt vore möjligt att erövra Gotland. Visst blir man då som svensk illa till mods, när man inser hur nära kriget kommer. Fast också stolt över att kunna hjälpa där det går, både civilt och militärt. Sverige stödjer Ukraina på ett sätt som inte helt skiljer sig från hur vi hjälpte Finland under vinterkriget mot Sovjetunionen 1939-40. 10.000 pansarskott är något att vara stolt över! Vi var inte neutrala då och det är vi inte nu heller, vilket faktiskt inskärptes i talmannen Andres Norléns inledning strax före Zelenskyjs framträdande.

Fast den ukrainske presidenten talade också om framtiden och återuppbyggnaden av sitt land, han inbjöd Sverige att vara med och hoppades på vårt bistånd och våra företag. Imponerande, givet att kriget samtidigt fortgår. Fast också hoppfullt. Det finns en morgondag och någonstans vågar vi redan nu till och med tänka det tidigare nästan otänkbara. Att Ukraina faktiskt kommer att lyckas freda sig.

Слава Україні! Героям слава!