Logga in
Logga ut
Midsommarafton 23 juni Löfsveds Valdemarsviksblogg Löfsveds Valdemarsviksblogg
Vädersponsor:

För en jämställd framtid

Norrköping Regeringen förselår fler pappamånader. D v s pappor ska vara hemma mer med sina småbarn. Det är ett steg i rätt riktning. 

Män är överordnade kvinnor, dom rika är överordnade alla andra. Det är dom två största klyftorna i samhället. Vänsterpartiet har länge kämpat mot båda klyftorna. För ett mer jämställt Sverige.

Vi vill tillföra den gemensamma sektorn mer pengar, bland annat för att kunna höja kvinnors löner.  T ex undersköterskor, förskollärare och fritidspedagoger är idag lönemässigt undervärderade.

Vi vill införa sex timmars arbetsdag. Vi vill börja i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. 

Föräldraförsäkringen bör på sikt ha lika antal dagar för kvinnor och män. Det obetalda hemarbetet bör fördelas jämnt mellan män och kvinnor. Något som skulle göra det lättare att nå ett jämställt arbetsliv. Nu tar kvinnor ut det mesta av föräldraledigheten, och då skjuter löneskillnaderna mellan män och kvinnor iväg. Kvinnor får t o m lägre pensioner.

Vad som framförallt skiljer oss från feministiskt initiativ är en väl beprövad ideologi och en fast organisation. Vi har funnits i 100 år och kämpar vidare.

I Norrköping bråkar moderater och sossar om hur en ska hantera privatskolan Kunskapsljuset. Båda är ansvariga för dagens system, att det blivit som det blivit. Med privatskolor som inte håller måttet. Jag håller sedan länge fast vid vår linje.  Låt staten (i viss mån i samarbete med den idéella sektorn) ta hand om och ansvara för alla skolor. Så fort som möjligt. För en likvärdig skola i Sverige, likvärdig mellan stad och landsbyggd, likvärdig mellan förorter och centrum. Alla barn ska ha samma goda chanser, i en sammanhållen skola.

Gott Nytt År! Gott nytt valår!

Liberaler och vänsterpartister

Kolmården Vi i (V) och liberalerna har vissa likheter. Liberalerna är vänstern inom borgerligheten. (Även om det inte alltid synts, med Jan Björklund som partiledare.) Vi är vänstern inom arbetarrörelsen.

Idag (17/6) blir det extra tydligt i Dagens Nyheter. Huvudledarens rubrik är "Bussa skolelever ut ur förorterna". Precis vad jag sagt under några år. Självklart vore det bäst för nyanlända att gå i skolor där svenska språket dominerar, på lektioner, luncher och andra raster. I korridorer, på skolgårdar och under fester. Och det finns ju inget annat sätt än bussning. I alla fall i det korta perspektivet, snabbt. DN uppmanar därför socialdemokraterna till följande förortspolitik; "Statsministern borde inte sätta in militären-han borde sätta in en flotta med bussar". 

Jag instämmer helt. Det är egentligen inte så konstigt som det låter. På landsbygden är skjuts en naturlig del av skolverksamheten. Så var det t ex för mig när jag började skolan i Krokek.

På ledarsidan skriver också Lisa Magnusson, som växte upp i Norrköping. Idag skriver hon om Eskilstunas fullmäktiges beslut om tillstånd för tiggeri. 

Jag noterade i det sammanhanget vilka som var och är de främsta motståndarna, i Eskilstuna, till förslaget. Vänstern och liberalerna! 

Lisa Magnusson tar upp ett argument som inte synts så väl i debatten. Polisen har jätemycket att göra, poliser saknas. Nu ska de få nya uppgifter. 1/ De ska behandla ansökningar om tiggeri. 2/ De ska lägga tid på att kolla upp tiggarna och deras tillstånd eller avsaknad av tillstånd. 3/ De ska lagföra alla som tigger utan tillstånd. Vad ska de då prioritera bort?

Jag håller med Lisa.

 

Alliansen och SD=miljarder i aktieägarnas fickor

Kolmården Nio av tio medlemmar i fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko är emot att bolag obehindrat kan plocka ut vinst från skola, vård och omsorg. SD var tidigare emot vinster i välfärden. Möten med näringslivsföreträdare (dvs den ekonomiska eliten) fick SD att vända. 

Det skriver idag de 5 ordförandena för ovanstående fackliga organisationer. I Arbetet.

De skriver vidare att S och V:s förslag är ett stort steg i rätt riktning. (Fast de nämner inte Vänsterpartiet av någon anledning.)

När äldrevårdens överskott förs ut ur Sverige är det deras medlemmar och anhöriga som drabbas säger de.

Systemet driver marknadskrafterna att enbart söka efter de mest vinstgivande kunderna heter det vidare. Något jag märkt i skolorna i Norrköping och skrivit om på min blogg.

De sammanfattar; vinstjakten leder till försämrade arbetsvillkor, sämre kvalité, ökad ojämlikhet och minskad tilltro till skattesystemet. Det är dags att skruva åt vinstkranen.

Jag instämmer i allt.

För övrigt gläder jag mig idag åt att center-vänsterkrafter i Spanien lyckats avsätta högerregeringen där. Fortsättning följer.

Men först kan vi fira en trevlig sommarhelg!

Muf-are: förstatliga dåliga friskolor

Norrköping Boktips mm

Benjamin Dousa, ordförande i MUF skriver i dagens DN följande.

"Ett skolsystem där i princip vem som helst kan starta skola, och därutöver plocka ut vinst från verksamheten, samtidigt som de själva ansvarar för betygsättning och rättning av nationella prov, är inte ett exempel på en väl fungerande marknad."

Jag skulle inte skriva en så lång mening. Jag skriver och tycker följande.

Ett system där i princip vem som helst kan starta skola och plocka ut vinst från verksamheten. Samtidigt som de själva ansvarar för betygsättning och rättning av nationella prov. Det är inte ett exepel på en fungerande marknad.

Moderata ungdomsförbundets ordförande och jag tycker och säger alltså samma sak. För övrigt menar jag att det är ofta som olika marknader inte fungerar som de i teorin borde. Men med skolan har det alltså gått så långt efter 26 års experimenterande, att en vänsterpartist och en moderat kan kritisera systemet med samma ord och andemening. Vi har inte riktigt samma förslag till lösningar. Men att vi tillsammans ser och uttalar problemen är en bra start för en rejäl ändring av systemet.

Vidare så var det en moderatledd regering som införde systemet ifråga 1992. Vilket vi också är överens om.

Förstatliga dåliga privatskolor. Fördela alla elever proportionellt, utifrån social och etnisk bakgrund, mellan alla skolor. Bussa elever mellan oiika skolor om det behövs, för att uppnå en social blandning.

(Det senare gjordes bl a i San Franciscoregionen 1968. Som Sven Delblanc skriver i Åsnebrygga. Denna rapportbok  från Kalifornien finns nu i nyugåva. Den handlar bl a om studentprotesterna i USA 1968. Som kommit i skymundan av de samtida i Frankrike. Samt om de svartas kamp. Rekommenderas.)

Trevlig helg.

Alliansfrihet tjänar oss väl.

Norrköping Krig är ett ålderdomligt och förkastligt sätt att lösa konflikter. Störst skada lider oftast civila. Kemiska stridsmedel är avskyvärt.

Jag instämmer i utrikesministerns uttalande före attacken av USA, Frankrike och Storbrittanien mot Syrien. "Jag ser inte att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott". Margot Wallström till TT den 13/4.

Det är ett brott mot folkrätten att använda kemiska vapen. Det är ett brott mot folkrätten att angripa en annan nation (om man inte själv är angripen).

För övrigt instämmer jag med den franska vänstern. "Attacken gjordes utan offentliga bevis, utan FN-mandat och utan omröstning i parlamentet. Frankrike förtjänar bättre."

Givetvis ska en offensiv krigshandling behandlas i parlamentet i ett demokratiskt land. 

Alliansfrihet är allra bäst.

Kris i skolan i stan!

Norrköping Lärarbehörigheten är nu nere på 65 % i Norrköping! Vilket är näst lägsta andelen bland kommunerna i Östergötland. (Folkbladet 28 mars.)

35 % är alltså obehöriga.

Ungefär lika stor är andelen 19-åringar som går ut skolan utan examen! En tredjedel.

Kan det månne finnas någon form av samband?

Samtidigt har utbildningsnämnden i stan ett stort underskott.

Vänsterpartiet föreslog i höstas i riksdagen, att tillsätta en utredning för att ta fram förslag om hur staten ska överta ansvaret, för att garantera alla skolor likvärdiga ekonomiska och kompetensmässiga förutsättningar.

Kommunernas förutsättningar och engagemang för skolan varierar så mycket att det är till skada för eleverna och samhället. Vilken kommun en bor i eller om en går i en privat eller offentlig skola ska inte få avgöra kvalitén på undervisningen.

En likvärdig skola förutsätter en likvärdig ekonomi (efter behov) och ett statligt ekonomiskt ansvar är centralt för att nå detta. Lärarna är den viktigaste faktorn. Om staten övertar arbetsgivaransvaret underlättas möjligheten att driva en nationellt sammanhållen skolpolitik.

Varje skola bör få ekonomiska resurser och lärare efter behov.

Låt staten ta hand om skolan. Endast med ett nationellt ansvarstagande kan skolans negativa trend vändas!

För övrigt anser jag att Google, Facebook och andra digitala företag ska betala skatt på omsättningen i Sverige. Bland annat för att få pengar till bättre utbildning.

Trevlig helg.

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se