Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Så ska Palermo lösa krisen

Norrköping

Det är inte mycket som står rätt till i Palermo.

Solo Calcio-skribenten och supportern Jakob Romeborn ser få ljusglimtar.

– Enda sättet att bygga en framtid är utan Zamparini, säger han.

Laget från Sicilien har knappast varit kända för sin kontinuitet och i år har Serie A bara varit synonymt med besvikelse. Förvisso har man tagit fyra poäng sista tre matcherna, men man har sju poäng upp till säker mark. Romeborn pekar på ett antal faktorer till varför det går som det går.

– Den största anledningen är att de har tappat flera viktiga spelare utan att ersätta dem ordentligt. Stefano Sorrentino var kanske klubbens allra viktigaste spelare förra säsongen och räddade laget i otroligt många matcher. Även om unge kroaten Josip Posavec är väldigt talangfull och gjort flera jättematcher hittills så har han stått för en del riktiga juniormisstag. Det är inte fel att satsa på honom i sig, men när även bänken bara består av unga talanger så blir det problematiskt - det är inte för inte som Palermo sägs leta efter en mer rutinerad målvakt att stötta upp Posavec i januarifönstret.

– Sedan har vi så klart Franco Vazquez, som gick till Sevilla i somras. Klubben lär ha vetat om redan för två år sedan att italo-argentinaren skulle lämna så snart som möjligt, särskilt efter att Dybala stack, och borde ansträngt sig mer att hitta någon form av rak ersättare. Ilija Nestorovski har gjort en jättesäsong på egen hand som anfallare med sju mål men Vazquez kreativa egenskaper har saknats extremt mycket. Det finns ingen spelare i den nuvarande truppen som ens är en udd kapabel att dyrka upp motståndarförsvar som spelfördelare förutom Alessandro Diamanti, men även honom börjar Serie A-tempot att springa ifrån.

Maurizio Zamparini är ordföranden och affärsmannen som gjort sig känd för klubbens tränarkarusell. Mängder med managers har fått uppleva det bistra ödet och förra säsongen skedde hela åtta (!) tränarbyten. Romeborn har svårt att se klubben lyckas med honom och reflekterar kring varför det har fortsatt så länge.

– Enda sättet för Palermo att hitta en framtid igen ÄR utan Zamparini. En kinesiskt konsortium har enligt presidenten redan gjort klart med att ta över Palermo, och han sa redan efter förra säsongen att det skulle bli hans sista som president. Med andra ord kommer han troligtvis fortfarande att finnas med bakom kulisserna i någon form av hederspresidentroll när kineserna väl tar över ...

– Det går inte att lita på ett ord han säger. Ena dagen kan han påstå sig ha förtroende för en tränare för flera år framöver för att efter nästa förlust sparka honom för att "hans attityd inte passade en klubb som Palermo" eller någon annan låtsasanledning.
Det brukar sägas att Zamparini driver klubben på samma sätt som den värsta typen av medgångssupporter skulle göra. Likt de mest ombytliga Arsenal-fansen som ropar "Wenger Out!" efter varje förlust och hyllar honom när de vinner, så sågar Zamparini sina tränare utmed fotknölarna och hyllar dem upp till himlen om vartannat - skillnaden är att han faktiskt har möjlighet att göra verklighet av sparkningarna.

Hur ser situationen ut för Quaison och Hiljemark, tror du de bör söka ny klubb eller stanna om man ser till deras utveckling?

– Det enda positiva med Palermos två tränarbyten den här säsongen (Davide Ballardini fick gå efter två matcher, Roberto De Zerbi ersattes av Eugenio Corini i slutet av november) är att nuvarande Corini har gett Robin Quaison ett väldigt stort förtroende och att svensken har haft en strålande period sedan dess (bl.a. två drömmål på två matcher). Hiljemark har haft en bedrövlig säsong, så pass att han till och med fått offentlig kritik i media från Zamparini vilket trots presidentens glappa käft inte hör till vanligheterna. Så länge han är i klubben borde de båda lämna det sjunkande skeppet, Hiljemark lär göra det redan i januari men Quaison skulle kunna må bra av att spela säsongen ut i Palermo och verkligen få en längre period som ordinarie där han kan visa upp sina kvalitéer - men det hänger ju på den sköra tråden att Corini blir kvar på tränarposten ...

Stefan Silva avslöjades nyligen som klubbens nästa värvning. Vad kan han tillföra?

– Den här frågan får jag faktiskt delvis gå bet på då jag har sett för lite av Silva som spelare, men ser man till Palermos trupp verkar han passa perfekt in. Ilija Nestorovski är som sagt ohotad försteman som ensam anfallare men har haft en liten dipp i målformen det senaste och bakom honom finns bara ungdomarna Norbert Balogh, Roland Sallai och Carlos Embalo som ingen har imponerat när de fått chansen. Möjligheterna till speltid borde vara mycket goda för Stefan Silva!

Vad talar för att Palermo ska lösa krisen?

– Att det finns tre andra lag i ligan som är sämre, vilket inte är omöjligt med Pescara, Crotone och Empoli. Lördagens förlust mot de sistnämnda slog dock oerhört hårt mot Palermo och avståndet till en placering ovanför strecket är nu sju poäng upp till Empoli. Ett avslutande citat för att knyta ihop säcken och sammanfatta Palermos chanser till överlevnad tar vi direkt från Maurizio Zamparini:

"Ser man till prestationerna och inte till truppen, som är bra, så är vi det sämsta laget i Serie A. Jag ger oss 30 procents chans till att säkra kontraktet"

– Där finns det för en gångs skull inte mycket att invända mot Palermos president, konstaterar Solo Calcio-skribenten dystert.

Dramatiken i Bundesliga

Norrköping Bayern München må ha säkrat guldet sedan länge men i övrigt är Bundesliga långt ifrån avgjord.

På lördag avgörs flera klubbars öde.

– För en neutral tittare kan avslutningen inte vara bättre, säger journalisten Keven Bader.

Kampen om den sista direktplatsen till Champions League lever i allra högsta grad, men framför allt spelar Hamburg-Wolfsburg en direkt avgörande match om vem som håller sig kvar i ligan. Hemmalaget har sedan 1963 aldrig åkt ur serien, men har de senaste åren varit farligt nära. 

– Det är en match som avgör vem som får ett nytt kontrakt eller får kvala sig kvar i ligan. Jag är inte särskilt förvånad att Hamburg är där de är i år sorgligt nog. HSV har de senaste åren fått stämpeln som kvallaget. Jag är dock väldigt förvånad över att se Wolfsburg i det nedre skiktet av tabellen. I efterhand är man kanske inte det med tanke på hur de har spelat men mer om man tänker inför säsongen, när man satsade stort med många nya starka profiler såsom Julian Draxler och den före detta skyttekungen Mario Gomez. Det såg ut som att Wolfsburg skulle slåss om en Europa-plats, men oj så fel man hade.

– För tre veckor sedan mötte Wolfsburg de nykrönta ligamästarna Bayern München. Matchen slutade med 0-6 och ett rött kort på kaptenen Luiz Gustavo. Jag nämner denna match för att jag tycker att Wolfsburg överträffade sig själva och nådde en ny lägsta nivå. Det var inte så konstigt att Wolfsburg förlorade så stort mot FCB, de har de nämligen gjort det tidigare. Däremot reagerade jag på hur spelarna agerade på planen. Det kändes som att det inte fanns någon form av vilja alls att spela fotboll. Gustavos utbrott när han fick sitt röda kort personifierar hela Wolfsburgs säsong - ren frustration då inget går ens väg, säger Bader.

Hur ser förutsättningarna ut för lagen?

– Nu ställs dessa två lag mot varandra - 90 minuter som avgör framtiden. Wolfsburg har fördelen att de enbart behöver en poäng för att hålla sig kvar i BL. Däremot har deras bortaform inte varit särskilt smickrande - endast fem segrar på sexton matcher. Något i mig säger ändå att Hamburg kommer klara det, trots att Mario Gomez har hittat rätt för Wolfsburg de senaste två matcherna och att man måste gå för vinst. HSV har varit i den här situationen tidigare och med hemmastödet kommer man göra allt i sin makt för att hålla sitt Bundesliga-rekord vid liv - nämligen att vara den enda klubben som har varit i Bundesliga sedan ligan grundades utan att åka ur en enda gång.

På annat håll kämpar Borussia Dortmund och Hoffenheim om den sista direktplatsen till Champions League. De sistnämnda har överträffat alla förväntningar och har gjort en drömsäsong. Även om de "bara" kommer fyra och tvingas kvala till turneringens gruppspel, tror Bader att laget kommer spela sista omgången utan press.

– Inför den sista omgången skiljer det endast fyra mål mellan Dortmund och Hoffenheim. Dortmund möter Werder Bremen och Hoffenheim tar sig an Augsburg. Jag skulle unna Hoffenheim en direktplats till Champions League, men tror dock att Dortmund kniper den platsen. Det finns flera anledningar till varför jag tror att Dortmund kommer gå vinnande ur årets sista ligaomgång. Dels har Werder Bremen fortfarande en chans på att ta kvalplatsen till Europa League, vilket betyder att de inte kommer nöja sig med ett oavgjort resultat - ytor kommer öppna sig för Dortmund. Trots den fina vårsäsongen har Bremen dessutom fortfarande släppt in mest mål i Bundesliga - samtidigt som Dortmund har gjort näst flest. Aubameyang jagar Robert Lewandowski i skytteligan (29 respektive 30 mål) - anfallaren kommer vara väldigt angelägen på att vilja göra så många mål som möjligt.

– Augsburg har spelat till sig näst flest kryss den här säsongen (tio stycken), men jag skulle anse att Hoffenheim har mest att vinna. Laget har redan uppnått ett mål som man inte räknade med inför säsongen. Nu har de redan en garanterad CL-kvalplats och chansen på en direktplats - så de har ingenting att förlora. Wolfsburg som nämndes innan har å andra sidan mest att förlora mot Hamburg, då målsättningen innan säsongen var att utmana om en CL-plats. Nu slåss man istället för att överleva i Bundesliga, avslutar Keven Bader.

PL-klubbars framtid

Norrköping

Adios Vicente Calderon

Norrköping Blir avslutningen magisk på Vicente Calderon? Fortsätter Arsenal sin jakt på fjärdeplatsen?

Det och lite till i vloggen.

Anmäl er till "Coachen"

Norrköping Klackspark kör även i år med "Coachen", där du har chans att bli länets vassaste coach! Ta ut din drömelva från Östergötland och vinn fina priser.

Förutom det lite surr om det viktiga slaget mellan Arsenal och Manchester United.

23-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Spelar idag i Ektorp Talent FC men har även lirat i SFL eller "Futsalallsvenskan".


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och har en magisterexamen inom KSM.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann en av favoriterna lika så. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se