Folkmusiken får egen dag på festival

Folkmusiken får en heldag på Sveriges största munspelskonvent i Norrköping. "Tonerna finns alltid där", säger arrangören Markus Korhonen.

Riksspelmannen Erland Westerström fångar upp den magiska tonen mellan munspel och folkmusik på HarpMeet, som arrangeras för sjunde gången i veckoslutet i Norrköping.

Riksspelmannen Erland Westerström fångar upp den magiska tonen mellan munspel och folkmusik på HarpMeet, som arrangeras för sjunde gången i veckoslutet i Norrköping.

Foto: Peter Lloyd

Norrköpings kommun2019-09-11 19:40

Det klassiska munspelet, som varit en del av generationer, har alltid sin givna plats i blues och rock, men när arrangören av det sjunde Harp Meet bjuder in till sin minifestival i veckoslutet får folkmusiken sin alldeles egna dag. Fredagen kallas för Folkmusikdagen.

– Vi vill ge våra skickliga folkmusiker en chans att synas. Det här är ett helhjärtat försök, säger Markus Korhonen i föreningen Harp Meet.

Brendan Power, som har en lång meritlista inom musik- och filmvärlden, flyger in från England och sätter känslan för dagarna.

– Han är en av de mest kreativa, skickliga och mångsidiga munspelaren i världen och har spelat in över 20 soloalbum, berättar Markus.

I sin karriär har Brendan Power spelat in med bland annat Van Morrison, Kate Bush och John Williams. Hans musik finns i många stora produktioner, bland annat i soundtracket till Jackie Chan’s ”Shanghai Noon”.

Och nu är han här?

– Vår ordförande Joel Andersson känner honom. Vi ställde frågan... och han tackade ja. Det känns speciellt.

Brendan får sällskap av Erland Westerström, som nyligen blev utnämnd till Riksspelman.

– Det fanns en förening för folkmusik i Stockholm, där Erland var med. När den föreningen las ner för något år sedan kom han in i vår styrelse. Det ena gav det andra... Därför vill ge folkmusiken en chans det här året, menar Markus.

– Munspelet är ett klassiskt instrument för folkmusik och hör ihop.Tonerna finns där. Det hörs, inte minst, i svensk och irländsk folkmusik. 

Såväl Brendan Power som Erland Westerström kommer hålla workshop under träffen.

Gästlistan av artister under dagarna och kvällarna på hotell Nordic i Norrköping innehåller flera kända namn.  Filip Jers & Emil Ernebro, som vi såg i sommarens Allsång på Skansen i somras), Knockout Greg & the Jukes med Fredrik "Skanky Fred"  Karlsson som jamledare för Norrköping Bluesjam.

– Knockout Greg and the Jukes är något av det mest meriterade vi har. De kommer bjuda på en svettig blueskonsert, som en stor final på lördag kväll, säger Markus.

Arrangemanget backas upp av kommunen.

– Det hade inte varit möjligt annars, säger Markus Korhonen.

– Vi vill vara en del av musikstaden. De här dagarna brukar ge oss alla energi för ett helt år framåt. Inspirationen kommer och går under året så vi får hoppas årets event ger oss en dos, som håller i länge. Det finns en riktigt bra chans för det, tror Markus Korhonen.

Fotnot: Munspel kallas ibland "harp" på engelska. Andra översättningar är harmonica och mouth organ.  

Brendan Power flyger in från England och sätter känslan på årets HarpMeet i Norrköping. Fredagen går, för första gången, i folkmusikens tecken.
Brendan Power flyger in från England och sätter känslan på årets HarpMeet i Norrköping. Fredagen går, för första gången, i folkmusikens tecken.
Karta: Hotell Nordic
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!