Ulrika Jeansson (S)

trådlöst på Tegelbacken

Idag har radio P4 uppmärksammat att Finspång har kommit långt när det gäller trådlöst på våra särskilda boenden i kommunen. Kul. Förstod att det inte alls var kommet lika långt i en del andra Östgöta kommuner.

 

Radion besökte Tegelbackan idag och spelade in ett lite avsnitt som ska sändas på tisdag. Med på bilden är förutom reporten Annicka och Sandra, duktig personal på Tegelbacken.

På tisdag kommer sedan radion åter för att spela in mera, och då tillsammans med personal och boende. I dag var det personal och Britten som bor på Tegelbackan som visade lite vad surfplattan kan användas till. Surfplattan spelar en aktiv roll i vardagen på Tegelbacken. Den kan användas till mycket. Framförallt var det musiken som lockade, att kunna botanisera bland så mycket kul musik man mins men även öppet arkiv med film och tv och aftonbladet var populära. Personalen lyfte också fram att det ibland var så bra att ha surfplattan ligga framme vid samtal, ibland dök det upp ett ämne som någon boende ville veta mera om, som kanske tyvärr fallit ur minnet, och där tjänar platten en bra roll. Lika så används kameran ibland för at få lite bilder at samtala och minnas runt, när man t.ex. varit ute på gården och grillat eller dansat till tonerna av Christer Sjögren.

 Tänk vad bra att vi har gått vidare efter att skolorna fått trådlöst med att även ge våra särskilda boende detsamma. Och tänk så mycket glädje en förhållandevis liten investering som en surfplatta kan ge. Riktigt kul var det att se Britten lysa upp när musiken kom i gång, hennes favoritmusik. Texten satt kvar och hon nynnande med. Att ha trådlöst på kommunens verksamheter kommer i framtiden ara lika givet som att vi drar fram el till huset. Och, precis som med elen ger det både nytta och nöje. Det finns en rad verksamheter kvar att förse med samma möjlighet och utvecklingen fortsätter.

 

Nästa vecka när det ska vara fokus på internet på boenden i radio p4 skulle de även samtal med forskare om nyttan av t.ex. surfplattor vid demens. Kan bli en intressant vecka att följa. Missa inte tisdag – då Tegelbacken är på p4 på morgon och på förmiddagen. Givetvis kommer det sedan finnas på nätet (att kunna lyssna på med surfplattan) efteråt.

Sommarlovsaktiviteter

I går hörde jag sång, musik och applåder. Allt från Svälthagens skola. Det var skolavslutning där och genom skogen hördes det vackra. Idag är det skolavslutning för många andra skolor. För många barn och ungdomar väntar ett skönt sommarlov, men alla barn har inte den känslan i kroppen. Sommarlovet kan kännas långt, ensamt och otryggt. Därför är jag både glad och stolt att Finspångs kommun har ett stort och brett utbud av sommarlovsaktiviteter. Kommunen driver en rad egna aktiviteter, de flesta är gratis. Du kan som ungdomar både vara på Camp Grosvad, Sportis Camp, cirkusvecka, besöka Hörnan om tour – som också har med sed bibblan i bagaget. Kommunen är också med och stöttar en del andra sommarlovsaktiviteter, bland annat en rad simskolor runt om i kommunen och Bönerngårdens sommarlek.

Med satsning på att fortfarande kunna genomföra bra sommarlovsaktiviteter hoppas jag som politiker kunna vara med och bidra till ett positivt sommarlov som kan ge många sköna minnen.

 

Tröttsamt att höra SD svamla i kommunfullmäktige!

Sista onsdagen i månaden säger som vanligt kommunfullmäktige för mig som politiker.

I dag togs det en massa bra beslut, och jag är glad att vi i majoriteten har tagit samtliga dessa beslut i enighet med Alliansen (M, C, KD och L). Jag ser det som en bra strategi för en långsiktig hållbar utveckling, att vi tillsammans kommer överens och fattar beslut som kan ligga fast oavsett majoritet. Vi har fattat beslut om att anta en ny detaljplan, om utställningsförfarande på en annan detaljplan, om IT-strategi, om investering för att kunna inskaffa reservaggregat till Hällestadgården och Berggården och om utökad låneram för Finet för att kunna investera i mer fiber samt om en en viljeinriktning om att 2035 vara 30 000 i kommunen.

Men, dess beslut tänker jag inte skriva om idag, utan jag tänkte istället visa lite på hur Sverigedemokraterna i Finspång agerar utifrån två andra ärenden.


Idag har Majoriteten av partierna i kommunfullmäktige ställts sin bakom det nya Borgmästarvalet, Borgmästaravtalet för klimat och energi. Finspångs kommun anslöt sig 2009 till Borgmästaravtalet, ett europeiskt initiativ för städer, kommuner och regioner som vill visa att det går att minska utsläppen av koldioxid i en snabbare takt än enligt EU:s målsättning.


2015 gick Borgmästaravtalet samman med Mayors Adapt, ett initiativ för städer, kommuner och regioner som vill öka samhällets motståndskraft mot ett förändrat klimat. Genom samman-slagningen bildades initiativet Borgmästaravtalet för klimat och energi. Parter som ansluter sig till det nya initiativet åtar sig att arbeta för att minska sina växthusgasutsläpp med minst 40% till 2030, och att anta, arbeta med och kontinuerligt följa upp en energiplan och en klimatanpassningsplan.

Du som har läst så här långt kanske nu undrar var ”haken” är, för du förstår säkert att den här vägen är rätt väg att gå. Att genom att vi över stad, kommun, region och landgränser tillsammans jobbar för att minska koldioxidutsläpp så kan vi faktiskt få dem att minska, och du förstår säkert också varför dessa utsläpp måste minska. Men, det förstår inte vår SD-ledamot. Han vill inte teckna nytt avtal och han vill upphäva det gamla avtalet. Detta för att det enligt honom finns fakta som visar på att koldioxidutsläpp faktiskt inte är dåligt för vår miljö, han har fakta både om att öken i Sahara blir mindre med mer utsläpp och att växtligheten i våra skogar ökar. Något besked om vart denna fakta finns och vilken forskning som belägger det hela kunde dock aldrig presenteras. Kan man ana lite alternativ fakta här?


När vi har frågor som vi i kommunen kan vara med och påverka, även om frågan är global, då vill inte SD vara med och fatta beslut. Men, frågor som vi som kommun faktiskt inte rår över, då vill SD att vi ska fatta beslut. Det är en ganska vanlig inställning av SD i Finspång. Och utifrån min partifärg är det inte någon överraskning om att jag jag är kritisk till SD i en rad frågor, men man skulle önska att detta inte var en sådan fråga. Jag önskar det för alla våra medborgare här och nu, men också för kommande generationer, vi kan inte lämna över ett samhälle förstört av oss som levde där innan.

Det var inte över med knepiga yrkande efter denna punkt. Vi har även antagit en biblioteksplan idag, här hade samma SD-ledamot (SD har 4 platser i kommunfullmäktige, inga ersättare och oftast bara två på plats) flera ändringsyrkandena och en protokollsanteckning som helt står mot varandra.


Inledning i planen är hämtad från den regionala biblioteksplanen och lyder ”Alla ska kunna ta del av litteratur, information och bibliotekstjänster av hög kvalitet och utifrån sina förutsättningar. Biblioteket är öppet och tillgängligt för alla, gratis, och oberoende av förmåga, ålder, etnicitet, kön, sexuell läggning, religion, nationalitet, språk eller samhällsklass”. SD vill sätta punkt efter ordet gratis. Man kan tänka att deras strykning av text ger en mycket öppen och generös tolkning. Men, när de sedan lämnar en protokollsanteckning som säger att det enbart är minoritetsspråk som ska prioriteras och att alla andra språk inte ska prioriteras då finns det ingen samklang med ändringsyrkandena i inledningsstycket.


Det innebär att deras inledning, att ”biblioteksbesökarna utifrån sina förutsättningar... ”inte gäller, om förutsättningen är ett språk som inte SD gillar. Det rimmar väldigt illa! Det är också så att människor med två språk eller flera bättre utvecklar det nya språket om man samtidigt underhåller modersmålet, och för att underhålla modersmålet och samtidigt lära sig svenska behöver biblioteket kunna bistå med böcker på en rad olika språk, andra modersmål än svenska och minoritetsspråk. Och, eftersom SD säger att i har man flytt till Sverige så är det svenska man ska prata så borde man väl vilja underlätta att lära sig svenska snabbare? Eller är det så att SD tror att man innan man flyr krig kan planera att det är dags för en brevkurs i svenska, ut ifall att man kommer behöva söka asyl i Sverige? I så fall är det ju väldigt tråkigt om det då blir så att man istället söker asyl i tex Tyskland, en bortkastad brevkurs.


Det här var bara ett nedslag av dagens kommunfullmäktigemöte, men, jag vill öppna ögonen på Finspångarna och förklara hur tokigt det blir när Sverigedemokraterna argumenterar och yrkar. Hoppas jag har lyckats med det. Det finns nya tokigheter varje möte. Jag uppmanar er att besöka våra möten och lyssna på länken och att ta argumentationen gentemot SD.
Jag använde i dag ordet solidaritet och det verkar vara ett ord som SD är livrädda för. Vi visar solidaritet genom att skriva på Nya Borgmästaravtalet, sa jag. Torgny, SD:s enda aktiva person reagerade starkt. Och, talade såklart om att vi i Sverige är så bra att vi inte behöver hjälpa någon annan. Men, kanske han vill visa solidaritet med kommande generation? Våra barn? I alla fall har jag bestämt mig för att använda ordet SOLIDARITET mycket oftare på kommunfullmäktige. För, för mig är det ett oerhört viktigt ord, ett ledord i min politiska gärning. Mer Solidaritet i Finspång!

Vi syns väl i Finspång under veckan?

Vilken vecka Finspång bjuder på. Jag tar för givet att du någon gång under veckan tar dig till Finspång! Antingen idag försatt springa, gå eller heja på i Finspångs stadslopp. Eller på fredag för att besöka vår fina marknad.

Jag kommer besöka båda aktiviteterna. I kväll blir jag en ”hejapåare”. Jag är inte där ännu, att jag springer några 7 km. Jag hoppas att kunna springa, men än så går jag helst, och då gör jag det gärna bland mindre folk. Men, heja på är viktig. Jag kommer prata Fairtrade med de jag träffar också, så – har du funderingar om hur du kan handla etiskt så ställ dem!
Jag kommer också som förälder heja, vår Zia ska springa 7 km. Helt ärligt, jag tror inte han vet hur långt det är. Men, han är snabb på kortare sträckor, så orkar han bara så kommer det gå galant. Och heja ropen hjälper säkert till. Vi hejar på ALLA som tar sig runt på stadsloppet i kväll. Och, så hoppas jag också hinna prata lite med vänner, som får allt får allt för lite tid i vardagen.

På fredag kommer jag bemanna Socialdemokraternas tält på marknaden. Ny plats för Socialdemokraterna blir på Jonas Wenströms väg, beroende på att marknaden har ny sträckning. Hos S kan du komma och markera ut på en stor skylt vad du tycker är frågor som är extra viktigt för S att lägga extra mycket fokus på i framtiden. Sjävklart hoppas jag också att vi efter marknadsdagen kommer vara flera. Vi behöver bli flera. Det ligger mycket i begreppet är ”tillsammans är vi starkare”. Nästa år är det val och vi vill gärna se fler medlemmar och fler som vill bli kommunpolitiska och regionpolitiskt aktiva. Kom och ställ frågor om hur ett förtroendeuppdrag fungerar!

Vi ses i Finspång under veckan!

Kunskapande om Syrien

Lång resa, men fantastiskt bra dag. Har tillbringat dagen i Tylösand tillsammans med professor Leif Sandberg, och en bra dag med diskussioner om Syrien. Tankeväckande och kunskapande. Jag hoppas i höst på att få följa med på en resa till Libanon, och såg denna dag som en kunskapande dag innan.

Samtidigt jag ser att det finns mycket som man kan använda i det politiska och i hur man möter människor. Saker som man inte alls tänker på i vardagen, som mycket väl kan vara orsaken till att vår integration inte går så enkelt som man eller ”vi” skulle önska. Vi pratar om äktenskap, att arbete inom det offentliga (vilket många har jobbat inom och att det ser ser så otroligt annorlunda ut jämfört med Sverige), ett leva i ett samhälle där man är rädd att det man säger eller skriver hamnar i orätta händer, genusfrågor, religon och etnicitet, att man har skolböcker som sätter Syrien som mittpunkt och inte pratar så mycket om omvärlden.

Men, samtidigt finns det så mycket vi kan ha nytta av att veta. Om vi vet det så kanske vi dels har förståelse, men också kan nå bättre resultat om vi handlar utifrån den vetskapen. Om vi har en samhällsintroduktion som bygger på att man har just den Syriska samhället som utgångspunkt när man utbildar just Syrier och därifrån förklarar det svenska samhället och våra myndigheter, våra krav/skyldigheter och rättigheter så kanske det också får de som kommer från Syrien att bättre förstå och bättre kunna ta del av samhället.


För, visst är det så, att i ett land som det är krig, där många, många har dödats, försvunnit och skadats, där måste vi finnas och ta hand om dem som söker asyl i Sverige. För mig är det självklart. Likaväl är det självklart att vi måste skaffa oss förståelse för de som kommer till Sverige, det går inte bara att säga att de ska väl göra som vi och följa våra regler, lagar, skyldigheter och rättigheter. Hur ska man det, om man faktiskt inte förstår, om man har en helt annan bild av världen, av det mesta. Då, måste vi – vi som tar emot och vi som vill hjälpa försöka skaffa oss förståelse och hitta metoder, vägar och förhållningssätt. Det har jag försökt att göra idag som politiker.


Med otroligt många tankar och en hel del hemska bilder i mitt huvud kommer jag strax påbörja min resa mot hemmåt Finspång. Mitt trygga hem, min familj som jag vet var de är och hur de mår. Ibland är det skönt med en längre resa, så att man efter en välfylld dag har möjlighet att processa alla tankar.

Åter lag till Locker Room Talk vann UF

Äntligen har jag tagit mig i kragen och fixat inlogg nu när den här bloggen ligger bakom lås och bom. Var tvungen att gå via min man som står som mottagare av vår tidning, ganska mycket meck. Jag är inte säker å att det är här jag ska blogga i framtiden. Vad tycker ni, ska man välja en sida att blogga på som tar betalt? Jag är tveksam. Det här är något jag får fundera vidare på. En så länge ska jag skriva och det ska inte ta lika lång tid som sist. Nu är jag åter.

Idag är man stolt som Finspångare, årets bästa UF företag kommer från Finspång och Nya Bergska. Killarna från Locker Room Talk, Shanga och Rogerio tog hem segern och ska vidare ut i Europa för att tävla mera. Jag har skrivit om dem tidigare, och jag är fortfarande lika imponerad av dessa grabbar. Jag hoppas att de inte blir så upptagna så att de inte hinner njuta av veckorna före studenten och ha en riktig kul sista vecka med alla klasskompisar. Killar, tänk på att den tiden kommer en gång, efter den kan utveckla er idéer vidare om ni vill. Eller, kanske ta lite välbehövligt ledigt?

 

Ulrika Jeansson är socialdemokratiskt utbildningsråd på min hemort Finspång.

Mitt hjärta brinner för skola och utbilning. En mycket viktig fråga för mig är likvärdig skola. I min blogg försöker jag knyta ihop min vardag med mina politiska tankar, jag hoppas att du kan hitta något i mina texter som intresserar dig.

Utanför mitt uppdrag som utbildningsråd lägger jag mycket tid på mitt partiuppdrag som ordförande för Socialdemokraterna i Finspång. Ett uppdrag som jag innehar med stor stolthet och som jag försöker förvalta på bästa sätt.

Jag bor i Viggestorp i ett litet gult hus med min familj som består av mig, min man och mina två barn.

För att må bra måste i livet behöver jag på min fritid få rensa lite ogräs, läsa en bok och gärna resa och uppleva saker.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se