Tänker kommunen spara på lyset?

Har ni några tankar på att släcka eller minska på gatu- och fasadbelysning kommande vinter? skriver signaturen Undrande elkonsument och får svar direkt.

Har ni några tankar på att släcka eller minska på gatu- och fasadbelysning kommande vinter? skriver signaturen Undrande elkonsument och får svar direkt.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-09-14 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En enkel fråga till Norrköpings kommuns ansvarige för energifrågor. Har ni några tankar på att släcka eller minska på gatu- och fasadbelysning kommande vinter? Eller är det så som svaret blev i ett annat sammanhang (när gatubelysningen var tänd på dagarna) att ”vi har bundet elpris” och budskapet var att vi ”vanliga medborgare” inte behöver bry oss.
 

Undrande elkonsument
 

Svar direkt

Det är uppskattat att Norrköpings invånare engagerar sig i staden, och energiförbrukning är en mycket aktuell fråga.


Vad gäller gatubelysningen så har Norrköpings kommun under de senaste tio åren jobbat med flertalet energibesparande åtgärder, vilket resulterat i att energianvändningen för gatubelysningen minskat med 46 procent. 

Vi har bland annat bytt ut en stor mängd gatubelysning till LED, som också sänker effekten ytterligare under nattens timmar. 

Framöver har vi planerade investeringar på cirka 60 miljoner kronor för att fortsätta sänka energianvändningen med modern och energismart belysning. Det arbetet påbörjades långt innan energifrågan blev så aktuell som den är idag.

Att helt släcka ned belysning är i nuläget inte aktuellt på grund av flera orsaker. En betydande aspekt är att gatubelysningen är en viktig del i kommunens trygghetsskapande arbete. 

Gustav Flodén, enhetschef samhällsbyggnadskontoret, Norrköpings kommun