Vänsterpartiet jagar väderkvarnar

Minns ni turbulensen kring Vammarskolan i höstas? Till slut tröttnade jag och skrev en debattartikel i NT där jag tyckte att den politiska majoriteten skulle ta sitt ansvar. 

 

Den föll i alla fall inte i god jord hos styret och särskilt inte hos Vänsterpartiet som raskt lämnade in en interpellation i kommunfullmäktige där de ansåg att jag bröt mot kommunala lagar och förordningar när jag ställde krav på handling. 

 

I måndags var det dags att diskutera frågan i kommunfullmäktige där jag svarade följande:

1. Vi agerar självklart i enlighet med lagar och förordningar (exakt vilka lagar och förordningar jag brutit mot var dock oklart men Jonas Andersson får gärna återkomma i frågan när han läst igenom kommunallagen) 

2. för mig är det ointressant att använda vårt högsta demokratiska forum för att diskutera vad jag skriver i en debattartikel. 

 

Det går i allafall att konstatera att vi har olika sätt att se på hur en kommun ska styras. Jag anser att styrkan i vår kommun är att vi i dialog mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker kan föra oss framåt, gemensamt och att alla självklart är välkomna att ställa de frågor de önskar.  Vänsterpartiets ideologi verkar gå ut på att vi  alla ska räta in oss i ledet, sköta vår egen lilla ruta och våga inte ställa en obekväm fråga. Då bryter man mot lagen. 

 

Nu har Jonas Andersson i alla fall fått sin timme på kommunfullmäktige och ett blogginlägg. Mer tid tänker inte jag lägga på den här kvasidiskussionen. 

Missnöje eller ordning i Viken?

Gryt För några veckor sedan skrev några av oss inom Alliansen en debattartikel om arbetsklimatet inom Valdemarsviksvik kommun. Detta då vi varit inbjudna till möten med Kommunal och anställda inom vår kommun. Det bestående intrycket från dessa möten var att vissa organisations- eller andra större förändringar inom kommunen inte verkar förankras bland de kanske viktigaste inblandade, personalen. Som exempel kan nämnas en pågående förändring inom hemtjänsten och den för tillfället uppskjutna utbyggnaden av Sörby-skolan och stängningen av Loviseberg (mer om det i nästa blogginlägg).

Vår debattartikel finns att läsa här:

http://www.nt.se/asikter/debatt/missnoje-i-viken-om4525361.aspx

 

Nu har majoriteten svarat och svaret går att läsa här:

http://www.nt.se/asikter/debatt/ordning-i-viken-om4545879.aspx

(Även om jag inte riktigt förstår varför de slår sig för bröstet med till exempel en välskött ekonomi. I princip alla kommuner i Sverige går plus just nu eftersom staten är väldigt frikostig med diverse olika bidrag för tillfället. Kollar vi på resultatet exklusive bidrag så framträder en annan bild. Men nu svävar jag bort från ämnet igen.)

 

Majoriteten lovar nu att kommunen ska bli en mönsterarbetsgivare och det tycker jag låter toppen. Vi bidrar gärna till det arbetet genom att noga granska vilka åtgärder som vidtas och så ofta som möjligt på påpeka att förändringar måste förankras och förberedas ordentligt med de som har kunskap och insikt - vår personal. Vi är en så pass liten kommun att vi har möjlighet att låta alla inblandade få komma till tals. Det är en lyx! 

 

Efter september 2018 hoppas jag att vi tar över stafettpinnen och samtidigt hoppas jag att majoriteten står redo att granska vårt arbete på samma sätt som vi granskar deras nu.

Närproducerad mat med Peter Borring och Karin Ekström

Vi i Centerpartiet Valdemarsvik välkomnar alla intresserade till en diskussion om närproducerad mat i Valdemarsviks kommun. Vi har bjudit in Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland och Karin Ekström, kostchef i Valdemarsviks kommun, för att tillsammans diskutera hur Valdemarsviks kommun kan stötta de gröna näringarna och hur mycket närproducerad mat kommunen egentligen kan använda sig av inom de egna verksamheterna.

 

Plats: Ringarums Värdshus

Tid: onsdagen den 8 mars 2017 kl. 19.00  

 


Fika till självkostnadspris.

 

Varmt välkomna.

Årsmöte med besök av Sofia Jarl (C)

Gryt Under förra veckan hade Centerpartiet i Valdemarsvik årsmöte i Fyllingarums Bygdegård och vi gästades av Centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl (C). 

 

Centerkvinnorna är Sveriges största politiska kvinnoförbund och driver på partiet vad gäller frågor viktiga för kvinnor. Sofia Jarl brinner för integration och då särskilt av våra nyanlända kvinnor. Just nu tar det alldeles för lång tid för dessa att komma in på den svenska arbetsmarknaden och det måste vi förändra, både för den enskilda individens skull och för samhället. Ett jobb är den viktigaste pusselbiten för en lyckad integration!

 

Innan årsmötet anordnade därför Sigbritt Segergren (C) en fika för centerkvinnor, kvinnor engagerade i integrationsverksamhet i Valdemarsvik samt nyanlända för att diskutera hur det fungerar i Valdemarsvik (och för att fika är ett måste inom centerrörelsen). Läs mer här:

 

 

http://nt.se/nyheter/valdemarsvik/kompromissar-inte-om-varderingar-om4510577.aspx

Hatt i Sverige som slöja i Iran?

Den svenska regeringen sände en regerings- och näringslivsdelegation till Iran, en delegation som fick kritik för att våra kvinnliga ministrar bar slöja, något som visade sig vara ett lagkrav i Iran.

 

Detta öppnade upp för en debatt om lämpligheten i att en regering som säger sig föra en feministisk utrikespolitik drar på sig den ultimata symbolen för kvinnoförtryck när de åker utomlands.

 

Jag förstår att det är en svår avvägning mellan att åka till en totalitär stat och hoppas att kunna påverka, eller stanna hemma. Vad är bäst för kvinnorna i Iran?

 

Det som finansminister Magdalena Andersson borde avhålla sig från är dock sådana inlägg hon postade på Facebook senare samma vecka: att jämföra hatt i Sverige med tvånget att ha slöja i Iran måste ända klassas som veckans lågvattenmärke.  

 

Bild: Magdalena Anderssons facebook-sida, hämtad från svd.se.

Jag heter Jenny Ek och jag är vice oppositionsråd samt ledamot i kommunfullmäktige samt kommunstyrelse i Valdemarsviks kommun där jag representerar Centerpartiet. Arbetar till vardags som biträdande jurist på Advokatfirman Glimstedt i Norrköping. 

  • Twitter
  • Jenny Ek

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se