• lördag 24 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Rådman som åtalat man som åtalat rådmannen... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Så ska Palermo lösa krisen

Norrköping

Det är inte mycket som står rätt till i Palermo.

Solo Calcio-skribenten och supportern Jakob Romeborn ser få ljusglimtar.

– Enda sättet att bygga en framtid är utan Zamparini, säger han.

Laget från Sicilien har knappast varit kända för sin kontinuitet och i år har Serie A bara varit synonymt med besvikelse. Förvisso har man tagit fyra poäng sista tre matcherna, men man har sju poäng upp till säker mark. Romeborn pekar på ett antal faktorer till varför det går som det går.

– Den största anledningen är att de har tappat flera viktiga spelare utan att ersätta dem ordentligt. Stefano Sorrentino var kanske klubbens allra viktigaste spelare förra säsongen och räddade laget i otroligt många matcher. Även om unge kroaten Josip Posavec är väldigt talangfull och gjort flera jättematcher hittills så har han stått för en del riktiga juniormisstag. Det är inte fel att satsa på honom i sig, men när även bänken bara består av unga talanger så blir det problematiskt - det är inte för inte som Palermo sägs leta efter en mer rutinerad målvakt att stötta upp Posavec i januarifönstret.

– Sedan har vi så klart Franco Vazquez, som gick till Sevilla i somras. Klubben lär ha vetat om redan för två år sedan att italo-argentinaren skulle lämna så snart som möjligt, särskilt efter att Dybala stack, och borde ansträngt sig mer att hitta någon form av rak ersättare. Ilija Nestorovski har gjort en jättesäsong på egen hand som anfallare med sju mål men Vazquez kreativa egenskaper har saknats extremt mycket. Det finns ingen spelare i den nuvarande truppen som ens är en udd kapabel att dyrka upp motståndarförsvar som spelfördelare förutom Alessandro Diamanti, men även honom börjar Serie A-tempot att springa ifrån.

Maurizio Zamparini är ordföranden och affärsmannen som gjort sig känd för klubbens tränarkarusell. Mängder med managers har fått uppleva det bistra ödet och förra säsongen skedde hela åtta (!) tränarbyten. Romeborn har svårt att se klubben lyckas med honom och reflekterar kring varför det har fortsatt så länge.

– Enda sättet för Palermo att hitta en framtid igen ÄR utan Zamparini. En kinesiskt konsortium har enligt presidenten redan gjort klart med att ta över Palermo, och han sa redan efter förra säsongen att det skulle bli hans sista som president. Med andra ord kommer han troligtvis fortfarande att finnas med bakom kulisserna i någon form av hederspresidentroll när kineserna väl tar över ...

– Det går inte att lita på ett ord han säger. Ena dagen kan han påstå sig ha förtroende för en tränare för flera år framöver för att efter nästa förlust sparka honom för att "hans attityd inte passade en klubb som Palermo" eller någon annan låtsasanledning.
Det brukar sägas att Zamparini driver klubben på samma sätt som den värsta typen av medgångssupporter skulle göra. Likt de mest ombytliga Arsenal-fansen som ropar "Wenger Out!" efter varje förlust och hyllar honom när de vinner, så sågar Zamparini sina tränare utmed fotknölarna och hyllar dem upp till himlen om vartannat - skillnaden är att han faktiskt har möjlighet att göra verklighet av sparkningarna.

Hur ser situationen ut för Quaison och Hiljemark, tror du de bör söka ny klubb eller stanna om man ser till deras utveckling?

– Det enda positiva med Palermos två tränarbyten den här säsongen (Davide Ballardini fick gå efter två matcher, Roberto De Zerbi ersattes av Eugenio Corini i slutet av november) är att nuvarande Corini har gett Robin Quaison ett väldigt stort förtroende och att svensken har haft en strålande period sedan dess (bl.a. två drömmål på två matcher). Hiljemark har haft en bedrövlig säsong, så pass att han till och med fått offentlig kritik i media från Zamparini vilket trots presidentens glappa käft inte hör till vanligheterna. Så länge han är i klubben borde de båda lämna det sjunkande skeppet, Hiljemark lär göra det redan i januari men Quaison skulle kunna må bra av att spela säsongen ut i Palermo och verkligen få en längre period som ordinarie där han kan visa upp sina kvalitéer - men det hänger ju på den sköra tråden att Corini blir kvar på tränarposten ...

Stefan Silva avslöjades nyligen som klubbens nästa värvning. Vad kan han tillföra?

– Den här frågan får jag faktiskt delvis gå bet på då jag har sett för lite av Silva som spelare, men ser man till Palermos trupp verkar han passa perfekt in. Ilija Nestorovski är som sagt ohotad försteman som ensam anfallare men har haft en liten dipp i målformen det senaste och bakom honom finns bara ungdomarna Norbert Balogh, Roland Sallai och Carlos Embalo som ingen har imponerat när de fått chansen. Möjligheterna till speltid borde vara mycket goda för Stefan Silva!

Vad talar för att Palermo ska lösa krisen?

– Att det finns tre andra lag i ligan som är sämre, vilket inte är omöjligt med Pescara, Crotone och Empoli. Lördagens förlust mot de sistnämnda slog dock oerhört hårt mot Palermo och avståndet till en placering ovanför strecket är nu sju poäng upp till Empoli. Ett avslutande citat för att knyta ihop säcken och sammanfatta Palermos chanser till överlevnad tar vi direkt från Maurizio Zamparini:

"Ser man till prestationerna och inte till truppen, som är bra, så är vi det sämsta laget i Serie A. Jag ger oss 30 procents chans till att säkra kontraktet"

– Där finns det för en gångs skull inte mycket att invända mot Palermos president, konstaterar Solo Calcio-skribenten dystert.

Enebys specielle målskytt

Norrköping Det har talats väldigt lite om Eneby och ännu mindre om Johannes Isik.

Ändå är han lagets främste målgörare och en stor anledning till lagets fina vårsäsong i "trean".

– Det beror på den goda sammanhållningen i laget, säger 20-åringen.

Få tippade Eneby så högt upp i tabellen inför säsongen, men man har bjudit på riktigt bra fotboll och ett av utropstecknen är 20-årige Johannes Isik. Med sina åtta mål har han visat framfötterna och de grönklädda är inte bara stadens bästa lag i serien, utan har också bäst målskillnad av alla.

– Vårsäsongen har varit väldigt bra. Vi har tagit oss till semifinal i cupen (Danske Banks Herrcup) och är med i toppen och utmanar. Jag skulle väl säga att det beror på att vi har en god sammanhållning i laget och en varierad trupp med äldre, rutinerade spelare men även unga och hungriga sådana. Vi har spelat bra fotboll framåt och är stabila bakåt, så de som har sett oss spela vet att vi verkligen förtjänar att ligga med där i toppen.

Du har haft en sejour i både Torstorp och Lindö bland annat. Varför tror du det inte riktigt lossnade där på samma sätt?

– I Lindö debuterade jag inom seniorfotbollen och jag känner själv att det var en god säsong, där jag kände ett förtroende från mina tränare "Adde" och "Rocky" (Admir Dedic & Johan Roxström). Självklart kunde det blivit mer poäng, men då var jag lite för feg för och ta avsluten som jag vågar idag. I Torstorp kom jag till ett bra lag i "fyran" som var mitt i säsong o fightades i toppen. Truppen och favoritelvan var i princip spikad, så det blev lite tuffare och mitt självförtroende var inte det bästa efter min tid i IK Sleipner då jag varit utan matcher i några månader. Idag känner jag ett stort förtroende från tränarna och lagkamraterna, samtidigt som jag byggt upp ett gott självförtroende denna säsong där målen och assisten har lossnat, så det är bara fortsätta i samma spår så får framtiden avgöra hur det går.

Det är inga fega målsättningar Isik heller har. Han vill spela så högt upp som möjligt och den stora drömmen är att leva på fotboll. Trots att Eneby är nykomlingar är han väldigt optimistisk inför hösten.

– Jag personligen tror vi kan gå hela vägen. Vi har en stark trupp med bra ledare och organisation och vi har visat att vi blir tuffa att ta tre poäng ifrån. Det är bara fortsätta på detta spår hela vägen så kan det gå riktigt bra, säger Johannes Isik självsäkert.

Kort update

Norrköping Mycket som har hänt privat vilket har gjort att bloggen inte hållit samma fina tempo som innan, men det kommer bli bättre.

Ektorp Talent har blandat och gett. Viktig match imorgon mot Sonstorp hemma för att haka på topplagen och ge det en sista chans. Dagsberg är klara seriefavoriter, men sedan är det hyfsat öppet om plats två och tre. Som bekant kan vakansplatser till Division 4 delas ut till tvåor och treor beroende från år till år, så för vår del är det bara att fortsätta kriga. Vi har redan presterat bättre än i fjol så denna säsong är en uppgradering helt klart.

U21-EM startar för Sverige på fredag mot England och i mina ögon är det en måstematch. Seger där och man får en positiv vibe, med tanke på det svaga genrepet. Att man ska försvara guldet gör ju inte förutsättningarna lättare, men samtidigt har man blivit mer av ett offensivt lag jämfört med 2015. Det ska bli spännande att följa detta lag och låt oss hoppas på en magisk sommar.

Rätt många transferrykten för tillfället och bland de hetaste namnen är bland annat Alexis Sanchez, Diego Costa och Kylian Mbappe. Självklart vore det ett stort antiklimax för Arsenal som klubb om chilenaren väljer Manchester City, med tanke på de löften Arsene Wenger har gett. Släpper man ännu en stjärnspelare till en direkt rival blir det likt 2011 när spelare som Fabregas, Nasri med mera lämnade på löpande band. Det har klubben inte råd med en gång till, speciellt med tanke på extremt irriterade fans. 

Borde Mbappe välja Real Madrid? Självklart inte. Det är en alldeles för stor klubb att ta en direkt startplats i trots hans kvalitéer, mycket på grund av åldern och bristen på rutin. Samtidigt har många unga spelare fått lyckosamma karriärer tack vare klubbens fotbollsuppfostran så fördelarna finns, men med tanke på hur bra Real Madrid är idag blir det en extrem chansning från den unge franske supertalangen. För min del ser jag honom gärna i Arsenal då sannolikheten är större till speltid, men faktiskt ser jag inga större nackdelar ifall han stannar ett år till hos monegaskerna. Spanska AS har sedermera uppgett att Real Madrid förmodligen ror affären i hamn och lånar tillbaka Mbappe på nytt en säsong, vilket absolut är en bra långsiktig lösning. Med andra ord kan mycket hända.

Diego Costa till Milan? Lyckas Rossoneri ro affären i hamn visar man på allvar att man är beredd att leka med de stora igen. Man har redan gjort intressanta värvningar i Ricardo Rodriguez, Andre Silva och Mateo Musacchio. Utöver det finns flera spännande italienska spelare att hålla koll på. Trots det tror jag det viktigaste blir att behålla Donnarumma. Agenten Mino Raiola har vid flera tillfällen hotat om att supermålvakten ska lämna, men med tanke på klubbens satsning tror jag mer och mer att fansen kan andas ut.

Vad tror ni? Kommentera och diskutera gärna via bloggen, FB eller Twitter kring andra möjliga transfers och vad ni ser mest fram emot!

Därför har årets Real Madrid levererat

Norrköping Imorgon kan Real Madrid ännu en gång bli historiska.

Journalisten och ”Madridistan” Makoto Asahara är försiktigt optimistisk.

– Real Madrid och finaler är en ganska bra kombo.

I mitten av 00-talet hade huvudstadslaget en rejäl svacka i Champions League med flera tidiga uttåg, men imorgon kan ”Los Blancos” se fram emot sin tredje final av de senaste fyra. Man är på jakt efter att försvara sin titel som första lag någonsin i turneringen och även 2014 lyfte man pokalen, bland annat efter den otroliga upphämtningen mot Atletico Madrid på stopptid.

– Förutom att Europacupen som fenomen och turnering är något extra viktigt för Real Madrid och dess historia, skulle jag säga att de senaste årens framgångar stavas kontinuitet och till viss del harmoni. I en klubb som aldrig haft problem att öppna plånboken, har de senaste årens Silly Seasons inte varit lika galna som man kanske kan förvänta sig, när presidenten heter Florentino Perez. Även om det tillkommit spelare på vägen, har man i grund och botten hittat en kärna som varit densamma i en hel del år nu. Tålamod och kontinuitet, särskilt när det handlar om en trupp med så pass mycket kvalitet, ger resultat. De tränare som tagit dem till finalerna, det vill säga Carlo Ancelotti och Zinedine Zidane, är dessutom två tränare som vet hur man kan få en stjärnsprängd trupp att också vara harmonisk. Sådant är också ytterst viktigt.

Zinedine Zidane har fått mycket beröm för sin tränargärning. Vad är det han har bidragit med som gör Real Madrid så vassa jämfört med andra tränare?

– Det är så klart alltid svårt att bryta ner en tränare och dennes framgång i små specifika fragment, men om vi ändå försöker göra det så ser jag främst två saker. För det första är det en tränare som både har ingett respekt och skapat ett harmoniskt förhållande till sin spelartrupp. Konsten hur man får ett gäng stjärnor att dra åt samma håll har han införskaffat sig från den främste mysgubben av de alla, nämligen Carlo Ancelotti som han var assisterande till 2014. Konsten att inge respekt har han dock bara sig själv och sin magnifika spelarkarriär att tacka för. Den respekten innebär att han kan sätta exempelvis Cristiano Ronaldo på bänken när han tycker att det är det bästa för laget. Jag hade gärna velat se typ Rafa Benitez säga åt Ronaldo att vila. Eller nej, det hade jag nog inte velat se.

– Hastigt och lustigt är vi då inne på den andra huvudpunkten som Zidane gjort bra, nämligen att kombinera kraftig rotation i spelartruppen med en förmåga att våga ändra när det behövs. Det är också här han skiljer sig från sin läromästare Ancelotti. När "Carletto" var i Madrid hade han sin elva och lät de mer eller mindre göra det de kände för. Om det inte fungerade så fungerade det inte. Zidane är på ett helt annat sätt en matchcoach som vågar spela "tråkigt" när det behövs. Han vågar rotera ut en hel startelva i ett bortamöte med Gijon om han känner att han behöver det. Det har gett frukt. Framförallt har det gjort Zidanes första ett och ett halvt år vid rodret mer framgångsrika än vad någon hade kunnat föreställa sig.

Att Real Madrid är en av, om inte världens största klubb innebär också att kravbilden är extremt hög. Trots sitt första ligaguld sedan 2012 menar många att morgondagens match är den absoluta höjdpunkten denna säsong. Asahara tonar dock ner snacket om att säsongen definieras efter finalen.

– Om man inte skulle klassa ligaguld och CL-final som en godkänd säsong vet jag inte vad som är det. Samtidigt är det aldrig godkänt att förlora finaler för de absolut största klubbarna i världen. Oavsett utgång måste det som vi har sett anses vara en bra säsong. Det är oerhört lätt att glömma att man haft stundtals bisarra skadeproblem under delar av säsongen när det ändå gått så bra som det gått. Men som sagt: ligaguld och CL-final kan omöjligt anses vara mindre än godkänt.

Till sist, ser du Real som favorit? Kan de bli historiska med sin andra raka CL-titel?

– Real Madrid och finaler är ju en ganska bra kombo både på senare år och längre bak historiskt. Det behöver inte vara vackert eller överlägset, men Real Madrid är ett lag som allt som oftast vinner sina finalmatcher. Sedan ska tilläggas att Juventus, sett till alla logiska regler och förutsättningar, kanske är det lag i världen som har absolut enklast för just Real Madrid. Om det dock är någonstans en trend ska brytas är det ju på den största av scener i den största av matcher. Kom också ihåg 1998 och Amsterdam. Predrag Mijatovic gjorde enda målet mot just Juventus då när Real Madrid säkrade sin sjunde Europacuptitel. Nu är ju inte han med i Cardiff, så får se vem som kliver fram istället. En väldigt ofta ifrågasatt Karim Benzema kanske?

Rossoneri på väg tillbaka

Norrköping Comeback till Europafotbollen men framför allt nya ägare.

Kanske har Milan tagit första trappsteget mot de riktigt stora igen.

– För en gångs skull ser man fram emot nästa säsong på riktigt, säger Expressenjournalisten Therese Strömberg.

Efter en stark höst såg det länge ut som att Milan kunde bli en outsider i kampen om CL-platserna, men den svaga vintern grusade förhoppningarna. Milan lyckades sedermera greja den sista EL-platsen och kommer kvala i slutet av juli där prognosen ser ljus ut. Även om det blev en berg- och dalbanesäsong fanns en del ljusglimtar, inte minst tack vare ägarbytet innan säsongsavslutet.

– Det här var nästan den jobbigaste säsongen de senaste åren med tanke på att man inledde så bra och överpresterade i stort sett hela hösten. Sedan kom dock våren då man tappade det fullständigt. Det kändes lite som att man fick en rejäl käftsmäll när man var som gladast. För att dock fokusera på det positiva tycker jag att hösten visade att det finns stor potential i många av våra unga spelare och en spelidé börjar växa fram på riktigt (förutom här på slutet när Montella fick för sig att spexa loss med en fullständigt horribel 3-5-2 i ett par matcher), säger Strömberg.

– De nya ägarna kommer in med en hel del framtidshopp men också många frågetecken. Man vet aldrig hur det blir med utländska investerare som egentligen enbart ser klubben som business. Cash finns dock uppenbarligen och jag gillar att vi kör vidare med en italiensk sportslig ledning. Att man plockar in Gennaro Gattuso som tränare för primavera-laget och dessutom redan i maj har börjat säkra riktigt bra värvningar, gör ju att man för en gångs skull ser fram emot nästa säsong på riktigt.

Tror du Milan kommer satsa på EL?

- Jag hoppas verkligen inte att man gör en "United" och går all-in för att vinna EL och låter ligan bli lidande av det. Eftersom Italien får fyra direktplatser till CL nästa år istället för de två direktplatserna + en kvalplats som man har i dagsläget, kan jag inte se något annat än att främsta fokus kommer att ligga på ligan snarare än EL. Det behövs verkligen att klubbar som Milan, Inter, Roma, Napoli och så vidare verkligen går all-in den här säsongen för att någon gång stoppa Juventus. Det börjar bli tröttsamt att de vinner varje år och det säger jag inte enbart för att jag är Milansupporter, utan för att det är tråkigt när det är så förutsägbart. Den här säsongen visste man att Juventus skulle vinna ligan innan den ens drog igång. Så kan vi inte ha det. Med det sagt tror jag inte att man kommer strunta helt i Europa-spelet, men så som jag ser på det kommer det att vara ett bra tillfälle att rotera i truppen och låta de unga grabbarna få lira och visa upp sig mer.

Mateo Musacchio har redan presenterats, Atalantas succéman Franck Kessié är på ingång men framför allt ser den stora transferbomben ut att bli Alvaro Morata. Therese Strömberg ser klubbens aktivitet som nödvändig ifall Milan ska ta nästa steg som lag.

– Det är klart att det är ett viktigt statement att landa den typen av spelare. Det är ju det Milan har haft stora problem med de senaste åren, att locka till sig de riktigt heta spelarna. Det blir både en enorm förstärkning i truppen, och en signal utåt om att satsningen är på riktigt. Jag menar, 20 mål och 6 assist i Real Madrid den här säsongen, en bra poängskörd i Juventus året innan det också och han är dessutom ung. Morata är egentligen ingen favoritspelare för mig personligen, men det är inget snack om att det hade varit en jackpot på alla sätt.

För att återgå till denna säsong som har varit. Varför tror du man tappade i CL-racet under vintern?

– Det enkla svaret på den frågan är att Bonaventura blev skadad. Han står för så otroligt mycket av farten och kreativiteten i det här laget och han gör dessutom sina medspelare bättre. Kollar man spelare för spelare på 16/17-truppen så är truppen inte bra alltså. Det är mycket tack vare Bonaventura och Donnarumma som man överpresterade under hösten och direkt när Bonaventura blev skadad visste jag att det skulle gå åt skogen. Så som man presterade under våren med undantag för ett par riktigt pinsamma insatser, är det ingen skräll att man hamnade där man gjorde.

Kan Milan utmana om CL-platser nästa säsong?

– Absolut. Som sagt, man får fyra direktplatser nästa år och man kör för en gångs skull vidare med samma tränare och cash finns att handla för i sommar. Man har redan gjort klart med Mateo Musacchio, Ricardo Rodriguez ryktas bli klar inom kort, man läkarundersöker Franck Kessié, Alvaro Morata är på G. Nu är det inte alls säkert att man får igenom alla dessa värvningar, men det är tydligt att man scoutar kvalitet till varje position. Jag tror att det kan bli riktigt bra till nästa säsong. Inte Scudetto-bra, men bra, säger Therese Strömberg ödmjukt.

Ångesten

Norrköping Sommar absolut, men snart tar all fotboll slut.

Vad ska man göra framöver?

Ingen superskräll att Manchester United vann Europa League. Ajax kom med filosofin att både spela vackert och att vinna. En kombination som är ytterst svår att väva ihop, i synnerhet med ett lag som i stort sett har slagit alla rekord gällande låg medelålder i truppen och finess. Nej, det här var en typisk Mourinho-match där den individuella briljansen avgjorde och där det senare bara handlade om att ligga rätt och säkra det hela. Manchester United har ytterst få gånger visat i år att man närmar sig glansdagarna, men snacka om en skön räddningsplanka med denna titel. Med facit i hand har klubben gjort en klart godkänd säsong. Två titlar och CL-spel. Projektet har bara börjat.

Usmanov hit, Kroenke dit, Wenger likaså? Soppan i Arsenal tar aldrig slut och för varje dag eroderas klubbens status i världsfotbollen. Det som var tänkt att bli ett steg mot de allra största har bara inneburit elände. Flytten till Emirates har mestadels inneburit problem, troféskåpen har dammat rätt rejält, det var länge sedan man var riktigt riktigt nära en PL-titel och nästa år är det torsdagsmatcher som gäller i Europa. Tiderna har varit bättre för Arsenal-fansen. FA-cupfinalen kan bli ett svagt plåster på såren, men en ombyggnad är ett måste om utvecklingskurvan inte ska fortsätta gå nedåt.

Just nu är jag fotledsskadad och vet inte när comebacken sker till fotbollen. Om försäsongen var magisk har seriestarten varit horribel. 

Tur att solen har kommit fram i alla fall.

23-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Spelar idag i Ektorp Talent FC men har även lirat i SFL eller "Futsalallsvenskan".


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och har en magisterexamen inom KSM.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann en av favoriterna lika så. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se