• måndag 20 oktober 2014
Vad gör en Naprapat? Leg.Naprapat Hast Leg.Naprapat Hast
Vädersponsor:

Det bidde inget

Ni vet känslan av att laddat, argumenterat fram och sett fram emot en viss sak och att den sen inte blir av? Så är det för mig just nu.

 Kommunfullmäktige drar ut på tiden och Strömsholmsärendet skjuts upp till nästa möte. Attan också. Jag hade sett fram emot att argumentera lite!

Men bokslutsdebatten gick bra, Östergötland kallar sig nu även East Sweden och regionansvaret vill vi ge till landstinget.

Riksdagsvardagen

Just nu pågår riksdagens allmänna motionstid och jag har spenderat hela veckan framför min dator knaprandes på nya motione som nästa vecka ska vara klara. Det är väldigt roligt och mycket tidskrävande. Jag skriver motioner som berör mitt ansvarsområdet, Justitieutksottet. Vilket kanske låter välidgt juridisk och krånligt, men i realiteten ligger nära varje människas vardag.

Jag tror mig ha landat i något som liknar en vardag i riksdagsarbetet, det är mycket kontorsjobb just nu och jag ser fram emot när jag hinner göra lite me studiebesök runt om i landet.

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och Mona Olsson valdes till oppositionsråd. Nicklas Lundström tar över min plats som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och Ricardo Olivares fortsätter som politsk sekreterare. Grattis Norrköping!

Mina timmar kastas i sjön

Valfrihetsreformen Mina timmar har hittills kostat Norrköpings kommun 5 miljoner. Det är ett väldigt bra projekt som innebär verklig valfrihet för den äldre, eller som projektledare Elisabeth Heigl säger i NT:

"Sedan blir det som en meny av den delen som är Mina timmar där brukaren kan välja. Valfriheten kan ligga i att byta ut städtid mot att istället gå och köpa en present till barnbarnet som ska ta studenten. Eller en tur till biblioteket, säger Elisabeth Heigl.

– Meningen är att det ska grundplaneras vad man ska göra och när. Men det beror även på dagsformen. Om brukaren är trött eller vädret är dåligt, då får man göra något annat. Kanske baka en sockerkaka eller läsa högt, tiden finns där så då är man flexibel, fortsätter hon."

Redan i början av november ska Mina timmar starta i tre hemtjänster, Timmermansgatan 62 i Hageby samt i Navestad och på Vikbolandet. Det finns 20 miljoner budgeterat för att Mina timmar ska kunna fortsätta under flera år. Kvartetten med Lars Stjernkvist i spetsen slänger nu dessa pengar i sjön.

Det är pinsamt. Den äldre får ingen valfrihet eller inflytande i sin omsorg och det är ett enormt resursslöseri med pengar och tid för ett projekt som har arbetats fram i flera år.

Socialmoderaterna,eller Hur Kartellen kommer privatisera Norrköping

Socialdemokraterna har tagit över Moderaternas roll i Alliansen och samarbetar nu med småborgarna. Namnbyte har skett i samarbetet till Kvartetten. Eller var det kanske Kartellen? Det här inlägget som andas en viss bitterhet, och det bjuder jag helhjärtat på.

Att Socialdemokraterna lämnar det rödgröna samarbetet i Norrköping gör mig egentligen inte förvånad. Socialdemokraterna har under den tiden jag varit aktiv kommunpolitiker i Norrköping förändrats, från ett parti som faktiskt bryr sig om samhällets svaga, jämställdhet och miljö till ett parti där makten är det viktigaste. Personer i kommunledningen har byts ut, antagligen för att dom inte riktigt kunde instämma i den politiska förändringen som skedde i partiet.

Det är inte en slump av Suhonens bok om kalabaliken kring Juholts släpps samma dag som Lars Stjernkvist bildar ett samarbete som låter som ett dansband. För det är så socialdemokratin fungerar. Det är helt enkelt inte samma gamla parti som tidigare. Att partier förändras är bra, Vänsterpartiet har under ett par år gjort en stor resa i förändring av partiet. Vi omorganiserade oss, formulerade vår politik tydligare och styrde i stora kommuner och landsting. Vi ville förändra det politiska landskapet. Det vill inte Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna verkar också ha gjort en resa. En resa för att minska konfliktytorna mot borgerliga partier, en resa som innebär att det inte är politiken som är det viktigaste, det är makten. Vi ser resan i Norrköping, i Östergötlands landsting och i regeringen. Där är makt viktigare än politisk förändring. Där samarbetar S med småborgare.

 

Vad som förvånar mig mest är att socialdemokrater blir förvånade när vänsterpartister kritiserar brutna löften, kastar tidigare samarbeten i papperskorgen. Det finns en förvåning över att Vänsterpartiet har förklarat att får vi inte vara med och styra med er, då är vi ett oppositionsparti. Vi gör det i riksdagen, i Östergötlands landsting och i Norrköping. Vänsterpartiet är Socialdemokraternas största kritiker. Men också det partiet som vi kan tänka oss att samarbeta med. Om vi får igenom bra politik. För vi är inte intresserad av makten, vi vill göra politiskt förändring. Och det är därför vi är era kritiker.

 

Jag har fått höra på Facebook att ”vi är samla gamla sossar”: Men nej, det är ni verkligen inte. Det spelar ingen roll om S i Norrköping i ert Kartellensamarbete har fått igenom kollektivavtal i offentlig upphandling, för med Vänsterpartiet hade ni fått igenom kollektivavtal, kräv på jämställdhet och, miljökrav. Därför har vi lite svårt att applådera er. För vad som nu sker är att ni dumpar miljoner i sjön när ni lägger ned valfrihetsreformen Mina timmar i äldreomsorgen. Ett arbete som har utretts under flera år och som skulle sjösättas om några veckor. Jag gissar att det här är den enda frågan som Folkpartiet har fått igenom i Kartellen Och ni kallar att dumpa ett av de rödgrönas viktigaste reformen för valfrihet som en framgång? Jag kallar det att svika Norrköping.

 Vad jag nu vet kommer att hända är att en privatiseringvåg kommer skölja över Norrköping. Det kommer innebära att flera privata företag som Attendo och Carmema kommer att etablera sig. Det finns en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om att stoppa vinsterna i välfärden. Den kommer att ignoreras. Någon slags variant av LOV kommer införas så att Kristdemokraterna blir nöjd. Det kommer innebära att personalen i vår äldreomsorg kan glömma rätten att arbeta heltid, att dom delade turerna som är på väg att försvinna istället kommer att öka och att lönebildningen och det fackliga inflytandet kommer att minska. Sorry sossar, men jag har svårt att applådera detta.

 Men det finns ett sätt att lätta min bitterhet, och det är att motbevisa. Motbevisa att småborgarna är usla förhandlare och inte får igenom sin politik. Motbevisa att ni faktiskt är SOCIALdemokrater och inte privatiseringskramare. Då lovar jag att bli mindre bitter. Men jag kommer alltid vara er opposition den här mandatperioden.

Partiledardebatt är mycket roligare live

Idag var det partiledardebatt, och oj så mycket roligare det var att se live än framför tvn eller datorn. Mer känsla, argumenten blir bättre på alla sätt och vis. Det här var Fredrik Reinfeldt sista debatt och Stefan Löfvens första. Och någon debatt med Reinfeldt var det ju inte, istället var det olika slags tacktal för hans arbete i riksdagen. Fint. Att Stefan Löfven fortfarande är en något ovan debattör märks, men det gör det ju på mig också efter bara 9 dagar som riksdagsledamot. Löfven gjorde en riktigt bra markering mot Jimmie Åkesson som fick långa applåder. Leta gärna upp debatten för att se gobitarna i efterhand.

Det märks att Vänsterpatriet har gjort avtryck i svensk politik. Jonas Sjöstedt gjorde ett starkt inlägg och båda Annie Lööf och Jan Björklund gick i taket om vinsterna i välfärden. Det känns bra.

Riksdagsarbetet handlar för min del just nu mycket om planering och inläsning. Det är ett stort och spännande ämne jag är talesperson för, och som tidigare domstolssekreterare är det ett ämne jag brinner för. Min facktidning Publikt intervjuade mig om hur jag tillfälligt har lämnat mitt arbete som statlig tjänsteman för att bli riksdagsledamot (http://www.publikt.se/artikel/lamnar-jobbet-att-styra-sverige-48165). Men facklig medlem i ST det kommer jag fortsätta att vara!

 

Vänster i välfärden!

Idag presenterades regeringen och Vänsterpartiets överenskommelse om vinster i välfärden, och vilken seger för välfärden det blev!

För första gången på 30 år får välfärden en ny utveckling, istället för privatisering och vinster så ska kvalité råda och vinstjakten minska. Det hade aldrig skett utan Vänsterpartiet. En ny lagändring kommer innebära att skattemedel enbart kan användas till den verksamhet de är avsedda för. 2016 läggs förslaget fram efter en utredning (precis som gäller vid alla lagändringar). Välfärden kommer inte längre vara en marknad. Bye bye New public management.


Jag är så glad och stolt över att vinster i välfärden och hela Vänsterpartiets långa kamp mot vinstslöseriet förverkligas. Det skulle aldrig kunna göras utan alla våra fantastiska medlemmar, tack! Dom verkliga vinnarna är alla som använder välfärden och alla dom som jobbar i välfärden, förlorarna? Riskkapitalisterna såklart!

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker