• tisdag 28 februari 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Manegen krattas i Finspång Stefan Carlsson (V) Stefan Carlsson (V)
Vädersponsor:

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Så ska Palermo lösa krisen

Norrköping

Det är inte mycket som står rätt till i Palermo.

Solo Calcio-skribenten och supportern Jakob Romeborn ser få ljusglimtar.

– Enda sättet att bygga en framtid är utan Zamparini, säger han.

Laget från Sicilien har knappast varit kända för sin kontinuitet och i år har Serie A bara varit synonymt med besvikelse. Förvisso har man tagit fyra poäng sista tre matcherna, men man har sju poäng upp till säker mark. Romeborn pekar på ett antal faktorer till varför det går som det går.

– Den största anledningen är att de har tappat flera viktiga spelare utan att ersätta dem ordentligt. Stefano Sorrentino var kanske klubbens allra viktigaste spelare förra säsongen och räddade laget i otroligt många matcher. Även om unge kroaten Josip Posavec är väldigt talangfull och gjort flera jättematcher hittills så har han stått för en del riktiga juniormisstag. Det är inte fel att satsa på honom i sig, men när även bänken bara består av unga talanger så blir det problematiskt - det är inte för inte som Palermo sägs leta efter en mer rutinerad målvakt att stötta upp Posavec i januarifönstret.

– Sedan har vi så klart Franco Vazquez, som gick till Sevilla i somras. Klubben lär ha vetat om redan för två år sedan att italo-argentinaren skulle lämna så snart som möjligt, särskilt efter att Dybala stack, och borde ansträngt sig mer att hitta någon form av rak ersättare. Ilija Nestorovski har gjort en jättesäsong på egen hand som anfallare med sju mål men Vazquez kreativa egenskaper har saknats extremt mycket. Det finns ingen spelare i den nuvarande truppen som ens är en udd kapabel att dyrka upp motståndarförsvar som spelfördelare förutom Alessandro Diamanti, men även honom börjar Serie A-tempot att springa ifrån.

Maurizio Zamparini är ordföranden och affärsmannen som gjort sig känd för klubbens tränarkarusell. Mängder med managers har fått uppleva det bistra ödet och förra säsongen skedde hela åtta (!) tränarbyten. Romeborn har svårt att se klubben lyckas med honom och reflekterar kring varför det har fortsatt så länge.

– Enda sättet för Palermo att hitta en framtid igen ÄR utan Zamparini. En kinesiskt konsortium har enligt presidenten redan gjort klart med att ta över Palermo, och han sa redan efter förra säsongen att det skulle bli hans sista som president. Med andra ord kommer han troligtvis fortfarande att finnas med bakom kulisserna i någon form av hederspresidentroll när kineserna väl tar över ...

– Det går inte att lita på ett ord han säger. Ena dagen kan han påstå sig ha förtroende för en tränare för flera år framöver för att efter nästa förlust sparka honom för att "hans attityd inte passade en klubb som Palermo" eller någon annan låtsasanledning.
Det brukar sägas att Zamparini driver klubben på samma sätt som den värsta typen av medgångssupporter skulle göra. Likt de mest ombytliga Arsenal-fansen som ropar "Wenger Out!" efter varje förlust och hyllar honom när de vinner, så sågar Zamparini sina tränare utmed fotknölarna och hyllar dem upp till himlen om vartannat - skillnaden är att han faktiskt har möjlighet att göra verklighet av sparkningarna.

Hur ser situationen ut för Quaison och Hiljemark, tror du de bör söka ny klubb eller stanna om man ser till deras utveckling?

– Det enda positiva med Palermos två tränarbyten den här säsongen (Davide Ballardini fick gå efter två matcher, Roberto De Zerbi ersattes av Eugenio Corini i slutet av november) är att nuvarande Corini har gett Robin Quaison ett väldigt stort förtroende och att svensken har haft en strålande period sedan dess (bl.a. två drömmål på två matcher). Hiljemark har haft en bedrövlig säsong, så pass att han till och med fått offentlig kritik i media från Zamparini vilket trots presidentens glappa käft inte hör till vanligheterna. Så länge han är i klubben borde de båda lämna det sjunkande skeppet, Hiljemark lär göra det redan i januari men Quaison skulle kunna må bra av att spela säsongen ut i Palermo och verkligen få en längre period som ordinarie där han kan visa upp sina kvalitéer - men det hänger ju på den sköra tråden att Corini blir kvar på tränarposten ...

Stefan Silva avslöjades nyligen som klubbens nästa värvning. Vad kan han tillföra?

– Den här frågan får jag faktiskt delvis gå bet på då jag har sett för lite av Silva som spelare, men ser man till Palermos trupp verkar han passa perfekt in. Ilija Nestorovski är som sagt ohotad försteman som ensam anfallare men har haft en liten dipp i målformen det senaste och bakom honom finns bara ungdomarna Norbert Balogh, Roland Sallai och Carlos Embalo som ingen har imponerat när de fått chansen. Möjligheterna till speltid borde vara mycket goda för Stefan Silva!

Vad talar för att Palermo ska lösa krisen?

– Att det finns tre andra lag i ligan som är sämre, vilket inte är omöjligt med Pescara, Crotone och Empoli. Lördagens förlust mot de sistnämnda slog dock oerhört hårt mot Palermo och avståndet till en placering ovanför strecket är nu sju poäng upp till Empoli. Ett avslutande citat för att knyta ihop säcken och sammanfatta Palermos chanser till överlevnad tar vi direkt från Maurizio Zamparini:

"Ser man till prestationerna och inte till truppen, som är bra, så är vi det sämsta laget i Serie A. Jag ger oss 30 procents chans till att säkra kontraktet"

– Där finns det för en gångs skull inte mycket att invända mot Palermos president, konstaterar Solo Calcio-skribenten dystert.

Mer än en turnering

Norrköping Futsal spelas kanske inte som mest i april men vad spelar det för roll?

Organisationen Change har ett helt annat syfte med sin inomhusturnering.

– Jag fick en andra chans, säger Jordan Fernandez som är med i arrangemanget.

Den 8:e april arrangerar Change en futsalturnering i Ektorpshallen. Syftet är att integrera och förena ungdomar i Norrköping och som organisationens namn kanske redan avslöjar, har flertalet av de delaktiga personerna valt en annan väg i livet.

En av dem är 21-årige Jordan Fernandez. Som liten var han en bolltrollare i IFK Norrköpings akademi, men sedan gick livet utför och fotbollen likaså. Idag spelar han Division 5-fotboll i Ektorp Talent, även om det finns en högre nivå i de små ettriga och tekniska fötterna.

– Jag fick en andra chans att lämna mitt gamla liv och kunna jobba med ungdomar som varit i samma situation som jag. Det här är en ny möjlighet att ge tillbaka något gott till samhället.

Vilka är Change?

– Det är en samhällsorganisation, vars mål är att hjälpa ungdomar i utanförskap att lämna sina gamla liv och få en framtidstro samt hopp om livet. Change jobbar också med att integrera nyanlända ungdomar genom att göra aktiviteter med dem och ge dem hopp om ett bra liv i Sverige. Change står för förändring från mörker till ljus, säger Fernandez bestämt.

Samtidigt har kritiska röster höjts mot Change. Det finns alltjämt personer som inte tar de på allvar och menar att många inblandade ännu inte har lämnat sitt mörka förflutna. Fernandez betonar att de ständigt kämpar med att förmedla rätt bild av sig själva och organisationen.

– Vi visste att det skulle vara delade meningar med vårt arbete på grund av vår bakgrund. Vi har allt att bevisa och kommer fortsätta att bevisa att vi verkligen har ändrat våra liv och vill hjälpa andra ungdomar att ändra sina. Vi vill visa våra bästa sidor genom events som dessa, då det är enda sättet för oss. Framtiden ser vi jättepositivt på och vi kommer fortsätta kriga för att förändra. Syftet med cupen är just att skapa ett sammanhang för att öka integrationen mellan människor med olika bakgrunder, säger 21-åringen.

Bales ballar av stål

Norrköping Ingen chock i att Bale tokhyllas efter sitt comeback-mål.

Det fascinerande är resan han har gjort bara i Real Madrid. Det är lätt att glömma bort det faktum.

Våren 2015. Real Madrid hade precis gjort en svag insats i El Clasico och fansen var rejält missnöjda. Gareth Bale utpekades som syndabock och flera inhemska medier talade om en frostig relation med storstjärnan Cristiano Ronaldo. Walesarens bil attackerades och oddsen var relativt låga att det skulle bli en ny klubbadress under sommaren.

Idag mottogs han som en hjälte av Bernabeu-publiken, efter över två månaders frånvaro från fotbollen. Vägen tillbaka har knappast varit enkel för 27-åringen och ser man till hela hans tid i Madrid har han fått kämpa rätt rejält i motvind. Media har ständigt målat upp honom som en slags bromskloss för Cristiano Ronaldo och kritiken har varit rätt rejäl när insatserna ibland varit mediokra.

Jag vill ta tillfället i akt och berömma förre Spurs-spelarens ihärdighet. Många tvekade när han kom hösten 2013, inte minst på grund av transfersumman men han var en starkt bidragande faktor till CL-titeln samma säsong. I flera tunga matcher har walesaren levererat som mest och pricken över i:et var kanske i EM där man verkligen såg hans ledaregenskaper. Framför allt rankar jag britter som lämnar PL högt sett till deras mod och vilja att utveckla sina fotbollskunskaper. Även om en liga som Premier League erbjuder så mycket i sportslig konkurrens och ekonomi, valde Bale att gå till en av världens bästa klubbar och hävda sig. Han hade lika gärna kunnat välja Manchester United eller en annan stormakt i landet som är ett klart tryggare alternativ, inte minst ur ett socialt perspektiv. Det Gareth Bale har lyckats med är på sitt sätt väldigt imponerande. Bortsett från David Beckham eller Steve McManaman, har få forna PL-spelare stuckit ut i La Liga.

Med andra ord ska det bli spännande att se 27-åringens vår och om han kan ta Real Madrid till nya triumfer.

Dzeko är i sin livs form

Norrköping El Madrigal är knappast favoritarenan för motståndarna i La Liga.

För Edin Dzeko handlade det bara om en sak. Showtime.

På förhand sågs kanske detta möte som ett av de mest intressanta i Europa League. Villarreal har haft en bra record de senaste säsongerna i turneringen, medan Roma kom med hyfsad form i bagaget till Spanien. Trots det krävdes en väldigt bra insats ifall man skulle skaffa ett bra utgångsläge inför avgörande matchen på Stadio Olimpico. 

Hemmalaget inledde rätt starkt och dominerade matchbilden, men Spallettis mannar jobbade sig in i matchen. Pigge Emerson var företagssam på vänsterkanten och gjorde välförtjänt sitt första mål för säsongen, efter en mycket vacker placering med högern i bortre krysset. Det bäddade för en matchbild i andra halvlek där Roma spelade klart mer avvaktande. Omställningsspelet satt i stort sett perfekt.

Dzekos tre mål symboliserar inte bara hans nyckelroll i laget utan också revanschen han har lyckats med. Bosniern var starkt ifrågasatt förra året, sumpade mängder av drömlägen och kändes länge som en floppvärvning. Mindre än ett år senare spelar 30-åringen sin livs fotboll och verkar få till allt han vill. Att göra tre mål på Villarreal som annars håller tätt på hemmaplan, ger signaler om att han är sugen på att skriva historia. Annars är Edin Dzeko är envis anfallare som är van vid att resa sig från djupa dalar. Jag tycker han under långa perioder 2015/16 var helt bedrövlig på fotbollsplanen både vad det gäller rent tekniskt och attitydsmässigt, men han har motbevisat tvivlarna i stort sett varje gång. Det känns inte bara hoppfullt för hans klubb utan även för Bosnien/Hercegovina som går mot viktiga matcher i VM-kvalet. Kanske en sista chans för den snart 31-årige Dzeko att spela ännu ett VM och göra det bättre än i Brasilien 2014

Redan när han spelade för Zeljeznicar i Bosnien/Hercegovina hävdade vissa att han aldrig skulle bli proffs.

Dzekos specialitet är att lämna botten för toppen. 

He has some unfinished business.

Ge Alexis kaptensbindeln

Norrköping Låt oss istället för fiasko prata om framtid.

Ska Arsenal framåt behövs förändring och en ny ledare. Han finns redan men hinner rätt folk se det?

Det var givetvis ingen höjdarmatch från någon i Arsenal, men i en sådan situation måste man utgå ifrån andra aspekter. Där finns tydliga mönster som bör läsas av klart och tydligt. Alexis Sanchez är som jag ser det just nu den ende i Gunners som håller absolut världsklass. De få gånger bortalaget ens etablerade något anfallsspel var han mestadels inblandad på Allianz Arena och inte helt oväntat kvitterade han. Där och då fanns hoppet att man åtminstone skulle åka hem till London med ett acceptabelt resultat, men fotboll är dessvärre en lagsport.

Att Arsenal jämfört med tidigare år varit mediokert sista tio åren är inte svårt att lista ut. Den stora problematiken ligger givetvis i ambitionsnivån hos klubbledningen. Självklart kan man säga en sak, men i praktiken har inte särskilt mycket hänt. Förvisso bröt man titeltorkan 2014 och trodde där och då att det äntligen skulle ske någon form av progression. Istället har det som vanligt bara stått stilla. Topp-fyra, men inte mer.

Arsene Wenger är en fantastisk manager. Han har inte bara förbättrat hela klubbens infrastruktur utan också ändrat ett helt lands syn på fotboll, som han just gjorde när han anslöt till Premier League i mitten av 1990-talet. Samtidigt utvecklas sporten varje dag och utmaningen där ligger i att våga släppa sin prestige och sina ideal och hänga med. Sir Alex Ferguson lyckades briljant med det. Arsene Wenger har verkligen inte lyckats. Spelfilosofin är dessvärre alldeles för lättläst och inte helt oväntat har resultaten inte gått Arsenals väg. Fransmannen har helt enkelt varit för envis, för smart för sitt eget bästa. Alla stora tränare har haft fantastiska epoker men senare lämnat när maskineriet har tagit stopp. Carlo Ancelotti i Milan, Jose Mourinho i Chelsea, Pep Guardiola i Barcelona. Det är inte en skam om Wenger lämnar Arsenal, för i slutändan kommer de flesta ändå minnas hans första nio år som var otroligt bra. Samtidigt blir det svårare och svårare för honom att just behålla det positiva avtrycket för varje år som slutar i ett misslyckande. Ledningen må inte se det så, men majoriteten av fansen vill se klubben utmana om titlar och riktigt där är inte laget.

Alexis Sanchez bör sett till prestationer och hjärta förtjäna lagkaptensbindeln. Förvisso kan det ur ett taktiskt perspektiv vara osmart då anfallare inte har samma blick över spelet som försvarare. Samtidigt skulle det symboliskt sett ge en indikation på att Arsenal vill åt ett nytt håll. Dessvärre tror jag att klubben inte kan gå framåt med denna klubbledning och Arsene Wenger, trots alla meriter.

Oavsett hur bra en roman är har den ett slut. 

Romanen Arsene Wenger tog slut för ett bra tag sedan.

PSG ger CL nytt hopp

Norrköping Skrällen på Parc de Princes är en Alla hjärtans dag-smäll i sig.

Det bör också ge eko till resten av lagen. Inget kommer gratis.

Rent logiskt talade väldigt lite för hemmalaget. PSG utan Zlatan Ibrahimovic har i år saknat samma vinnarmentalitet. Ligue 1 har gått knackigt och även om man allt jämt är med i toppstriden, har de andra lagen inte samma respekt mot PSG som förr. Samtidigt har en spelare som Cavani axlat en större roll och Julian Draxler har kommit väl in i Emerys bygge. Barcelona har förvisso inte haft en av sina bästa säsonger, men prognosen inför kvällens match kändes positiv.

Jag är besviken att jag inte såg matchen men det är på ett sätt ett fantastiskt resultat även för många neutrala åskådare. Fransmännens kross innebär bara inte trevligt födelsedagsfirande med Di Maria och Cavani. Dörren till kvartsfinalen är vidöppen och att ha ett avancemang av denna kaliber i bagaget kommer maxa självförtroendet rejält. Framför allt är min poäng att de andra lagen definitivt lär se chanserna i detta. Arsenal som allt jämt inte lyckats besegra Bayern-spöket under 00-talet kanske ser sin chans i att skaka tyskarna. Även om man är stora underdogs på Allianz Arena är Ancelottis mannar inte dominanta och brutala som tidigare år. Ska Gunners bryta sin dystra CL-svit är det kanske i år. Samtidigt sades samma sak för två år sedan inför Monaco-mötet ...

Real Madrid-Napoli känns otroligt intressant. Zinedine Zidane har precis gått igenom sin första minisvacka som coach och det gäller att avfärda italienarna för att vara helt back on track. Samtidigt har Maurizio Sarri i mina ögon gjort en fantastisk säsong med laget från Neapel. Det är nästan så att man glömmer det faktum att Milik är korsbandsskadad, men possession-spelet man har visat i Serie A blandat med sitt snabba omställningsspel har gjort att en spelare som Dries Mertens har vuxit till en allt tydligare nyckelspelare. Jag skulle kunna rabbla upp flera aspekter som gör Napoli till ett spännande lag för framtiden, men låt oss smälta kvällens chock och blicka framåt mot en minst lika fin onsdag.

Att jag inte ens har nämnt Benficas seger mot Dortmund säger det mesta.

23-åring som spelar i Ektorp Talent FC som jag också har varit med och grunda. Lirat i SFL eller "Futsalallsvenskan".


Skolad som spelare i IF Sylvia. Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och har en magisterexamen inom KSM.


Laget i hjärtat är Arsenal och favoritspelaren är Lukas Podolski. Är även ett extremt fan av Antoine Griezmann. Extraknäcker också med tennis på fritiden.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se