Prioritera frihet frÄn vÄld i vÄrdnadsfrÄgor!

Barn och kvinnors frihet frÄn vÄld prioriteras inte tillrÀckligt i vÄrdnadsfrÄgor. Det Àr helt oacceptabelt.

Barn och kvinnors frihet frÄn vÄld prioriteras inte tillrÀckligt i vÄrdnadsfrÄgor, menar debattören.

Barn och kvinnors frihet frÄn vÄld prioriteras inte tillrÀckligt i vÄrdnadsfrÄgor, menar debattören.

Foto: Åsa Hanell

Debatt2022-03-07 21:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ„vĂ€l TV4:s Kalla fakta som myndighetskartlĂ€ggningar skildrar hur barn tvingas bo med en vĂ„ldsam förĂ€lder. Domstolar tar inte tillrĂ€cklig hĂ€nsyn till vĂ„ldets förödande konsekvenser. 

Att som mamma inte veta om barnen kommer fortsÀtta tvingas umgÄs eller bo hos en vÄldsam pappa Àr avgörande för om man vÄgar lÀmna relationen. Om man inte vÄgar lita pÄ att domstolen tar vÄldet pÄ allvar kanske man försöker stanna kvar. Försöker foga sig, göra alltför att minimera konflikt. Se till att man sjÀlv, snarare Àn barnen drabbas. Det Àr inte ett vÀrdigt liv. Ingen ska behöva ha det sÄ. Och ingen vÄldsutsatt förÀlder ska behöva tvivla pÄ var samhÀllet och domstolarna stÄr i frÄgan.

En stor granskning av JĂ€mstĂ€lldhetsmyndigheten visar att det i domar ofta finns uppgifter om vĂ„ld eller andra övergrepp. JĂ€mstĂ€lldhetsmyndighetens granskning omfattar 814 tingsrĂ€ttsdomar i mĂ„l om vĂ„rdnad, boende eller umgĂ€nge. I hela 64 procent av dessa förekommer uppgifter om vĂ„ld eller andra övergrepp. Det handlar om vĂ„ld eller övergrepp som utövas av en förĂ€lder mot barn, och att pappan i familjen utövar vĂ„ld gentemot mamman. Uppgifter om vĂ„ld omformuleras till ”samarbetssvĂ„righeter” av domstolarna. Exempelvis tolkas förĂ€ldrars och barns vistelse i skyddat boende som samarbetssvĂ„righeter. 

”Domstolarna behöver öka förstĂ„elsen för konsekvenser av vĂ„ld. Risken Ă€r att vuxna och barn tvingas vara kvar i en miljö dĂ€r man riskerar att utsĂ€ttas för vĂ„ld”, menar Mikael Thörn, en av rapportförfattarna och enhetschef.

Bristen pĂ„ barnrĂ€ttsperspektiv fĂ„r naturligtvis flera negativa konsekvenser. 

VÄldet osynliggörs, vilket innebÀr att förÀlders rÀtt till fortsatt umgÀnge prioriteras före barnets rÀtt att vÀxa upp utan vÄld och hot om vÄld i sin hemmiljö.

Domstolen signalerar till barnet att det finns sÄdant som Àr viktigare Àn att skydda barnet frÄn vÄld. VÄldsutsatta partners och barn kan inte lita pÄ att domstolen kommer att skydda dem frÄn fortsatt vÄldsutövning. Att tvingas bevittna vÄldsbrott inom familjen Àr förödande för ett barn.

Barn som bevittnar brott löper ökad risk för att drabbas av fysisk och psykisk ohÀlsa pÄ bÄde kort och lÄng sikt visar forskning.

Liberalerna har drivit pĂ„ för att ett barnfridbrott införs. Barnfridsbrottet innebĂ€r att det blir straffbart att utsĂ€tta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gĂ€rningar i form av till exempel vĂ„lds- och sexualbrott i nĂ€ra relationer. 

Liberalerna krÀver nu kraftfulla förÀndringar för att frihet frÄn vÄld ska prioriteras i vÄrdnadsfrÄgor. Om regeringen pÄ allvar vill att barn ska vÀxa upp i trygghet mÄste ytterligare ÄtgÀrder skyndsamt vidtas.

Det gĂ€ller framförallt vĂ„rdnad, boende och umgĂ€nge. NĂ€r en vĂ„rdnadshavare – oftast en pappa vĂ€ljer att utöva vĂ„ld mot sin partner, ofta med barnet som vittne, mĂ„ste det leda till indragen vĂ„rdnad, boende och umgĂ€nge.  Barnfridsbrottet tydliggör att barnet nu Ă€ven i juridisk mening Ă€r ett brottsoffer. Varje Ă„tgĂ€rd ska ses i ljuset av detta. Liberalerna stĂ„r alltid pĂ„ de utsatta barnens sida och deras frihet ska sĂ€ttas i frĂ€msta rummet.

Hemmet ska vara en trygg plats för barn – inte en brottsplats. Barns rĂ€ttigheter fĂ„r inte reduceras till vackra ord i högtidstal och konventioner. De mĂ„ste vara praktisk politik, och praxis i vĂ„ra domstolar.

Juno Blom (L)

BarnrÀttspolitisk talesperson