I SvD (27/11) beskriver docenten i nationalekonomi, Jonas Vlachos, hur "en subvention till privatundervisning" det vill säga rut-avdrag för läxhjälp kan vara en både orättvis och ineffektiv satsning.
Han intar samma position som lärarfacken det vill säga att rut-avdrag för läxhjälp diskvalificerar lärarkåren. Skattetekniskt kallas läxhjälp
för okvalificerat arbete som kan utövas av i stort sett vem som helst. Det är lätt att förstå att lärarfacken ställde sig kritiska till rut-avdrag för läxhjälp i den remissomgång som nyligen genomförts. Något även Skolverket gjorde av flera andra skäl.
Vlachos har räknat ut att skattelättnaderna för läxhjälp per timme är tre gånger så stora som vad en undervisningstimme i grundskolan kostar. En timme undervisning på grundskolan kostar 60 kronor (lokaler och material oräknat), medan det på läxföretaget My Academys hemsida framgår att subventionen till privatundervisning uppgår till 199 till 249 kronor per undervisningstimme (subvention utgår ej för lokaler och material).
En annan aspekt som tas upp är att det inte finns någon som helst kvalitetssäkring på den läxhjälp som subventioneras så kraftfullt. Det är anmärkningsvärt att regeringen är villig att lägga så mycket offentliga resurser på privatundervisning, trots att denna inte omfattas av de kvalitetssäkringskrav som ställs på övrig grundskoleverksamhet.
Som skolforskare och vänsterpartist drar jag ett antal slutsatser utifrån Vlachos undersökning, aktuell läxforskning och ett internationellt känt mönster är att de som har ett privatekonomiskt utrymme kan stärka sin konkurrenskraft på bekostnad av de som inte har det. Rut-avdrag för läxhjälp:
Är en ineffektiv åtgärd som dränerar det offentliga skolväsendet.
Nyttjas främst av de som har råd att ge sina barn privatundervisning.
Diskvalificerar lärarkåren genom att kalla läxhjälp för okvalificerat arbete.
Undergräver våra möjligheter att styra statens resurser till de som bäst behöver dem.
Innebär att antagningen till högre utbildning till viss del baseras på tjockleken på föräldrarnas plånböcker (men kanske inte på fallenhet eller begåvning?).
Ett sätt för de bemedlade att köpa en privat och segregerad fritidsverksamhet där deras barn får tillsyn och kan köpa mellanmål, i samma andetag som fritidsverksamhet för de som behöver den är satt i strykklass.
Rut-avdrag för läxhjälp är ett uttryck för traditionell högerpolitik. Den förefaller fylla uttrycket "till de som har skola varde givet" med ett konkret innehåll, utan att vara ekonomiskt försvarbar, effektiv eller evidensbaserad.