Stefan Kemle (M)

Ärlighet är en dygd, sanningen kommer alltid ifatt.

BÖRJA LYSSNA PÅ ANDRA PARTIER

D t var ett tag sedan igen, men som jag skrivit tidigare så har NT förstört det roliga med att blogga när man tog väck möjligheten att kommentera.

 

Ja vad händer då i politiken? Kan säga att det händer absolut ingenting i Kommunen.

Jag jobbar på ett annat sätt idag, då jag har gett upp med att försöka påverka dom styrande, för det går inte Ärland fortsätter i sina hjulspår och bestämmer utgången av besluten och eftersom ingen av dom andra har några som helst åsikter så skulle det bli mycket billigare om dom stannade hemma vid mötena.

Ni kommer säker ihåg diskussionerna om våra förskolor, där jag ansåg att man borde se på tillfälliga lösningar då invandringen var största orsaken till behovet av flera platser.

Och att den måste få ett slut innan vi har totalt tappat kontrollen av vårt land, och ekonomin.

Nu har det ju blivit så att även sossarna har dragit öronen åt sig, och vi ser en klar minskning av behovet i vår Kommun.

Nu ni har även dom styrande kommit på att vi ska se på alternativa lösningar, alltså föreslår dom nu vad vi i oppositionen förespråkade hela tiden.

Här är bara ett exempel på det diktatoriska styret vi har, men det roligaste är att det är deras ide nu och då är den ju så mycket bättre.

I Gusum har vi en dagbarnvårdare som räddat hela situationen, jag har också hela tiden pekat på just dagbarnvårdare som ett mycket bra komplement till förskolan där man med kort varsel kan skapa flera platser vid behov.

Nu läste jag att det är just så man har bestämt att göra i Gusum där vi har vår enda kvarvarande dagbarnvårdare.

Man skriver att vi ska även fortsättningsvis behålla vår dagbarnvårdare som ett komplement till förskolan.

För avlastning vid snabbt ökad efterfrågan.

Tänk vad pengar vi skulle spara bara genom att dom styrande inte hade så in i helsike med prestige.

 

Som ni vet är vi ju i absoluta botten av företags rankingen, men det är ingen i styret som lägger någon energi på.

Jag har pratat med många företagare och fått många frågor om hur saker fungerar i Kommunen.

Problemet är att det är nästan omöjligt att få ut rätt information i dag.

Tidigare fick jag allt direkt vid efterfrågan.

Just nu håller jag på att försöka reda ut hur det går till när vi är i behov av tex snickare eller dylikt, hur förmedlar vi det så många företagare som möjligt vet om vad som är på gång och kan visa sitt intresse för jobbet.

Vilka har vi sk ramavtal med och hur sköts det, jag ställde frågan för fyra veckor sedan men har fortfarande inte fått dom svar jag söker.

Det borde ju vara ganska enkelt.

Följer vi våra lagar och regler används det ju varje dag i jobbet.

Här känner jag att vi måste bli mycket bättre på att öppna upp för flera företagares möjlighet att utföra jobb åt Kommunen.

Anledningen är att just det här har många påpekat, och då måste vi givetvis åtgärda det om många anser det som svårt att nå olika jobb som ska utföras.

Dagens skratt stod i alla fall Nybyggarna för, när skolan är i kaos, man skriver insändare som ingen kan förklara andemeningen med, man har inga åsikter om åtgärder, deras vice ordförande i utskottet hoppar av på grund av att dom inte vågar stå för någonting.

Ingen har åsikter i en enda fråga.

Då skriver Bertil Eklund, nu ska vi börja driva vår politik och hoppas vi får med oss majoriteten????? Eee ni är ju liksom i majoritet, men ser man till att dom faktiskt suttit i majoritet i SEX år utan att driva någon egen politik, så blir det ju lite parodi.

Nu ska här bli medborgarkontor, vi blev ju beskyllda av Bertil Eklund att ha snott deras ide i förra valet.

Kan det vara så att dom som drev frågan är i andra partier idag.

Och man har ju faktisk haft sex år på sig att genomföra det.

Men man ska ju vara på den nivån som känns rätt.

DAX ATT VAKNA SNART

Väldig länge sedan jag bloggade av lite olika anledningar, bla så har ju NT totalt förstört intressen för bloggarna när kommentars fälten stängdes ner. En annan är att det varit enormt mycket jobb med vår motorklubb, som genomförde sin livs bästa tävling någonsin.
Det är jag stolt över. Där ser vi hur bra det kan bli om man samarbetar diskuterar och sätter upp mål.
Då förstår ni säkert att jag kommer halkar in på näringslivs rankingen, vi har nu plats 280 av 290 möjliga.
Men om vi kunde lyckas hamna sist nästa år så kan inte ens ett sosse styre misslyckas med att förbättra rankingen.
Under dom här åren som sossarna styrt har rankingen störtdykt ända till botten, och varje gång hittar Ärland tjugo orsaker varför, men ingen som har med hur Kommunen styrs att göra.
Nu ska han tillsätta en egen undersökning i stället, för då kan det ju styras på samma sätt som allt annat gör, och som kallas diktatur om det gäller andra länder.
I mitt utskott barn och utbildning har dom murat igen alla hål där vi tidigare åtminstone hade en möjlighet att träffa lärare elever och kanske föräldrar.
Nu får man på skallen om man råkar ifrågasätta saker som kommit till en kännedom fel väg, dvs genom någon annan än chefer.
I dag ska vi bara prata med chefer och lyssna med öppna ögon hur fantastiskt allt fungerar.
Det som inte kommer fram den vägen finns alltså inte och då har vi ju löst alla problem, för det vi inte vet om finns alltså inte.
Så kan man ju göra, men ingenting jag förordar, för att man lyssnar till alla berörda parter i skolan innebär det ju inte att man går bakom ryggen på dess chef.
Däremot kan ju många frågor komma upp på bordet och lösas tillsammans med dess chefer, på ett ibland ganska enkelt sätt.
Men så får vi absolut inte göra idag.
När lärarna bjöd in hela utskottet för diskussion fick jag inte gå, då jag inte är kontaktpolitiker på den skolan, jag bad även om att få bli adjungerad men blev nekad.
Men hur var det? lärarna bjöd in HELA utskottet men ordföranden väljer att inte vidareförmedla till resten av gruppen, diktatur igen.
När Ärlands fru var oppositionsråd även Lars Beckman, då for dom runt som råttor på skolor boenden och vårdcentral, för att leta problem och fel som dom kunde lyfta och tvinga dom styrande att ta tag i frågan.
Jag har faktiskt sagt vid flera tillfällen att Lars Beckman var väldigt bra som oppositionsråd.
Han lyfte ofta små frågor och problem han fått till sig, ibland inte så viktiga i det stora men som kanske hade stor betydelse på den arbetsplatsen eller avdelningen.
Men idag är det nästan inga ärenden som behandlas politiskt, här har man hittat ett mycket enklare sätt för att slippa politisk diskussion.
Vad menar jag nu då? Jo idag så delegerar man ärendet till en tjänsteman, som man sedan styr i rätt riktning i kulisserna, och på så sätt slipper man helt politiska utspel från oppositionen
Eftersom det är ett tjänstemanna ärende och inte längre en politisk process.
Så gör man och slipper på så sätt en massa dumma frågor om utredningar och att se saker på annat sätt.
Det är givetvis ett snabbt och effektivt sätt att jobba, men ganska ofta leder det till framhastade beslut som inte borde tagits.
Och nästan alltid är det ekonomin som blir lidande alltså du och jag som skattebetalare.
Det för mej till ett annan skrämmande sätt att handskas med våra skattemedel.
Bla skolan har fått påpekat av revisionen på flera punkter att det fattas en handlingsplan på hur och var man ska spara då man gått back från budget. Och hur man ska hålla budget i ballans.
Senast var det vammarskolan som förbrukat 3,9 miljoner mer än vad som finns i budget. Svaret på handlingsplanen…… vi har ingen, men vi vet att vi kommer få bidrag av staten, så på ren svenska skiter man i om budget följs eller vidtar heller inga åtgärder, för Stefan Löven kommer säker att hjälpa oss med mer bidrag.
Och här sitter även Nybyggarna, och miljöpartiet, INGEN reagerar? om det är av okunskap eller rädslan att bli bortputtad vet jag inte, men bägge är lika skrämmande.
Ska vi ha diktatur? ska vi ha ett styre som förlitar sig på bidrag och lottovinster?
Det anser inte jag och kommer driva på åt ett helt annat håll om vi vinner valet 2018
Du kan läsa om vad jag anser om näringslivet på min http://stefankemle.blogg.se/

FYRA ROSOR O EN SVART

Jag har fått påpekat ett antal gånger att man saknar nya inlägg i min blogg.

Och det gör jag också, men som egen företagare och näsan i en massa hål blir det dåligt med tid mellan varven. Och ibland prioriterar jag att göra någonting kul i stället.

 

Men ska vi börja med en kortis där vi slutade, nämligen mötet jag var på om boutredningen, jag skrev ju då att stämmer det Erland sa på mötet måste vi få ut nya beslutsunderlag.

Och ska jag sammanfatta det beslutet så bidde det ingenting att besluta, det rann helt ut i luften.

Vilket var mycket bra gjort, då man tydligen tagit till sig av innevånarnas åsikter om mer underlag och ta in åsikter från dom tilltänkta kunderna, (Du och Jag)

Så här får Erland fyra rosor av mej och en svart för dåligt bemötande, men det bjuder jag glatt på.

 

Nu har vi samma situation om hur vår framtida skola ska vara förlagd och se ut.

Återigen så har dom redan fått biljetter till snabbtåget på den nya inlandsbanan och kör på och över allt och alla.

Återigen vid ett så stort och viktigt beslut måste man vara lyhörd på dom som ska använda anläggningarna.

Ekonomi är givetvis en viktig del, där jag tror att prislappen blir ett snäpp högre än vad man höftat till med.

Men den viktigaste biten har man ju helt gasat förbi, nämligen att samla och diskutera med alla mammor, pappor som ska transportera sina barn till dom nya skolorna.

Eftersom dom styrande envist bedyrat att man hade hafft dom diskussionerna, men helt missat att notera vad som egentligen sades.

 Så tog vi i oppositionen och bjöd in till ett öppet möte för alla som ville framföra just sin åsikt i frågan.

Ska jag vara lite sarkastisk?? Så, skillnaden mellan alliansens öppna möten och sossarnas öppna möte, så  är vårt öppet för just alla, även om man har socialdemokratiska värderingar, medan sossarna bara vill ha personer med samma åsikter som dom själva, och då blir ju resultatet att ingen hade vikande åsikt, och man kan glatt cykla vidare;)

Ett litet skämt i en mycket alvarlig debatt.

Jag tyckte vårt möte blev riktigt bra, och det var mycket pratglada föräldrar som ventilerade dom olika förslagen och vägde olika för och nackdelar.

För vår del var det viktigast att vara neutrala i åsikt, då andemeningen var att lyssna på innevånarna, vilket jag tyckte och hoppas vi lyckades med.

En tapper sosse kom det dock, tyvärr uteblev dom som borde varit där, en liten eloge till Ted Starkås som ensam fick sitta för styrets röst, men det hela fungerade bra och utan blodvite.

Tänk om våra styrande kunde ha börjat med ett sådant här möte och därifrån börjat bena ut den bästa lösningen för hur vår skola ska se ut för åtminstone dom närmaste femtio åren, för det är vad som kommer beslutas på Måndag.

Nu får vi hoppas dom tar till sig av att, det är ganska långt ifrån den uppslutningen runt beslutet som dom vill påskina.

Ni som läser det här tänk en gång till INNAN ni bidrar med ett bindande beslut för dom närmaste femtio åren.

Och det är inte als så bråttom, då Loviseberg  fortfarande är helt fri från partiklar, och klarar att backa lite, så ni hinner göra det där stora mötet och kanske lyssna på tankegångar från innevånare i HELA kommunen.

Och den ökningen av barn som vi har just nu består av flyktingar, vilket jag iaf hoppas kommer minska drastiskt vad det lider. Så det är inte panik där heller, så vadan denna tokiga brådska?

 

Det här för mej givetvis direkt till årets presentation av landets företagsranking.

Jag var på möte tillsammans med Erland, svenskt näringsliv och några näringsidkare till i kommunen.

Valdemarskiks kommun är den kommun som gjort det största raset i hela Sverige, då ska vi komma ihåg att vi stod nästan på botten förra året, så att dyka djupast i hela Sverige måste vara en näst omöjlig uppgift.

Vad beror det här på då?? Skrolla upp och läs mina blogginlägg så har ni svaret.

Det handlar inte bara om vad frågorna innehåller, det genomsyrar hur man upplever kommunens agerande i helhet.

Vad prioriterar man med skatte pengar, vilken möjlighet har vi att påverka i beslut, känner man sig delaktig, blir alla lika behandlade .o.s.v

Har man öron behöver man inte vara professor för att lägga ihop det öronen samlar in, sunt förnuft så är saken biff.

 Du kan komentera och kanske läsa nåonting mer på min blogg. http://stefankemle.blogg.se/

 

SOCIALDEMOKRATISKT ALLMÄNT MÖTE

Igår fick jag en helt ny dimission av av begreppet allmänt möte.

Socialdemokraterna hade bjudit in till ALLMÄNT MÖTE OM BOUTREDNINGEN.

Alla välkomna står att läsa på facebok sidan du vet att du är från Gusum.

Jag hålls visserligen lite i politiken men jag är ju i första hand som innevånare och skattebetalare.

Så jag gick dit för att höra vad framför allt dom övriga besökarna hade att säga om det hela.

Jag gick in genom dörren på Viran där ordföranden i sossarna samt vår Erland står och handhälsar på alla som kom.

Men när jag kom blev han inte så glad, och undrade vad hela… jag gjorde där???? För det var ett möte för innevånare med socialdemokratiska värderingar sa han.

Även ordföranden i partiet vinklade det så i välkomst talet, att man värvade folk och det var en av anledningarna till mötet.

Undrar hur många som viste att det var så av åhörarna, även om en stor del av dom bestod av parti kamrater.

Så ni som tänkt gå i Ringarum och Valdemarsvik bör tänka på det, att ni INTE är välkomna om ni inte har socialdemokratiska värderingar. ( men det kanske bara gällde mej vad vet jag?)

 

Men tur var det ju att jag gick, för nu verkar Erland helt svängt i frågan.

Men avvaktar lite med jublet för det har ännu inte kommit  några ändrade handlingar i beslutet till Kommunstyrelsen.

Han sa att det inte var tal om att lägga ner varken Gryt eller Gusum.

Men i den nuvarande boutredningen står klart och tydligt att vi ska ha TVÅ boenden i Valdemarsviks Kommun, ett i Ringarum ett i Valdemarsvik och att vi ska ha 90st platser och det är vad boendet i Valdemarsvik ska inrymma.

Och det är ju samma sak som att lägga ner dom i Gusum och Gryt, men det är klart det står ju inte så  uttryckligen.

Han sa också att det här bara var ett dokument som skulle användas som en del i utredningen,

Och att beräkningarna skulle ingen heller bry sig om, då det bara var lekmän som höftat.

Jag fattar nu ingenting, för det som jag fått till Kommunstyrelsens förslag till beslut.

Är klart och tydligt att vi ska besluta om att exakt så ska framtidens äldrevård se ut i Valdemarsviks Kommun, och där inryms inte Gusum och Gryt.

Och så länge vi inte fått några andra handlingar så gäller givetvis det.

Ska inte säga att Erland direkt åker runt och ljuger, men han vrider till det rejält.

Jag anser att det är rent oförskämt att inte tala i klarspråk i en sådan här stor och viktig fråga.

Personligen anser jag att här måste dom egna politiska åsikterna läggas undan och på samma sätt som med Vammarskolan  ta ett gemensamt och ansvarsfullt beslut som förhoppningsvis leder till ett tryggt bra anpassat boende för oss, när vi blir gamla för vi pratar om vår åldersgrupp.

Mer åsikter om själva frågan kan du läsa på min Blogg.  http://stefankemle.blogg.se/

TAKTIK BAKOM UTEBLIVNA HANDLINGAR

Vår och det känns som tiden bara rusar iväg, men måste ta några rader igen.

Nu är det förskolan som är på tapeten, där det är väldigt ansträngt på grund av den höga flykting situationen i Kommunen.  

Vi sitter i en mycket svår situation när det gäller främst lokaler, ska vi bygga nytt? Och hur stort ska det då bli? Det är den stora frågan vi har att vända och vrida på just nu.

Vi ska vara väldigt medvetna om att det höga trycket är resultatet av regeringens handlings förlamning i flykting politiken, nu börjar ju även Löven förstå den ohållbara situationen i Sverige, och i små steg försöker sänka den enorma strömmen in i vårt land.

Hur kommer det då att se ut barnmässigt i vår Kommun? Det är det ingen som vet, vi vet heller inte hur det egentligen ser ut idag.

Men en sak vet jag helt säkert och det är att den inflyttning som vi har  i kommunen just nu beror i stort sett helt och hållet på att vi har boende, vilket inte finns i städerna.

Och den består av flyktingar som fått uppehålls tillstånd.

Den gruppen är enligt utredningar en väldigt flyttbenägen grupp, och min uppfattning är att när det lättar på boende situationen i städerna flyttar dom dit. Vilket det kommer bli, frågan är bara när.

 

Så är utgångsläget, och då förstår ni säkert att det gäller att ha underlag på hur det ser ut med barnafödsel och barntätheten i framtiden.

Vi ska komma ihåg att det är bara ett par år sedan vårt Kommunalråd utryckte sig som så att, den förskola vi byggt i Gusum är av modul typ och kan flyttas vid behov, för framtidens barngrupper kommer minska rejält, och det måste vi ha med i beräkningarna.

 

 

Vid vårt förra Kommunstyrelse möte hade vi fått ut två förslag i handlingarna till lösning av lokalfrågan i skolan, vårt oppositionsråd  hade dessutom gjort klart för vårt kommunalråd, att kom nu inte med ett tredje förslag vis sittande bord.

Utan att vi fått ut handlingar som vi kan sätta oss in i tillsammans i våra partier.

Hur blev det då??? Jo givetvis kom ett tredje förslag vid sittande möte, helt utan ett enda ord på papper.

Kommunalrådet tog det tom helt muntligt, jag tror inte ens hennes egna partimedlemmar hade en aning om vad förslaget innebar, men bankade genom det gjorde dom.

 

Centern  lämnade i december en skrivelse i kommunfullmäktige, där frågan var, varför ska  oppositionen medverka i KS? när vi aldrig får underlag att ta ställning till eller kan diskutera runt i våra partier före mötena.

Det skulle bli bättring lovade Erland, men när vi påpekade det igen i styrelse mötet, så blev svaret det vanliga

”Vi ska ta till oss det”

Men jag har förstått att det här är en typisk Erland taktik( den lilla luringen)

Om man konstant inte ger ut underlag eller ser till att ledamoten inte får tillräckligt med information, ja då måste dom  ju reservera sig, för i annat fall sitter dom  och beslutar om ärenden dom inte har en aning om.

Och eftersom Kommunstyrelsen är ekonomiskt ansvarig och skyldiga att veta vad ett förslag innebär så är ALLA som sitter där juridiskt ansvariga.

 

Men om dom nu struntar i att ge oss dessa underlag i så här stora ekonomiska frågor, jamen då framstår ju oppositionen som gnälliga nejsägare som inte vill någonting och det är ju bra eller? Ser man under tiden det här styret suttit så har underlagen att ta ställning till försämrats rejält, och i vissa fall helt uteblivit. Och jag är ganska säker på att det är för att styra även oppositionen.

I det här fallet att framstå som negativa till allt, för det här vet ju inte innevånarna någonting om. Man skyr helt enkelt inga medel för att framstå som bästa.

Vi ska också komma ihåg att man har bara ETT mandats majoritet så hälften av innevånarna röstade på något annat parti än dom styrandes. Med tanke på det borde man vara än mer angelägen om breda överenskommelser.

 

I den här frågan är vi minst lika angelägna om att det blir en så bra och långsiktig lösning som möjligt.

Men en sådan lösning tar över ett år och under den tiden måste det också fungera och det är bråttom.

Så vi har i första skedet föreslagit lösningar för dom problemen vi har just nu och som det kommer se ut över ett år till.

Där har vi tagit med Gryts skola som en del av föreslagna lösningar, vi har idag asylklasser som är separerade.

Skulle tex dom kunna bussas ut till Gryts skola?? Och då frigöra lokaler?

Jag anser också att det är staten som satt oss i den här situationen om vi då inte kan följa alla regler med integration pedagogik mm så får vi släppa på det en tid.

 

Att NT tagit bort möjligheten att kommentera i bloggarna tycker jag är mycket tråkigt, då en blogg är en länk mellan följarna och bloggaren, och givetvis ska man kunna ge åsikter i en blogg.

Anser också att det är en folkvetts fråga att svara om någon kommenterar, det borde alla politiker göra.

Dessa bloggar har hela tiden gått genom ett filter så motiveringen om nättroll är ganska banala.

Därför har jag även nu en blogg på blogg.se där kan man likt tidigare kommentera anonymt eller med namn, det bestämmer var och en.

Kommentarerna går även där genom ett filter så även fortsättningsvis kommer inga sk nättroll in.

Man behöver heller inte skriva mejladress.

Vill du kommentera gå in på.  http://stefankemle.blogg.se/

Stefan Kemle företräder Moderaterna i Valdemarsviks kommun.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se