Ingenting Àr gratis - pÄstÄ annat Àr direkt felaktigt!

SjÀlvklart tycker vi i MUF att om museer ska existera i kommunaldrift bör de Ätminstone vara sjÀlvfinansierande.

Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur Àr, för man ska aldrig glömma att kultur Àr subjektivt och olika för alla, skriver William Krohn och Olle Connman Ek.

Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur Àr, för man ska aldrig glömma att kultur Àr subjektivt och olika för alla, skriver William Krohn och Olle Connman Ek.

Foto: MUF Östergötland

Debatt2023-07-20 12:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar

"VÄr stads historia ska vara gratis för alla" NT 14/7

Det Àr ingen mÀnsklig rÀttighet att gÄ pÄ museum betalda av nÄgon annan och att pÄstÄ att intrÀdet för vÄra museer idag Àr gratis Àr direkt felaktigt, idag betalar vi alla oavsett om vi nyttjar det eller via skattsedeln.

Det Ă€r lĂ€tt att tolka samtliga texter som uttrycker sin skepticism kring att öka sjĂ€lvfinansieringen som om varenda Norrköpingsbo nyttjar vĂ„ra kommunalt finansierade kulturverksamheter, det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n sanningen. Vi har stor respekt för olika individers kultur och vad man anser att kultur Ă€r, för man ska aldrig glömma att kultur Ă€r subjektivt och olika för alla, men att tvinga varenda skattebetalande individ inklusive de mĂ€nniskor som tjĂ€nar minst att finansiera nĂ„gons egna intresse Ă€r moraliskt fel. 

Den elitiska kulturpolitiken mÄste upphöra. Under regeringen Löfven sÄ valde man att höja momsen pÄ biobiljetter för att det i sin tur skulle finansiera fri entré pÄ statliga museer. Detta Àr ett typiskt exempel pÄ nÀr man favoriserar viss kultur framför nÄgon annan kultur. Om nÄgot Àr detta ocksÄ ett praktexempel pÄ det förakt vÀnstern och socialdemokraterna har till sÄdan kultur som Àr vanlig och folklig. För det kommer alltid finnas fler familjer och mÀnniskor som vÀljer att se en bra film pÄ bio snarare Àn att gÄ pÄ ett museum.

Vi i MUF kunde presentera vÄr helt egna kommunala skuggbudget hÀr pÄ NT för ett tag sedan, dÀr la vi ett förslag pÄ 1 krona skattesÀnkning för varje hundralapp, en sÄdan skattesÀnkning hade gett en undersköterska cirka 3000 kronor mer varje Är att kunna lÀgga precis pÄ vad den individen sjÀlv tycker Àr viktigt. Om man dÄ tycker det Àr mest intressant att gÄ pÄ stadsmuseet sÄ skulle det vara mÄnga intrÀden betalda. Men skillnaden mellan höger och vÀnster i denna frÄga kommer alltid i slutÀndan koka ner i att vi anser att varje hÄrt arbetande individ har förmÄga att fatta egna beslut sjÀlva medan vÀnstern vill tvinga alla att finansiera det som vÀnstern tycker Àr vÀrt att finansiera.