• söndag 31 augusti 2014
Du är inte ensam i din problematik. Klartänkt Klartänkt
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Nicklas vs. Widar om Grekland och kapitalismen

 

Den 10 maj skrev Widar Anderson ett ledarstick där han var bestört över att jag på min blogg var glad över valresultatet i Grekland. Sjävklart är det kul att Widar läser min blogg och det gav mig ju dessutom chans att svara. Här följer mitt svar som var i folkbladet 15 maj:

Vänstersegern ger hopp om vändning

Nicklas Lundströms (V) glädje över valresultatet i Grekland. "Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland", skrev Widar. I dag svarar Nicklas Lundström.

Självklart är jag glad över att vänsterpartiet Syriza fick ett fantastiskt valresultat och just nu ser ut att kunna bli största parti vid ett sannolikt nyval. Att Widar Andersson inte alls är nöjd över att vänstern går framåt beror antagligen på att vi tror på två helt olika ekonomiska modeller.

Som vänsterpartist förespråkar jag stort demokratiskt inflytande på ekonomin, omfördelning av resurser och offensiva offentliga investeringar. Den ekonomiska modell som rått i Grekland och som gäller också nu under krisen är en nyliberal modell där marknadens frihet går först och klyftorna växer. Det är den senare politiken som Socialdemokraterna och de konservativa fört och som Widar anser är ansvarsfull och tydligen hyser sympati för.

Greklands BNP har sjunkit fyra år i rad och arbetslösheten har stigit. Den krispolitik som nu dikteras för Grekland har allvarligt fördjupat krisen för det grekiska folket. Med Tyskland i spetsen har EU, Europeiska centralbanken och IMF tvingat Grekland till gigantiska nedskärningar och kraftigt sänkta löner. Vilket bara gjort att ekonomin krympt och efterfrågan kollapsat.

Folket har nu sagt sitt och valresultatet visar tydligt att man inte anser att folklig fattigdom är lösningen. Som vanligt har besparingarna slagit mot folket medan de banker och finansinstitut som genom oansvarig spekulation orsakat krisen ska räddas oavsett vad det kostar. Myten om att grekerna är lata och har en överdimensionerad offentlig sektor är just en myt som används för att motivera de extrema nedskärningarna. Faktum är att Grekland ligger i topp i EU vad gäller arbetade timmar per person och på genomsnittet när det gäller t.ex. pensionskostnader.

Euron har allvarligt förvärrat Greklands kris och sannolikt skulle ett ordnat utträde vara det bäste för landet, om än smärtsamt. Det är via Eurosamarbetet som Grekland har pressats till allt för stora nedskärningar. Problemet är att Euron gör att Grekland inte kan påverka sin penningpolitik, det naturliga i en kris vore att sänka valutans värde för att stimulera export, turism och efterfrågan. Nu passar detta dock inte de stora Euroländerna varför det enda verktyg man har kvar är finanspolitik, d.v.s. att skära i välfärd och löner.

Det finns andra vägar att gå och Island är ett gott exempel på hur man istället valt att ställa in betalningar, nationalisera banker, fördela skattebördan på dom som har råd och låtit valutans värde sjunka. Island är nu på mycket god väg att återhämta sig. Detta är motsatsen till den nyliberala dogm som fortfarande råder i Europa, Sverige och tydligen på Folkbladets ledarsida. Till och med USA har till stor del valt att investera sig ur krisen och även räddat inhemsk industri. Med Syriza i Grekland och den förhoppningsvis mindre nyliberale Hollande i Frankrike kan det finnas hopp om en vändning i Europa också.

 

För övrigt så känns det bra att bli kallad  "en glödande partist", för utan glöd är det nog alldeles omöjligt att förändra världen.

1648 skäl att säga nej till vinster i välfärden

Den senaste vårdskandalen briserar nu med full kraft i Linköping. Vänsterpartiet Linköping har lanserat en egen sida för att lyfta problemen. Attendo har under bara två månader förvägrat sina boende 1648 promenader och och 476 egentimmar på vårdboendet Åleryd i Linköping. Det är en skandal av stora mått, de borgerliga politikerna i Linköping tycker dessutom att det inte gör så mycket och Attendo kommer att få vite på 20 kr för uteblivna promenader. Det är helt vansinningt då det är helt uppenbart att Attendo kommer att tjäna allra mest pengar åt sina ägare genom att fortsätta förvägra de boende grundläggande livskvalitet – vinsten blir helt enkelt större utan promenader för de gamla.

Attendo försöker skylla det hela på den egna personalen och kommunens kontrollanter vilket är fullständigt struntprat då det är Attendo som bär det fulla ansvaret för att leda och styra verksamheten. Men dom fick i Corren skarpt mothugg av personalen som dock är anonym pga av rädsla för repressalier från Attendos sida. Enligt personalen är fifflet mer utbrett än granskarna har upptäckt och personalbristen akut. Man kan själv välja om man tror på de vinstmaximerande ägarna eller personalen själva:

En av de anställda säger att en femminuterstur till trädgården för att plocka en blomma räknas som promenad, och ska dokumenteras som en sådan. Personalen har också blivit tillsagd att alltid ta med en boende när man ska till sin samordnare eller kiosken. - Men jag tycker inte att det kan räknas som promenad att byta våning, säger en anställd. – Om vi ska ut med soporna ska vi ta med oss nån av de gamla. Många av oss skriver inte upp det som promenad, men då heter det att personalen ”glömde signera”, säger en annan.

Varför gör då Attendo så här mot personalen och de gamla? Jo för att spara pengar såklart och höja vinsten för företaget. I Linköping är över 80 % av äldreomsorgen privatiserad. Kommunen är dessutom an av de kommuner i hela Sverige som lägger allra minst pengar på äldreomsorg. Och så blir det ju när kostnaderna pressas maximalt genom ständiga privatiseringar.

Och denna politik vill M, KD, FP, C och SD ta till Norrköping om dom skulle vinna valet om två veckor. Attendo som vi i Norrköping tagit tillbaka boenden av skulle säkert komma tillbaka och högerpartierna har lovat att införa LOV. Det skulle innebära i genomsnitt 10 % anställda i äldreomsorgen i Norrköping. Det skulle innebära sämre kvalitet och färre promenader för de äldre. Och det skulle innebära att många miljoner av dina och mina skattepengar skulle hamna rakt i fickorna på Attendos ägare och andra riskkapitalbolag som skulle etablera sig i Norrköping.

Den 14 september är det folkomröstning om privatisering av Norrköpings äldreomsorg. Tänk på vad som händer i Linköping just nu innan du stoppar valsedeln i valurnan.

För övrigt hade jag en liten artikel i Folkbladet igår. En bra arbetsmarknadspolitik måste skrota meningslösa förvaringsåtgärder som FAS-3 och istället satsa på tidsbegränsade riktiga anställningar med riktig lön.

FP lovar allt åt alla

Folkpartiet har utvecklats till Norrköpings mest högljudda populister. Men det finns sällan särskilt mycket substans bakom utspelen. Häromdagen presenterade dom sin valplattform genom att klippa en gräsmatta som dom tyckte att Lars Stjernqvist borde ha klippt. Men journalisten gjorde ett bra jobb och åkte tillbaka några minuter efter presskonferensen för att se hur det gått med gräsklippningen. Då hade Folkpartiet tröttnat och lämnat platsen – i betydligt sämre skick än tidigare då bara en liten del var klippt.

Bara en rolig historia kan tyckas men det säger en hel del om Folkpartiet i Norrköping. Man gör ofta spretiga utspel åt alla möjliga håll utan någon tydlig plan. Problemet är att långsiktigheten och finansieringen saknas – det blir mest prat. Ett paradnummer för FP är att höja lärarlönerna med 10 000 på 10 år. Något jag kan sympatisera med men som måste finansieras – och det innebär att det inte blir fler lärarkollegor och att man kommer att måsta spara in rejält på förskola, vård och omsorg och alla de som arbetar där. Nej att bara lyfta lönen för en grupp i välfärden och strunta i de andra fungerar inte.

Men bara för att ta ett exempel på ytterligare utspel så kan man ta Folkpartiet löfte om att sluta spara och istället anställa fler inom äldreomsorgen. Fast valfrihetsreformen ”Mina Timmar” som innebär fler anställda i hemtjänsten vill dom riva upp. Och så vill dom ju också privatisera hela äldreomsorgen i Norrköping. Det skulle i genomsnitt innebära 10 % färre anställda eftersom de privata företagen måste ta ut sin vinst på våra skattepengar. Så att utanpå det anställa ännu fler skulle kosta en rejäl summa.

Näringslivsklimatet är en viktig fråga som kommunen arbetar med och måste bli bättre på. Men att som FP ibland gör finansiera mångmiljonsatsningar med antaganden framtida lägre arbetslöshet är varken seriöst eller ekonomiskt klokt.  

Och det där med gräsklippningen förresten - när det gäller budget till tekniska nämnden som handar bland annat detta så antogs S-V-MP:s förslag om 362821 tkr för 2014. Alliansens förslag var 360788 tkr.

Så rösta gärna på FP – om du vill ha jobbet halvdant utfört. Och dessutom utan finansiering.

Personligen tycker jag att om man börjar klippa en gräsmatta så bör man göra det klart

Rösta på V för billiga hyresrätter i stan!

Ikväll antog Kommunfullmäktige i Norrköping ett program för framtidens ombyggnad av "inre hamnen". Ett mycket långsiktigt och positivt projekt för att bygga fler lägenheter i Norrköping. Men som vanligt vill vi i Vänsterpartiet trycka på behovet av att bygga fler hyresrätter med billig, eller snarare rimlig, hyra. I framtidens bebyggelse i "inre hamnen" får det inte enbart bli lyxlägenheter för då bygger vi en segregerad och ojämlik stad. Detta perspektiv fanns faktiskt också med i underlaget vilket var glädjande och gjorde det lätt att rösta ja till programmet:

Den förväntat höga prisnivån på bostäder riskerar att göra
området till ett socioekonomiskt sett relativt homogent
område. Kommunen och politiken måste ta tydlig ställning
i den här frågan. Ett förverkligande av ambitionen om
social mångfald och hållbarhet även i Inre hamnen kräver
mer än bara vackra ord. För den mark där kommunen är
huvudman bör tydliga krav ställas vid markanvisning på
blandade upplåtelseformer och byggande av en viss andel
mindre lägenheter.

Området vi talar om

Men för att vara mer konkret med vad kommunen kan göra så bör vi vid denna och alla andra nya planerade bostadsområden:

1) vid framtida markanvisningar på kommunens mark kräva en rejäl andel mindre hyresrätter.
2) Krav på att kommunala hyresbostäder ska bygga i inre hamnen och att dom ska bygga med tydliga direktiv på låga maxhyror. Vi bör ta efter det rödgröna Göteborg där man i maj i år beslutade att det kommunala Älvstranden Utveckling AB ska producera nybyggda lägenheter med en fastslagen maxhyra. Bland annat ska fler hundra lägenheter byggas på 60 m2 för drygt 5000:- i månaden. Och detta alltså i mycket attraktiva lägen! Det kan och bör vi göra också i Norrköping och det kommer vi från Vänsterpartiets sida alltid att kämpa hårt för.

En röst på Vänsterpartiet i Norrköping är en röst för att alla ska ha råd till ett rimligt boende i vår stad.

För övrigt så var jag och hustrun på ”Harry Potter – The Exhibition” igår på vår bröllopsdag. En fantastisk utställning och riktigt kul att Norrköping blivit en evenemangsstad att räkna med. På den vägen ska vi fortsätta. Fast lite grämer jag mig för tydligen så kom den 100 000:e besökaren i morse och vi var där sist igår kväll. :-)

I Hagrids fåtölj känner en sig lite liten…

Ta inte Linköpings Attendoskandal till Norrköping

Igår avslöjade Aftonbladet att Attendos privata äldreboende Åleryd i Linköping har berövat sina boende 1648 promenader och 476 egentimmar. Detta är en vårdskandal av stora proportioner som kommer att få konsekvenser i det kommande valet.


Linköpings äldreomsorg är en av de mest privatiserade i Sverige och också en av de kommuner som lägger allra minst pengar på sina äldre. Detta hör såklart ihop och i Norrköping ser vi att vi istället måste satsa på våra äldre. Därför vill vi ha mer personal och inför nu "mina timmar" inom också hemtjänsten - de äldre ska få mer egen tid att bestämma om, och inte bara på boenden.

Alliansen och SD i Norrköping har varit tydliga med att dom vill privatisera Norrköpings äldreomsorg. Det skulle innebära att vi skulle ge Attendo och de andra stora riskkapitalbolagen fri etableringsrätt i vår stad. Och vi vet att just detta kommer att bli konsekvensen. Riskkapitalisterna skär ner på personalen för att göra sina vinster vilket alltid drabbar de äldre. 

Den 14 september är det folkomröstning om privatisering eller inte av Norrköpings äldreomsorg.

För övrigt var jag också på näringslivspolitisk debatt på östsvenska handelskammaren idag, en lite mer utförlig rapport därifrån kommer imorgon. 

Rösta på oss om du håller med!

Igår presenterade vi i Vänsterpartiet Norrköping våra valfrågor inför den kommande mandatperioden. Det blev bra artiklar både i NT och Folkbladet. Och dessutom ett inslag på NT24 där jag pratar om arbetsmarknaden.

Bakom den politik vi vill driva ligger många och långa diskussioner både inom partiföreningen och med Norrköpingsbor som fick fylla i enkäter och svara på frågor under förra året. Resultatet har blivit att vi fokuserar på färre och mer konkreta frågor än vi och andra partier brukar göra. Detta är förslag som är fullt genomförbara under mandatperioden och dessutom möjliga att finansiera och förverkliga på 4 år. Och ju starkare Vänstern i Norrköping blir desto säkrare blir det att vi kan genomföra detta. Så om du tycker att följande förslag vore bra för Norrköping så ska du rösta för oss:

  • Ingen privatisering av välfärden i Norrköping så länge vi är med och styr
  • Öka rätten till förskolan till 30 timmar för alla barn
  • Att alla barn ska ha rätt till läxläsning på skolan varje vecka
  • Vi vill bygga spårvagn till Vrinnevisjukhuset
  • Satsningar på riktiga jobb för långtidsarbetslösa, 150  inom kommunen och 150 via våra upphandlingar bör vara möjligt per år.

Mer finns att läsa på vår hemsida eller via facebookgruppen

För övrigt så möttes vi återigen av detta på partilokalen i morse. Barnsligt fegt och jäkligt onödigt. Har en åsikter om Vänsterpartiet så ta det med mig istället för att smyga omkring på natten och ge dig på bilar och byggnader.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott. Jag är arbetar varje för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker