Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Fler P-platser

Valdemarsvik    Intresset för skärgården och Fyrudden växer, men ofta blir det problem med parkeringsplatser och då i synnerhet för tillfälliga besökare. Idag finns det en grusparkering där det går att parkera gratis. Men under högsäsong är den fylld till bredden.

Det finns dock ett område som ligger inom gångavstånd till Fyruddens hamn, där det enkelt och förhållandevis billigt går att ställa minst ett tiotal platser till förfogande för tillfälliga besökare av vår fina skärgård. Området är beläget vid väg 212, mittemot Snäckuddens bostadsområde.

Det gäller att inte skrämma bort besökare i vår kommun, vare sig de kommer från den egna kommunen eller från övriga Sverige eller Europa, och detta på grund av för få parkeringsplatser.

Lyckade Kustdagar i Gryt

Valdemarsvik    Den första upplagan av Kustdagarna i Gryt blev mycket lyckad. Folk från både när och fjärran besökte Gryt under tre dagar förra veckan, onsdag, torsdag och fredag.

Navet för hela evenemanget som utgick på att sätta Gryt på kartan, var beläget i gymnastikhallen vid den före detta skolan i samhället. Därifrån gick det gratisbuss, som jag hade äran att få köra, till Fyrudden, Eköns Camping, Gryts Varv och Gryts Bygdegård. På de olika ställena var det aktiviteter där företagarna, föreningarna och enskilda visade och informerade om vad Gryt har att bjuda på.

Mer än 1000-talet besökare gjorde att arrangörerna redan nu börjar tänka på samma arrangemang nästa sommar. Nu vet man att det finns stor potensial för både turistnäringen och företagsamheten i Gryt. Som någon uttryckte det: Tror att inte ens grytsborna visste att det finns så mycket i Gryt, året om. 

Många nyttjade gratisbussen, men vi hade räknat med att fler skulle gjort det. Den gick hela dagarna mellan de olika hållplatserna, med modellen hop on, hop off. Ingen blev strandsatt på någon aktivitet, det var bara att ringa när man ville till nästa. Detta gjorde bl a ett par turister från Helsingfors. De hade förtöjt segelbåten i Fyruddens hamn och tog sig enkelt och smidigt runt till de olika aktiviteterna. De gav också Gryt toppenbetyg, efter att tidigare besökt många orter utmed den svenska östersjökusten.

Premiär för Kustdagarna

Valdemarsvik    I morgon är det stor premiär för de första Kustdagarna i Gryts skärgård. Generalen och initiativtagaren Sivert Sahlström inviger då detta evenemang som ska sätta Gryt på kartan ännu mer.

Navet för hela evenemanget är den nyligen nedlagda skolan och det är där det finns en stor parkering för bilar, men även tillfälliga ställplatser för husvagnar och husbilar. För att ta sig till de olika aktiviteterna vid Fyrudden, Ekön och Gryts varv, så går det gratisbuss. Onsdag, torsdag och fredag är det aktiviteter runt om, vilket man också kan se på www.kustdagarna.se .

De tre stora aktivitetsdagarna då företagarna och föreningarna visar upp det bästa av en av världens vackraste skärgårdar, avslutas på fredagkväll med en konsert i kyrkan, med Gruvebäcks kapell och gästartister. Temat är då Beatles och All you need is LOVE! 

Ful infart till vacker skärgård

Valdemarsvik    Ursäkta att jag tjatar, vilket jag gjort sedan början av 2000-talet, men ínfarten till Valdemarsvik och en av de vackraste skärgårdar, är bedrövlig.

På E22 möts man av en fin välkomnande och belyst tavla, men sen! Kör man in mot Valdemarsvik och skärgården, via Mossebo, möts man av en intetsägande rondell, för att sedan komma ned till Valdemarsvik och den bedrövliga s k Statoilrondellen (numera Ingorondellen). Har man valt att köra in mot Valdemarsvik från E22, via Kårtorp, så är det lika illa. Ingenting välkomnande!

Hur svårt kan det vara att göra entrén välkomnande med både blommor och andra dekorationer. Det här har jag, som sagt, tjatat om i mer än 15 år, men inget händer. Jag har till och med erbjudit mig att bekosta och sköta blomurnor eller liknande. 

I Fyrudden har vi på ideell basis satt upp en belyst välkomnande skylt och även dekorerat med blomurnor. Vill man så kan man!!

Blåbärstider

Valdemarsvik    Nu är det blåbärstider. De första blåbären är plockade och uppätna i form av blåbärsmjölk, precis som det ska vara.

Varje år i mitten på juli så skulle det plockas blåbär och de skulle plockas för hand, inte med bärplockare. Enligt min pappa så skulle bärplockare(redskapet) vara förbjudet. Det förstör både blåbär och blåbärsris, sa han med barsk underton.

På den vägen är det, jag plockar aldrig bär med något redskap, oavsett om det är lingon, hjortron eller blåbär.

Blåbär har också en annan betydelse. Det är vi som åker vasaloppet och inte tillhör eliten. Men när det gäller bäret blåbär då är det mycket nyttigt med stor mängd av antioxidanter. Det finns också gott om blåbär i större delen av de europeiska skogarna. Mängden av blåbär beror givetvis på hur vädret varit under försommaren. I de norrländska skogarna plockas bären ofta med människor från både när och fjärran. Njut av dessa bär nu, de är fortfarande gratis!

Kustdagarna i Gryt

Valdemarsvik    Nu i denna sommartid förbereds det för fullt för den första upplagan av Kustdagarna i Gryt. Ett stort evenemang i dagarna tre, som ska sätta Gryt lite extra på kartan, för Gryt och för grytsföretagarna.

Evenemanget kommer att handla om att visa upp det bästa vi har i skärgården. Olika företagare är med och visar vad skärgården har att erbjuda. Det blir båtutflykter, guidad vandring på Fångö, kajakaktiviteter, ponnyridning, hantverksutställning, vattenlekar, gasoltest för husvagnar/husbilar, Kärlekens trädgård visas, utställning Forntid-Nutid, ställplatser för husbil/husvagn, uppvisning av Sjöräddningen-Kustbevakningen. Allt avslutas med en Beatleskonsert i kyrkan. Busstransporter sker emellan de olika aktivitetern. Det hela handlar om 19-21 juli då hela Gryt med omnejd öppnas upp med så mycket aktiviteter.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 12 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se