• lördag 29 april 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Kvinna som erkänt 22 år gammalt mord friad... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Jonas Andersson (V)

2 vägval vid valet 2018

Gusum Efter kommunfullmäktiges och vår interpellation (dvs öppen fråga till Centerpartiet och resterande av Alliansen) om deras syn på ledarskap, visade det sig rätt så klart vad kommunens väljare 2018 har att välja på. Om man som medborgare önskar en kommun med ordning, trygghet och fortsatt utveckling för t ex skolan och äldreomsorgen, så är det en valsedel med någon form av rödgröntnybyggarlogga som gäller.

Den rådande majoritetens ledarskap är att bygga tydlighet med förtroende genom alla led, ett klassiskt och odramtiskt ledarskap, efter en hederlig svensk partsmodell. Med en majoritet som vet sina roller och uppdrag, ska tjänstemän och chefer kunna bygga sina strategier utifrån ett proffessionellt förhållningssätt, tillsammans med sina medarbetare, just för att nå de resultat och mål som vi inom politiken sätter upp. Resultat och mål som ska bygga vår kommun för nutid & framtid. Vi politiker, oavsett majoritets- eller oppositionsställning, ska granska pågående arbete och ha insyn i processerna - detta är en kunskap som bör slipas till ytterligare på alla fronter (läs utskott).

Alliansen, framförallt Anna Nilsson (m), framhärdade i måndags att de har ett eget perspektiv i frågan, de kommer alltså fortsätta med att försöka vara proffs på både skola och andra områden inom kommunen, utan hänsyn till chefers kompetens eller myndighetsuppdrag. Märkligt förhållningssätt. Däremot Jenny Ek (c) som fick interpellationen ställd till sig från oss, öppnade för att de skulle ha ett formellt ledarskap från o med nästa val 2018. Alltid något positivt i horisonten, men varför vänta till dess? Huruvida övrig opposition tänker sig politiskt ledarskap var det tyst om, undantaget var Landsbygdspartiet, som dock ärligt, påtalade sin okunskap i frågan. 

Sammanfattande kan denna bild ges till valet 2018; om man som medborgare i Valdemarsviks kommun önskar sig proffs på chefsposter samt kommunala medarbetare som har förtroende att utföra sina arbeten, så är det en röst åt Vänster som gäller.

En röst åt höger skulle ge en förvaltning som kommer att uppleva politiska ledare som kommer att ifrågasätta "skruv & mutter" samt gå förbi chefers uppdrag "för att de vet bäst själva", detta leder bara till att montera ner förtroendenivån. En brist på förtroende kommer att skapas, en brist såsom röta sprider sig till alla led. Vem vill vara chef eller anställd på en sådan arbetsplats? 

Ett gott ledarskap är byggt på förtroende, Vänsterpartiet står för detta.  

Kapital kan göra en förändring möjlig

Gusum I stora som i små portioner kan kapital, dvs pengar göra förändringar möjliga. För småbarnsföräldrar kan det röra sig om några extra hundralappar om månaden för att kunna välja sund mat till sin barn, för pensionärer kan extra kronor innebära att man har råd att gå till tandläkaren för att laga sina tänder - inte dra ut dem eller för den arbetslösa kan det handla om att ha råd med hyran och slippa bli vräkt. Dessa små medel kan med enkelhet fördelas från de som har gott om pengar via skattsedeln. Det här är en relation till kapitalets fördelning som tappats bort under nyliberalismens era...fram tills nu tydligen.

Det var både med förvåning och med en lättnandens suck, att kunna läsa artikeln i NT igår, om den absurda ägarfördelningen av kapitalet i vår tid, inte sedan 30- talet har så få ägt så mycket. När NT väljer att publicera en artikel som i grunden pekar på nyliberalismens och kapitalismens följder, visar på ett uppvaknande som jag längtat efter. Nu med ett facit visat för fler ideologiska förkämpar blir det enklare att peka på de omfördelningsverktyg som måste till innan allt för många tappar tron på välfärdsmodellen.

För det var just detta som 20:o och 30:o talets nazism kunde bygga sina framgångar på, kapitalistiska stater som hade gynnat ett fåtal till extrema rikedomar, samtidigt som arbetarklassen drabbades av arbetslöshet och sämre livsvilkor. Nu i Sverige har vi ungefär var sjätte person som tappat tron på välfärdsstaten, rättvis fördelning och tryggheten inför t ex pensionen eller en längre sjukdom. Tyvärr har SD lyckats med att övertyga allt för många av dessa medborgae, att det inte är den nuvarande samhällsmodellens uppbyggnad som ger problemen, utan invandrarnas. Man gör samma sak som nazismen och pekar ut en grupp människor som syndabockar istället för att peka på det reella problemet. Det kan vara så också att SD inte har förmågan att komma fram till den analysen, eller inte vill, det kan de bara endast själva svara på. 

Jag ser fram emot att vi humanistiskt ideologiska rotade politiker, gemensamt, oavsett socialist, socialdemokrat, miljöpartist eller nyliberal, kan ta tag i detta med fördelningpolitik. Vi kommer att vilja olika mycket, men huvudsaken är att vi börjar dra åt samma håll. Vi måste få stopp på denna absurda kapitalsamling.

Kapital - pengar är till för att användas, det är ett medel, ett verktyg till att göra skillnad, att göra en förändring möjlig!     

Medial oro.

Gusum Orosmoln brukar man tala om när något främmande och skrämmande analkas vid horisonten, men nu för tiden fylls medierna med artiklar och reportage som bidrar till att måla orosmoln över en sommarhimmel med stackmoln. (Är det någon som skissat på ett terrorsäkert hem!?)

Jag begriper inte detta behov av att skrämma upp folk med ensidiga reportage, som ska ge sken av att gälla samhället i stort. Vad är det för mekanismer som triggas hos redaktörer och programansvariga? Säljer "bad news" så mycket bättre än positiva inslag? Får man verkligen fler tittare genom att gotta sig i andras olycka eller blir polisen och rättsväsendets resultat bättre med tv program som ska klara upp olösta fall? Varför är reportagen om lyckade sociala insatser och samhälligt gemensamt arbete så få?

I Valdemarsvik och regionen i stort sjunker brottsligheten, och gjort så i flera år. Våra unga brukar mindre alkohol än vad min generation gjorde när vi var i den åldern. Och när det gäller alkohol så är den, den största boven när det gäller brottsutövande.

Med tanke på hur vår unga generation gör för val nu i ung ålder och hur de ser på jämlikhet och miljön, så är inte jag orolig. De som oroar mig mest är högerfolk med rysskräck och islamofobi. De är den stora gruppen som hivar fram mörkblå nyanser till medias palett.

Kan man få bidra med en klar himmel med en röd solnedgång? Gör ett reportage om kommunens eminenta fritidsledare och deras arbete, de om några har verklighetsbilden om TRYGGA Valdemarsvik.   

Länets rubin?

Gusum Efter att deltagit på centerpartiets öppna möte igår kväll med Peter Borring (LRF) och vår kommunala kostchef som föreläsare, sträcker man sig än mer på ryggen av framgång för den rödgröna nybyggarstyret i Valdemarsvik.

Med goda vitsord om hur långt vi trots allt kommit i att kunna erbjuda våra barn och äldre måltider med hög grad av närproducerat och ekologiska matvaror, och i flera fall från lokala leverantörer, märks det en markant skillnad efter maktskiftet 2011. Men skam den som ger sig, vi kan nå så mycket högre mål, för miljöns skull och för våra närbelägna lant- och trädgårdsbrukare.

Om det räckte med detta, vår kommun är en landsbygdskommun som går mot trenden, vi växer. Kommunen är en länets bästa i att erbjuda en god löneutveckling samtidigt som huspriser och hyreskostnader ligger mycket lägre än grannkommunerna. Med detta i åtanke borde fler börja vända sina blickar söderut till vår gröna landsbygdskommun.

Och så har Valdemarsviks centralort börjat förfinas genom både kommunala och privata initiativ...

Det känns som om våren är på G! 

Färdtjänst - för vem?

Gusum Det är inte bara artikeln i NT häromdagen, vilken tog upp avslag på färdtjänst, som ger bilden av en stram syn på färdtjänst behövande. Sedan en tid tillbaka har det smugit in en stramare bedömning generellt kring färdtjänst. Vad detta beror på har vi (politiker) inte fått någon information kring ännu. Frågan är i alla fall ställd - av undertecknad, på senaste kommunstyrelse.

Det som varit märkligt en tid är att medborgare som har läkarintyg, på att deras rörelseförmåga är starkt nedsatt och begränsat förväntas kunna utföra sina ärenden och besök hos nära & kära, på egna ben eller med egen bil. Då kan man fundera kring ett antal aspekter:

- om man som äldre senior inser att man inte klarar av att köra bil längre, ska man då tvingas till detta i alla fall pga ett s.k samhällsintresse? PS! Det finns inte lokaltrafik i Valdemarsviks kommun.

- de som bor utanför våra tätorter kan rent praktiskt nyttja den nya regionala närtrafiken, dock under ytterst begränsade tidsintervaller.

- om man enligt läkaren kan rent fysiskt gå t ex 5 km. Utgår handläggarna då utifrån Östgötaslätten eller det kuperade (läs branta backar) Valdemarsvik? Samt troligtvis utan någon påse med varor i också.

- förväntas anhöriga att ordna transporterna? Hur blir det då för de som saknar anhöriga?

- förväntas de som har behov av samhällsbetalda resor flytta till ett mer centralt boende? Attans! Det finns inga sådana bostäder i vår kommun...

Att för strikt tolka och följa riktlinjer utan lokala perspektiv slår ofta fel. Inför kommande kommunstyrelse förväntar jag mig en mycket kort redogörelse samt förslag på åtgärder. Vi (kommunen) kan inte begära det omöjliga av våra medborgare som är begränsade i sitt liv pga av nedsatt rörelseförmåga.

Jonas Andersson är ordförande i Valdemarsviks partiförening och dess nuvarande Kommunfullmäktigeledamot & kommunstyrelsen.  

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se