Ulrika Jeansson (S)

Vackert med vardag

Vardag - vackert!

Efter att först ha varit på kongress och sedan haft lite ledigt vid påsk är det ganska skönt, ja till och med lite vackert, med vardag. Min vardag är sällan helt inrutad, vissa ”övning” återkommer, möten som faller in med jämna eller ojämna mellanrum.

I dag har jag hunnit med att träffa Ulla Johansson, i Finspång en riktig kändis då hon klarat av att få titeln årets Finspångare för något år sedan. När jag träffar Ulla kan jag alltid vara säker på att frågorna är fler än de vi egentligen ska avhandla. Vi ska bereda dagordningen för rådet för funktionsfrågor. Idag han vi också med att prata boendeutveckling i Finspång. Ulla värnar såklart om de som behöver lättillgängliga bostäder. Hon pratar varmt om att kanske kunna bygga ett särskilt boende för äldre på lasaretts-tomten när så är dags. Även det boende för missbrukare som Ulla basade över för länge sedan diskuterades. Jag var lite nyfiken och Ulla berättade. Hon berättade om utflykter och om att de hade en gemensamhetslokal i källaren för att kunna umgås utan droger.

Efter Ulla träffade jag en anhörig till en brukare på ett boende. Vi hade ett bra samtal och både ris och ros avhandlades. Jag blev varm över att höra om den fina vi gör, men också såklart lite ledsen över det som inte är fungerar lika bra. Men, att ta del av tankar gör ju också att det finns möjlighet att förändra, så allt sådant är mycket värdefullt. Efter förberedelse inför att samordningsförbundet ska få ta del av Finspång och budgetförberedelser och budgetprat så tog jag el-cykeln och for hem. El-cykeln i sig är värd en egen bloggtexter, så den tar jag en annan dag.

Väl hemma blev det vardagskunskap, Zia läste recept, övade på mått och stekte pannkakor. Mycket svenska, lite matte och en hel del hemkunskap. Och ett bra sätt att plugga på, då ar man maten färdig när plugget är klart. Zia är för övrigt,, för er som inte känner mig och familjen, vår familjehemskille som bott hos oss i ett och halvt år. 

 

Nu innan det blir natt så blir det promenad. Ja, jag går mycket och det är så jag processar mycket av det jag har på G. Idag kommer jag nog fundera över dagens samtal med den anhöriga och om budgeten för 2018.

Ja, visst är vardag vacker. Och det ända jag kan vara riktigt säker på är att morgondagens vardag inte ser lika dan ut som dagens. Kanske den blir ännu vackrare.

 

sänkta ungdomslöner är fel väg att gå

Att betala unga och nyanlända mindre för att göra samma jobb som andra gör för mer lön är inte nyckeln till att skapa fler jobb. Redan idag finns det en rad olika möjligheter för arbetsgivare att kunna anställa yngre människor och få anställningsstöd för detta. Detta utan att den anställde för den saken skull får mindre lön.

Alliansens förslag om sk inträdesjobb är ett riktigt ungdomsfientligt förslag, som inte bygger på att unga människor har viljan att skapa sig ett självständigt liv. Det blir nämligen i stort sätt omöjligt med den lön alliansen föreslår att man ska ha möjlighet att tjäna. 70 % av minimilön – vilket för vissa områden ger heltidslön på mindre än 12 000 i månaden före skatt, det är skamligt att förslå sådant 2017! För att ge några exempel;   70 % av minimilön för resturangbiträde skulle innebära 11008 kronor och för fastighetsskötare 11 382. För ett yrke som är vanligt inom kommunen, personlig assistent, skulle en ungdom under 23 år kunna tjäna hela 12249 kronor för en heltid.

Det finns i alliansens förslag en skrivning om att man anser att 30 % av tiden är sådan tid en person anses behöva för att lära sig jobbet (och därför är lönen 70%), ja, kanske de första dagarna, men man ska kunna ha denna anställning i 3 år, TRE år! Och, samtidigt pratar man om enklare jobb, enkla jobb som man alltså inte ska kunna lära sig fullt ut på 3 år och därför inte få fullt betalt. Hur vore det i stället att titta på lösningar som är bra både för individen och för samhället i stort? För, även de fyra partierna i alliansen består väl av individer? Och de kanske har några unga väljare? Dessa unga kanske vill ha lön för sitt arbete?

Det finns en rad olika sätt att kunna anställa människor och få stöd till företaget för detta, använd dessa – utan att sänka lönen för individen. Och, satsa istället på att ge dessa unga och nyanlända som saknar gymnasieutbildning möjlighet att göra det, hitta andra utbildningsformer – kanske mer folkhögskola eller mer yrkesvuxutbildningar .

Men, straffa inte ut individerna!

Lunddalen

Trevlig eftermiddag i Lunddalen, där värmen tryckte på utan att solen lyste. Jag besökte PRO –Sam, som precis som det låter består av samtliga Finspångs kommuns PRO-föreningar (vilket är 3 stycken).

Jag fick förmånen at mingla runt, ta emot en del tankar om boende - en viktig fråga för många äldre som funderar på att sälja huset för att få ett lite mindre och ofta mindre arbetsamt boende. Lasarettsområdet lockar, förslag både på äldreboende och hyreslägenheter. Vägar som behöver förbättras, offentliga toaletter och minigolfen var andra frågor som avhandlades.

Boendefrågan är en het fråga, självklart inte heller en helt enkel fråga. Man vill bo marknära, modernt och billigt. Och, att bygga nytt är sällan billigt. Däremot gör ju nybyggen att det blir lite rotation på befintligt utbud och på så sätt kanske de här boendena som man efterfrågar faktiskt dyker upp.

Det som värmde mig allra mest var att man är nöjd med sitt liv, att man trivs och är tillfreds, en härlig känsla – man gillar Finspång och är stolt över orten. Precis så som det ska vara!

En ny roll - i vardagen

Vardag, Ett vackert ord och nu är det dags. Sommaren har varit bra, fast jag har saknat den där verkliga värmeböljan – ni vet då man bara måste åka till sjön för att överleva.

Jo, det har hänt en hel del i Sverige som hade varit värt att blogga om – men jag tog semester från det också. Skulle kunna skrivit om Transportstyrelsen, om ministeravgångar och om att #Backahultqvist, skulle kunna skrivit om Anders Borgs inte alls okej beteende, om Almedalen och om Pride. Ja, om en hel massa andra saker också för den delen.

Istället väljer jag att berätta om hur skön t det kan vara med lite ledighet. Jag har varit i skogen och plockat blåbär och hallon, massa hallon faktiskt. Jag har tagit barnen till Liseberg utan att åka en ända karusell själv, varit på utflykt med familjen på en massa olika ställen (mycket matsäck den här sommaren har jag gjort), påtat i min trädgård (som jag mår allra bäst av), lyssnat och läst en massa böcker och faktiskt också unnat mig lite husmorssemester utan familj i solen på Malta några dagar. 

Och nu är jag redo, fylld med energi!

Jag har sedan 2011 haft förmånen att arbete med politik på i stort sätt heltid, först som utbildningsråd och nu som socialråd. Men, från 21 augusti är jag politiker i en ny roll. En mycket spännande (men ibland också lite skrämmande roll). Jag har fått förmånen att bli kommunstyrelsen ordförande och genom det få vara med att fortsätta utveckla Finspång. Jag känner mig hedrad och ska göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som finns på mig.

Jag vill fortsätta lägga fokus på att vi behöver fler bostäder i Finspång, både lägenheter men också tomter för villor, jag vill fortsätta utveckla Finspång till en ort där företag vill etablera sig för att skapa flera jobb, jag vill fortsätta utveckla Finspång till en ort där barn har det bra under hela sin uppväxt och där barn och ungdomar får en kvalitativ bra utbildning. Och, jag vill också fortsätta utveckla var socialpolitik både för ung och gammal. En viktig uppgift blir också att arbeta för att göra Finspångs kommun till en attraktiv arbetsgivare – viktig i tider av hård konkurrens inom en rad olika yrken. Ja, det var inte meningen att detta skulle bli något installationstal – men, jag ville ändå ge er en liten glimt av allt som jag tycker är viktigt att vi fortsätter arbeta med i Finspång. För, detta är såklart bara en glimt, det finns mycket att jobba med, mycket är bra – men eftersom samhällsutvecklingen går fort händer det alltid nya saker man behöver bemöta och ta hänsyn till.

Jag hoppas att jag får möjlighet att ta del av era synpunkter, tankar och idéer. Både invånares, företags och föreningars tankar ser jag med spänning fram att få ta del av. Vill du redan nu få kontakt så hittar du kontaktuppgifter på Finspångs kommuns hemsida, tveka inte utan hör av dig.

En spännande höst börjar här! Men, samtidigt försöker vi väl suga ur det sista ur sommaren, kanske en picknick efter jobbet, en tur i skogen eller ett bad i sjön på kvällen kan förlänga sommarkänslan lite?

Sommarlovsaktiviteter

I går hörde jag sång, musik och applåder. Allt från Svälthagens skola. Det var skolavslutning där och genom skogen hördes det vackra. Idag är det skolavslutning för många andra skolor. För många barn och ungdomar väntar ett skönt sommarlov, men alla barn har inte den känslan i kroppen. Sommarlovet kan kännas långt, ensamt och otryggt. Därför är jag både glad och stolt att Finspångs kommun har ett stort och brett utbud av sommarlovsaktiviteter. Kommunen driver en rad egna aktiviteter, de flesta är gratis. Du kan som ungdomar både vara på Camp Grosvad, Sportis Camp, cirkusvecka, besöka Hörnan om tour – som också har med sed bibblan i bagaget. Kommunen är också med och stöttar en del andra sommarlovsaktiviteter, bland annat en rad simskolor runt om i kommunen och Bönerngårdens sommarlek.

Med satsning på att fortfarande kunna genomföra bra sommarlovsaktiviteter hoppas jag som politiker kunna vara med och bidra till ett positivt sommarlov som kan ge många sköna minnen.

 

Tröttsamt att höra SD svamla i kommunfullmäktige!

Sista onsdagen i månaden säger som vanligt kommunfullmäktige för mig som politiker.

I dag togs det en massa bra beslut, och jag är glad att vi i majoriteten har tagit samtliga dessa beslut i enighet med Alliansen (M, C, KD och L). Jag ser det som en bra strategi för en långsiktig hållbar utveckling, att vi tillsammans kommer överens och fattar beslut som kan ligga fast oavsett majoritet. Vi har fattat beslut om att anta en ny detaljplan, om utställningsförfarande på en annan detaljplan, om IT-strategi, om investering för att kunna inskaffa reservaggregat till Hällestadgården och Berggården och om utökad låneram för Finet för att kunna investera i mer fiber samt om en en viljeinriktning om att 2035 vara 30 000 i kommunen.

Men, dess beslut tänker jag inte skriva om idag, utan jag tänkte istället visa lite på hur Sverigedemokraterna i Finspång agerar utifrån två andra ärenden.


Idag har Majoriteten av partierna i kommunfullmäktige ställts sin bakom det nya Borgmästarvalet, Borgmästaravtalet för klimat och energi. Finspångs kommun anslöt sig 2009 till Borgmästaravtalet, ett europeiskt initiativ för städer, kommuner och regioner som vill visa att det går att minska utsläppen av koldioxid i en snabbare takt än enligt EU:s målsättning.


2015 gick Borgmästaravtalet samman med Mayors Adapt, ett initiativ för städer, kommuner och regioner som vill öka samhällets motståndskraft mot ett förändrat klimat. Genom samman-slagningen bildades initiativet Borgmästaravtalet för klimat och energi. Parter som ansluter sig till det nya initiativet åtar sig att arbeta för att minska sina växthusgasutsläpp med minst 40% till 2030, och att anta, arbeta med och kontinuerligt följa upp en energiplan och en klimatanpassningsplan.

Du som har läst så här långt kanske nu undrar var ”haken” är, för du förstår säkert att den här vägen är rätt väg att gå. Att genom att vi över stad, kommun, region och landgränser tillsammans jobbar för att minska koldioxidutsläpp så kan vi faktiskt få dem att minska, och du förstår säkert också varför dessa utsläpp måste minska. Men, det förstår inte vår SD-ledamot. Han vill inte teckna nytt avtal och han vill upphäva det gamla avtalet. Detta för att det enligt honom finns fakta som visar på att koldioxidutsläpp faktiskt inte är dåligt för vår miljö, han har fakta både om att öken i Sahara blir mindre med mer utsläpp och att växtligheten i våra skogar ökar. Något besked om vart denna fakta finns och vilken forskning som belägger det hela kunde dock aldrig presenteras. Kan man ana lite alternativ fakta här?


När vi har frågor som vi i kommunen kan vara med och påverka, även om frågan är global, då vill inte SD vara med och fatta beslut. Men, frågor som vi som kommun faktiskt inte rår över, då vill SD att vi ska fatta beslut. Det är en ganska vanlig inställning av SD i Finspång. Och utifrån min partifärg är det inte någon överraskning om att jag jag är kritisk till SD i en rad frågor, men man skulle önska att detta inte var en sådan fråga. Jag önskar det för alla våra medborgare här och nu, men också för kommande generationer, vi kan inte lämna över ett samhälle förstört av oss som levde där innan.

Det var inte över med knepiga yrkande efter denna punkt. Vi har även antagit en biblioteksplan idag, här hade samma SD-ledamot (SD har 4 platser i kommunfullmäktige, inga ersättare och oftast bara två på plats) flera ändringsyrkandena och en protokollsanteckning som helt står mot varandra.


Inledning i planen är hämtad från den regionala biblioteksplanen och lyder ”Alla ska kunna ta del av litteratur, information och bibliotekstjänster av hög kvalitet och utifrån sina förutsättningar. Biblioteket är öppet och tillgängligt för alla, gratis, och oberoende av förmåga, ålder, etnicitet, kön, sexuell läggning, religion, nationalitet, språk eller samhällsklass”. SD vill sätta punkt efter ordet gratis. Man kan tänka att deras strykning av text ger en mycket öppen och generös tolkning. Men, när de sedan lämnar en protokollsanteckning som säger att det enbart är minoritetsspråk som ska prioriteras och att alla andra språk inte ska prioriteras då finns det ingen samklang med ändringsyrkandena i inledningsstycket.


Det innebär att deras inledning, att ”biblioteksbesökarna utifrån sina förutsättningar... ”inte gäller, om förutsättningen är ett språk som inte SD gillar. Det rimmar väldigt illa! Det är också så att människor med två språk eller flera bättre utvecklar det nya språket om man samtidigt underhåller modersmålet, och för att underhålla modersmålet och samtidigt lära sig svenska behöver biblioteket kunna bistå med böcker på en rad olika språk, andra modersmål än svenska och minoritetsspråk. Och, eftersom SD säger att i har man flytt till Sverige så är det svenska man ska prata så borde man väl vilja underlätta att lära sig svenska snabbare? Eller är det så att SD tror att man innan man flyr krig kan planera att det är dags för en brevkurs i svenska, ut ifall att man kommer behöva söka asyl i Sverige? I så fall är det ju väldigt tråkigt om det då blir så att man istället söker asyl i tex Tyskland, en bortkastad brevkurs.


Det här var bara ett nedslag av dagens kommunfullmäktigemöte, men, jag vill öppna ögonen på Finspångarna och förklara hur tokigt det blir när Sverigedemokraterna argumenterar och yrkar. Hoppas jag har lyckats med det. Det finns nya tokigheter varje möte. Jag uppmanar er att besöka våra möten och lyssna på länken och att ta argumentationen gentemot SD.
Jag använde i dag ordet solidaritet och det verkar vara ett ord som SD är livrädda för. Vi visar solidaritet genom att skriva på Nya Borgmästaravtalet, sa jag. Torgny, SD:s enda aktiva person reagerade starkt. Och, talade såklart om att vi i Sverige är så bra att vi inte behöver hjälpa någon annan. Men, kanske han vill visa solidaritet med kommande generation? Våra barn? I alla fall har jag bestämt mig för att använda ordet SOLIDARITET mycket oftare på kommunfullmäktige. För, för mig är det ett oerhört viktigt ord, ett ledord i min politiska gärning. Mer Solidaritet i Finspång!

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se