Ulrika Jeansson (S)

trådlöst på Tegelbacken

Idag har radio P4 uppmärksammat att Finspång har kommit långt när det gäller trådlöst på våra särskilda boenden i kommunen. Kul. Förstod att det inte alls var kommet lika långt i en del andra Östgöta kommuner.

 

Radion besökte Tegelbackan idag och spelade in ett lite avsnitt som ska sändas på tisdag. Med på bilden är förutom reporten Annicka och Sandra, duktig personal på Tegelbacken.

På tisdag kommer sedan radion åter för att spela in mera, och då tillsammans med personal och boende. I dag var det personal och Britten som bor på Tegelbackan som visade lite vad surfplattan kan användas till. Surfplattan spelar en aktiv roll i vardagen på Tegelbacken. Den kan användas till mycket. Framförallt var det musiken som lockade, att kunna botanisera bland så mycket kul musik man mins men även öppet arkiv med film och tv och aftonbladet var populära. Personalen lyfte också fram att det ibland var så bra att ha surfplattan ligga framme vid samtal, ibland dök det upp ett ämne som någon boende ville veta mera om, som kanske tyvärr fallit ur minnet, och där tjänar platten en bra roll. Lika så används kameran ibland för at få lite bilder at samtala och minnas runt, när man t.ex. varit ute på gården och grillat eller dansat till tonerna av Christer Sjögren.

 Tänk vad bra att vi har gått vidare efter att skolorna fått trådlöst med att även ge våra särskilda boende detsamma. Och tänk så mycket glädje en förhållandevis liten investering som en surfplatta kan ge. Riktigt kul var det att se Britten lysa upp när musiken kom i gång, hennes favoritmusik. Texten satt kvar och hon nynnande med. Att ha trådlöst på kommunens verksamheter kommer i framtiden ara lika givet som att vi drar fram el till huset. Och, precis som med elen ger det både nytta och nöje. Det finns en rad verksamheter kvar att förse med samma möjlighet och utvecklingen fortsätter.

 

Nästa vecka när det ska vara fokus på internet på boenden i radio p4 skulle de även samtal med forskare om nyttan av t.ex. surfplattor vid demens. Kan bli en intressant vecka att följa. Missa inte tisdag – då Tegelbacken är på p4 på morgon och på förmiddagen. Givetvis kommer det sedan finnas på nätet (att kunna lyssna på med surfplattan) efteråt.

Välkommen Riitta

I går valde kommunfullmäktige i Finspång ett nytt socialråd. Riitta Leiviskä-Vidlund är kvinnan som bär det uppdraget. Jag och socialdemokraterna är mycket nöjda med att Riitta vill anta utmaningen och vi vet att hon kommer klara det mycket bra. Riitta har lång erfarenhet av politik, hon har tidigare suttit i kommunstyrelsen och hon har varit ordförande i både Finspångs arbetarkommun och i S-kvinnor i Finspång.

Ansvarsområdena blir äldrefrågor, hälso- och sjukvård, funktionshinder frågor, psykiatri, individ och familjeomsorg och även kommunens HVB-verksamhet. Vill ni träffa Riitta i de organisationer som ni är verkar i, då tycker jag att ni passar på att bjuda in henne till någon träff som ni ska ha.

Själv är jag riktigt glad över att Socialdemokraterna i Finspång vågar tro så hårt på kvinnor. Nu har vi en kvinna som kommunfullmäktiges ordförande, en kvinna som kommunalråd/Kommunstyrens ordförande och en kvinna som Socialråd.

Vem vet, nästa val så kanske Socialdemokraterna finspång måste börja kvotera in män?

En bra budget

Idag presenterade regeringen en ansvarsfull budget med kraftfulla reformer.En budget där barnfamiljer och pensionärer får tillskott i plånboken. Stora steg att avskaffa den mycket orättvisa pensionärsskatten som den borgerliga regeringen infördes avskaffas. Skatten sänks för 75% av pensionärerna i Finspångs kommun. Samtidigt så föreslås en ändring i bostadstillägget, vilket också gynnar många av kommunens pensionärer, och framförallt pensionärer som idag lever ensamma.

En höjning av barnbidraget med 200 kronor för barn är också ett välkommet tillskott för barnfamiljer.

Regeringens budget innehåller också pengar till stöd för att öka likvärdigheten i grundskolan och förskoleklass, utökat stöd för sommarlovsaktiviteter och en ökad satsning på barn och ungdomsvården. Det finns även pengar för Finspångs kommun att hämta om vi på ett bra sätt, genomför satsningen på extratjänster och klarar av att genomföra det ”mål” som staten tycker vi borde klara. Och, det är klart vi i Finspång ska klara det. Vi har redan satt av pengar från 2016 års resultat för att extra stärka stödet för runt dessa tjänster.

Budgeten som regeringen idag presenterade, med stöd av vänsterpartiet är en budget som till mångt och mycket handlar om den generella välfärden, ett helt rätt tänkt. Det har funnits mycket att ta i efter alliansen år av nedmontering, men vi tar ordentliga steg för att klara återställningen.

 

Nätverksarbete

Att vara kommunstyrelsens ordförande innebär lite andra åtagande än att vara socialråd eller utbildningsråd. Det handlar mycket om helheten, att leda hela organisationen framåt. I ett dygn har jag nu spenderat tid med andra kommunstyrelseordföranden från Östergötland och från Småland och där haft förmånen att tagit del av forskares tankar om bland annat medborgarinflytande och kommuners legitimitet. Riktigt skönt att få lyfta frågor upp från den egna kommunens arena och mer generellt diskutera och ta del av andras tankar. Det här är ett forum som jag känner kommer kunna vara mycket givande för framtiden.

Den här gången har vi varit utanför Vimmerby, vid Fredensborg. Ett fint ställe, men ännu finare var gårdagskvällens besök vid Ingebo Hagar, där vi träffade en entreprenör som valt att utveckla Ingebo Hagar till ett besöksmål. Ett besöksmål med fina vandringsleder, närodlade mat, får som betar för att hålla naturen öppen och att reningssystem för att kunna ta reda på dagvattnet för bevattning. Man bli glad över att möta en sådan engagerad människa, men samtidigt beklämd över hur vi får höra om alla komplexa frågor man måste klara ut för att driva en sådan här gård. Hon tog exemplet om att ha kaniner som barn som besöker gården kan få klappa. Då behöver man först söka ett tillstånd, det kostade 1500 att göra, sedan var det en årskostnad för detta på runt 7000 (lite osäker på vad den innefattade), utöver detta så sa länsstyrelsen att veterinären var tvungen att komma ut och titta till kaninerna 4 gånger om året, det blir dyrt. Vem av oss människor besöker läkaren 4 gånger om året, utan att vi har det behovet och är sjuka. Ingen, hoppa jag i alla fall för det skulle vara oerhört kostsamt för samhället.

För mig är det självklart att vi i kommunen, i de frågor vi kan och har ansvar för, så mycket som möjligt ska stödja entreprenörer som vill driva verksamhet på orten, istället för att stjälpa dem (som nästan ett sådant inspel från länstyrelsen skulle kunna göra).

Så, förutom bra diskussioner om kommunens legitimitet tar jag också med mig frågor om hur vi i Finspång arbetar för att underlätta, för att stödja. För, när vi har satt målet att vara 30 000 invånare 2035 så är det en förutsättning att kommunens hela organisation verkar för att hjälpa till att nå målet, på de sätt man kan utifrån sitt uppdrag.

Snart är det en lång resa hem, lite jobb hemma innan det blir helg. I helgen ska jag bland annat besöka Finspångs motorsällskap ute på Eliantorpbanan. Finspångs kommun sponsrar den SM-tävling man håller om en vecka, då har jag inte chansen att närvara, så därför ska jag passa på att besöka klubben på träffen de ordnar i helgen.

Passar på att önska er alla en skön helg! Många vill ha uppehåll för att ”städa trädgården” och vandra i skogen. Så också jag!

Taket för bostadstillägget höjs

Ett riktigt bra förslag!

Ett av de bästa sätten att faktiskt ekonomiskt stötta de som har en liten pension är att höja taket för bostadstillägget. Det har inte gjorts på 10 år (och ja, hyrorna har gått upp under den tiden). I årets budgetproposition så finns det med en höjning av taket till 5600, det innebär att man kan få höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor. Jag är glad över att vi Socialdemokrater föreslår detta.Det finns 290 000 pensionärer som på det här sättet kommer få ett höjt bostadstillägg.

 

Förbifart Finspång

Just nu är den regionala Länstransportsplanen (LTP) ute på remiss. För oss i Finspång har en fråga länge, länge diskuterats och varit önskvärd. Att få bort trafiken genom hela kommunen, vi skulle behöva ha en förbifart. Vi har mycket tung trafik som kommer från Örebro och åker mot Norrköping och vice versa och som då passerar genom stora delar av tätorten. I förslaget till kommande LTP, som är tidsatt mellanb 2018-2029 och som är stort och omfattande så finns förbifart Finspång med. Projektet är plansatt till perioden 2024-2029 och medel till detta, 64 miljoner kronor finns medräknade. Det känns otroligt bra att förbifarten finns med i planen (även om det just nu känns långt borta). Kanske är du som jag intresserad av att ta del av hela länstransportsförslaget, då hittar du det på:

https://wssext.regionostergotland.se/regsam/Samh%C3%A4llsbyggnad/Infrastruktur/Samr%C3%A5dsversion%2C%20LTP%202018-2029.pdf vill du bara läsa om Förbifart Finspång, RV 51 så hittar du den bilagan på sidan 85

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se