Fotografen Per-Anders Pettersson besökte en modevecka i Johannesburg 2009, när han hade fått i uppdrag av den tyska tidskriften Stern att porträttera den nya svarta medelklassen i Sydafrika.
– Det var en annan värld, vacker och färgstark. Jag blev fascinerad och fick också gå bakom kulisserna. Eftersom jag hade gjort många tuffa jobb innan letade jag efter något annat. Jag ville ge en annan bild av Afrika, berättar Per-Anders Pettersson.
Per-Anders Pettersson lever i Sydafrika sedan 2001 och har tidigare gjort sociala reportage för internationella magasin. Bland annat har han följt upp situationen i Rwanda efter folkmordet, skildrat hungersnöden i Etiopien och rapporterat om hiv/aids-situationen i Malawi och Sydafrika. Men han arbetar också med längre fotoprojekt och belönades med Arbetets museums dokumentärfotopris 2015 för ”Rainbow Transit”, en skildring av det nya, framväxande, moderna, Afrika.
Till en början utgick Per- Anders Pettersson från den etablerade modescenen i Sydafrika – men efter att han besökt modeeventet ”Colour in the dessert” i Gaborone i Botswana förstod han att fenomenet med så kallade ”fashionweeks” var större än han först hade trott.
– Där träffade jag designers från hela Afrika och blev tillfrågad om jag inte skulle till Angola, Senegal, Mali eller Rwanda. Jag gjorde research och fattade att det här var jättestort, berättar han.
– Jag hade först ambitionen att spegla hela Afrika, inte att besöka alla 53 länder, men ändå försöka täcka kontinenten. Men när jag hade besökt Tunisien insåg jag att den Nordafrikanska modevärlden var en helt annan. Den låg närmare den europiska och arabiska, med en annan atmosfär. Det var häftigt, men passade inte in, och får kanske bli ett annat projekt.
I utställningen på Arbetets museum visas 60-talet bilder från 15 länder där modevärlden blomstrar i takt med den medel- och överklass som gärna spenderar pengar på designermärken. Men bilderna visar inte bara modevisningarna på catwalken.
– Jag brukade åka några dagar innan, och träffa dem när de provade kläderna och tränade på showerna, där man normalt inte får komma in. Jag försökte att dokumentera allt runt omkring. Det fascinerade mig mest.
Arbetets museums intendent Annelie Egelin Tärning gläds åt den färgsprakande sommarutställningen.
– Det är en fin feelgood-utställning, man bara kan gå och njuta av de här vackra bilderna. Den passar sommartid när vi har många turister, men inte har så mycket pedagogik i utställningarna, säger Annelie Egelin Tärning.
– Tidigare i år visade vi fotoutställningen "Flykt", där fotografen Anders Hansson hade dokumenterat flykt och migration. Vi tycker också att det är bra att nyansera bilden av Afrika på det här sättet. Sedan känns det extra roligt att ställa ut bilder av en fotograf som vi har belönat med vårt dokumentärfotopris.