En kraftkarl visar musklerna på nytt

Vad hände med allas älskling Johan Kraft? Vi hittar honom i Lund där han pluggar juridik och bor i studentkorridor.

Foto: -

Malmö2011-09-07 00:00

Hur följer man upp en älskad och prisbelönt roman som sålts i 400 000 exemplar? Tio år efter Underdog återvänder Torbjörn Flygt till berättelsen om Johan Kraft, och utesluter inte att det kan bli en tredje del i serien.

Torbjörn Flygt har precis kommit hem från en lång och välbehövlig semester. I arbetslägenheten i Malmö ligger manusbladen till nya boken Outsider fortfarande kringströdda på golvet - men mentalt har han lämnat Johan Kraft bakom sig för den här gången.

- Det är en väldig känsla av saknad varenda gång, som infinner sig i samma stund som sista kapitlet är skrivet. Då känner jag att de här personerna inte är med mig längre, nu är det upp till läsaren att ge dem liv igen, säger han.

Tjock pärm
Det är många som har hoppats på en fortsättning på Underdog, Torbjörn Flygts mest hyllade bok. Redan 2001 visste han att det skulle bli en andra del, men valde att vänta i tio år med att fullborda den.

Under årens lopp har han metodiskt samlat på sig material i en tjock pärm med titeln U2 för att lättare kunna skildra de samhällsförändringar som påverkar Johan Krafts liv under slutet av 1980-talet och 1990-talet.

Förändringarnas tid
I Underdog kämpade mamma Bodil för att få ihop livet för sig och sina två barn i höghusområdet Borgmästargården i Malmö.
I uppföljaren Outsider har mycket förändrats.

Johan har börjat studera juridik i Lund, bor i studentkorridor och lever ett liv på randen mellan ansvarslöst tonårsfestande och förpliktigande vuxenliv.

Bodil har bytt slitet i strumpfabriken mot ett betydligt glassigare jobb på en marknadsavdelning. Nu är det Johans begåvade syster Monika som svettas för att ensam klara av försörjningen för sig och sin dotter.

Också Sverige är statt i förändring: Olof Palme har nyligen mördats, högerextremisterna får vind i seglen och Ny demokrati röstats in i riksdagen.

- På ett samhällsplan finns det paralleller mellan den tiden och nu. Hur recessionen i ekonomin föder en främlingsfientlighet, hur högern blir starkare och vänstern svagare. Men den kraftiga samhällsförändring som Underdog skildrade finns inte lika tydligt under sent 80-tal och framåt.

Hur mycket av det som gestaltas i Underdog och Outsider är självupplevt? Torbjörn Flygt har fått frågan så många gånger att han beskriver sig som "alltmer uppgiven" inför den.

- Jag har ju erfarenheter av den här tiden i studiemiljön och livet. Men det finns inget i berättelsen om Johan som är hämtat direkt från mitt liv.

- Det är ofrånkomligt att man tror att egna händelser ska vara användbara, det trodde jag både med Underdog och Outsider, men det blir aldrig bra. Det blir dålig prosa, för kladdigt, plötsligt skriver jag
i mitt eget ärende och inte i Johans.

Filmen i malpåse
Nästan lika desillusionerad låter han när han talar om filmatiseringen av Underdog, ett projekt som har varit på gång under många års tid - men stupat på mållinjen. Senast sades det att inspelningarna skulle ha påbörjats 2011, men av detta blir det alltså intet -åtminstone inte i år.

- Filmbranschen är väldigt konstig för mig. Jag kan ju tycka att det borde finnas skäl att filmatisera en bok som har varit så extremt framgångsrik och så viktig för många människor.

Sitt eget arbete har Torbjörn Flygt däremot full kontroll över. Under den sista skrivperioden av Outsider fungerade hans hjärna som en tryckkokare, säger han. Ett sätt att lätta på trycket blev att tänka på kommande projekt.

Inte orolig
Ännu avslöjar han inte vad det blir, men om han någonsin återvänder till Johan Kraft lär det ta ett antal år. Det måste finnas något tillräckligt intressant att berätta om Sverige och familjen Kraft innan dess.

- Fast med den enorma urholkningen av svensk välfärd som regeringen Reinfeldt håller på med är jag inte ett dugg orolig för att det inte ska finnas stora samhällsförändringar att skildra framöver, säger han.

Fakta Torbjörn Flygt

Den 47-årige Johan Torbjörn Flygt föddes den 14 juni 1964 i Malmö, där han växt upp och i dag bor tillsammans med sin hustru Margareta Nyström Flygt, 45, och barnen Nora, 10, och Teodor, 8.

Han gjorde sin debut 1995 med boken Längsta ögonblicket och två år senare kom Män vid kusten.

Genombrottet kom med tredje boken Underdog 2001, för vilken han samma år fick det prestigefyllda Augustpriset och BMF-plaketten, ett pris som delas ut av Svenska bokhandelsmedhjälparföreningen, BMF.

Barnboksförfattare blev han 2009 med sin Fiskplåt och bajsdrakar. Har också skrivit dramatik liksom böckerna Verkan, 2004 och Himmel, 2008. Själv läser han just nu När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji och Thomas Bernhards texter.

Den österrikiske författaren Thomas Bernhard vars mest typiska verk var enslingars monologer, där de förklarar sina åsikter om tillståndet i världen är en litterär idol."Han är alldeles fantastisk! Det där maniska borrandet på plats och så tanken på att han verkligen avskydde sitt land och kunde göra konst av den cynismen och bitterheten."

Om studentliv: "Det vore en mardröm för mig att bo på studentkorridor, så jag har väl försökt bli av med den mardrömmen genom att skriva om den. Jag är för mycket solitär för att dela kök med någon annan."

Kraftkarl som han är tog han som 17-åring brons
i tyngdlyftning i ungdoms-SM 1981, när han tävlade för Malmöklubben Baltic Club.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om