Glad, tacksam och imponerad

Sankt Anna Så här i semestertider blir det tydligt hur mycket våra företagare inom besöksnäringen satsar. Gårdsbutiker, restauranger, butiker, båthamnar, kajakuthyrare, stugvärdar och campingplatser - här arbetas det för högtryck när vi andra är lediga. Och ett företag eller ett arbete inom till exempel restaurangbranschen kräver verkligen något alldeles extra; servicekänsla, stresstålighet, ordning och reda. Gästerna är hungriga, vissa rätt kräsna, andra lätt oförskämda och samtliga sitter och väntar på leverans. Vad de gillar eller inte har man ingen aning om, blir de missnöjda får man garanterat veta det medan den nöjda gästen troligen ingenting säger. Väder och andra tillfälligheter kan snabbt orsaka att dagskassan blir mindre än kostnaderna, veckan har sju dagar och dygnet räcker knappt till.

Härom dagen besökte jag en restaurang där den unga serveringspersonalen verkligen imponerade. Det fullkomligt vällde in obokade gäster och ändå lyckades de bemöta alla vänligt och med inställningen av alla skulle få äta, förr eller senare. Beställningar haglade från höger och vänster men allt blev rätt och riktigt och snabb service var det också. Ett oväntat problem löstes med bravur, egentligen bara genom en kundorienterad inställning. De här sommarjobbande ungdomarna får verkligen en intensiv start i arbetslivet och det de lär sig på restaurangen är ovärderligt. Och besöksnäringen sysselsätter just många unga och även många nyanlända, och är dessutom en bransch där sysselsättningen pekar uppåt år efter år.

Snart är dock sommaren slut och då också om inte alla så åtminstone en stor del av inkomsterna för de företagare som verkar inom besöksnäringen. Den anstormning som sker under ett par månader ger sällan inkomster som räcker till nästa säsong utan våra företagare fortsätter att arbeta i en annan del av verksamheten, i en helt annan bransch eller kanske själva som anställda under vinterhalvåret.

Besöksnäringen ger oss som kommun betydande inkomster. Och det är oerhört viktigt att vi inte bara ser potentialen i att utveckla näringen utan att vi också ser de som redan verkar där. Vi ska göra det enklare att driva små företag i Söderköpings kommun. Vi ska förstå förutsättningarna för en företagare som kanske bara har verksamhet under ett par sommarmånader. Vi ska minska den byråkrati som drabbar små företag extra hårt och vi ska sluta straffa företagare med de avgifter som äter upp möjligheten att driva verksamhet i liten, begränsad skala.

För att lyckas måste vi förstå och vara tacksamma för hur mycket företagarna bidrar med till vår kommun, till vår attraktionskraft, till vår gemensamma kassa, till vår arbetsmarknad och till vår utveckling. Och det blir garanterat enklare att förstå allt detta om både administrerande och beslutande tjänstemän och politiker har erfarenhet från att driva eget. Eller åtminstone ser och förstår hur mycket företagarna sliter.

Ta mig tillbaka

Norrköping Igår var jag återigen på RixFM-festival i Norrköping. Och även om jag hellre stannat hemma och lyssnat på skogen och havet (vad gör man inte för sina barn) så är jag ändå imponerad över Norrköpings förmåga att få till bra evenemang för en stor målgrupp. I år bjöds det dessutom på en hel del stjärnglans från scenen, i alla fall om man gillar Melodifestivalen.

För två år sedan var jag på samma plats och lyssnade på Darin och hans ”Ta mig tillbaka”. Då tyckte jag att det var en riktigt bra låt, idag stänger jag av radion så snart jag hör de första tonerna. För mitt sällskap på festivalen 2015 finns inte längre kvar och texten blir numera alltför sorglig.

”Döden, döden” sa Astrid Lindgren i en intervju, ständigt närvarande, mer ju äldre man blir. Efter att ha förlorat både vänner och släktingar i förtid så tänker jag ofta på varför döden är så frånvarande i vårt samhälle och i vår vardag, trots att den är lika verklig idag som alltid. Kanske beror det på att de flesta av oss inte längre har tro eller kyrkan i vårt liv, den är inte längre byns medelpunkt. Kanske var det närheten till kyrkan som gjorde att man pratade mer om döden förr. Och det man pratar om är oftast inte lika skrämmande, precis som motsatsen.

De mer givande samtal jag haft om sorg och förlust har varit antingen med någon som drabbats eller med en prästvigd, det kan till och med räcka med en blick eller ett fåtal ord för att känna stöd. Och drabbas enskilda, grupper eller samhället av en kris (om så bara gällande nedläggningar av kommunal service) så är det kyrkan som är den första att öppna sin dörr och att ge av sin tid. Ingen annan verkar ha lyckats ta kyrkans plats. Kan det till och med vara en av orsakerna till att många människor mår så dåligt, att det där äkta ärliga och frivilliga stödet inte längre finns?

Nej, jag förespråkar inte en viss religion och de flesta jag umgås med är nog ateister. Detta är bara mina egna funderingar kring sorg, stöd och samtal som kommer upp när jag gått på RixFM-festival och Darin spelas på radion på vägen hem. Önskar att man kunde skicka kramar till himlen.

På måndag är det dags för ett helt annat "ta mig tillbaka". Till jobbet.

Precis nu finns chansen!

Bottna Den allra största delen av verksamheten i en kommun sköts av anställda, i motsats till politiker. Det är anställda som tar de mindre besluten - och med nuvarande politiska majoritet även en hel del av de mer avgörande. De är anställda som tillsammans formar klimatet, utför arbetet och förhoppningsvis också tar egna initiativ och driver utveckling.

För mig är det självklart att resultatet av det arbetet, liksom effektiviteten, avgörs av hur engagerade dessa anställda är. Det avgörs också till viss del av hur insatta de är i just vår kommuns förutsättningar och våra medborgares visioner och önskemål. Det avgörs av deras teoretiska kunskaper, deras erfarenhet och deras kompetens.

Vi medborgare i Söderköpings kommun har inte mycket att säga till om vad gäller vilka som rekryteras till vår kommun. Det är dock inte svårt att förstå vikten av att hitta rätt personer till rätt plats, och vikten av att arbetsklimatet är så bra och utvecklande att vi också får behålla personalen. Likaså är det avgörande att chefer ställer krav på prestation och effektivitet så att inte kostnaderna skenar och medborgarnas kassa sinar.

Jag har tidigare skrivit en debattartikel införd i tidningen Allehanda (http://www.allehanda.se/kultur/debatt-den-som-lever-i-stockholm-kanske-inte-ar-bast-lampad-att-ta-beslut-om-glesbygd) om hur jag ser på bland annat chefsrollerna i offentlig förvaltning. Jag tror att vår kommun, och alla andra, har att tjäna på att fler anställda faktiskt väljer att leva i vår kommun, känner till den och även på det privata planet vågar stå för sina beslut och sina idéer. I veckan berör Edvard Hollertz ämnet med en debattartikel i NT (http://www.nt.se/asikter/ledare/kommuner-styrda-pa-distans-om4760572.aspx) gällande Valdemarsviks kommun.

Precis nu har vi faktiskt chansen att påverka hur Söderköpings kommun ska utvecklas de närmaste åren. Och då menar jag inte politiskt utan genom vår blivande nya kommunchef. Om vi på den här posten placerar en person som verkligen brinner för vår kommun, som känner till både dess historik och dess framtida potential, som vågar mäta och kräva resultat i verksamheten och som ser till att personalen vill stanna? Då har vi chansen att vakna ur vår halvsömn och bli det bästa stället att leva på, den smidigaste kommunen att driva ett företag i och den mest utvecklande arbetsgivaren för vår personal.

Ett enormt ansvar vilar på de som rekryterar och jag hoppas innerligt att de tar sitt uppdrag på allvar och vågar välja den starka individ som vi behöver. Sök tjänsten här, du som törs: https://www.arbetsformedlingen.se/Tjanster/Arbetssokande/Platsbanken/annonser/7288402

Ville köpa äpplen

Söderköping Jag tänkte köpa lite äpplen och även om jag självklart inte alltid lyckas så försöker jag leva som jag lär. Svenska äpplen skulle det vara alltså - men kanske hade jag otur för jag hittade inga?! En stor skylt med fantastiskt pris på äpplen från NYA ZEELAND (det är ju nästan galet långt bort). Det fanns också äpplen från Chile, och nästgårds från Spanien och Italien.

Någon skrev på nätet att vi inte alls kämpar för att förbättra miljön eller minska vår negativa miljöpåverkan, vi kämpar bara för att få fortsätta leva som vi gör. Att få köpa billiga äpplen från andra sidan jordklotet, flyga både i jobbet, på semestern och så ett par weekendresor på det, för att fortfarande få minst fem olika och dessutom varma handdukar på spa-behandlingen.

En branschtidning skrev i veckan att vi enligt Jordbruksverket och SCB nu äter hela 54% svenskt nötkött. Positivt om andelen svenskt nötkött ökar förstås men 46% importerat är ju rätt mycket. Vad gäller griskött så äter vi nästan 3/4-delar svenskt men vad gäller lamm knappt 25%. Det här betyder inte bara i de flesta fall sämre kontroller av djurens miljö och matens kvalitet utan också uppenbart en ofattbar mängd transporter.

Sommaren är en bra tid att besöka gårdsbutiker runt om i vår närhet, jag har själv besökt flera stycken inklusive ett par helt nyöppnade - härligt att fler orkar och vågar satsa. Besöket på gården är en perfekt utflykt med barnen för att visa hur både odlad mat och kött kommer till vårt bord. Också ett utmärkt tillfälle att köpa hem mat till sig själv eller som en omtänksam present till någon man bryr sig om.

Ikväll blir det nötfärs från trakten, dessutom styckat bara ett par mil bort. Äpplen fick vi vara utan den här gången, tur att vi får egna snart.

Välkommen till Sankt Anna skärgård

Sankt Anna På lördag får Centerpartiet i Söderköping och Sankt Anna besök av riksdagsledamot Staffan Danielsson (C). Staffan har i alla fall i mina ögon utmärkt sig som en självständig och inte helt vanlig politiker. Med sina förslag kring rätt till dödshjälp, sin kamp för det konventionella svenska jordbruket och sina inlägg i migrationsdebatten har han fått viss kritik – men också en hel del stöd. Staffan är för mig ett ypperligt exempel på hur Centerpartiet fungerar; här är man välkommen att tycka, tänka och uttrycka sina åsikter även om de inte är helt lättsmälta.

Vi som arbetar för Centerpartiet i Sankt Anna har planerat att visa Staffan delar av det bästa vi har och har därför bjudit hit honom i samband med den årliga och mycket populära Sankt Anna-dagen som går av stapeln lördag 22 juli. Självklart börjar vi med det bästa av det bästa – Sankt Anna skärgårdsskola. Och ja, jag har svårt att dölja både min stolthet över och min tacksamhet för denna skola, som har gett och ger mina egna barn den bästa av barndomar - precis som många andra små enheter på landsbygden gör. Här vill vi visa Staffan hur en liten lokal skola kan arbeta för högsta kvalitet i både elev- och föräldranöjdhet precis som i resultat vid nationella prov och i antalet godkända elever. Hur en landsbygdsskola kan samla både kvalificerad och fantastiskt engagerad personal som inte bara ger allt för sina elever utan också känner till deras familje- och hemsituation och därigenom kan ge barnen ett ovärderligt helhetsperspektiv.

Vi vill också visa hur företagsamheten frodas på landsbygden, hur åretruntboende startar och driver företag på landet och vilken potential vår landsbygd har bland annat inom turismen. Hur människor från både vår egen kommun och från storstaden kan bygga upp verksamhet om vi ger dem de rätta och de bästa förutsättningarna. Inte minst vill vi välkomna Staffan och alla andra till Centerpartiets lilla tält på Tyrislöt Camping, det senare för övrigt ytterligare ett exempel på företagsamhet i skärgården och inom turismnäringen. I Tyrislöt hittar du under hela dagen representanter för Centerpartiet – varmt välkommen för att prata politik i det stora eller det lilla, för att delta i vår tipspromenad med landsbygdsperspektiv eller för att bara vara en stund.

Hela programmet för Sankt Anna-dagen hittar du i kalendern på www.sanktanna.com, en hemsida som drivs av den lokala föreningen Navet i Havet. Passa på att ta en heldag på landet och i skärgården på lördag, nu när sommaren visar sig från sin allra bästa sida!

 

 

Jag heter Pia Liedholm, är medlem i Centerpartiet och ersättare i Barn- och Utbildningsnämnden i Söderköping. Jag har en bakgrund inom bland annat information och marknadsföring samt kvalitets- och verksamhetsutveckling. Idag arbetar jag med skogs- och lantbruksmaskiner och fritiden spenderas gärna utomhus, i skogen och på sjön med familjen.


Söderköpings kommun har en fantastisk stad och historia, småskalighet, ett rikt kulturutbud, en levande landsbygd, en världsunik skärgård och ett stort antal aktiva företag och föreningar. Närheten till flera stora städer är en enorm potential men hur ska vi bäst både bevara och utveckla?


Det vi gör och beslutar idag förändrar morgondagen och livet för kommande generationer. Framtiden är inte utstakad, utvecklingen är inte förutbestämd –- det är vi alla tillsammans som varje dag sätter standarden och skapar möjligheterna. Inom lokalpolitiken vill jag se mer helhetsperspektiv; en hänsyn till alla aspekter och ett ansvar för alla effekter av det som beslutas. Jag vill också att så många som möjligt ska ha möjlighet att påverka sin egen vardag och sitt eget liv, oavsett hur och var man väljer att leva.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se