• tisdag 21 november 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Cannabis vid nödsituation Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Ulrika Jeansson (S)

trådlöst på Tegelbacken

Idag har radio P4 uppmärksammat att Finspång har kommit långt när det gäller trådlöst på våra särskilda boenden i kommunen. Kul. Förstod att det inte alls var kommet lika långt i en del andra Östgöta kommuner.

 

Radion besökte Tegelbackan idag och spelade in ett lite avsnitt som ska sändas på tisdag. Med på bilden är förutom reporten Annicka och Sandra, duktig personal på Tegelbacken.

På tisdag kommer sedan radion åter för att spela in mera, och då tillsammans med personal och boende. I dag var det personal och Britten som bor på Tegelbackan som visade lite vad surfplattan kan användas till. Surfplattan spelar en aktiv roll i vardagen på Tegelbacken. Den kan användas till mycket. Framförallt var det musiken som lockade, att kunna botanisera bland så mycket kul musik man mins men även öppet arkiv med film och tv och aftonbladet var populära. Personalen lyfte också fram att det ibland var så bra att ha surfplattan ligga framme vid samtal, ibland dök det upp ett ämne som någon boende ville veta mera om, som kanske tyvärr fallit ur minnet, och där tjänar platten en bra roll. Lika så används kameran ibland för at få lite bilder at samtala och minnas runt, när man t.ex. varit ute på gården och grillat eller dansat till tonerna av Christer Sjögren.

 Tänk vad bra att vi har gått vidare efter att skolorna fått trådlöst med att även ge våra särskilda boende detsamma. Och tänk så mycket glädje en förhållandevis liten investering som en surfplatta kan ge. Riktigt kul var det att se Britten lysa upp när musiken kom i gång, hennes favoritmusik. Texten satt kvar och hon nynnande med. Att ha trådlöst på kommunens verksamheter kommer i framtiden ara lika givet som att vi drar fram el till huset. Och, precis som med elen ger det både nytta och nöje. Det finns en rad verksamheter kvar att förse med samma möjlighet och utvecklingen fortsätter.

 

Nästa vecka när det ska vara fokus på internet på boenden i radio p4 skulle de även samtal med forskare om nyttan av t.ex. surfplattor vid demens. Kan bli en intressant vecka att följa. Missa inte tisdag – då Tegelbacken är på p4 på morgon och på förmiddagen. Givetvis kommer det sedan finnas på nätet (att kunna lyssna på med surfplattan) efteråt.

När tiden springer ifrån

Förra veckan blev en bloggfri vecka, men det var absolut inte för att det inte hände något. Utan snarare tvärt om, en riktigt späckad vecka. Jag började veckan och måndagen lite ”som vanligt”, med KS-möte och allt som hör det till. Jag provade till och med att larma av kommunhuset 23.15 för att justera protokoll, inget jag rekommenderar i längden. Detta gjordes för att jag på kvällen var på Gåsmiddag i Norrköping hos Sveriges byggindustri. Och nej, det blev ingen svartsoppa – utifrån tips från min coach hade jag anmält avvikande kost, dvs ej blodmat. Den sena justeringen berodde på att bussen dagen efter skulle gå 06.00, och innan dess behövdes det vara justerat. Jag var på kvalitetsmässan i Göteborg i dagarna tre, och lyssnade på en massa bra föredrag (och något mindre bra, men kanske ack så viktiga)så nu gäller det att ta med det bästa vidare in i politiken och i de processer som jag leder. Fick bland annat chansen att lyssna på Klara Henry, och det kan stressa en 45-årig kommunpolitiker. Allt ska gå fort, vara två klick bort och gärna roligt… Känns långt från den kommunalgrå vardagen, men ack så viktigt att tänka på när man ska möta framtiden. 

Fredagen förmiddagen var en mötesdag på hemmaplan med bland annat beredning för kommunala pensionärsrådet och eftermiddagen ägnades åt att fira en 10-åring, lärlingsutbildningen på orten. När man är på språng så gäller det att nyttja tiden, så när jag var på bildningen så klämde jag också in att vara med på sonens utvecklingssamtal (det gäller ett passa på, snart är han 18 och då vill han väl inte ha med mig). Kvällen avrundades med att kommunens jubilarer firades, de som haft anställning i 25 år hos Finspångs kommun. De firades i sedvanlig ordning med god mat, underhållning och dans till På G.

Helgen hade kanske behövts till vila, men jag valde att prioritera mig själv och därför blev det 80-tals fest på Hugos, tillsammans med bästa tjejerna. Jo, det är väl sant att söndagen inte gick så fort.

Och vet ni, nu är det måndag igen, kan liksom inte förstå att det kan gå så fort… När ska jag göra allt jag vill, allt jag tänker och funderar på. Någon som har svare? just nu känns det lite som om det är en 10 000 kronors fråga! Men, om jag inte tyckte allt jag gör var roligt, då skulle jag ju inte göra det. Så, vem är jag att gnälla över i-landsproblem? Jag är lyckligt lottad, med familj jag älskar, tak över huvudet och värme på natten, fina vänner och familj och ett jobb jag gillar! Det kunde vara sämre…

 

Ungdomar

Lovet  har varit tufft för många Finspångsungdomar. Kommunen tvingades stänga Hörnan, fritidsgården i Kulturhuset. Orsaken: det blev för stökigt och man kunde inte garantera ungdomarnas eller de anställdas säkerhet. En hel del åtgärder är såklart redan vidtagna, och fler kommer säkert bli nödvändiga. Hörnan kommer öppna nästa vecka och då kommer man bland annat bjuda in till föräldrarmöte med medlemmarnas föräldrar.Hörnan funderar också över hur man ska kunna göra ungdomarna mer delaktiga i verksamheten. Samarbetet med socialtjänst, skola och polis är viktigt i jobbet med ungdomar. Det kommer behövas ett stort jobb med attityder hos ungdomarna som varit aktiva i det stök som varit. Nattvandrarna har dragit igång, de har fått flera som vill engagera sig. Men, jag hoppas att det är fler av föräldrarna som har barn i tonåren just nu som förstår vikten av det finns vuxna i den miljö tonåringarna är i.

Redan när vi presenterade vår budget så hade vi med en satsningar fritidsverksamhet för de som är +16. Ett rätt tänkt (har det tyvärr visat sig allt för tydligt).Men, kanske kommer det också visa sig att vi kommer behöva utöka även fritidgårdsmöjligheterna för 12-16-åringarna, det får diskussionerna mellan de olika inblandade aktörerna utvisa.

När det blir stökigt runt ungdomar så blir det ofta en viss jargong, många säger ” varför gör inte socialtjänsten något”. Jag vet att socialtjänsten gör en massa, dels förebyggande mer generellt men också mer riktat mot enskilda ungdomar. Det som är viktigt är att socialtjänsten får reda på vad som händer, det som man ibland tråkigt också säger ”att anmäla” om. En sk anmälan ska ses som ett sätt som man bryr sig om individen, att man vill hjälpa och stötta individen. En viktig sak att notera i samband med ”varför gör inte socialtjänsten något” är att socialtjänsten inte kan gå ut och tala om vad man gör, sekretessen för individen är stark och viktig.

En sista uppmaning till alla som rör sig runt ungdomar, fråga vad de gör, var de har varit, med vem de umgås, lyssna på svaren, säg ifrån om det behövs. Det här är såklart ett föräldraransvar, men det är också ett ansvar som de som jobbar med ungdomar har- för att stötta barn som inte växer upp med föräldrar som ställer frågorna, ett kompensatoriskt uppdrag.

Våra barn och ungdomar är värda att vi alla bryr oss. Kommunen som aktör såklart, men framförallt Du och JAG,ja, vi ALLA som har möjlighet.

Vardag

Mitt i veckan, vardag. En ganska trevlig företeelse. Kvällen har bland annat ägnats åt hemkunskapsläxa. Ja, inte min egen utan Zias. Vi har diskuterat miljövänliga val man kan göra i hemmet. En läxa jag faktiskt gillade. Efter att man i skolan pratat om hur man kan skapa ett hållbart, miljövänligt samhälle så har vi gått igenom hemma vad av det som Zia lärt sig vi faktiskt gör här hemma. Vi är nog ganska duktiga. Men, visst lyser det lampor när ingen är i rummet, det dessa snabbt under rinnande vatten, tar bilens när man skulle kunna cykla och det duschas alldeles för länge (framförallt eleven själv!). Men, riktigt bra diskussioner om varför vi gör det ena eller det andra. Zia fick i uppgift att läsa på brevlådan – och kom tillbaka och sa ingen reklam. Efter att ha funderat på vart pappret kommer ifrån så var också det valet förklarat (även om Zia nog tycker det är roligare att få post i lådan). Så, tack för läxan skolan, här hemma gick den hem. Men samtidigt är jag medveten om att det kan vara väldigt svårt om man inte har någon att diskutera med – en ack så viktig tanke när sådan här uppgifter ska läsas hemma (då är det tur att skolan erbjuder läxläsningstillfällen och någon att diskutera med).

Dagen i övrigt har bland annat ägnats åt att träffa ”Ett drogfritt Norrköping”, en förenings tanke som jag gillade och som jag hoppas att vi kan få ”in” även i Finspång. Om detta lovar jag att återkomma.
En träff med metallpensionärerna blev det också, ett samtalsämne blev digitalisering – Nyckelfri hemtjänst och nattvakt (eller nattkamera om man så föredrar). Gruppen i stort var mycket positiva till båda dessa konkreta exempel på digitalisering.

 

 

Träff med LRF

Oftast så är min vardag en massa möten runt olika bord, ovala eller fyrkanta men inne i varma rum. Idag så var det något helt annat. LRF bjöd in till träff med de politiska gruppledarna och även Elisabeth Nilsson vår landshövding.


Vi startade vår träff vid Hejtorps gård, och fick en rundvandring och en massa spännande information om gården och alla getter och all god ost som till tillverkas där. Jag blev djupt imponerad Kristina som driver gården, vilket engagemang.

Efter det så for vi vidare till Kristin Yderfors och hennes gård vid Skärvinge. Där var det kor, kor i massor – både för mjölk- och köttproduktion. Mjölkningsrobotar och söta små kalvar.


Nu var ju inte syftet med besöket bara att få en massa mysiga upplevelser. LRF och Elisabeth tryckte på att de vill att vi ska till ta till oss den regionala livsmedelsstrategin. Det handlar bland annat om livsmedelsförsörjning och om hur viktigt det är att det finns bra förutsättningarna för att vara producent av livsmedel.

Vi fick också en del kritik till kommunen, sådant är såklart inte roligt, men, jag ser det som att det är bättre att vi vet om det och kan göra något det än att det fortsätter att vara saker som man är missnöjd med. Det handlar bland annat om det bemötande man får i kontakt med olika delar av kommunen och även handlingstider som upplevs allt för långa. Mycket konkreta saker som liv i kommunen nu kommer få fokusera extra på.

 

 

 

Vi söker dig som vill bli aktiv kommunpolitiker!

Den här veckan har jag haft riktigt positiva med några SSU:are om ifall de är intresserade att finns på Socialdemokraternas fullmäktigelista inför näsa mandatperiod. Och, gensvaret har varit bra.

Men, mina samtal räcker inte. Politiken i Finspång står inför utmaningar framåt, den är ingen hemlighet att många politiker börjar komma till åren. Det här gäller inte bara Socialdemokraterna utan är en trend rent generellt. Tror jag vågar påstå att vi inte alls är det partiet som har de störta utmaningar när det gäller föryngring och nyrekrytering. Men, likafullt har vi utmaningar.

Är det då okej att annonsera efter myndiga personer som kan tänka sig ett aktivt politiskt uppdrag efter vaket i september 2018. Och svaret tycker jag är enkelt. Idag lever många (kanske allt för många) en stor del av sitt liv via internet, man chattar med sina vänner, håller kontakt med gamla kollegor och söker efter kärleken via nätet, då måste även politiker kunna sökas online.

Så, här kommer den, min annons:

Att vara politiker är roligt, spännande, stimulerande, lärorikt och även lite tålamodsprövande. Ja, det finns en masa andra ord som också skulle kunna beskriva uppdraget som kommunfullmäktigepolitiker. Vi är idag många, men, vi behöver vara ännu fler. Att få nya aktiva medlemmar är alltid utvecklande för hela partigruppen då nya ögon kan se på frågorna vi diskuterar ur en annan synvinkel.

Kanske är just du sugen på att bli aktiv socialdemokratisk politiker och sitta i Finspångs kommunfullmäktige efter nästa val? I så fall så tycker jag att du ska skicka ett mail till finspang@socialdemokraterna.se och lämna dina kontaktuppgifter så hör valberedningen av sig till dig. Självklart bör du dela Socialdemokratins grundläggande värderingar. Vi ser fram emot att efter valet, tillsammans med, fortsätta det demokratiska arbetet.

Alternativ är att du via FB går in på Socialdemokraterna i Finspångs sida och skickar ett meddelande, du kan också skicka ett meddelande direkt till mig så lovar jag att höra av mig.

Hoppas vi ses snart, för att diskutera politik och fortsätta forma Finspång till ett bra samhälle att bo i, att växa upp i att arbete i och att må bra i. Vi ses!

 

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång. Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig. Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt. Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn. För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se