Ulrika Jeansson (S)

trådlöst på Tegelbacken

Idag har radio P4 uppmärksammat att Finspång har kommit långt när det gäller trådlöst på våra särskilda boenden i kommunen. Kul. Förstod att det inte alls var kommet lika långt i en del andra Östgöta kommuner.

 

Radion besökte Tegelbackan idag och spelade in ett lite avsnitt som ska sändas på tisdag. Med på bilden är förutom reporten Annicka och Sandra, duktig personal på Tegelbacken.

På tisdag kommer sedan radion åter för att spela in mera, och då tillsammans med personal och boende. I dag var det personal och Britten som bor på Tegelbackan som visade lite vad surfplattan kan användas till. Surfplattan spelar en aktiv roll i vardagen på Tegelbacken. Den kan användas till mycket. Framförallt var det musiken som lockade, att kunna botanisera bland så mycket kul musik man mins men även öppet arkiv med film och tv och aftonbladet var populära. Personalen lyfte också fram att det ibland var så bra att ha surfplattan ligga framme vid samtal, ibland dök det upp ett ämne som någon boende ville veta mera om, som kanske tyvärr fallit ur minnet, och där tjänar platten en bra roll. Lika så används kameran ibland för at få lite bilder at samtala och minnas runt, när man t.ex. varit ute på gården och grillat eller dansat till tonerna av Christer Sjögren.

 Tänk vad bra att vi har gått vidare efter att skolorna fått trådlöst med att även ge våra särskilda boende detsamma. Och tänk så mycket glädje en förhållandevis liten investering som en surfplatta kan ge. Riktigt kul var det att se Britten lysa upp när musiken kom i gång, hennes favoritmusik. Texten satt kvar och hon nynnande med. Att ha trådlöst på kommunens verksamheter kommer i framtiden ara lika givet som att vi drar fram el till huset. Och, precis som med elen ger det både nytta och nöje. Det finns en rad verksamheter kvar att förse med samma möjlighet och utvecklingen fortsätter.

 

Nästa vecka när det ska vara fokus på internet på boenden i radio p4 skulle de även samtal med forskare om nyttan av t.ex. surfplattor vid demens. Kan bli en intressant vecka att följa. Missa inte tisdag – då Tegelbacken är på p4 på morgon och på förmiddagen. Givetvis kommer det sedan finnas på nätet (att kunna lyssna på med surfplattan) efteråt.

Senad gästbloggar om kunskap

Nyttig och onyttig kunskap, eller bara allmän bildning?


Idag har jag gästbloggare på min blogg, Senad Bosnjakovic som är vice ordförande i Socialdemokraterna och min kollega i kommunstyrelsen, han funderar över kunskap. Ordet är ditt Senad;

Både grundskolan och gymnasiet genomförde jag i Bosnien, mitt hemland. När jag jämför kunskapsnivåer med mina barn som går i svensk grundskola är skillnaden väsentlig. Under skoltiden upplevde jag att jag lärde mig en hel del onödiga saker som jag aldrig kommer att ha nytta av. Idag ser jag på det med andra glasögon.

Jag tycker att fokus ska ligga på ”nyttig” kunskap, specifik branschinriktat kunskap är helt rätt och ger möjlighet för ungdomar att fortare komma ut arbetslivet. Å andra sidan, vi behöver inte vara rädda för ”onyttig” kunskap. Finns det egentligen ”onyttig" kunskap? Hur kan man vara säker på att man aldrig kommer ha nytta av den kunskap man har erövrat? Utifrån egen erfarenhet ser jag att kunskaper som jag skaffade under skoltiden har hjälpt mig att klara bättre jobbet och de krav som ställs. Man identifierar ganska fort vilka på jobbet hade större intresse av allmänbildning och de arbetarna har lättare att ta in förändringar, införande av nya tekniken och rutiner.

Därför anser jag att vi inte borde vad rädda för ”onyttig” kunskap för att den existerar inte. Bredda perspektiven och möjliggör för elever redan i grundskolan skaffar kunskaper som de har intresse för. Det är något som både individen och samhället kommer att dra nytta av. Var inte rädd för kunskap oavsett vilken sort handlar det. Det är inte kunskap som är hot utan själva rädslan.


Senad Bosnjakovic

 


Visa dubbel omtanke

I dag är det alla hjärtans dag och många väljer att köpa rosor till sina kära. Bara i Sverige köper vi över fyra miljoner rosor denna dag för att visa uppskattning för någon vi tycker om. Men hur har den som producerat rosorna det ställt? Många gånger är svaret att personen vars händer som sått, odlat och skördat den eller de rosor du ger bort lever under mycket fattiga förhållanden och har en svårt utsatt arbetssituation.

Men det finns ett sätt att göra skillnad. Genom att välja Fairtrade-märkta rosor kan du och jag bekämpa den fattigdomen, och se till att anställda själva får möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. När du väljer Fairtrade-märkta rosor får de som odlat blommorna ett garanterat minimipris som överstiger produktionskostnaden, plus en extra premie som t ex används för att bygga skolor, sjukhus eller att borra brunnar.

Så när du ska visa omtanke för någon du tycker om, inte bara idag utan alltid, välj en schysst ros! På det sättet visar du dubbel omtanke för den du håller kär och för rosodlaren bakom rosen du ger bort.

Tack för att ni gör skillnad!

Finspång  

Att få överraska och uppmärksamma, är självklart kul. För – det brukar betyda att det hänt något bra eller kommer hända något bra.

 Idag har jag och sektorchefen för social omsorg Annica Ottosson överraskat personalen från myndighetskontoret, behandlingsteamet, familjeteamet och boendestödet. Orsaken, det enorma arbetet de lagt ner under det gångna året. Vi ser just nu hur ett bra samarbete leder till att de individer som behöver stöd snabbare kan få det. Förkortade handläggningstider, färre barn placerade iväg från sina föräldrar och sänka kostnader för placerade barn och unga är några av de effekter som deras arbete gett. För, det är enbart med personalens kunskap och kompetens, engagemang och samarbete vi kan nå detta resultat. Finspångs kommun, liksom många andra kommuner, brottas idag med rörligheten på arbetsmarknaden och svårigheten att rekrytera till tjänster. Detta till trots har våra anställda på ett mycket bra sätt bidragit till att göra skillnad för de individer som behöver socialtjänstens stöd.

Socialpolitik var ett av de områden som jag när jag fick rollen som socialråd i Finspångs kommun valde att lägga extra fokus på. Jag tjatar på som politiker gör, om ekonomi, olika prioriterade uppdrag och täta uppföljningar om antal och annat stelt. Men, jag gör det inte för att jävlas, utan jag gör det hel tiden med en förhoppning om att Finspångs kommun kan lite bättre. Och, olika kvitton på att det är så börjar visa sig. Det finns fortfarande en massa utmaningar, vägval och säkert några riktigt kniva problem som behöver lösas. Men, med en det vi ser nu utav personalen arbete så är min tilltro stor.

Hur de uppmärksammades, med bubblande cider och snittar såklart! Under dagens gemensamma utbildningsdag på kulturhuset passade vi på att störa. Tack för att ni gör skillnad!

 

 

En nationell och kommunal förbättringsresa

I tisdags hade Finspångs kommun besök av nationella samordnaren för barn och ungdomsvården, Cecilia Grefve. Redan i december 2015 hade vi första besöket och nu var det dags för ett uppföljningsbesök.

 

Finspångs kommun, precis som nästan alla kommuner brottas med en rad utmaningar när det gäller barn och ungdomsvård. Det handlar om ekonomi och resurser, kompetens och samverkan. Inför 2016 la majoriteten i Finspångs kommun ett uppdrag till förvaltningen att gemensamt över sektorsgränserna och tillsammans med regionala aktörer utveckla samarbetsformerna för barn och ungdomsvården. Och, inför 2017 ligger uppdraget kvar fast i mer skarpt läge, verkställ. Det handlar bland annat om insatser tidigt, i låg ålder i samarbete med förskolan, det handlar om skolnärvaro (eller avsaknaden av närvaro), skolgång för barn som av olika skäl är placerade är ett annat fokusområde. Här behövds ett tightare samarbete mellan olika professioner över sektorsgränser. Cecilia fick ta del av kommunens plans för handling (en del i arbetet med den nationella samordnarens) och vi fick möjlighet att tillsammans med varandra och henna diskutera den. Ett viktigt perspektiv som lätt glöms då frågor blir komplexa som Cecilia tryckte hårt på var brukarperspektivet. När och hur kommer det in i olika frågor. Det finns ingen enkel modell för det, men viktigt att ha med sig i det fortsatta arbetet.

Finspångs kommun och regionala företrädare för BUP och Ungdomshälsan/Barnahus samt program ansvarig för Socionomprogrammet på Linköpings universitet fick också ta del av det som Cecilia sätt under resans gång – en resa som går under förbättringsresan. Cecilia besöker 50 kommuner, 2 gånger och där i mellan tar hon del av myndigheters material och en massa annan input. Det som jag tycker är bra med just det här arbetssättet är att redan nu under resans gång har ansvarig minister, Åsa Regnér haft en rad uppföljningssamtal med samordnaren och där fått motta saker som kommit fram kan förbättras på nationell nivå. Är du nyfiken och vill läsa mer om samordnarens förslag så kan du hitta dem här; http://www.socialbarnungdom.se/

Nu fortsätter arbetet på hemmaplan och jag som Socialråd har givetvis et stort ansvar för att se till att orden blir till handling. En plan för handling är bara början.

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se