Vargfrågan är svår enligt NTF

Bo Tufvesson är ordförande i Naturskyddsföreningen i Finspång. Han gillar inte att eftersöksjägare strejkar för att påverka regeringens rovdjurspolitik.

Finspång2012-04-10 00:00

- Nej, det drabbar de påkörda djuren för hårt. Att låta en trebent älg hoppa omkring i skogen är inte schysst, säger Bo Tufvesson.

Huvudansvaret för att ta hand om påkört vilt ligger hos polismyndigheten.

- Så är det. Men det är jägarna som har kunskapen och jag tycker att de tar fel väg som strejkar.

Nu är det ännu ingen eftersöksjägare i Finspång som strejkar.

Efter att representanter från Svenljungagruppen, där protesterna började, för en vecka sedan varit i Kulturhuset och propagerat för sin sak så höjs röster för en utökad strejk.

Inte plantera ut
- Vargens vara eller inte vara är ett svårlöst problem. Det är jag den förste att skriva under på. Min personliga åsikt är att man inte ska plantera ut varg utan låta naturen ha sin gång, förklarar Tufvesson.

Förra sommaren dök en varg upp i Hällestad/Borggård och rev och dödade 22 får.

Även på Vikbolandet hade fårägare jätteproblem med en varg som mellan maj tills det att den avlivades i oktober ska ha dödat 104 får.

- En varg som har fått smak på får är det givetvis bara att ta bort genom skyddsjakt. Sådana här incidenter får vi stå ut med om vi vill ha varg. Jag tycker att det är fel om man rubbar naturens balans åt något håll, oavsett om det gäller att utrota vargen eller att plantera ut fler. Låt den i stället få vara ifred.

Rovdjursutredningen presenterade i förra veckan sitt slutbetänkande till miljöminister Lena Ek (C). Utredningen förespråkar en lägsta nivå av 450 vargar i Sverige. Något som många experter menar innebär att vargantalet i södra Sverige och inte minst i Östergötland och Finspångs kommun kommer att öka drastiskt.

Folk är rädda
- Eftersom folk dessutom är rädda för vargar så tycker jag att det är olyckligt. Jag har full förståelse för om jägarna drar sig för att släppa sina jakthundar lösa om risken för att en varg ska ta den ökar. Problemet är svårlöst. Min grundinställning är återigen att låta naturen ha sin gång, klargör Bo Tufvesson.

Fotnot: I skrivande stund finns det enligt uppgift inget vargrevir
i Finspångs kommun.

Detta har hänt
I december förra året startades det så kallade Svenljungaupproret där eftersöksjägare gått i strejk i protest mot regeringens rovdjurspolitik. Uppskattningsvis är 130 eftersöksjägare i Västra Götaland med i strejken. 3 april var två representanter från Svenljungagruppen på plats i Finspång för att övertyga även eftersöksjägare i Finspång att strejka. De 15 eftersöksjägarna som finns i kommunen funderar nu som bäst på hur man ska gå vidare. Strejk eller inte?
I dag finns cirka 360 vargar i Sverige. Rovdjursutredningen vill ha ett nedre tak på 450 vargar och ingen övre gräns. Fri tillväxt innebär enligt Svenljungagruppen att det om några år kan finnas
2 000-3 000 vargar i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om