Neokonservatismen inte konservativ

Har konservatismen blivit en utopisk ideologi? Det är lätt att få den känslan när man lyssnar på de amerikanska, så kallade konservativa politikerna, som i mångt och mycket inte skiljer sig nämnvärt från de liberala dito.

Foto: Scanpix / J. Scott Applewhite

Foto: Scanpix / J. Scott Applewhite

Foto: J. Scott Applewhite

Norrköping2012-08-16 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Dagens så kallade neokonservativa, som endast är konservativa till namnet, har kommit att utgöra den liberala motpolen i den amerikanska debatten och fått styra mycket av landets utrikespolitik, vilket blev allra tydligast under president George W. Bushs presidentskap (2001-2009).

Den neokonservativa ideologins tankar är inte speciellt nya, men är nu förtäckta i konservativa kläder. Idéhistoriskt sätt kan tankarna kännas igen från upplysningen och den franska revolutionen och jakobinernas strävan att sprida den franska upplysningens idéer - oavsett om de välkomnades, eller inte. Men beslutsamheten över vad som var rätt och bäst för alla känns igen.

För det är just detta som de neokonservativa av i dag strider för - de amerikanska värderingarna, som de anser vara universellt giltiga för alla människor. Och just därför måste det högsta goda spridas till alla nationer runtom i världen. Det finns självfallet olika inriktningar inom neokonservatismen, men den aggressiva utrikespolitiken och viljan att omforma samhällen är ett återkommande drag. Skälen är såväl säkerhetspolitiska som ideologiska och de tänker sig att om de amerikanska värderingarna präglar omvärlden blir den säkrare.

Men världen är betydligt mer komplex än så. Att med vapenmakt sprida en universell idé till alla jordens länder är en utopi utan dess like och helt i strid med det konservativa tänkandet. Att anse att vissa idéer är bättre än andra och att det finns universella världen är inget problem i sig. Men att tro att det med vapenmakt är möjligt att förbättra världen genom att likrikta andra kulturer och samhällen efter de egna idealen är en farlig tanke. Och vilka idéer som sprids är beroende av de som har mest pengar och bäst militärmakt för tillfället, vilket i nuläget är USA.

Den konservativa ideologin är positiv till den mängd kulturer som finns och förstår de historiska processer som ligger bakom dessa. Och det är just det - den historiska processen som är så viktig. Frihet i all ära, men det är oerhört svårt att föra in med vapenmakt, speciellt om folket inte själva vill det. Frihet måste långsamt få växa fram av sig självt, om det skall bli en stabil utveckling. I stort sett alla samhällen - inte minst de västerländska - har kommit till av långa historiska processer som ligger till grund för det vi tycker är rätt, samt fungerar som en trygghet och en stabil tyngd bakom våra uppfattningar som är djupt rotade i befolkningen och således svåra att slänga över bord.

Neokonservatismen sätt att försöka sprida sina idéer under det gångbara begreppet konservatism är som sagt endast en täckmantel. En mantel som behöver ryckas av.

Läs mer om