”Julia Caesars” böcker på östgötska bibliotek

Den högerextrema bloggerskan ”Julia Caesars” böcker har köpts in av flera bibliotek i Östergötland.

Bloggbok. Linköpings Stadsbibliotek har köpt in en bok av bloggerskan och näthataren ”Julia Caesar”.

Bloggbok. Linköpings Stadsbibliotek har köpt in en bok av bloggerskan och näthataren ”Julia Caesar”.

Foto: Wikimedia Commons

Kultur och Nöje2015-09-10 02:00

Den på nätet kända bloggerskan med signaturen ”Julia Ceasar” är en av den nationalistiska och extremhögerns mest kända och spridda skribenter på nätet.

Hennes texter är osakliga och fulla av hat mot de som inte delar hennes åsikter. I förra veckan avslöjade Expressenjournalisten Annika Hamrud hennes identitet. Hon visade sig vara en före detta journalist på Dagens Nyheter som lämnade tidningen i början på 1990-talet. Både Hamrud och DN:s Niklas Orrenius sökte henne för kommentarer.

”Julia Caesar” ville inte ställa upp och kontrade med att anklaga sig vara förföljd. Hon publicerade Orrenius mobilnummer och piskade upp en anonym hatstorm med hot mot journalisterna och deras anhöriga som följd.

Men ”Julia Caesar” publicerar sig inte bara på nätet. Hon skriver böcker också och samlar sina krönikor från nätet där. Hennes tre böcker ”Världsmästarna” (2010), ”Fler ministrar borde gråta” (2010) och ”Landet som försvann” (2014) hyllas och marknadsförs flitigt på nationalistiska sajter som sprider rasism.

Men böckerna har också köpts in och finns på flera östgötska folkbibliotek. Ydres och Boxholms bibliotek har köpt in ”Världsmästarna” trots att den enligt Bibliotekstjänsts lektör är ”en 435 sidor lång indignerad insändare om hur Sverige tack vare hycklande politiker med en ’patologisk godhet’ sålt ut vårt land till invandrare som plundrar, våldtar och berövas oss vår kultur”.

Linköpings Stadsbibliotek har köpt in ”Landet som försvann”. Motalas bibliotek har införskaffat ”Fler ministrar borde gråta”.

Intresset för ”Julia Caesars” böcker i det öppna samhället verkar vara begränsat. Totalt sett har de fyra exemplaren lånats 50 gånger. Och medborgarnas intresse för hennes böcker verkar vara vikande. ”Fler ministrar borde gråta” har i år lånats tre gånger, ”Landet som försvann” två och de bägge exemplaren av ”Världsmästarna” har under 2015 registrerats för ett enda lån.

Ändå har fyra bibliotek kostat på att köpa in den. Kerstin Olsson är chef för Regionbibliotek Östergötland:

Vad gör ”Julia Caesar” på biblioteken i Östergötland?

– Det är en bra fråga. Vi tar den på mötet för bibliotekens chefer nu på fredag när vi diskuterar folkbibliotekens demokratiska uppdrag, inklusive Niklas Orrenius artikel i DN, svarar Kerstin Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!