Logga in
Logga ut
Vårdnad – vad är det? Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Sanna Dahlström & Markus Hast

Naprapaten & Hälsocoachen

Naprapat Markus Hast och Hälsocoach Sanna Dahlström är klinikkollegor som bloggar om hälsa sett från två synvinklar. Hast inriktar sig på idrottsmedicin och optimering av fysisk prestation samt förebyggandet av smärta i muskler och leder. Detta medan Sannas profession innefattar andra perspektiv som påverkar vårt välmående; kost, träning, stress, sömn ex. Här på bloggen skriver vi om de olika aspekterna som påverkar hur vi mår. Du får även ta del av många praktiska tips och råd som vi dagligen tillämpar i våra yrkesroller.  

Har du hört talas om PÅFFLOR!?

Norrköping Snart är dagen D här. Våffeldagen!!!! Love it.

Årets våffla är utan tvekan "Påfflan"! Har du testat? Det är genialiskt tycker jag!!!!!!

Tro det eller ej men den innehåller bara EN ENDASTE INGREDIENS. Du kan nog lista ut vad det är.

Påfflor är perfekt om man vill äta våfflor till middag, men tycker att den traditionella våfflan med grädde och sylt inte är nog matig. Låt mig presentera detta underverk! BAMPARAMPAAAA......

Ser det inte helt underbart ut!? Visst gör det! Och den hemliga ingrediensen är förstås POTATIS 😊

Så här gör du påfflor:

  1. Koka valfri mängd fast potatis tills den är helt klar, men låt den inte bli överkokt. Låt sedan potatisen svalna
  2. Sätt på ditt våffeljärn och vänta tills det är tillräckligt varmt. Smörj järnet med tex rapsolja.
  3. Lägg ned en stor eller två mindre potatisar i mitten av järnet, mosa till med litegranna, flingsalta och peppra, och stäng sedan locket ordentligt. Se till att det är bra tryck.
  4. Låt påfflan gräddas länge, längre än en vanlig våffla. Håll dig i skinnet, öppna inte och titta för tidigt för då kommer den inte att hålla ihop.
  5. Ta-da! Lägg din påffla på galler och låt svalna lite. Servera sedan med någon god röra, tex hemmagjord skagenröra. Eller som jag gjorde, med cremefraise och rom. Du kan också äta dina påfflor som potatisbullar, med lingon och kalkonbacon tex. Eller blodpudding (utan tillsatt socker). Valet är ditt!


Är potatis nyttigt?

Potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte de senaste åren tycker jag. Visst, den är lätt att överäta och gör då att det blir mycket energi, så om man önskar vikrkontroll gäller det att vara på sin vakt. Men hur det än är så inehåller faktiskt potatis en stor andel vitaminer, mineraler och antioxidanter. Alltså, så länge du äter denna knöl i måttlig mängd, så är den bra för dig! Tänk så här: Potatisen är en detalj i din måltid, men det är nödvändigtvis inte den som utgör grunden. Då är du på rätt spår.

Här och här hittar du mer traditionella våffelrecept (som äts mer som fika eller efterrätt), men med en hälsotouch såklart!


Glad våffeldag!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Pannkaksfrukost på två ingredienser

Norköping BANANPANNKAKOR folket! Världens enklaste och godaste.

Om du inte har testat, gör det genast. Vanliga pannkakor kan faktiskt slänga sig i väggen. Detta är godare, enligt min mening.

Receptet? Det lär du dig utantill. På en banan går det två ägg. Om du vill -en nypa vaniljpulver oxå. Klart! 

  1. Skala så många bananer och ägg som du vill använda till dina pannkakor i en bunke. Ha i en nypa vaniljpulver (går bra att utesluta).
  2. Vispa med balongvisp eller elvisp/stavmixer tills smeten har blandat sig (det går enklare om du använder bananer som är lite extra mogna)
  3. Stek på medelvärme som lite mindre plättar, då är de lättare att vända!
  4. Ät och njut!

Detta kan du ha som tillbehör till dina pannkisar:

  • Hallon/blåbär
  • Sockerfri sylt/äppelmos eller din egna chiasylt
  • kokosgrädde (det övresta lagret i kokosmjölksburken vispas, obs kall)
  • kvarg/proteinglass/proteinpudding

Andra goda frukosttips:



Smaklig frulle!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Hälsocoachens semmelrevolution

Norrköping Här kommer en repost på förra årets mission, att baka en semla som var både nyttig och framförallt god. Om jag får säga det själv så lyckades det. Håll till godo!

 

Recept på Hälsocoachens Semla

Får du inte nog? Här kommer fler förslag på hur du kan festa på semmelsmaskens:

Må gott!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Löpning & konferens i Gdansk

Gdansk I helgen var vi på konferensresa i Gdansk. Helgen bjöd på utvecklingsarbete, teambuilding, löpning, spa och andra trevligheter. En lyckad helg med andra ord!

Här är en bild på nästan hela gänget från första kvällens middag. Vi är totalt 24 anställda på alla klinikerna i Norrköping, Lnköping och Motala. 



En bild från en av alla mysiga gator i Gdansks gamla stan, under en av löprundorna med mina fina kollegor.
Om du inte varit här, detta är ett HETT resetips! Supermysigt! Läs mer om Gdansk/Sopot här

Att sightseeing-löpa i en ny stad är det bästa jag vet. Läs mer om hur jag brukar få träningen när jag reser här (London & Alperna), här (Kanarieöarna) och här (Cap Verde, Rom, Manchester)!



Bästa sättet att uppleva en ny stad! Fast jag hade ju varit där en gång innan som sagt 😉



Men det hände också att vi bytte träningskläderna till vanliga kläder och gick ut och käkade..



Maten i Polen är helt fantastisk! Jag lovar. Här åt jag rödbetsoppa och jag undrar följande: HUR HAR DENNA FANTASTISKA MATRÄT KUNNAT UNDGÅ MIN VETSKAP OM DESS EXISTENS? 😱😍 Måste testa att laga själv.. recept kommer inom en snar framtid!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

 

Hur går det med nyårslöftet?

Norrköping 1 vecka in i det nya året!

För några dagar sedan gav jag tips till er ang nyårslöften. Så, hur går det? Har du kommit igång?

Kolla in när jag pratar om SMART målsättning på 24NT här

Lycka till!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Smarrig Vegomat!

Norrköping Under 2016 & 2017 började jag äta mer vego. Varför? Läs här



Vegobiffar är en stor favorit hemma hos mig. Det är enkelt att göra, supergott och dessutom går det toppen att frysa in. Det gillar jag! Bara att förerede, och sedan är det så enkelt att ta fram när man vill ha något som gåt snabbt. Jag brukar göra en stor sats när jag ändå är igång, forma till biffarna och styckfrysa dem, sedan är det bara att ta upp och steka till dem (utan att tina) när man väl skall äta dem! Vegobiffar går att variera i all oändlighet! Ofta brukar jag använda mitt älskade falafel-recept som grund, så lägger jag sedan till andra ingredienser och kryddning. Mums!

Här kommer två nya favvo-varianter!

Rödbetsfalafel (ca 6port)

Du behöver:

  • 2 pkt kikärtor, avrunna (färdigkokta)
  • 2 fökokta rödbetor
  • 2 scharlottenlök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt
  • 2 ägg
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • olja till stekning

Gör så här:

  1. Koka rödbetorna om du inte köpt färdigkokta
  2. hacka lök, vitlök och chili 
  3. Mixa samman alla ingredienserna med stavmixer
  4. Forma till bollar, det går lättare om du fuktar händerna
  5. Stek på medelhög värme tills bollarna fått fin färg.

Zucchinibiffar (ca 4 port)
Inspirationen till detta recept har jag fått från kocken Siri Barje.

Du behöver:

  • 1 zucchini (råriven)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 scahrlottenlök
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 ägg
  • 2 dl färdigkokt couscous
  • 1 dl ströbröd alt 1,4 msk potatismjöl
  • 150 gram halloumi
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar (50/50 svart & vitpeppar)
  • 1 tsk citronzest (rivet citronksal)
  • Olja till stekning

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp couscousen
  2. Riv zucchinin samt halloumin grovt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur zicchinin.
  3. Finhacka lök och vitlök
  4. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
  5. Stek på medelhög värme tills biffarna fått gyllenbrun färg. Vänd försiktigt.

 



Vegobiffarna kan du servera ihop med ris/bulgur etc eller i en wrap. Det är också smarrigt bara ihop med en god sallad. Som dressing passar tzatsiki eller någon annan kall sås. Jag åt mina grönsaksbiffar ihop med spenathummus. Grundreceptet på hummus hittar du här, sedan har jag bara laggt till spenat i receptet. Hummus är också en riktig favvis för mig!

Här är fler av mina favvis-vegorecept:
Sötpotatisbiffar 
Halloumistroganoff
Morotssoppa
Rödbetsbiffar
Valnötstacos
Västerbottenpaj

Smaklig vego-middag!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Hast: Legitimerad Naprapat med ett stort idrottmedicinskt intresse. Var medicinskt ansvarig för svenska handikapp landslaget i bordtennis under VM i Kina 2014. Har tidigare drivit eget företag i sju år som hälsoutvecklare och massör och varit fystränare och naprapat för Katrineholm Bandy i elitserien och Värmbol fotboll i division II under flera säsonger. Har själv ett stort idrottsintresse och har de senaste åren spelat bandy på elitnivå.


Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

  • Mest lästa bloggar

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se