Vänsterpartiet jagar väderkvarnar

Minns ni turbulensen kring Vammarskolan i höstas? Till slut tröttnade jag och skrev en debattartikel i NT där jag tyckte att den politiska majoriteten skulle ta sitt ansvar. 

 

Den föll i alla fall inte i god jord hos styret och särskilt inte hos Vänsterpartiet som raskt lämnade in en interpellation i kommunfullmäktige där de ansåg att jag bröt mot kommunala lagar och förordningar när jag ställde krav på handling. 

 

I måndags var det dags att diskutera frågan i kommunfullmäktige där jag svarade följande:

1. Vi agerar självklart i enlighet med lagar och förordningar (exakt vilka lagar och förordningar jag brutit mot var dock oklart men Jonas Andersson får gärna återkomma i frågan när han läst igenom kommunallagen) 

2. för mig är det ointressant att använda vårt högsta demokratiska forum för att diskutera vad jag skriver i en debattartikel. 

 

Det går i allafall att konstatera att vi har olika sätt att se på hur en kommun ska styras. Jag anser att styrkan i vår kommun är att vi i dialog mellan kommuninvånare, tjänstemän och politiker kan föra oss framåt, gemensamt och att alla självklart är välkomna att ställa de frågor de önskar.  Vänsterpartiets ideologi verkar gå ut på att vi  alla ska räta in oss i ledet, sköta vår egen lilla ruta och våga inte ställa en obekväm fråga. Då bryter man mot lagen. 

 

Nu har Jonas Andersson i alla fall fått sin timme på kommunfullmäktige och ett blogginlägg. Mer tid tänker inte jag lägga på den här kvasidiskussionen. 

Stora utmaningar och stora möjligheter

Idag var det dags för det sista politiska mötet på kommunen för denna termin. Det har varit en bitvis turbulent vår. Detta avspeglade sig bland annat i vårens sista kommunfullmäktige där vi avhandlade årsredovisningen för 2016. Under debatten kunde konstateras att det finns många viktiga frågor att hantera inför framtiden. Till exempel frågan om miljö och klimat. Vi har som mål att vara Östersjöns ledande miljökommun och där tror jag att vi måste vara vassare. Arbetslöshet är ett problem, både bland nya och gamla kommuninvånare. Detta samtidigt som många lokala företag efterfrågar arbetskraft. Här måste vi arbeta hårt tillsammans med Arbetsförmedlingen för att matcha rätt person med rätt jobb. Vidare visar undersökningar att företagare anser att tjänstemän och politiker har en dålig attityd gentemot företagande och det måste vi ta på allvar. Alla vill vi ha ett blomstrande näringsliv och då måste vi dra åt samma håll. Det skapar arbetstillfällen och välfärd lokalt. På fastighetssidan står vi inför viktiga beslut rörande äldrevården, förskolan och våra kommunala kök. Det handlar om stora investeringar och därför måste frågorna vara ordentligt utredda. En annan utmaning gäller personalförsörjning och personalvård inom kommunens verksamheter. Det är svårt att få tag på personal inom vissa yrkesgrupper idag och det är därför extra viktigt att vi vårdar den personal vi har.   

 

Det handlar om stora frågor inför framtiden men samtidigt lever vi i en fantastisk kommun med många styrkor, det får vi aldrig glömma. Vi har stora möjligheter att lyckas med våra utmaningar om vi jobbar tillsammans. Det är jag helt övertygad om.

Vammarhöjden

I veckan hade vi möte med kommunstyrelsens stöd- och omsorgsutskott där vi denna gång diskuterade mycket kring Vammarhöjden och framtiden för de av region Östergötland ägda lokalerna. Just nu pågår arbete både i regionen och kommunens regi för att utvärdera de verksamheter som finns samt hur och var de ska utvecklas. Det är spännande diskussioner och kommer att efter sommaren utmynna i beslut kring lokaliseringen. Det viktiga för oss är självklart att våra egna verksamheter har lokaler som är fräscha och funktionella samtidigt som det är viktigt att regionens verksamheter blir kvar i samma eller utökad utsträckning som i dagsläget. Vi står även inför en stor investering för framtiden och min förhoppning är att vi ska komma överens både med regionen och inom majoritet och opposition i Valdemarsvik om vilken väg framåt vi ska gå. Samtidigt är det mitt mål att vi ska upprätthålla den kommunala service vi idag har i våra andra kommundelar.

Nya förskollelokaler i Valdemarsvik

Gryt Imorgon är det åter dags för kommunstyrelse och då ska vi få information om lokalisering av nya förskolelokaler i Valdemarsvik. Det visade sig ju att beslutet som majoriteten tog rörande nedläggning av Loviseberg och nybygge på Sörby för ett år sedan inte hade ett så fullständigt underlag att det gick att gå vidare med de planerna så nu är vi tillbaka på ruta ett igen. Med minst ett år förlorad tid. Den här gången hoppas jag att vi tar en ordentlig diskussion och tar fram ett ordentligt underlag i samråd med de som arbetar i förskolan och med föräldrar, barn och andra invånare i kommunen. Bättre att göra grundligt från början än att behöva göra omtag.

1 maj

Sedan några år tillbaka har Centerpartiet i Valdemarsvik anordnat bussresa till näringsidkare, kulturutövare och intressanta minnesmärken i Valdemarsviks kommun med nära omnejd. Detta för att visa upp och i vissa fall upptäcka pärlor i vår närhet.

 

I år är det dags igen och med temat Närodlat och Närproducerat. Vi välkomnar i vanlig ordning både medlemmar och icke-medlemmar. Start från Valdemarsvik (Folkets Hus) med buss kl 9.30. Vi åker till utsikttornet på Kvädö, dricker kaffe, via Mon till Östra Eds kyrka och hembygdsgård, till Vråka Återbruket, och äter mat på Magasinet i Vråka och vi avslutar i Roy Thellmans handelsträdgård i Skillereds kvarn. Välkomna att anmäla er till Anette på 070 40 57 183 senast den 25 april.

Kostnad 250 kr för icke-medlemmar och 200 kr för medlemmar.

Välkomna!

Berättelsen om Sverige

Patrik Oksanen skriver hoppfullt om berättelsen om Sverige ❤️

 

http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/patrik-oksanen-det-har-ar-berattelsen-om-sverige

 

Passar även på att önska er alla en Glad Påsk. Här har vi precis tänt grillen i snöstormen. 

Jag heter Jenny Ek och jag är vice oppositionsråd samt ledamot i kommunfullmäktige samt kommunstyrelse i Valdemarsviks kommun där jag representerar Centerpartiet. Arbetar till vardags som biträdande jurist på Advokatfirman Glimstedt i Norrköping. 

  • Twitter
  • Jenny Ek

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se