Så sent som för mindre än ett år sedan visade Siemone Quest, pseudonym för Samuel Ågren, sina målningar på Grammofon. Och nu är det dags igen. I sin nya utställning med den dramatiska titeln Ge mig ett barn, Lisa! finns det spår som pekar både tillbaka och framåt.

 

I det stora hela är det ändå frågan om ett måleri statt i utveckling; här har det hänt saker.

Artikelbild

 

 

Fast som tidigare är en del av de många målningarna färska så att färgen knappt torkat, titlarna är understundom drastiska och mer eller mindre avsiktligt felstavade. Men nytt är att formaten har växt, här finns flera rätt stora målningar, den mörka färgskalan har blivit både ljusare och klarare, tematiken är tydligare och stilen förändrad.

 

Artikelbild

| Siemone Quest är bra på att avbilda kroppshållningar. Den här målningen har titeln Skrevet.

Som sagt, det har hänt saker. Här finns flera motiv med barn och från barns miljöer - sandlådor, dagis, gungor - och porträtt på barnkulturikoner som Pippi Långstrump och björnen Paddington. Till stora delar är utställningen ett utforskande av en, inte särskilt avlägsen, barndomsvärld.

 

Artikelbild

| Känsligt och realistiskt barndomslandskap i ljusa färger. Siemone Quests målning heter "Gungan". Foto: Michael Svensson

I dessa bilder har den mer kraftfulla och spretiga expressionismen i Siemone Quests tidigare målningar fått vika för ett realistiskt måleri - låt vara att ansikten lämnas outmejslade - med fin känsla för kroppshållningen. Det är överhuvudtaget mycket människor avbildade. Ta till exempel den stora målningen Gungan, eller barnen som leker med grävskopa i sandlådan. Här finns bilder också som berättar om konstnärens mer vuxna liv: interiörer från lägenheten, porträttet av en kvinna Skrevet eller bara en studie av en toalett.

 

 

Allt ryms i Siemone Quests konstliv och han beskriver sitt konstnärsegos mission att låta konsten samverka med andra konstformer, att låta det bli ett sätt att leva helt enkelt.

 

På vernissagen uppträdde både Tomas Nilsson och Kasperdoll, bägge album-
aktuella. Och Siemone Quest lottade ut sin portfolio via vanliga lottringar och priserna på målningarna var rabatterade med hänvisning till den globala finanskrisen.

 

Konst behöver inte vara svårt. Med Siemone Quest på Grammofon blir det en avspänd tillställning med nedtonade och välstämda pretentioner.