Det tror i alla fall läskonsulenten Annika Holmén, som ansvarar för projektet Squoosh - lust att skriva, som presenterades på Åby bibliotek i går.
- De är duktiga på den information de får på nätet, men sämre på texter som kräver analysförmåga och djupare förståelse. Sverige ligger rätt illa till och förändringen från den förra PISA-undersökningen är dramatisk, säger hon och tillägger att den försämrade läskunnigheten också påverkar möjligheterna att lära sig matematik och naturvetenskap.
Intiativet till Squoosh kommer från Östergötlands länsbibliotek, som sökt pengar från Kulturrådet och projektet ingår i ett större som omfattar hela landet och heter Bokens alla sidor.
Tanken är att påverka viljan att läsa böcker, men också stimulera de ungas lust att skriva.
Redskapet är en sajt som ska få dem att skicka SMS-dikter, skolarbeten, berättelser eller annat som kan bli resultatet av skrivlusten.
Man kan delta i gruppstafetter eller författa något på egen hand, som antingen kan läggas på hemsidan i form av pdf-filer eller bli en riktig bok, förklarade Kerstin Olsson, chef för Länsbiblioteket som skötte invigningsceremonin.
Men sajten innehåller också mycket annat, som tips på ämnen, praktiska råd från verksamma författare och en uppmaning att åstadkomma noveller som bara får omfatta sex ord.
Åby bibliotek har varit experimentverkstad under arbetet som pågått sedan november, men sajten skulle inte ha sett ut som den gör utan hjälpen från elever på den intilliggande Hultdalsskolan.
Hannes Asplund blev intervjuad och fick frågor om olika sätt att använda sig av sajten.
- Själv kommer jag nog att ha nytta av den i skolarbetet, säger han.
Emil Ljungemyr tycker om att skriva och kan tänka sig att använda Squoosh.
- Jo, så kan det bli. Jag läser mycket. Helst äventyrsberättelser, säger Emil, men det framgick inte om han skulle delta
i den dikttävling som utlystes under invigningen.
På tre minuter skulle man skriva en dikt som bestod av tre rader och tre ord på varje rad. Belöningen för segrande bidrag var ett påskägg.
Olga From, Elina Olsson och Jennifer Sittberg hade försett sig med penna och papper och stod i startgroparna.
- Vi har skrivit dikter
i skolan - femstegsdikter och haiku, säger de och förklarar att ämnena kan variera.
Annika Holmén anser att sajten är ett redskap för biblioteken, men att den också kan vara
användbar för skolorna.
- Men det är upp till oss att bevisa att det här är något bra, säger hon och tillägger att utfallet kommer i en rapport som ska lämnas till Kulturrådet.
PISA står för The Programme for International Student Assessment.
Det är en internationell undersökning, som kartlägger läsförståelse och kunskaper i matematik och naturkunskap hos femtonåringar i nästan sjuttio länder.