Logga in
Logga ut
Näringsliv, integration och äldreomsorg Jenny Elander Ek (C) Jenny Elander Ek (C)
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Fler P-platser

Valdemarsvik    Intresset för skärgården och Fyrudden växer, men ofta blir det problem med parkeringsplatser och då i synnerhet för tillfälliga besökare. Idag finns det en grusparkering där det går att parkera gratis. Men under högsäsong är den fylld till bredden.

Det finns dock ett område som ligger inom gångavstånd till Fyruddens hamn, där det enkelt och förhållandevis billigt går att ställa minst ett tiotal platser till förfogande för tillfälliga besökare av vår fina skärgård. Området är beläget vid väg 212, mittemot Snäckuddens bostadsområde.

Det gäller att inte skrämma bort besökare i vår kommun, vare sig de kommer från den egna kommunen eller från övriga Sverige eller Europa, och detta på grund av för få parkeringsplatser.

Inget är sig likt

Valdemarsvik   Inget tycks vara sig likt längre. Den högt ärade Svenska Akademien är slagen i spillror och stavningsfel och felaktiga särskrivningar blir allt vanligare både i tidningar och sociala medier.

Senast läste jag ordet med denna stavning: användass. Kanske en ihopskrivning av använda och dass?? Särskrivningar förekommer kanske mer i sociala medier än i tidningar. Vit sippor är inget ovanligt eller brand bil.

Har alltid sett upp till Svenska Ord med Hasse Alfredsson och Tage Danilesson. De var alltid före sin tid. Inte minst på stavningsidan. Minns när de pratade om killen som fått jobb på TV med att texta skyltar. Det gick inte så bra, för en gång när han skulle skriva Handboll så skrev han Hundbull. Killen fick då en varning, men senare fick han sparken när han skrev skylten till barnprogrammet Knoll och Tott.

Kanske är det dags att skärpa kraven i svenskaundervisningen?!! Givetvis också en större kontroll vid högskoleproven. Fusk ska inte löna sig!

Bo inte på landet

Valdemarsvik    Bo inte på landet, ja det är väl vad våra politiker på hög nivå vill. Allt styrs mer och mer mot de stora städerna och landsbygden mer eller mindre "skiter man i"!

Ja, så kan man uppleva det bara genom att titta på våra deklarationer, som det nu är aktuellt att skicka in. Det är förstås ingen brådska, det räcker att deklarera senast 2 maj. Nu tillbaka till att landsbygden missgynnas. Jag har alltid hävdat att höja avdraget för resor till och från jobbet. Nu är det precis tvärtom. Tidigare har man fått göra avdrag för allt över 10.000 kr, men det är nu höjt till 11.000 kr. Milavdraget för egen bil har varit 18.50 per mil och det är det fortfarande. Det är helt tydligt att sakta men säkert så vill våra styrande, oavsett parti (så verkar det i alla fall) att vi ska flytta till städerna. Mitt förslag har varit tvärtom, höj reseavdragen och gynna de som befolkar landsbygden.

Nu bryr jag mig inte så mycket för egen del, men för landsbygden i stort är detta viktigt. "Hela Sverige ska leva" har funnits som paroll från vissa håll. Men det verkar inte som några av våra stora partier ens bryr sig om detta. Ska i alla fall bli spännande att följa de politiska debatterna när det börjar närma sig årets val. Oavsett hur utvecklingen blir så förblir jag i paradiset Gryt/Fyrudden.

Påsken är här

Valdemarsvik    Skärtorsdag idag och påsken är här, en påskhelg som brukar skilja och avsluta vintern och påbörja våren. Men i ungdomsåren förknippade man våren med helt andra saker.

Då, i slutet av 50-talet och början av 60-talet var påsken en mycket tråkig helg. På långfredagen fanns inget öppet och inget fick man göra, det blev verkligen en mycket lång långfredag. Resten av påsken gick väl hyfsat att genomlida. I grund och botten är ju påsken en sorgens högtid

Numera är det dock mycket trevligt som förknippas för mig med påsken, bl a bröllop och en första tur till Gran Canaria på 80-talet. Födelsedagar som inföll eller infaller under påskhelgen. I år blir det en födelsedagsfest på själva påskafton. På påskdagen blir det av tradition stor vårfinal på tipspromenaderna i Fyrudden.

Vädermässigt har påsken varierat mycket genom åren, oavsett om det varit en tidig påsk eller en sen. Många gånger har det varit snö och halkiga vägar, men det har också varit underbara påskdagar med sol och nästan sommartemperaturer. I år har det börjat kallt med många minusgrader på morgonen. Annandag påsk får vi summera årets påskhelg som jag hoppas slutar i sol och vårvärme. I vilket fall så önskar jag mina bloggläsare en härlig och glad påsk!

Våren tvekar

Valdemarsvik    "Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?" skrev Karin Boye på tidigt 1900-tal. Hon har helt rätt i detta, våren tvekar alltid och i år lite speciellt.

När vi är inne i mars så vill man ha en riktig vårkänsla, men i år är det mer vinter än vår ännu. Vackra härliga dagar, men ändå fortfarande djup snö och minusgrader på nätterna. Visst, det är härligt med skare som bär att gå på, att njuta soliga dagar med skidåkning, men ändå så vill man se det gröna börja spira. Minns ett år när jag klippte gräsmattan första gången på våren, 23 mars. Då var det extremt åt andra hållet. 

På söndag, 25 mars, börjar sommartiden igen, sommartid med marken helt täckt av den vita varan. Som helhet gillar jag att vi har fyra årstider och det extrema får man stå ut med och tänka på Karin Boyes dikt.

Mello och Snöröjning

Valdemarsvik     Orden Snöröjning och Mello låter kanske inte som de har med varandra att göra. Men jag vill påstå motsatsen. Nämligen att både snöröjningen och mellon, eller melodifestivalen har mycket gemensamt!

Det finns nog inte något annat som människor i gemen har så mycket åsikter om. Hur snöröjningen ska skötas vet nästan alla vuxna personer. De flesta, i varje fall de som "hörs" är negativa. Men det finns många som är positiva, men de "hörs" inte lika mycket.

Samma sak är det med melodifestivalen, de negativa "hörs" mest. "Inget att se". "Värdelöst"! Trots detta så blir det fulla hus i de städer där melodifestivalen drar fram innan det blir final i Friends Arena. Tittarsiffrorna på TV tillhör de större och diskussionerna om det var rätt låt som vann fortsätter fram till den stora finalen. Personligen tror jag nog att det unga musikproffset Benjamin Ingrosso kommer att göra bra ifrån sig i Lissabon. Vi vet ju sedan långt tillbaka "att det de har det har de i Lissabon", som komikern Arve Opsahl myntade för många år sedan.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Sitter också i styrelsen för Gryts Sockenförening. Vill se positivt på livet och vår miljö!

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se