Logga in
Logga ut
Varför inga budgetbeslut före valet Björn Grip (V) Björn Grip (V)
Vädersponsor:

För en jämställd framtid

Norrköping Regeringen förselår fler pappamånader. D v s pappor ska vara hemma mer med sina småbarn. Det är ett steg i rätt riktning. 

Män är överordnade kvinnor, dom rika är överordnade alla andra. Det är dom två största klyftorna i samhället. Vänsterpartiet har länge kämpat mot båda klyftorna. För ett mer jämställt Sverige.

Vi vill tillföra den gemensamma sektorn mer pengar, bland annat för att kunna höja kvinnors löner.  T ex undersköterskor, förskollärare och fritidspedagoger är idag lönemässigt undervärderade.

Vi vill införa sex timmars arbetsdag. Vi vill börja i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. 

Föräldraförsäkringen bör på sikt ha lika antal dagar för kvinnor och män. Det obetalda hemarbetet bör fördelas jämnt mellan män och kvinnor. Något som skulle göra det lättare att nå ett jämställt arbetsliv. Nu tar kvinnor ut det mesta av föräldraledigheten, och då skjuter löneskillnaderna mellan män och kvinnor iväg. Kvinnor får t o m lägre pensioner.

Vad som framförallt skiljer oss från feministiskt initiativ är en väl beprövad ideologi och en fast organisation. Vi har funnits i 100 år och kämpar vidare.

I Norrköping bråkar moderater och sossar om hur en ska hantera privatskolan Kunskapsljuset. Båda är ansvariga för dagens system, att det blivit som det blivit. Med privatskolor som inte håller måttet. Jag håller sedan länge fast vid vår linje.  Låt staten (i viss mån i samarbete med den idéella sektorn) ta hand om och ansvara för alla skolor. Så fort som möjligt. För en likvärdig skola i Sverige, likvärdig mellan stad och landsbyggd, likvärdig mellan förorter och centrum. Alla barn ska ha samma goda chanser, i en sammanhållen skola.

Gott Nytt År! Gott nytt valår!

Käpprätt åt skogen

Norrköping När jag gick med i SSU och socialdemokraterna, i början på 1970-talet, var en huvudparoll "ökad jämlikhet".

Utifrån det målet har utvecklingen gått käpprätt åt helvete.

Nu är jag med i ett annat parti och årets paroll inför valet är densamma som i S för drygt 40 år sedan!

Vad kan vi göra åt saken? Jo, till exempel;

- Sverige kan sätta upp tydliga mål om ekonomisk jämlikhet, med delmål på kort och mellanlång sikt. Vi kan ha en jämlikhetsgrupp med forskare och politiska partier. Den skulle bl a kunna samla in förslag till ekonomisk och annan jämlikhet, från olika delar av världen. Regeringen kan sedan lägga fram vad man ska göra för att utjämna klyftor. Mellan män och kvinnor, mellan rik och fattig, och så vidare.

- Ändra skattesystemet. Nu är det mer lönsamt att tjäna pengar på pengar än på arbete. Fastighetsskatten är densamma för en stor lyxvilla som för den som bor i ett vanligt radhus i större städer. Så behöver det naturligtvis inte vara. 

- Införa åtgärder för social rättvisa. Till exempel högre arbetslöshetsersättning och ett högre tak i a-kassan. Ett nytt pensionssystem som lyfter kvinnors och lågavlönades pensioner.

- Investera för framtiden. Utöka subventionerna för att bygga bostäder med rimliga hyror.

Bygga ut kollektivtrafik, järnväg och lokaltrafik. Tyskland kommer ju nu att införa gratis kollektivtrafik på prov i några stora städer.  En politisk idé som är bra, både för jämlikhet och för vår miljö

Efter 40 års experimenterande vet vi nu att ekonomisk ojämlikhet är dåligt för ett lands utveckling. Till exempel för skolresultaten. Dessutom leder det till otrygghet för alla grupper.

Tack för ordet.

 

Vem ska ryssarna rösta på?

Norrköping Jag såg en skämtteckning efter senaste svenska partiledardebatten. En man framför TV-n säger till sin partner, "Jag undrar vem ryssarna tänker rösta på?"

Detsamma har jag undrat. Apropå alla skriverier om förväntade ryska försök att påverka det svenska valet i september. Jag kan förstå om Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet då den ena kandidaten verkade mer ryssvänlig än den andra. Men vem sjutton ska Ryssland satsa på i Sverige? Och varför? Det är frågeställningar jag saknar i den svenska debatten.

Jag är inte förvånad över försök till påverkan i sig. Vi lever i en väldigt internationell värld. Vad jag förstår har USA försökt påverka ett och annat val, åtminstone i sitt närområde. Likväl som stora företag försöker påverka vårt beteende på olika sätt. Varför då inte även i demokratiska val? Hur man lyckas är en annan femma. Klumpiga försök kan kanske slå tillbaka, slå åt fel håll.

Så, vem sjutton vill ryssarna hjälpa (eller vem vill dom stjälpa) i Sverige?

Ja, inte V, Mp eller Fi. Där finns föga likheter med den ryska politiken. Nationalism, patriarkalt samhälle, militarism och extrem ekonomisk liberalism. 

Inte den borgerliga alliansen. De är ju alla för medlemskap i NATO. 

Är det sossarna? Men dom har ju en vacklande inställning till NATO. Försvarsministern är positiv, men utrikes och statsministern håller emot. S är inte heller extremt ekonomiskt liberala.

Återstår då Sverigedemokraterna, där finns väl den största samhörigheten och möjligen sympatin. Nationalism och en viss skepsis till NATO. Sd verkar också rätt patriarkalt och ekonomiskt liberalt. Men ett större Sd skulle innebära em mer instabil regering och därmed ett mer instabilt Sverige. Gynnar det ryssarna?

Men framförallt skulle det troligen öppna för en borgerlig, moderatledd regering. Med en stor majoritet för Natomedlemskap. Det ligger väl inte i Rysslands intresse?

Vi skulle  också få ett mer främlingsfientligt Sverige. Vi skulle bli mer som Natolandet Danmark. Är det vad ryssarna så hett eftersträvar,  att de vill lägga resurser på att påverka det svenska valet? 

Finns det inte en viss risk för att påverkansförsök avslöjas och slår tillbaka?

Jag har länge undrat, apropå amerikanska och franska val. Varför är just Ryssland bäst på att hantera sociala medier? Och påverka, t ex med så kallade trollfabriker. Alla sociala medieföretag som verkar i västeuropa är väl amerikanska?

Ja, vem ska ryssarna satsa på i höstens svenska val? Jag vore tacksam för svar från någon med resurser för undersökande journalistik eller stor insikt i frågan.

Två riktigt bra socialdemokrater

Norrköping Idag vill jag ge en eloge till två gamla sossar. Apropå rustningshetsen på "Folk och försvar" i Sälen, veckan som gick.

Först en gammal bekant från Östergötland, Lars ingelstam. Han ser inget som talar för att Sverige skulle vara mer utsatt än tidigare. "Detta är bara ett sätt att prata upp försvarsanslagen och på sikt få igenom ett medlemskap i Nato" säger han. (Dagens ETC 22/1.)

Och sedan en av Olof Palmes nära medarbetare, Pierre Schori. Han säger: "Vill man ha avspänning med Ryssland och en trovärdig säkerhetspolitik är det betydligt bättre att ta direktkontakt med ryssarna istället för att stå och skälla på dem i Sälen". (Dagens ETC 22/1.)

Bäst motgift, enligt min ringa mening, är att öka det ekonomiska och kulturella samarbetet med grannen i öster. Som vi gjorde på 1990-talet och till exempel före 1917. Nobelverken var en av de största fabrikerna i dåvarande (före 1917) Sankt Petersburg.

Vart är vi på väg?

Norrköping Förra året blev de 500 rikaste i världen 23 procent rikare! (Bloombergs miljardärsindex)

Hur mycket rikare blev du?

De rikaste drar nu ifrån alla andra. Bland annat på grund av politiska beslut, som att avskaffa förmögenhetsskatt. 

I dagens spekulationsekonomi sipprar inte rikedom neråt, den forsar uppåt.

De rikaste svenskarna tjänar lika mycket på en timme som en undersköterska tjänar på en månad.

Det har varit en exceptionellt gynnsam tid att äga kapital i Sverige de senaste 20-30 åren, enligt nationalekonomen Daniel Waldenström. (ETC 180104)

Andra sidan av myntet (!) är till exempel tiggarna vid Willys och Lidl. Eller de arbetslösa i Grekland och andra sydeuropeiska länder.

Är det rätt och bra, att så få äger så mycket?

Är detta en bra utveckling?

Vad bör göras?

 

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se