• fredag 26 maj 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Intagen får inte ha porrtidning på fängels... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Fler P-platser

Valdemarsvik    Intresset för skärgården och Fyrudden växer, men ofta blir det problem med parkeringsplatser och då i synnerhet för tillfälliga besökare. Idag finns det en grusparkering där det går att parkera gratis. Men under högsäsong är den fylld till bredden.

Det finns dock ett område som ligger inom gångavstånd till Fyruddens hamn, där det enkelt och förhållandevis billigt går att ställa minst ett tiotal platser till förfogande för tillfälliga besökare av vår fina skärgård. Området är beläget vid väg 212, mittemot Snäckuddens bostadsområde.

Det gäller att inte skrämma bort besökare i vår kommun, vare sig de kommer från den egna kommunen eller från övriga Sverige eller Europa, och detta på grund av för få parkeringsplatser.

Härlig motionsdag i Valdemarsvik

Valdemarsvik    Söndagens motionsdag vid Banvallstugan i Valdemarsvik blev en riktig succé för motionerande i alla former. Vissa sprang, andra cyklade, men de flesta gick tipspromenad på den 25-åriga motionsleden, som består av den gamla järnvägsbanken mellan Valdemarsvik och Gusum.

Vädergudarna visade också sin bästa sida med sol och riktig vårvärme. 100-talet deltog i tipspromenaden och korpmästerskapet i boule. Valdemarsvik kommuns Lars Beckman invigde den "nya" Banvallsvägen som precis till jubileet av banvallen, fått asfalt. I sitt invigningstal poängterade Lars vikten av vanlig enkel motion. 

Större delen av Korpen Valdemarsviks styrelse fungerade som funktionärer denna dag, när allt var livat och glatt. Korpen jobbar nu vidare med att få ännu fler att motionera för sin egen hälsa, vilket är av stor vikt även för kommunen och samhället i övrigt! Det heter ju att "hälsa ger välstånd och lycka"!

25-årsjubileum med asfalt

   Söndag den 14 maj är det ett stort jubileum för Korpens motionsled Banvallen mellan Valdemarsvik, Gusum och Fallingeberg. Lagom till detta jubileum har man fått asfalt på vägen till Banvallstugan i Valdemarsvik, där banvallen startar.

Motionsleden invigdes för 25 år sedan och har sedan nyttjats för cykling, löpning, promenader, skidåkning, rullstolsåkning. Leden ingår också som del i Östgötaleden för vandringar. 

25-årsjubileet ska firas med inofficiell invigning av den nyasfalterade vägen, som är 300 meter lång från gamla R15 i Valdemarsvik. Men det ska också firas med stor tipspromenadfinal, liksom korpmästerskap i i boule för tvåmannalag. Banvallsområdet som den nya asfaltsvägen går till nyttjas för cykling, promendader, med eller utan hund, ungdomsfotboll, boule, gympa, integration för nysvenskar samt skidåkning när vädret så tillåter. Området är det mest frekventa för motion i Valdemarsviks kommun. Nu slipper Korpens medlemmar ständigt fylla i alla potthåll som uppstått vid minsta regnskur

Resa i april

Valdemarsvik    Det har varit kallt men vackert nu i mitten av april. Perfekt att åka på bilsemester i vårt vackra land. Precis så gjorde vi, som  inte har ett jobb som hindrar detta. Dessutom är det inte trångt på övernattningsställen eller attraktiva besöksmål.

Vårt första mål blev Rejmyre glasbruk, som alltid är trevligt. Nästa mål blev Hävla kvarn, som verkligen är värt ett besök. Har man, som vi, också tur att mjölnaren är hemma så blir det extra lyckat. Några kilo mjöl blev köpet denna gång.

På fina grusvägar gick sedan turen förbi sjön Regnaren, Regnaholm och Regna, innan vi kom in på asfaltsvägar igen. Fika ute i naturen förstås och ett kort stopp i Örebro. Vackra Kristinehamn och Picassostatyn blev nästa mål. Som kuriosa kan nämnas att det var 51 år sedan jag besökte denna speciella och vackra staty, som uppfördes 1965 vid Vänerns strand. Karlstad blev sedan målet första dagen av fyra. Vid Klarälvens strand bodde vi bra och fick också uppleva "sola i Karlstad" gå upp över just Klarälven.

Andra dagens första mål var den förhållandevis nya kyrkan i Brunskog, som invígdes 1975, sedan den gamla brunnit ned efter ett åsknedslag. En mycket vacker kyrka, liggandes på en hög kulle. Linneväveriet i Klässbol fick nästa besök, där man kunde njuta av vackra kläder, dukar, kuddar m m. Fikapaus är viktigt på resor och det höjer givetvis mysfaktorn. Vi hittade också ett mysigt och anrikt fik mitt i Arvika, Nordells, som funnits sedan 1943. Rackstadmuséet, konst och kulturmuseum fick också besök i Arvika, där också Ingesunds musikhögskola finns.

Nu gick turen österut via Gunnarskog och fram till Gräsmark vid sjön Rottnen. Mycket vackra vyer i detta vackra landskap med stora skogar, höga höjder och många vackra sjöar. Torsby och Lysvik i norra delen av Frykensjöarna hann vi också med innan vi intog en god lunch på Sahlströmsgården i Uttersbyn. På Sahlströmsgården är det också konst och konstutställningar.

Denna heldag avslutade vi med Sunne och Mårbacka. Men innan dess försökte vi att ta oss upp till toppen på Tossebergsklätten för att se den enormt vackra utsikten öven Fryken. Men här satte snön stopp efter att vi kommit halvvägs upp. Det är sådant som kan hända i april.

Tredje dagen ägnade vi åt att till fots se och njuta av Karlstad. Den vackra domkyrkan fick också ett besök, dagen innan Sven-Ingvars store, Sven-Erik Magnussons begravningsgudstjänst. Hammarö fick sedan ett besök innan vi lämnade Värmland och färd mot Östergötland igen.

Liv i skärgården

Valdemarsvik    Många tror att när skärgårdens sommargäster försvinner på hösten så dör skärgården. Men det är helt fel, i varje fall i Fyrudden. Det blir lugnare och mysigare, men långt ifrån dött.

Varje söndag, höst, vinter och vår, samlas mellan 50 och 70 personer i snitt för att gå tipspromenad, umgås, ta en gofika på restaurangen och  föra diskussioner kring lokala och världsliga händelser. Rekordet för denna söndagsaktivitet är 114 personer. Nu närmar det sig vårens final som alltid är på påskdagen oavsett om den infaller i mars eller i april.

Efter påskfinalen är det hög tid att se till att fritidsbåtarna blir fejade och kommer i sjön, trädgårdstäpporna görs i ordning för sommaren. 

Året om är Östgötatrafiken igång till Fyrudden med buss och sedan ut till de bebodda öarna med Östgötatrafikens båtar. Postbåten liksom taxibåtar fungerar också året runt. Så någon död skärgård existerar inte, bara ett lugnt, mysigt skärgårdsparadis.

Domherre eller hona

Valdemarsvik    Trots otrolig vårvärme med närmare 20 grader idag, så är småfåglarna många vid fågelmatborden. I den ständigt pågående debatten om våra kön, d v s man eller kvinna, så kan man undra hur en domherrehona kan heta(kallas) domherre! Det borde väl heta domhona om vi ska vara "korrekta"!

  Ja, skämt åsido, men det är mycket sanning ändå i detta. Varför ska vi hålla på att ändra på sådant som alltid varit vedertaget. T ex varför ändrades det om Pippi Långstrumps pappa i söderhavet. Nej, det går för långt, vi ska respektera varandra precis som vi alltid har gjort. För mig är man alltid han eller hon, inte något påhittat!

Det viktiga tycker jag är att vi är alla människor och ska också respekteras som människor.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 12 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se