Reportern Micke Pihlblad och fotografen Mikael Strand var på plats på Järnvägsgatan 4 och rapporterade om en affär där ”den som tillbringar lite tid förstår snart att varje sak har sin plats.”
Leksaker, sportartiklar, fiskegrejor, cyklar och souvenirer fyllde varje kvadrat-centimeter av affären, som till ytan var 200 kvadratmeter.
”Det ska vara blandgods här. Det skojiga är ju också att här kan du fråga efter en sak och få svar”, sade Jarl ”Jalle” Karlsson, som stod bakom disken.
Samtidigt gällde det att inte fastna i det förflutna. Sida vid sida med en klassisk limp-sadel fanns den senaste modellen av mountainbike.
”Det får inte bli för mycket av det gamla. Man måste hänga med i tiden”, förklarade Jalle Karlsson, som även erbjöd tjänsten att reparera cyklar.
I butiken fanns också Bert Carlsson. Som son till varuhusets grundare var han på plats i butiken redan premiärdagen i december 1946.
”Det började som sadelmakeri 1929 och sedan ut-ökades sortimentet. Det hette Tage Carlssons Basar & Res-effektaffär från början och då höll vi till i huset bredvid, en ålderstigen träkåk. 1946 flyttade vi hit och det blev Tages Varuhus”, berättade han.
När NT:s mångåriga Valdemarsviksredaktör Christer Hennum besökte varuhuset i början av januari 2005, skrevs sista kapitlet i den 58-åriga butikens historia.
”Tages Varuhus, en av Valdemarsviks mest kända affärer, är inne på sin sista månad. När januari är till ända stängs portarna för gott”, konstaterade han.
I artikeln stod följande att läsa:
”– Städerna tar död på mycket som ligger omkring dem, säger Jarl Karlsson.
Tillsammans med fru Birgitta och svärmor Valborg förestår han det som hos många liknas vid en institution där man kan eller har kunnat köpa allt från gökur, sportartiklar, husgeråd och leksaker till cyklar och motorcyklar. I gömmorna ligger fortfarande några obegagnade mer eller mindre glömda fotbollsskor kvar från 40- och 50-talet!
Tage Karlssons sondotter tillika Jarls fru Birgitta, tycker det ska bli ”enormt skönt faktiskt” att lämna kommersen, ”även om det är tråkigt”.
– Affären tar väldigt mycken tid i anspråk, förklarar hon.
– På senare tid har varuhuset sysselsatt ett par, tre personer. En gång ingick 14 personer i styrkan.”
Ortsbor klagade ”var köper man pingisbollar och var ska man laga cyklar i framtiden?” när butiksnedläggningen var ett faktum.
Hösten därpå, i september 2006, löd en rubrik på NT:s Valdemarsvikssida ”Åter liv i gamla Tages varuhus”. Då hade ekiperingsfirman Valdixi och damfriseringen E-style flyttat in.
Skyltarna med Tages varuhus fick sitta kvar på fasaden. ”Jag har fått brev från personer som vill köpa skyltarna. Men jag säljer dem inte. De är ju kult. Och Tages är för övrigt ett inarbetat begrepp”, sade Helene Tholander, ägare till Valdixi.↔