Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Fler P-platser

Valdemarsvik    Intresset för skärgården och Fyrudden växer, men ofta blir det problem med parkeringsplatser och då i synnerhet för tillfälliga besökare. Idag finns det en grusparkering där det går att parkera gratis. Men under högsäsong är den fylld till bredden.

Det finns dock ett område som ligger inom gångavstånd till Fyruddens hamn, där det enkelt och förhållandevis billigt går att ställa minst ett tiotal platser till förfogande för tillfälliga besökare av vår fina skärgård. Området är beläget vid väg 212, mittemot Snäckuddens bostadsområde.

Det gäller att inte skrämma bort besökare i vår kommun, vare sig de kommer från den egna kommunen eller från övriga Sverige eller Europa, och detta på grund av för få parkeringsplatser.

Cyklister med livet som insats

Valdemarsvik    Att cykla är en härlig motionsform och cykeln är ett mycket bra transportredskap, särskilt under sommaren. Jag gillar själv att cykla, både långt och kort. Det jag inte förstår är de cyklister som far fram som om de vore helt ensamma i trafiken.

I Norrköping, för att ta ett exempel, så korsar cyklister Södra Promenaden utan att ta minsta hänsyn till bilar, bussar och lastbilar. Detta trots att cyklisterna inte har företräde där, bara fotgängare. Förstår inte att de är rädda om sitt liv! Dessutom så kan de förstöra livet för förare av större fordon, som råkar köra på  och kanske döda en "självmordspilot" på cykel. 

Norrköping är bara ett exempel på dessa cyklister, de finns i hela landet och inte minst i vår huvudstad. Nej, cykling ska vara ett bra och miljövänligt transportmedel, men visa hänsyn och följ trafikreglerna så fungerar trafiken för alla parter. Trevlig helg och var rädda om Er!

Korpen firar jubileum

Valdemarsvik    Korpen Valdemarsvik firar i år två 25-årsjubileum, dels är det 25 år sedan den gamla järnvägsbanken invigdes som motionsled mellan Valdemarsvik, Gusum och Fallingeberg och dels är det i höst 25 år sedan Banvallstugan invigdes.

14 maj kommer det att bli det första jubiléet i samband att Korpens tipspromenader i Valdemarsvik avslutar vårsäsongen. Då är det motionsleden Banvallen som hyllas med olika aktiviteter. Det vankas också en del överraskningar inför jubiléet. Det är också det 60:e verksamhetsåret denna aktiva förening är inne på. Det var 11 mars 1958 som Korpen bildades i Valdemarsvik. 

För ett par år sedan var nästan Korpen på väg mot konkurs och styrelsen hade knappast några ledamöter. Nu ett par år senare är det en fulltalig styrelse med stabil ekonomi, nya medlemmar och många aktiviteter. Hälsa för kommuninvånarna är viktig ur alla synpunkter sett. Just nu deltar mer än 100 personer i alla åldrar i tipspromenader varje söndag i Valdemarsvik, Fyrudden och Västertryserum.

Owe Törnqvist

Valdemarsvik   Owe Törnqvist, 87,  gick direkt till Melodifestivalens final. På sociala medier blir det något av en "folkstorm"! Han är för gammal, hör inte hemma i Melodifestivalen m m kunde man läsa. Givetvis fanns det positiva kommentarer, även om de var färre.

Många säger att Melodifestivalen är "inget att ha längre", men ändå engagerar den bara fler och fler. Hittills har det blivit röstningsrekord varje gång och det säger allt. Vi vill att det ska vara folket som avgör vilka som ska gå till finalen, men vi gnäller när inte just vår favorit går vidare.

Jag kan bara konstatera att röstningsresultatet visar att det är de som valts demokratiskt som blir vinnare. Och det är väl så vi vill ha det i vårt land.

Svend Asmussen

Valdemarsvik    Läser idag i NT att Swe-Danesmedlemmen och internationelle musikern Svend Asmussen har avlidit. Jag har haft nöjet att växa upp med hans musikaliska och många gånger roliga gåva. Inte minst då i Swe-Danes när Alice Babs och Svend "käftade" med varandra på scenen.

2014 firade jag midsommar på Stufvenäs Gästgifveri strax söder om Kalmar. Bland midsommarfirarna fanns också en man som påminde mycket om Svend Asmussen. Jag kunde inte släppa den tanken och tillslut fick jag veta att det var just den store musikern tillsammans med sin fru Ellen. De firade då midsommaren på Stufvenäs för sjunde gången och de var med alla andra vid det traditionella firandet på gräsmattan. Fick också en pratstund med min gamle idol, som nu inte längre spelade fiol, då inte fingrarna klarade detta. Svend var född 28 februari 1916. Givetvis ställde jag frågan hur man blir så gammal och också vara så pigg och klar. Snabbt kom svaret: det beror på kjerligheten! Förstod också att detta skulle nog bli sista gången jag såg denna stora musiker, när han satte sig tillrätta i bilen, som hans betydligt yngre fru rattade mot hemmet i Köpenhamn.

Kan också nämna att Svend Asmussens 8 mannaband spelade på Dalängen i Gusum 1949, men då var jag för liten för att få vara där. Alla i bandet bodde då kvar en natt hos olika personer i Gusum.

Om 20 dagar skulle Svend Asmussen fyllt 101 år.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, har fyra barn och sju barnbarn. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 12 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se