I kölvattnet av det fruktansvärda terrordådet på Utöya i fredags börjar nu flera partier även här i Sverige prata om vapenlagstiftningen. Norge har redan påbörjat arbetet och den 1 december i år presenteras utredningen om skärpta vapenlagar. Det kommer dock inte som en direkt följd av terrordådet, utan påbörjades redan förra hösten, efter en debatt om våld i hemmen.
Däremot kan man troligen förutsätta att den politiska diskussionen av förslaget kommer att ta terrordådet i beaktning för utredningen. Det bör göras, det ska tas på allvar. I utredningen vill man bland annat noggrannare kunna kontrollera den psykiska hälsan hos dem som söker vapentillstånd. Det är bra! För även om den som söker licens för vapen måste vara medlem i en skytteklubb så räcker det uppenbarligen inte. Både terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik och mannen som misstänks för serieskjutningarna i Malmö var medlemmar i klubbar och hade lagliga vapen.
Vidare kan noggrannare och återkommande uppföljning av skytteklubbsmedlemmar behöva göras för att lättare utreda om de håller måttet.
Vapenlagarna är inte de enda metoder som diskuteras för ett säkrare Norden. Norska säkerhetspolisen, PST, var medvetna om Breiviks inköp av kemikalier från ett polskt företag. Men åtgärder vidtogs inte, på grund av att polisen inte hade någonting tidigare registrerat på Breivik. Däremot vet man nu att han under flera år sökt personer han betraktade som likasinnade i Sverige. Därmed undersöks hans kontaktnät av flera länders säkerhetstjänster. Ett viktigt arbete, kanske till och med av större vikt än en diskussion om halvautomatiska vapens varande eller icke varande.
Det är alltid väsentligt att se efter lagar, speciellt när det handlar om vapen som kan ha dödlig effekt. Om vapnet är halvautomatiskt eller ej bör dock inte vara det centrala för skärpta vapenlagar. Breivik behövde endast två vapen (som han hade licens på) och han genomförde inköp av konstgödsel med högt ammoniumnitratinnehåll. I EU finns begränsningar för hur mycket kväve det får finnas i konstgödsel, men yrkesmässiga verksamheter är undantagna dessa.
Samma regler är på väg in i Norge, men de hade förmodligen inte stoppat Breivik ändå, eftersom han hade ett företag som påstods bedriva odling.
Kontrollen behöver bli bättre, i Sverige och Norge. Huruvida de svenska politikerna bedriver sympatijakt genom vapenfrågan eller inte är svårt - kanske inte heller helt nödvändigt - att säga. Förmodligen vill de som de flesta andra bara försöka göra något gott efter det gräsliga terrordådet på Utöya för snart en vecka sedan.
Mot extremism, terrorism och extrema ideologier är det tyvärr svårt att sätta gränser, ändå måste man på bästa sätt försöka.