Logga in
Logga ut
Värme och åter värme Löfsveds Valdemarsviksblogg Löfsveds Valdemarsviksblogg
Vädersponsor:

1968 Make love, not war

Kolmården Tips på semesterläsning.

Jag undrar hur många svenska vapen som används i det vidriga kriget i Jemen? När ska vi sluta sälja militära vapen? Avsedda för våld och död av krigförande länder, som t ex Saudiarabien.

Om den svenska vapenexporten har Claes Corbelius, socialdemokrat från Norrköping, skrivit en riktigt spännande roman. Romanen "Fredsdrottningen" är på samma gång en thriller och en skildring av maktkamp inom socialdemokratin. Maktkamp giltig även för andra partier, liksom ungdomsförbund. Claes Corbelius skriver önsketänkande om hur vapenexporten skulle kunna stoppas av sossarna. Förutom spänning och rätt initierad maktkamp får vi också en vacker kärlekshistoria. Och givetvis är Fredsdrottningen från Norrköping!

Jag rekommenderar boken för sommarläsning. Den finns bland annat på biblioteket.

1968 sa vi make love, not war. Sedan dess är jag för en mer restriktiv svensk vapenexport. En mycket restriktiv vapenexport.

Trevlig semester!

Integration och folkhälsa

Kolmården Gratis idrottsskola för alla barn! För bättre hälsa i Kolmården såväl som Hageby och "Klocket".

Jag har länge sysslat med skola, kultur och fritid. Samt intresserat mig mycket för integration och hälsofrågor. Därför blev jag så glad över V:s förslag till idrottskolor. Alla barn mellan 6 och 12 år ska under en termin gratis få prova på minst tre olika idrotter. Minst trehundra idrottsskolor ska startas! Förslaget har tagits fram i dialog med vår största folkrörelse, idrottsrörelsen.

Där jag fick min första föreningsskolning i Smedby AIS, (friidrott, löpning, medeldistans).

Ett par träningstillfällen i veckan ska erbjudas. Börjar en idrotta så rör en sig mer på egen hand, på sin fritid. En sitter mindre still, en mår bättre. Idrottskolorna blir en historisk satsning på breddidrott. 

Idag är barn i låginkomstgrupper mindre aktiva. Förslaget påverkar inte bara uppväxten, det påverkar hela livet. Det finns ett positivt samband mellan idrottande och hälsa. Det blir viktigt att reformen får en jämställd profil. Den grupp som idrottar minst är tjejer med invandrarbakgrund. Det gäller att nå den gruppen och liknande.

"Många har råd ändå. Varför ska de få idrotta gratis? Jonas Sjöstedt: Jag tycker det är bra att barn blandas. Det viktiga är att alla barn får möjligheten." DN 3/7.

En bieffekt kan bli fler svenska idrottsframgångar.

Kostnad? 

40 miljoner.

Fastighetsskatt, på 1,5 % på hus med taxeringsvärde över 4 miljoner, kan med råge betala idrottsskolorna. Liksom något annat av V:s förslag på kapitalbeskattning, som presenterades samtidigt. På sikt och samhällsekonomiskt kan idrottsskolorna bli en stor vinst för samhället.

Sverige har aldrig varit så rikt. Beskatta kapitalet. Satsa på hälsa och integration!

Liberaler och vänsterpartister

Kolmården Vi i (V) och liberalerna har vissa likheter. Liberalerna är vänstern inom borgerligheten. (Även om det inte alltid synts, med Jan Björklund som partiledare.) Vi är vänstern inom arbetarrörelsen.

Idag (17/6) blir det extra tydligt i Dagens Nyheter. Huvudledarens rubrik är "Bussa skolelever ut ur förorterna". Precis vad jag sagt under några år. Självklart vore det bäst för nyanlända att gå i skolor där svenska språket dominerar, på lektioner, luncher och andra raster. I korridorer, på skolgårdar och under fester. Och det finns ju inget annat sätt än bussning. I alla fall i det korta perspektivet, snabbt. DN uppmanar därför socialdemokraterna till följande förortspolitik; "Statsministern borde inte sätta in militären-han borde sätta in en flotta med bussar". 

Jag instämmer helt. Det är egentligen inte så konstigt som det låter. På landsbygden är skjuts en naturlig del av skolverksamheten. Så var det t ex för mig när jag började skolan i Krokek.

På ledarsidan skriver också Lisa Magnusson, som växte upp i Norrköping. Idag skriver hon om Eskilstunas fullmäktiges beslut om tillstånd för tiggeri. 

Jag noterade i det sammanhanget vilka som var och är de främsta motståndarna, i Eskilstuna, till förslaget. Vänstern och liberalerna! 

Lisa Magnusson tar upp ett argument som inte synts så väl i debatten. Polisen har jätemycket att göra, poliser saknas. Nu ska de få nya uppgifter. 1/ De ska behandla ansökningar om tiggeri. 2/ De ska lägga tid på att kolla upp tiggarna och deras tillstånd eller avsaknad av tillstånd. 3/ De ska lagföra alla som tigger utan tillstånd. Vad ska de då prioritera bort?

Jag håller med Lisa.

 

Alliansen och SD=miljarder i aktieägarnas fickor

Kolmården Nio av tio medlemmar i fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko är emot att bolag obehindrat kan plocka ut vinst från skola, vård och omsorg. SD var tidigare emot vinster i välfärden. Möten med näringslivsföreträdare (dvs den ekonomiska eliten) fick SD att vända. 

Det skriver idag de 5 ordförandena för ovanstående fackliga organisationer. I Arbetet.

De skriver vidare att S och V:s förslag är ett stort steg i rätt riktning. (Fast de nämner inte Vänsterpartiet av någon anledning.)

När äldrevårdens överskott förs ut ur Sverige är det deras medlemmar och anhöriga som drabbas säger de.

Systemet driver marknadskrafterna att enbart söka efter de mest vinstgivande kunderna heter det vidare. Något jag märkt i skolorna i Norrköping och skrivit om på min blogg.

De sammanfattar; vinstjakten leder till försämrade arbetsvillkor, sämre kvalité, ökad ojämlikhet och minskad tilltro till skattesystemet. Det är dags att skruva åt vinstkranen.

Jag instämmer i allt.

För övrigt gläder jag mig idag åt att center-vänsterkrafter i Spanien lyckats avsätta högerregeringen där. Fortsättning följer.

Men först kan vi fira en trevlig sommarhelg!

Muf-are: förstatliga dåliga friskolor

Norrköping Boktips mm

Benjamin Dousa, ordförande i MUF skriver i dagens DN följande.

"Ett skolsystem där i princip vem som helst kan starta skola, och därutöver plocka ut vinst från verksamheten, samtidigt som de själva ansvarar för betygsättning och rättning av nationella prov, är inte ett exempel på en väl fungerande marknad."

Jag skulle inte skriva en så lång mening. Jag skriver och tycker följande.

Ett system där i princip vem som helst kan starta skola och plocka ut vinst från verksamheten. Samtidigt som de själva ansvarar för betygsättning och rättning av nationella prov. Det är inte ett exepel på en fungerande marknad.

Moderata ungdomsförbundets ordförande och jag tycker och säger alltså samma sak. För övrigt menar jag att det är ofta som olika marknader inte fungerar som de i teorin borde. Men med skolan har det alltså gått så långt efter 26 års experimenterande, att en vänsterpartist och en moderat kan kritisera systemet med samma ord och andemening. Vi har inte riktigt samma förslag till lösningar. Men att vi tillsammans ser och uttalar problemen är en bra start för en rejäl ändring av systemet.

Vidare så var det en moderatledd regering som införde systemet ifråga 1992. Vilket vi också är överens om.

Förstatliga dåliga privatskolor. Fördela alla elever proportionellt, utifrån social och etnisk bakgrund, mellan alla skolor. Bussa elever mellan oiika skolor om det behövs, för att uppnå en social blandning.

(Det senare gjordes bl a i San Franciscoregionen 1968. Som Sven Delblanc skriver i Åsnebrygga. Denna rapportbok  från Kalifornien finns nu i nyugåva. Den handlar bl a om studentprotesterna i USA 1968. Som kommit i skymundan av de samtida i Frankrike. Samt om de svartas kamp. Rekommenderas.)

Trevlig helg.

Min pappa började som textilarbetare i Norrköping på 1930-talet. Min faster och farbror likaså. Mamma sydde hattar på fabriken Stråhatten i Kneipen. Själv blev jag socionom samt studie-och yrkesvägledare. Moa Martinsson, Marx och Engels är de som bäst förklarat världen för mig. Jag är stolt över Norrköping bland annat eftersom VM i fotboll spelats här.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se