• lördag 29 april 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Kvinna som erkänt 22 år gammalt mord friad... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Vänsterpartiet jagar väderkvarnar

Minns ni turbulensen kring Vammarskolan i höstas? Till slut tröttnade jag och skrev en debattartikel i NT där jag tyckte att den politiska majoriteten skulle ta sitt ansvar. 

 

Den föll i alla fall inte i god jord hos styret och särskilt inte hos Vänsterpartiet som raskt lämnade in en interpellation i kommunfullmäktige där de ansåg att jag bröt mot kommunala lagar och förordningar när jag ställde krav på handling. 

 

I måndags var det dags att diskutera frågan i kommunfullmäktige där jag svarade följande:

1. Vi agerar självklart i enlighet med lagar och förordningar (exakt vilka lagar och förordningar jag brutit mot var dock oklart men Jonas Andersson får gärna återkomma i frågan när han läst igenom kommunallagen) 

2. för mig är det ointressant att använda vårt högsta demokratiska forum för att diskutera vad jag skriver i en debattartikel. 

 

Det går i allafall att konstatera att vi har olika sätt att se på hur en kommun ska styras. Jag anser att styrkan i vår kommun är att vi i dialog mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker kan föra oss framåt, gemensamt och att alla självklart är välkomna att ställa de frågor de önskar.  Vänsterpartiets ideologi verkar gå ut på att vi  alla ska räta in oss i ledet, sköta vår egen lilla ruta och våga inte ställa en obekväm fråga. Då bryter man mot lagen. 

 

Nu har Jonas Andersson i alla fall fått sin timme på kommunfullmäktige och ett blogginlägg. Mer tid tänker inte jag lägga på den här kvasidiskussionen. 

1 maj

Sedan några år tillbaka har Centerpartiet i Valdemarsvik anordnat bussresa till näringsidkare, kulturutövare och intressanta minnesmärken i Valdemarsviks kommun med nära omnejd. Detta för att visa upp och i vissa fall upptäcka pärlor i vår närhet.

 

I år är det dags igen och med temat Närodlat och Närproducerat. Vi välkomnar i vanlig ordning både medlemmar och icke-medlemmar. Start från Valdemarsvik (Folkets Hus) med buss kl 9.30. Vi åker till utsikttornet på Kvädö, dricker kaffe, via Mon till Östra Eds kyrka och hembygdsgård, till Vråka Återbruket, och äter mat på Magasinet i Vråka och vi avslutar i Roy Thellmans handelsträdgård i Skillereds kvarn. Välkomna att anmäla er till Anette på 070 40 57 183 senast den 25 april.

Kostnad 250 kr för icke-medlemmar och 200 kr för medlemmar.

Välkomna!

Berättelsen om Sverige

Patrik Oksanen skriver hoppfullt om berättelsen om Sverige ❤️

 

http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/patrik-oksanen-det-har-ar-berattelsen-om-sverige

 

Passar även på att önska er alla en Glad Påsk. Här har vi precis tänt grillen i snöstormen. 

Medborgarkontor?

Nybyggarna har som bekant lagt fram en motion om att kommunen ska utreda möjligheten till medborgarkontor (läs mer om det förslaget på Bertil Eklunds blogg). 

 

Från centerpartiets sida har vi under behandlingen i kommunstyrelsen varit tydliga med att vi för att stötta förslaget har som krav att ett sådant kontor ska göras tillgängligt i alla delar av kommunen, inte vara i Valdemarsvik. För mig framstår det som orimligt att centralorten ska ha både kommunkontor och ett eventuellt medborgarkontor utan en sådan service måste finnas tillgänglig även i till exempel Ringarum. 

 

Vi var även tydliga med att ett sådant kontor ska ha en näringslivsprägel genom till exempel anställande av en näringslivssekreterare. Vi har som mål i vår budget att vi ska klättra i Svensk Näringslivs ranking över företagarklimat. Istället sjunker vi i mätningen och befinner oss bland de sämsta i landet. Det är inte acceptabelt. Ett steg för att förbättra klimatet, och som har efterfrågats bland lokala företagare, är en enkel väg in i kommunen samt ett stöd för att till exempel fylla i ansökningar eller bolla strategier. En näringslivssekreterare skulle vara ett svar på detta behov. Det är även i det sammanhanget självklart att denna funktion ska finnas tillgänglig på orterna utanför centralorten. 

 

Övriga partier har i kommunstyrelsen godtagit våra förslag och i morgondagens kommunfullmäktige fattas beslut i frågan. 

Missnöje eller ordning i Viken?

Gryt För några veckor sedan skrev några av oss inom Alliansen en debattartikel om arbetsklimatet inom Valdemarsviksvik kommun. Detta då vi varit inbjudna till möten med Kommunal och anställda inom vår kommun. Det bestående intrycket från dessa möten var att vissa organisations- eller andra större förändringar inom kommunen inte verkar förankras bland de kanske viktigaste inblandade, personalen. Som exempel kan nämnas en pågående förändring inom hemtjänsten och den för tillfället uppskjutna utbyggnaden av Sörby-skolan och stängningen av Loviseberg (mer om det i nästa blogginlägg).

Vår debattartikel finns att läsa här:

http://www.nt.se/asikter/debatt/missnoje-i-viken-om4525361.aspx

 

Nu har majoriteten svarat och svaret går att läsa här:

http://www.nt.se/asikter/debatt/ordning-i-viken-om4545879.aspx

(Även om jag inte riktigt förstår varför de slår sig för bröstet med till exempel en välskött ekonomi. I princip alla kommuner i Sverige går plus just nu eftersom staten är väldigt frikostig med diverse olika bidrag för tillfället. Kollar vi på resultatet exklusive bidrag så framträder en annan bild. Men nu svävar jag bort från ämnet igen.)

 

Majoriteten lovar nu att kommunen ska bli en mönsterarbetsgivare och det tycker jag låter toppen. Vi bidrar gärna till det arbetet genom att noga granska vilka åtgärder som vidtas och så ofta som möjligt på påpeka att förändringar måste förankras och förberedas ordentligt med de som har kunskap och insikt - vår personal. Vi är en så pass liten kommun att vi har möjlighet att låta alla inblandade få komma till tals. Det är en lyx! 

 

Efter september 2018 hoppas jag att vi tar över stafettpinnen och samtidigt hoppas jag att majoriteten står redo att granska vårt arbete på samma sätt som vi granskar deras nu.

Närproducerad mat med Peter Borring och Karin Ekström

Vi i Centerpartiet Valdemarsvik välkomnar alla intresserade till en diskussion om närproducerad mat i Valdemarsviks kommun. Vi har bjudit in Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland och Karin Ekström, kostchef i Valdemarsviks kommun, för att tillsammans diskutera hur Valdemarsviks kommun kan stötta de gröna näringarna och hur mycket närproducerad mat kommunen egentligen kan använda sig av inom de egna verksamheterna.

 

Plats: Ringarums Värdshus

Tid: onsdagen den 8 mars 2017 kl. 19.00  

 


Fika till självkostnadspris.

 

Varmt välkomna.

Jag heter Jenny Ek och jag är vice oppositionsråd samt ledamot i kommunfullmäktige samt kommunstyrelse i Valdemarsviks kommun där jag representerar Centerpartiet. Arbetar till vardags som biträdande jurist på Advokatfirman Glimstedt i Norrköping. 

  • Twitter
  • Jenny Ek

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se