Lucia sprider ljus och värme Löfsveds Valdemarsviksblogg Löfsveds Valdemarsviksblogg
Vädersponsor:

Jenny Elander Ek (C)

Vänsterpartiet jagar väderkvarnar

Minns ni turbulensen kring Vammarskolan i höstas? Till slut tröttnade jag och skrev en debattartikel i NT där jag tyckte att den politiska majoriteten skulle ta sitt ansvar. 

 

Den föll i alla fall inte i god jord hos styret och särskilt inte hos Vänsterpartiet som raskt lämnade in en interpellation i kommunfullmäktige där de ansåg att jag bröt mot kommunala lagar och förordningar när jag ställde krav på handling. 

 

I måndags var det dags att diskutera frågan i kommunfullmäktige där jag svarade följande:

1. Vi agerar självklart i enlighet med lagar och förordningar (exakt vilka lagar och förordningar jag brutit mot var dock oklart men Jonas Andersson får gärna återkomma i frågan när han läst igenom kommunallagen) 

2. för mig är det ointressant att använda vårt högsta demokratiska forum för att diskutera vad jag skriver i en debattartikel. 

 

Det går i allafall att konstatera att vi har olika sätt att se på hur en kommun ska styras. Jag anser att styrkan i vår kommun är att vi i dialog mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker kan föra oss framåt, gemensamt och att alla självklart är välkomna att ställa de frågor de önskar.  Vänsterpartiets ideologi verkar gå ut på att vi  alla ska räta in oss i ledet, sköta vår egen lilla ruta och våga inte ställa en obekväm fråga. Då bryter man mot lagen. 

 

Nu har Jonas Andersson i alla fall fått sin timme på kommunfullmäktige och ett blogginlägg. Mer tid tänker inte jag lägga på den här kvasidiskussionen. 

Önskelista med lokala julklappar

Gryt It´s the most wonderful time of the year! Ja, inte snökaoset alltså utan decembermyset. Glögg, pepparkakor, lussekatter, julkalender, tända ljus, lucia, hyacinter, julmusik och inte minst julklappar. En av vår familjs mysigaste jultraditioner är att vi en dag innan jul handlar julklappar tillsammans i Valdemarsvik. Strosar Storgatan fram i lugn och ro och avslutar med en fika. Vi tar bilen ut till Holmbo och en tur i Marias Hus och Idas Syster Sofie. Vi passar även på att åka till Svenska Presenter för man måste ju bara älska en omvandlad ladugård full med svensk design, smycken och porslin. I år får vi heller inte missa att besöka Lilla Stallet i Syltvik och Sko- och Klädladan i Gusum. Jag har även spanat in att Järn och Fritid bland annat har leksaker till de minsta så om bebisen är snäll ska han få en julklapp i år.

 

Jag kan, av förståeliga skäl, inte rabbla upp alla härliga julklappar som går att införskaffa i Valdemarsvik men utbudet är fantastiskt stort. Så skippa turen till Norrköping eller nätet, och välj att handla lokalt. 

 

Jag passar därmed på att önska er alla en god jul. 

 

 

Näringslivssekreterare och ersättning till Tryserums friskola

Gryt Under måndagens kommunfullmäktige togs kommunens budget för 2018. Inför de budgetförhandlingar som förts under hösten beslutade vi i Alliansen att koncentrera oss på att få igenom två viktiga frågor: anställandet av en näringslivssekretare och att Tryserums friskola ska ersättas för de kostnader för skolskjuts som uppstått efter nedläggningen av busslinje 535. Till vår stora glädje så lyckades vi få majoriteten att gå med på att skjuta till medel till näringslivssekreteraren. Förhoppningsvis ska denna person kunna stärka kommunens kontakter med näringslivet. 

 

Tyvärr fick vi inte igenom att friskolan i Tryserum ska ersättas för sina kostnader så det går väl att konstatera att bevarandet av en friskola på landsbygden inte är prioriterat hos det nuvarande styret. 

 

 

Inspiration och gott värdskap

Gryt I torsdags bjöds det in till Inspirationskväll i Folkets Hus. Kvällen hade tema kommunikation och Kicki Grunditz föreläste för oss om gott värdskap. Föreläsningen väckte många tankar kring hur vi kan välkomna nyinflyttade och besökande men även hur vi ska bete oss mot varandra, det vill säga med nyfikenhet och respekt. 

 

Stort tack till kvällens värdar Valdemarsviks Sparbank, Företagarna och Valdemarsviks kommun och grattis återigen till kvällens pristagare: Titanix som årets ambassadörer, Fredrik Törnborg Årets tjänsteman, Cecilia Schultz (Bepart AB) Årets unga företagare och Johan Nyberg (Mekonomen) Årets företagare. Ni är grymma! 

Underskott och ej uppfyllda mål

Gryt Under måndagens kommunfullmäktige debatterades kommunens delårsrapport för 2017. Av rapporten går att konstatera att Sektor stöd- och omsorg lider av ett kraftigt underskott och att vi behöver vässa oss ytterligare för att nå våra mål vad gäller näringslivet i Valdemarsvik. 

 

Prognosen för sektor Stöd- och omsorg pekar på ett underskott vid årskiftet om minus 7,2 miljoner. Detta är hänförligt framförallt till ökad belastning inom äldreomsorgen vilket lett till behov av mer personal samtidigt som det varit brist på vikarier. Även socialtjänsten går back på grund av ett ökat antal placeringar av barn och missbrukare samt då det funnits vakanta tjänster som behövts kompenseras för med hjälp av inhyrd personal. Här behöver vi se över vad vi kan göra på hemmaplan tidigt för att undvika placeringar. Vi behöver också se till att vi är attraktiva arbetsgivare och informera om vilka möjligheter det finns till arbetstillfällen lokalt. Inom de närmsta åren kommer kommunen behöva anställa hundratals medarbetare för att kompensera för pensionsavgångar. Så arbetstillfällen finns inom kommunen. Vi har då inte råd att förlora de medarbetare vi redan har. Från fackligt håll har efterfrågats större samverkan och dialog mellan kommunen som arbetsgivare och våra anställda. Det är även viktigt att avslutningssamtal hålls med alla som väljer att pröva något annat så att vi får reda på om det finns områden där vi kan förbättra oss. Alla ska ha möjlighet att pröva något annat för att utvecklas, det är bara nyttigt. Men det får aldrig vara så att någon lämnar sitt arbete inom kommunen för att vi brister som arbetsgivare.  

Vad avser näringslivet har vi beslutat att vi ska vara en tillväxtkommun där alla har möjlighet att försörja sig genom eget arbete och där arbetsgivare kan tillgodose sitt behov av arbetskraft. Det målet ska vi nå genom riktade utbildningsinsatser, praktikplatser samt företagsbesök och andra aktiviteter. I delårsrapporten konstateras att vi inte nått ända fram i dessa delar vid halvårsskiftet. Jag framförde därför att vi måste vässa oss. SKL har varnat för att Sveriges kommunen i framtiden kommer att få ökade kostnader inom sina kärnverksamheter och Valdemarsvik kommer inte att vara ett undantag. Därför behöver vi se till att sysselsättningen är hög och att vi har ett välmående näringsliv.

 

 

Hur kan modern teknik göra det lättare att få vård och omsorg hemma?

Teknikutvecklingen banar väg för en mer jämställd vård genom att vi som bor långt bort från de större sjukhusen på längre sikt ska kunna ta del av mer specialiserad vård på vårdcentralen. Hur då?

Centerkvinnorna Gröna Bönorna och Centerpartiet i Valdemarsvik bjuder in alla er till ett öppet möte med Vårdcentralens verksamhetschef Charlotte Kettle och Valdemarsviks kommuns sektorschef för stöd och omsorg, Marie Schmid, som berättar om det gemensamma projektet "Glesbygdsmedicin i Valdemarsviks kommun".

Tisdagen den 17 oktober kl. 18.00 i lokal Bokö, Sjöhuset, Valdemarsvik.

Vi bjuder på lite tilltugg.

Varmt välkomna!

Jag heter Jenny Elander Ek och jag är vice oppositionsråd samt ledamot i kommunfullmäktige samt kommunstyrelse i Valdemarsviks kommun där jag representerar Centerpartiet. Arbetar till vardags som biträdande jurist på Advokatfirman Glimstedt i Norrköping. Just nu är jag dock föräldraledig.  

  • Twitter
  • Jenny Elander Ek

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se