• lördag 1 november 2014
22 timmars break Perenkranz bakom scen Perenkranz bakom scen
Vädersponsor:

Det bidde inget

Ni vet känslan av att laddat, argumenterat fram och sett fram emot en viss sak och att den sen inte blir av? Så är det för mig just nu.

 Kommunfullmäktige drar ut på tiden och Strömsholmsärendet skjuts upp till nästa möte. Attan också. Jag hade sett fram emot att argumentera lite!

Men bokslutsdebatten gick bra, Östergötland kallar sig nu även East Sweden och regionansvaret vill vi ge till landstinget.

SD saknades inte

Igår besökte de östgötska riksdagsledamöterna landshövdingen  för att prata om aktuella frågor för Östergötland, så som Ostlänken, det nya landsbygdsprogrammet och problematiken för småkommuner. Både NT och Corren skriver att "SD saknades" på mötet. Det stämmer bra, inga av de två SD-representanterna dök upp. Den ena är från Värmland och den andra från Skåne. Men dom sitter på östgötamandat. Det är lustigt. Men att vi saknade dom stämmer överhuvudtaget inte.

Lagstifta om samtycke Morgan Johansson!

Nu är det avklarat, jag har gjort min första interpellationsdebatt. Jag ställde en fråga till justitieminister Morgan Johansson om när regeringen avser att införa en samtyckeslagstiftning och om den kommer ta hänsyn till oaktsamhetsbrottet. Det var nervöst och väldigt, väldigt roligt att debattera från talarstolen. Det kommer definitivt bli en vana för mig.

Interpellation i sin helhet kan du läsa här. Hela debatten mellan mig och ministern kan du se här.

Jag och Vänsterpartiets feministiska talesperson skrev i fredags en debattartikel som publicerades i Expressen, den kan du läsa här.

Det har varit en intensiv vecka i riksdagen, motionsskrivandet och hanteringen av alla motioner är nu avklarad, det har varit tusentals sidor att läsa, tycka till om och korra. Regeringen och Vänsterpartiets budget presenterades i torsdag. Det är verkligen en en seger för en välfärd att lita på och att utjämna inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Vi satsar 2 miljarder extra till äldreomsorgen för att anställa fler i kommunerna, 400 miljoner extra till förlossningsvården, gratis läkemedel för alla barn under 18 år, höjt golv i a-kassan och mycket mer. Här kan du läsa om Vänsterpartiets prioriteringar i budgeten.

Mycket utav tiden har spenderats på kontoret, i plena har vi faktiskt varit ganska så sällan. Det här är nog bland det roligaste jag sysslat med!

 

Vänstermänniskor tycker mest om en ansvarsfull ekonomi och en välfärd att lita på

Idag skriver jag och kommunfullmäktigeledamot Jessica Holmqvist ett svar i Corren till riksdagsledamot Andreas Norlén M.

"Replik till Andreas Norlén (M), 17/10.

Moderata riksdagsleda-moten Andreas Norlén måste ha missat de senaste fem årens hetaste debatt, den om vinster i välfärden och vinstslöseriet med skattemedel. Norlén måste även ha missat att Attendo Åleryd i Linköping fick betalt av Linköpings kommun, men inte utförde 1 649 promenader med de boende. Norlén argumenterar för att välfärdsföretag är kreativa och kvalitetsutvecklande, och visst kan det vara så.

Men i alldeles för många fall ser vi att dessa välfärdsföretags största motiv är att gå med vinst och skaffa fram feta fallskärmar åt sin vd, och inte att öka kvalitén på mormors vård eller gå en promenad med henne.Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om en uppgörelse om att stoppa vinsterna i välfärden, och därmed har vi tagit det största steget på 30 år för en välfärdsförändring. I stället för privatiseringshysteri och avsaknad av kontroll på våra skattemedel, så ser vi nu till att välfärden prioriterar det allra viktigaste, våra äldre, våra barn och våra sjuka.

Norlén skriver att vänstermänniskor ogillar vinst, och visst är det så. Men vad vänstermänniskor tycker allra mest om är en ansvarsfull ekonomi och en välfärd att lita på. Det verkar högermänniskor som Norlén inte alls uppskatta.Regeringens och Vänsterpartiets uppgörelse om vinster i välfärden leder till att skattemedel kan investeras där de behövs mest, nämligen i välfärden, i stället för till suspekta företag som inte utför det uppdrag som de får betalt för. Vi ser nu att riskkapitalbolagen börjar backa från välfärdsmarknaden. Det är en god utveckling.

Linda Snecker riksdagsledamot Vänsterpartiet Östergötland

Jessica Holmqvist kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet Linköping!

Är justitieministern feminist?

Jag sitter just nu och filar på det sista av mina motioner i riksdagen innan den allmänna motionstiden, Nätombudsman, att införa en samtyckeslagstiftning och fokusera på hatbrott mot HBTQ-personer är några av motionerna som jag är ansvarig för och som berör Justitieutskottet. Otroligt viktiga frågor som det borde fokuseras mer på.

Annars så hann jag både vara ledig i helgen och klämma in ett distriktstyrelsemöte på söndagskvällen. Känns väldigt bra att träffa kamraterna från hela Östergötland, vi konstaterade att trots att vi förlorat flera rödgröna majoriteter i länet så har vi allt som allt bara tappat ett kommunfullmäktigeplats, i Ödeshög. I alla andra kommuner står vi lika starka. Däremot är det Socialdemokraterna och stundtals Miljöpartiet som gjort en stor högersväng och samarbetar med småborgare. Synd. Ni kommer förlora på det.

Jag ser med spänning fram mot fredag då jag ska ha min första interpellationsdebatt mot justitieminister Morgan Johansson. Kommer bli mer än spännande! Vad jag frågor honom? Om han verkligen är feminist, för i sådanafall borde han införa samtyckeslagstiftning nu.

Riksdagsvardagen

Just nu pågår riksdagens allmänna motionstid och jag har spenderat hela veckan framför min dator knaprandes på nya motione som nästa vecka ska vara klara. Det är väldigt roligt och mycket tidskrävande. Jag skriver motioner som berör mitt ansvarsområdet, Justitieutksottet. Vilket kanske låter välidgt juridisk och krånligt, men i realiteten ligger nära varje människas vardag.

Jag tror mig ha landat i något som liknar en vardag i riksdagsarbetet, det är mycket kontorsjobb just nu och jag ser fram emot när jag hinner göra lite me studiebesök runt om i landet.

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping medlemsmöte och Mona Olsson valdes till oppositionsråd. Nicklas Lundström tar över min plats som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och Ricardo Olivares fortsätter som politsk sekreterare. Grattis Norrköping!

Linda Snecker är riksdagsledamot från Norrköping och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Ordförande för Vänsterpartiet Östergötland och partistyrelseledamot. 

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker