Regeringen fattar i dag beslut om att Norrköpings kommun från nästa år kommer att ingå i förvaltningsområdet för finska språket. Det innebär att de Sverigefinnar som bor i Norrköping har rätt att använda sitt modersmål i kontakter med kommunen och statliga myndigheter.
De flesta av oss brukar uppröras över hur minoriteter behandlas i andra länder. Ursprungsbefolkningar runt om i världen har trakasserats och diskriminerats. Sverige är och ska vara en stark röst i världen för minoriteters rättigheter. Men vi ska påminna oss om att minoriteter även i Sverige drabbats av fördomar och diskriminering. Mycket återstår att göra för att skapa ett Sverige där alla människor har samma möjligheter. Därför tog alliansen under förra mandatperioden fram en ny minoritetspolitisk strategi.
En central del i att värna minoriteters rätt är det egna språket. Språket är en avgörande del i vår identitet. Vårt modersmål är kopplat till våra minnen och vår kultur. Det skapar en samhörighet med andra som talar samma språk.
Sverige har alltid varit ett land med flera språk förutom svenska. Under de århundraden landet växte fram expanderade det över områden där det talades norska, danska, finska, estniska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska)med flera språk. Vi har också haft en jiddischtalande judisk minoritet och romer som talar romani chib.
För finska, meänkieli och samiska, som är särskilt koncentrerade till vissa orter, ingår ett antal kommuner i förvaltningsområden, ett för varje språk. Efter att kommuner frivilligt har anslutit sig till ett förvaltningsområde är de skyldiga att erbjuda såväl förskoleverksamhet som äldreomsorg helt eller delvis på språket. Enskilda medborgare får också möjlighet att använda sitt språk i kontakter med kommunen och med statliga myndigheter. Kommunen får statsbidrag för de merkostnader som detta innebär.
Vårt land har aldrig varit enbart svenskt och kommer aldrig att bli det. Vårt land och vårt välstånd har byggts av människor från olika kulturer och med skilda språk. Det är den grund vi står på och den grund som vi bygger vidare på. Sverige ska vara ett land som fullt ut värnar minoriteters rättigheter.
Ett led i det arbetet är att regeringen nu, enligt önskemål från Norrköping, stärker rättigheterna för finskspråkiga Norrköpingsbor och ger dem mer makt över sin vardag.