Hansen om motsägelsefull migrationspolitik

Peo Hansen, forskare på Tema Etnicitet vid Campus Norrköping, har skrivit en bok om EU:s motsägelsefulla migrationspolitik.

Peo Hansen har forskat om EU:s migrationspolitik som blivit allt viktigare under de senaste åren.

Peo Hansen har forskat om EU:s migrationspolitik som blivit allt viktigare under de senaste åren.

Foto: Strand Mikael

Kultur och Nöje2008-03-06 00:16
EU-länderna med sina åldrande befolkningar skriker efter arbetskraft. EU:s konkurrenskraft upprätthålls bland annat av det arbete som illegala immigranter utför. Samtidigt stärker EU sin gränsövervakning och skärper sin asylpolitik för att förhindra att människor tar sig till Europa.- Det har skrivits en hel del om migrationspolitiken. Men det kokar ofta ner till den egna nationens politik. Jag har försökt hålla blicken på EU-nivån, säger han när jag träffar honom på hans av böcker och kompendier överbelamrade arbetsrum på universitetet.I sin bok "EU:s migrationspolitik under 50 år - Ett integrerat perspektiv på en motsägelsefull utveckling" går Peo Hansen igenom hur migrationspolitiken blivit allt viktigare för EU och hur den redan från början härstammar ur EU:s målsättning om fri rörlighet över gränserna för sina medlemmar.- EU:s intresse för migrationspolitik har fullständigt exploderat de senaste åren. På 90-talet var det ingen som trodde på den här utvecklingen.Han pekar på EU-grundernas koloniala historia och hur EU:s intresse för Afrika funnits med från begynnelsen. Förr tillhörde Algeriet - styrt av Frankrike - EU. I dag attraherar de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Marocko flyktingar från länderna söder om Sahara.- Man glömmer lätt bort EU:s historiska koppling till Afrika.När flyktingar från Afrika tvingas ta alltmer farofyllda rutter för att nå Kanarieöarna, Gibraltar eller den italienska kusten rustar sig EU för att mota dem med en allt strängare asylpolitik som bland annat motiveras med argument om att bekämpa terror och internationell kriminalitet. Följden blir att många flyktingar omkommer i drunkningsolyckor i Medelhavet.- Med migrationspolitikens motsägelsefulla utveckling menar jag exempelvis sådant som kampen mot illegal invandring kontra kampen för tillväxt.För de styrande i EU-länderna vet att deras egna länder rymmer många illegala flyktingar som arbetar. De bidrar både till EU:s
tillväxt och till utvecklingskraft i sina urspungsländer genom de pengar de sänder dit.- EU:s satsning handlar om att förbilliga arbetskraft och eftersom man satsar på servicesektorn handlar det mycket om att pressa lönekostnaderna, menar Peo Hansen.Medvetenheten om att lösa problemet med de många illegala invandrarna som bidrar till samhällsbygget men saknar sociala rättigheter tar sig olika uttryck. I Spanien valde man att ge de illegala en allmän amnesti.- I Sverige är de illegala fortfarande osynliga och i Europa har man överhuvudtaget svårt att fatta sambandet mellan illegala invandrare utan sociala rättigheter och tillgången på billig arbetskraft. I ett land som USA är det självklart.Vad som ytterligare motsäger bilden av den europeiska migrationspolitiken är ju att EU redan rymmer många invånare med medborgarskap i annat land. Dessa stora befolkningsgrupper har fått EU att sjösätta program för anti-diskriminering och mot rasism och främlingsfientlighet. Integration har också blivit ett politikområde för EU såväl som de enskilda medlemsstaterna. Dessutom har EU också öppnat arbetskraftsinvandring.- Men förr, fram till och med 1980-talet, var det så att kom man till Europa och bidrog med sin arbetskraft fick man också del av de sociala rättigheterna. Nu har man klippt av det bandet.Peo Hansen vågar inte sia om framtiden. Men han påpekar att de som trodde att en ökad supranationalisering av asyl- och migrationspolitiken skulle leda till en motvikt mot de främlingsfientliga rörelserna i de enskilda EU-länderna har hittills haft fel. På den supranationella nivån har man tenderat att söka sig till en restriktiv politik. Och att man ska lösa det hela med mer generösa överenskommelser är Peo Hansen tveksam till.- Så länge den här paniken med terrorismen håller i sig kommer man att fortsätta med samma "muddling through"-strategi.Men så länge människor kommer söka sig bättre liv genom att flytta och Europa behåller sitt beroende av en ny och yngre befolkning kommer migrationspolitiken att förbli en central politisk fråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!