Vi diakoner och präster i Svenska Kyrkan i Norrköping stämmer in i Sveriges Kristna Råds kritik av det svenska socialförsäkringssystemet.
Snabba åtgärder måste ske så att inte fler enskilda och familjer drabbas av reglerna om utförsäkring.
Vi möter dagligen människor som på olika sätt ställts utanför samhällets trygghetsnätverk.
Det gäller människor som varit sjuka länge, som saknar anställning och där vägen tillbaka till arbetsmarknaden är lång.
Vi hör berättelser om känslokallt bemötande och att svåra sjukdomar inte är skäl nog för sjukersättning efter en viss tid.
Förtvivlan över livssituationen bryter ner, såväl individ som familj, äktenskap och självkänsla. Att försöka men inte klara av att arbeta, eller söka arbete, förvärrar lidandet. Allt fler kommer till våra församlingar och är desperata.
Vi menar att svårt sjuka måste kunna få sin sjukpenning förlängd utan att behöva ge sig ut och söka jobb eller arbeta under sin sjukskrivning.
Människor ska heller inte kunna ställas utanför alla försörjningsmöjligheter därför att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av deras arbetsförmåga - gemensamma bedömningar, giltiga och gällande i båda systemen, måste göras.
Inte heller ska någon behöva säga upp en trygg anställning och gå ut i arbetslöshet på grund av att de nått en tidsgräns i sjukförsäkringen. Tillfrisknande sker inte enligt tidtabell.
Vi diakoner och präster menar att det inte längre finns någon helhetssyn på människan och hennes situation.
All modern forskning visar att individens prestationsförmåga försämras vid svår psykisk stress.
Att förlora sjukersättning, och att också hamna i ekonomisk press, förvärrar stress och ohälsa för personer som redan befinner sig i en svår situation.
Rehabilitering efter lång tids sjukdom är en känslig process där personen behöver uppmuntras att steg för steg prova att klara av nya saker, att hitta tillbaka till det friska. Återinför helhetssynen på människan!
Vad gör kyrkan för de utförsäkrade? Vi noterar att människor behöver stöd för att hitta rätt i systemen. Ofta bidrar vi till att inge hopp, inte minst genom samtalen i sig. Vi bistår i kontakt med myndigheter, hyresvärdar, elbolag etc. Många gånger är det tack vare att hjälp kan erbjudas från någon av våra fonder som gör att de slipper bli vräkta, får sin a-kasseavgift betald i tid eller slipper få elen avstängd.
Men, Svenska Kyrkans diakoner kan inte ta emot alla som söker hjälp, hur gärna vi än skulle vilja. Våra personella resurser räcker inte till. Vi ser vilken betydelse det har att bli respekterad och bemött som människa.
Runt varje utförsäkrad finns anhöriga; barn, partner, föräldrar, vänner, syskon. Vi möter dem också. Därför vet vi mycket om de utförsäkrades och de anhörigas lidande. Ett lidande som är ovärdigt vårt samhälle Sverige år 2011.
Vi agiterar inte för någon viss politisk linje, det är inte vår uppgift. Vi pekar på missförhållanden så att de kan rättas till. Och vi vädjar om ett återinförande av en helhetssyn på människan.
Lena Sjöberg, diakon
Maria Bard, diakon