Rätt till socialbidrag? Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Thomas Möller

Möllers motorblogg

Passa på att vaxa bilen nu

Norrköping Efter vintern är det ofta som det ligger kvar beläggningar av gammal salt på bilarnas karosser. Passa på nu när den första vårvärmen kommer och gör en storrengörning av bilen.

Använd bra avfettningsmedel så att all smuts verkligen förvinner. Efter det är det bara att tvätta bilen grundligt.

Passa sedan på att vaxa bilen. Det tar inte så lång tid, moderna bilvaxer är lätt att applicera och gnugg in. Fördelen med ett göra det så här års är att det inte så varmt nu. Man ska aldrig vaxa bilen i direkt solljus eftersom plåten blir varm.

En vaxad blir är lätt att hålla ren. Nu när pollensäsongen står för dörren är det extra viktigt. Blir bilen full med gult pollen är det bara att spola av med en slang om den är nyvaxad. Bilvaxet gör även att alla insekter i fronten blir betydligt lättare att få bort.

 

Nicky Hayden har avlidit

Norrköping I går kom det tragiska besked att roadracingföraren Nicky Hayden har avlidit. Han tävlade i moto-GP mellan åren 2003-2015 innan han bytte till Superbike istället. År 2006 körde han hem VM-titeln i moto-GP på en Repsol Honda.

Det var under fysträning på cykel som han krockade med en personbil. Han ådrog sig allvarliga skallskador och avled fem dagar senare på ett sjukhus i Italien.

Här är ett klipp från när han körde hem VM-titeln 2006.

 

H2R -min nya drömhoj

Norrköping Jag såg den för första gången live på motorcykelmässan när den stod på ett roterande podie.

Blev stående en bra stund och betraktade den ur alla möjliga vinklar. Jösses, vad fräck den var.

Jag pratar om Kawasakis nya kompressormatade muskelpaket H2R. 310 hästkrafter gör den sinnessjukt brutal.

Tyvärr är den inte godkänd för allmänt bruk så man får hålla till på banan med den. Sedan finns det en "tam" variant med "endast" 200 hästkrafter, kallad H2.

Kanske inte världens snyggaste hoj, men den är så där konstigt fulsnygg.

Dags att förbjuda mobil i bil

Norrköping Åkte bakom en bil häromdagen som vinglade över vägbanan och körde sakta och fort om vartannat. Var på väg att ringa polisen då jag var övertygad om att personen var rattfull.

När det väl blev tvåfiligt körde jag om och såg då att det var en person som satt med en mobil i ena handen mot örat och andra handen användes till att köra/anteckna i ett block samtidigt.

Det borde vara förbjudet att prata i mobil utan handsfree under körning.

Det finns amerikanska studier som visar att risken för olycka ökar med fyra gånger när man pratar i handhållen mobiltelefon. Olycksrisken ökar med åtta gånger vid sms:ande.

I studierna ansågs det att mobilprat och sms-skrivande kan jämställas med att köra rattfull.

Om man tittar på hela Europa så är det bara i Sverige som det är till ännu är tillåtet att prata i mobilen under körning utan handsfree.

Ändring tack!

Vart har alla trafikpoliser tagit vägen?

Norrköping Jag kommer ihåg hur det var när man var relativt ny som bilförare. Stora skräcken var att åka dit för en fortkörning. När man åkte på de stora vägarna, som typ E4 och E22, så såg man allt som oftast hur trafikpolisen stod och mätte hastiget och även kontrollerade fordon och förarnas nykterhet.

Men var är de nu?

Jag brukar tänkta på det när jag är ute på någon lite längre körning. Man ser nästan aldrig några trafikpoliser ute nu för tiden. 

Visst, många tänker säkert - vad skönt - då kan jag gasa på lite extra.

Men man glömmer då att trafikpoliserna ser till att hålla många drog- och spritpåverkade borta från vägarna. De bidrar också till att få ned tempot på vägarna som ibland blir lite väl högt på vissa ställen.

Jag har inte lyckats få siffrorna bekräftade, men på 80-talet var det cirka 1 500 trafikpolisen i landet, nu ligger det kring 200 stycken. Då ska de täcka av de dryga 40 000 mil väg som finns i Sverige.

Från polisledningen säger man i princip att alla poliser ska kunna göra allt. Ordningspolisen ska kunna kontrollera hastighet och de som är trafikpolisen ska kunna agera som vanliga ordningspoliser.

Kanske rätt tänkt, men det måste finnas de som är specialiserade på vissa saker.

 

Nu kan du köpa dig en egen F1-bil

Norrköping Brukar titt som tätt roa mig med att titta på diverse bilar som är till salu på Blocket. Alltid lika roligt att söka på lite udda bilar och drömma sig bort. 

Men av de cirka 150 000 (!) bilar som ligger till salu på Blocket så är det en som sticker ut lite extra:

Nu kan du nämligen köpa en BMW M1 Sauber F1 -06. Det är Nick Heidfelds bil han tävlade med under säsongen 2006.  

En riktig läckerbit som bräcker allt som dina bekanta kan tänkas ha hemma på garageuppfarten.

Men smakar det så kostar det som bekant.

Vill du bli ägaren till denna best så är det bara att slanta upp 9 000 000 kronor.

 

NT:s motorreporter Thomas Möller är sjukt intresserad av motorer.

Här skrivs om allt som rör sig eller bara låter.
Thomas kör en Kawasaki ZX-10R på lediga stunder.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se