Med låga trappsteg behövs inga stegar
Med en ungdomsarbetslöshet i Europatoppen finns det synnerligen goda skäl att se hur andra länder gör för att inte stigmatisera en hel generation. IF Metall och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) har en plan.
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Frågan har kommit upp i olika former under ministermötet i Jönköping. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä lanserade under Almedalsveckan ett förslag på att återinföra det lärlingssystem som funnit tidigare inom industrin. En ung nyanställd får endast 75 procent av lägstalönen, medan arbetsgivaren är skyldig att utbilda den anställde i yrket. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) är inte sen att ställa sig bakom IF Metalls förslag. "Det är modigt av dem och de har fullständig support från mig. Det kräver ingen ändrad lagstiftning eller någon ändring av las." säger ministern i en kommentar i Svenska Dagbladet.LO:s Wanja Lundby-Wedin är givetvis inte nöjd och lägger av någon anledning skulden på Littorin. "Klart att Sven Otto Littorin tycker det är en bra idé så att han får ner lönerna på arbetsmarknaden." Därefter går hon till storms mot de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som regeringen genomfört och kallar dem bortkastade! Lundby-Wedin hävdar att de i stället borde riktas insatser mot de "som verkligen har det svårt att komma in på arbetsmarknaden". Som vanligt högst oklart vilka de är.När arbetslösheten är runt 30 procent för de som är i åldersgruppen 15-24 år kan det tyckas att nästa hela gruppen borde hamna inom terminologin "svårt att komma in på arbetsmarknaden"!
Utanförskapet kostar. Dels i mänskligt lidande och dels genom att samhällets olika transfereringssystem belastas. Rådande konjunkturläge försvårar givetvis situationen, men det kan ändå konstateras att varken parterna på arbetsmarknaden eller regeringen gjort tillräckligt. I det förstnämnda fallet borde facken inte bara tänka på de som är medlemmar utan även de som potentiellt kan bli det. Arbetsgivarna måste tänka på den framtida personalförsörjningen och regeringen borde titta noga på systemen fungerar i de länder som har en låg ungdomsarbetslöshet. Littorin behöver inte åka längre än en enkel resa över Öresundsbron för att studera ett land som har en tredjedel så hög ungdomsarbetslöshet som Sverige.