God advokatsed och oskäligt arvode Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Julmonster i kylskåpet

Söderköping Varje gång jag öppnar kylskåpet så här dagrna efter jul så ser jag ett monster. Ibland ser det ut som en lax, ibland som en skinka och ibland som en prinskorv eller minigurka. Varje gång så pratar det med min mormors röst. Det säger " Nu ska vi äta upp resterna som finns innan vi köper annan mat. Vi ska inte slänga någon mat. Vi kommer ihåg hur det är att svälta och många människor gör det även idag." Min mormor var och är en förebild för mig. Hon blev ensamstående mamma 1939 när min mamma bara var ett år. Min morfar dog i tuberkulos och även en morbror till mig några år efter morfar. Mormor försörjde ensam sin familj, fyra barn, hon gifte aldrig om sig. Hon jobbade på järnvägen med att städa tågvagnar och baracker. Under och efter andra världskriget var tillgången till mat minimal i norra Finland. Hon skickade iväg de två yngsta barnen till Sverige så de inte skulle svälta ihjäl. När det blev bättre efter ett år, hämtade hon hem barnen från Sverige.

Jag umgicks väldigt mycket med min mormor innan hon dog 1976 och hade förmånen att höra alla historier hon berättade om hur det var förr. Jag har lite ångest när jag ser hur mycket mat och annat vi köper till jul och tanken på hur mycket av det slängs. Som tur är så tror jag att svinnet har minskat något, åtminstone i min familj.

Om några dagar skriver vi 2018. Jag hoppas det blir ett år för barn och äldre. För mig personligen tid att umgås med barnbarnen och för alla världens barn önskar jag fred och frihet samt ett liv utan svält och sjukdomar. För de äldre i Söderköping ett år då vi får se resultat av de satsningar vi har gjort i omsorgen.

Gott Nytt År!

Inlägg i Metoo kampanjen

Söderköpimg Vi som är över 50 kan säga "Me too" många gånger. En händelse har fastnat i minnet. Jag skulle på en anställningsintervju i slutet av 70-talet. Tror det var mitt andra jobb. Nervös satt jag utanför ett rum och väntade på min tur. När tjejen före mig kom ut så stängde hon inte dörren ordentligt så jag hörde vad som sades inne i rummet. Jag hörde två män poängsätta tjejen som precis hade gått. Inte utifrån hennes kunskap utan utifrån utseendet. Stora bröst och snygga ben gav mycket poäng. Jag borde ha gått därifrån men satt bara och tänkte att oj, behövs det stora bröst för att få detta jobb, så har jag ingen chans. Då hörde jag en tredje man som sa åt dem att skärpa sig och att det inte är vad man har innanför tröjan utan vad man har innanför pannbenet som räknas. Han, den tredje mannen, blev min chef, jag fick jobbet trots mina ganska medelmåttiga poäng, antar jag.

Till grund för oss socialdemokrater ligger insikten om att alla människor föds fria och lika i värde. Om människovärdet är grunden, kan jämställdheten aldrig bara vara en fråga för kvinnor. Vi måste lära våra pojkar jämställdhet och respekt så det blir ett sätt att leva. Vi måste lära våra flickor samma sak så de blir starka och självständiga.

Metoo kampanjen har fått alla att inse hur ojämställda vi fortfarande är. Just nu kan vi förändra. Förändra kräver att vi gör det tillsammans. Engagera dig i vår demokrati och gör det för att visa vilka värderingar vi vill ska styra.

 

Tuffa beslut!

Söderköping De närmaste veckorna måste socialnämnden i Söderköping fatta tuffa beslut om ekonomin för att få en budget i balans 2018.

Det är svårt är att genomföra politiska satsningar då pengarna slukas av den behövande verksamheten. Vi socialdemokrater vill ha fler händer i vården, bra arbetsmiljö och mer delaktighet för både medarbetare och våra kunder och boende. Söderköping har fått LOV, nyckelfri hemtjänst, planeringssystem och ökad bemanning. Vi har genomfört rätten till heltid och haft projekt som syftar till mer delaktighet men nu måste vi pausa. Nu får förändringsprocessen rikta sig till att förbättra det som inte blev så bra i genomförandet och utbilda medarbetare. Nu behöver vi hjälp av alla medarbetare i verksamheterna för att kunna se och få del av de positiva effekterna av allt som har genomförts.

Det kommer att pratas om effektiviseringar och besparingar men egentligen handlar det om att de stora projekt som har genomförts skall ge resultat. Det krävs en tydlig styrning och ledning samt engagerade medarbetare för att lyckas med detta.

Ofta när besparingar behövs så är det första alternativet att minska på det förebyggande arbetet. Det är ett kortsiktigt tänk och så vill inte jag tänka. Vi måste tänka långsiktigt men samtidigt våga ta tuffa beslut.

Minnen av min far

Söderköping Igår var det fars dag.

Jag tänkte på min egen far som dog för ett antal år sedan. Han växte upp i ett torp med 8 syskon och fattiga förhållanden. Han jobbade som fiskare och lastbilschaufför ett tag men hamnade sedan på bruket, en massafabrik, där han jobbade i 42 år. Han var en av de mest plikttrogna människor jag har känt. Han var aldrig borta från jobbet. Jag tror inte han hade en enda sjukdag eller annan frånvaro förrän han var 63 år, och inte så många då heller. Han hade samma rutin varje dag i 42 år! Såklart ändrades hans arbetsuppgifter ibland. Han hade körkort för tunga maskiner och körde olika bilar och maskiner på bruket. De sista 20 åren av sitt arbetsliv körde han en kranbil. Han försörjde ensam mig och mina fyra syskon. Mamma hade några städjobb korta perioder men var mest hemma.

Min far hade både goda och dåliga sidor. Han var ganska sträng och hade svårt att visa känslor. Det som ändå präglade min barndom var att han alltid trodde på alla människors lika värde och trodde att vi barn kunde bli vad vi ville. I praktiken var det inte så lätt eftersom det kostade pengar att gå i gymnasiet mm. men det ordnade sig så länge viljan fanns.

Det han också förmedlare till oss barn var att vi inte ska bry oss vad andra tycker och säger om oss. Det budskapet var svårt att ta in när vi var unga men vartefter har det klarnat. Med åren ökar insikten om hur få det är som faktiskt bryr sig om vad jag gör eller hur jag ser ut. Folk har fullt upp med sitt eget. Det finns en del människor som inte kan låta bli att skvallra och tycka till om vad andra gör, men vi kan strunta i dem.

Min far hade ett ordspråk som just syftade på att vi inte ska döma människor efter utseende, bakgrund, status osv. och det här är en översättning från finska, så jag vet inte om det blir riktigt rätt:

"Vi ska inte döma hunden efter håren, för vi vet hur det känns"

Hemtjänsten i fokus

Söderköping Vi hade i Söderköping besök av representanter från Mjölby kommun förra veckan. De berättade för oss om förändringsresan de gjort i hemtjänsten. Det var intressant för oss eftersom det är en resa vi har påbörjat i Söderköping och Mjölby har varit framgångsrika i sitt arbete.

Vi känner alla till att vi blir äldre och att antalet äldre ökar i förhållande till befolkningen totalt. Det kommer att kräva mer resurser av kommunen när det gäller hemtjänst, hemsjukvård och boende. Vi behöver jobba hårdare för att åstadkomma fler tillgängliga bostäder, där man kan bo hela livet. Vi behöver bygga fler särskilda boenden. Vi behöver skapa mötesplatser för att bryta ensamheten men också samarbeta mer med civilsamhället.

Idag jobbar personalen i hemtjänsten drygt hälften av sin arbetstid direkt med hemtjänstinsatser. Resten av tiden är restid, dokumentation mm. Det är inte resurseffektivt och inte rätt användning av kompetens. Det behöver vi ändra på! Vi kommer att se över planering, schema, organisation. Vi kommer att satsa på utbildning och teknikutveckling. Det kommer att bli en tuff men nödvändig resa.

Hela förändringen skall utgå från ett kundperspektiv. Det är Stina, 85 år, som i möjligaste mån skall få bestämma när hon vill gå och lägga sig och inte personalens schema. Det är 90 åriga Karls önskemål om sovmorgon varje söndag, som vi skall tillmötesgå. Vi måste fråga oss själva och våra medborgare om vi gör rätt saker, erbjuder rätt insatser. Behov och önskemål förändras hela tiden och vi måste kunna anpassa oss snabbt.

Det är samtidigt en attitydsförändring som tar lite tid. Den skall vi gemensamt börja nu. Vi kan fråga oss varje dag vilka vi är till för? Människor i vår kommun såklart, själva anledningen till att vi finns!

Jag är ordförande i socialnämnden i Söderköping sedan valet 2014.
Jag är uppvuxen i en liten bruksort i Norra Finland.
Mitt engagemang för samhällsfrågor började redan när jag var barn.
Jag vill kämpa mot orättvisor, kämpa för jämställdhet och solidaritet.
Kämpa för kvinnors och tjejers rätt till utbildning och jobb på lika villkor.
Jag tror på politikens möjlighet att förändra, att skapa ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se