Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Så ska Palermo lösa krisen

Norrköping

Det är inte mycket som står rätt till i Palermo.

Solo Calcio-skribenten och supportern Jakob Romeborn ser få ljusglimtar.

– Enda sättet att bygga en framtid är utan Zamparini, säger han.

Laget från Sicilien har knappast varit kända för sin kontinuitet och i år har Serie A bara varit synonymt med besvikelse. Förvisso har man tagit fyra poäng sista tre matcherna, men man har sju poäng upp till säker mark. Romeborn pekar på ett antal faktorer till varför det går som det går.

– Den största anledningen är att de har tappat flera viktiga spelare utan att ersätta dem ordentligt. Stefano Sorrentino var kanske klubbens allra viktigaste spelare förra säsongen och räddade laget i otroligt många matcher. Även om unge kroaten Josip Posavec är väldigt talangfull och gjort flera jättematcher hittills så har han stått för en del riktiga juniormisstag. Det är inte fel att satsa på honom i sig, men när även bänken bara består av unga talanger så blir det problematiskt - det är inte för inte som Palermo sägs leta efter en mer rutinerad målvakt att stötta upp Posavec i januarifönstret.

– Sedan har vi så klart Franco Vazquez, som gick till Sevilla i somras. Klubben lär ha vetat om redan för två år sedan att italo-argentinaren skulle lämna så snart som möjligt, särskilt efter att Dybala stack, och borde ansträngt sig mer att hitta någon form av rak ersättare. Ilija Nestorovski har gjort en jättesäsong på egen hand som anfallare med sju mål men Vazquez kreativa egenskaper har saknats extremt mycket. Det finns ingen spelare i den nuvarande truppen som ens är en udd kapabel att dyrka upp motståndarförsvar som spelfördelare förutom Alessandro Diamanti, men även honom börjar Serie A-tempot att springa ifrån.

Maurizio Zamparini är ordföranden och affärsmannen som gjort sig känd för klubbens tränarkarusell. Mängder med managers har fått uppleva det bistra ödet och förra säsongen skedde hela åtta (!) tränarbyten. Romeborn har svårt att se klubben lyckas med honom och reflekterar kring varför det har fortsatt så länge.

– Enda sättet för Palermo att hitta en framtid igen ÄR utan Zamparini. En kinesiskt konsortium har enligt presidenten redan gjort klart med att ta över Palermo, och han sa redan efter förra säsongen att det skulle bli hans sista som president. Med andra ord kommer han troligtvis fortfarande att finnas med bakom kulisserna i någon form av hederspresidentroll när kineserna väl tar över ...

– Det går inte att lita på ett ord han säger. Ena dagen kan han påstå sig ha förtroende för en tränare för flera år framöver för att efter nästa förlust sparka honom för att "hans attityd inte passade en klubb som Palermo" eller någon annan låtsasanledning.
Det brukar sägas att Zamparini driver klubben på samma sätt som den värsta typen av medgångssupporter skulle göra. Likt de mest ombytliga Arsenal-fansen som ropar "Wenger Out!" efter varje förlust och hyllar honom när de vinner, så sågar Zamparini sina tränare utmed fotknölarna och hyllar dem upp till himlen om vartannat - skillnaden är att han faktiskt har möjlighet att göra verklighet av sparkningarna.

Hur ser situationen ut för Quaison och Hiljemark, tror du de bör söka ny klubb eller stanna om man ser till deras utveckling?

– Det enda positiva med Palermos två tränarbyten den här säsongen (Davide Ballardini fick gå efter två matcher, Roberto De Zerbi ersattes av Eugenio Corini i slutet av november) är att nuvarande Corini har gett Robin Quaison ett väldigt stort förtroende och att svensken har haft en strålande period sedan dess (bl.a. två drömmål på två matcher). Hiljemark har haft en bedrövlig säsong, så pass att han till och med fått offentlig kritik i media från Zamparini vilket trots presidentens glappa käft inte hör till vanligheterna. Så länge han är i klubben borde de båda lämna det sjunkande skeppet, Hiljemark lär göra det redan i januari men Quaison skulle kunna må bra av att spela säsongen ut i Palermo och verkligen få en längre period som ordinarie där han kan visa upp sina kvalitéer - men det hänger ju på den sköra tråden att Corini blir kvar på tränarposten ...

Stefan Silva avslöjades nyligen som klubbens nästa värvning. Vad kan han tillföra?

– Den här frågan får jag faktiskt delvis gå bet på då jag har sett för lite av Silva som spelare, men ser man till Palermos trupp verkar han passa perfekt in. Ilija Nestorovski är som sagt ohotad försteman som ensam anfallare men har haft en liten dipp i målformen det senaste och bakom honom finns bara ungdomarna Norbert Balogh, Roland Sallai och Carlos Embalo som ingen har imponerat när de fått chansen. Möjligheterna till speltid borde vara mycket goda för Stefan Silva!

Vad talar för att Palermo ska lösa krisen?

– Att det finns tre andra lag i ligan som är sämre, vilket inte är omöjligt med Pescara, Crotone och Empoli. Lördagens förlust mot de sistnämnda slog dock oerhört hårt mot Palermo och avståndet till en placering ovanför strecket är nu sju poäng upp till Empoli. Ett avslutande citat för att knyta ihop säcken och sammanfatta Palermos chanser till överlevnad tar vi direkt från Maurizio Zamparini:

"Ser man till prestationerna och inte till truppen, som är bra, så är vi det sämsta laget i Serie A. Jag ger oss 30 procents chans till att säkra kontraktet"

– Där finns det för en gångs skull inte mycket att invända mot Palermos president, konstaterar Solo Calcio-skribenten dystert.

Den unge agenten

Norrköping Han är agenten som väldigt ung valde sin egen väg och som snart 27 år gammal har sitt egna management och har redan jobbat med spelare som Robinho, Emmanuel Adebayor och Mirko Vucinic.

Ändå är det få som känner till hur agentvärlden fungerar och vem "Malmö-pågen" Denis Celebic egentligen är.

7:e augusti 2017. Stortalangen Sead Haksabanovic presenteras av West Ham för en summa på nära 30 miljoner kronor. Det var bara en tidsfråga innan Halmstads mittfältsvirtuos skulle lämna Sverige, men det var ändå ett långskott att Premier League skulle bli svensk-montegrinens nästa destination. Det få vet dock är att en av agenterna som var inblandad i affären var en skåning med rötterna i Bosnien/Hercegovina, som få trodde på när han under sin tid på högskolan bestämde sig för att följa sin dröm och styra en egen agentur.

Denis Celebic är killen som på sitt sätt redan lyckats inom fotbollen.

– Jag började rätt så tidigt med detta yrke, redan vid 21 års ålder. Ganska tidigt förstod jag att framtiden som fotbollsspelare inte fanns, så jag sadlade om och började med agentbranschen. Jag pluggade Sports Management vid Malmö högskola och parallellt med pluggandet började jag bygga kontakter inom fotbollen. Det var inte lätt eftersom det är många som bara pratar, det vill säga mycket snack och lite verkstad. De första 2-3 åren var det mest och bygga ett starkt kontaktnät som du kan lita på och luta dig emot. Jag har varit med om mycket redan vid ung ålder, så det blir lätt för mig att avgöra vem som är seriös och inte. För ungefär två år sedan blev jag dock tillfrågad av mina nuvarande partners Dario Slomic och Vojislav Savicevic att komma in i deras team och jobba. Där tackade jag JA och sedan dess har det bara gått spikrakt uppåt väldigt snabbt, vilket jag är mycket tacksam för. Jag startade Q Evolution GFC och syftet med det, är att skapa ett varumärke som representerar oss på bästa sätt. 

Det finns en hel del fördomar om att agenter är giriga och prioriterar pengarna före klienterna i sig. Hur känner du kring den debatten och hur jobbar du/ni för att motverka den bilden?

– Det är som inom alla yrken. Folk är olika och har olika prioriteringar och värderingar. Någon gör detta endast för pengarna och någon gör det av en annan anledning. Visst kan agenter ibland uppstå som giriga, men det finns mycket bakom det hela och det är inte så glamouröst som alla tror. Det är mycket jobbkostnader generellt, så man får sätta allting i ett perspektiv. Att det finns de som tittar på pengar innan sina klienter stämmer ju dock till viss del och det är inte bra, eftersom vi har att göra med människor. I detta jobbet kan en händelse eller ett felsteg, göra att man förlorar allt på en dag både för spelaren och agenten. Konkurrensen är stentuff och därför tror jag att agenterna har tankesättet att de ska ta så mycket som möjligt, innan något går fel.

En klient som fick stor uppmärksamhet under försäsongen 2015 var Freddy Adu, som i början av 2000-talet spåddes bli nästa superstjärna med bland annat debut i MLS som 14-åring. Det ryktades om flera allsvenska klubbar som nästa adress, men i slutändan blev det inget av det. Celebic menar att det krävs särskild rådgivning med den typen av spelare och att miljön blir ännu viktigare i fall som dessa.

– Oavsett vad en spelare som Freddy Adu än gör lär det komma med i tidningen eller annan media. Det är tufft om man inte varit med om det innan. Där gäller det att lugna situationen och få klubbarna och deras stab att förstå att det är så här bland dessa spelare, det vill säga att man får vänja sig vid det. Fram tills personen motbevisar alla skriverier på plan, kommer det alltid att finnas en stor medial uppståndelse just på grund av att det har bildats en stor hype genom åren. Jag kan säga att man måste lägga ner mycket tid på en sådan spelare, planering, intervjuer etc då allting måste slipas inför en så kallad "omstart". 

Vilka spelare i din stab är "de mest prisvärda" och vilka stora affärer har du gjort i sommar?

– Mitt team har arbetat med enormt stora spelare igenom åren. Spelare som jag själv varit inblandad med, vare sig affären gått igenom eller inte är Vedad Ibisevic, Robinho, Adebayor, Fabio Capello, Sead Haksabanovic med mera. Som sagt har jag haft turen att kunna jobba med den absoluta toppen och det är enorm tacksamhet jag känner. Alla affärer är olika då alla klubbar tänker olika och alla spelare har olika prioriteringar. Det bästa med detta är att du aldrig vet vad du får för reaktion, eftersom det är människor och alla individer är olika. 

Celebic har trots sin unga karriär varit med om en hel del intressanta transfersåpor. Bland annat blev det en tvist efter att Djurgårdens succéanfallare från 2015 Nyasha Mushekwi genomfört en övergång till kinesiska ligan från sydafrikanska Mamelodi Sundowns, utan Celebic vetskap trots att ett avtal fanns mellan parterna. Den kanske mest uppmärksammade nyheten blev sedermera historien om Alieu Darbo som nästintill lurat flera storklubbar i världen med falska brev, CV:n etc. När Celebic förklarar dessa fall menar att han att det är viktiga erfarenheter och lärdomar.

– Jag hade turen att lära mig dessa grejer som ung med fallet Darbo, och det har hjälpt mig att komma dit jag är idag. Det viktigaste är att klubbarna och personer inom fotbollen förstår att man blivit utsatt och att man är offret i hela historien. Sedan vad folket omkring tycker och tänker ska man inte ta i åtanke. Det viktigaste är kretsen inom vår sport. 

Sist men inte minst, vilka målsättningar har du som agent?

– Mitt mål var att kunna leva på agentyrket, vilket jag har kunnat göra de senaste åren. Egentligen har jag inga mer mål, utan jag tar varje dag som den kommer. Om jag i slutändan hamnar i toppen, kommer det vara en bonus eftersom jag redan har nått dit jag ville.

Denis Celebic (till v.) med Inters anfallare Stevan Jovetic.

"Kempis" på väg tillbaka

Norrköping Målskytt senast efter ett fint mål i Svenska Cupen och på väg tillbaka till toppformen efter en jobbig vår.

Marcus Kemppainen har stött på motgångar förr.

– Det har varit ganska jobbigt, säger 24-åringen.

Sammanfatta "Kempis" A-lagstid och du får en historia som påminner om få andra. Uteblivet A-lagskontrakt med IFK Norrköping 2012 ledde till spel med AFC United (Eskilstuna idag) som då var i Division 1. Där och då var han tänkt att vara klubbens stora anfallstalang. Tränarbyten, rån i hemmet med mera och bottenstrid gjorde att han sommaren 2013 kom tillbaka till tryggheten och harmonin i IF Sylvia som då var topplag.

Året senare åkte Sylvia ur "ettan". AFC vann den. 2015 vann han Division 3 med Smedby men valde 2016 att plötsligt gå till Azech SF och väl där pumpa in 32 mål och vinna skytteligan. Det fick Johan Roxström och Admir Dedic bland annat att värva Kemppainen till Sleipner, men i början av försäsongen kom en tung knäskada som höll honom borta hela våren.

"Keep the dreams alive" har 24-åringen tatuerat in på underarmen. Efter tredje svåra knäskadan är han tillbaka igen och ikväll är det seriefinal mot Linköping City.

– Man har längtat efter en sådan här match men alla matcher är viktiga i den här serien. Linköping är bra och är favoriter att sluta högst upp i tabellen, så det gäller att ligga rätt i positionerna och ta det defensiva jobbet hela matchen. Vi kommer från en förlust senast i Svenska Cupen så nu är vi extra taggade.

Hur mycket har våren påverkat dig med tanke på knät?

– Det har varit ganska jobbigt men ändå har det varit kul att se laget prestera så bra. Det viktigaste är att Sleipner presterar och tar viktiga poäng.

Din bana i A-lagsfotbollen har varit annorlunda. Är du sugen och redo att ta Sleipner till nästa nivå?

– Klubben förtjänar att spela högre upp så klart. Jag vill ge hundra procent för "Randigt" men varje match är en ny match. Jag tar 90 minuter i taget.

Tippa kvällens resultat!

– Linköping är favoriter men det känns som en kryssmatch på förhand, säger "Kempis" ödmjukt.

Foto: IK Sleipner

Försäsongsmatcher är bra att förlora

Norrköping försäsongsmatcher är till för utveckling, inget annat!

Rimonta dei Rossoneri

Norrköping Bonucci-gate, Borja Valero och James Rodriguez diskuteras i detta vlogg-avsnitt!

23-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Spelar idag i Ektorp Talent FC men har även lirat i SFL eller "Futsalallsvenskan".


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och har en magisterexamen inom KSM.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann en av favoriterna lika så. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se