• söndag 23 november 2014
Nusa Dua- ett lyckat misslyckat projekt Föräldraledig på Bali Föräldraledig på Bali
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Nicklas vs. Widar om Grekland och kapitalismen

 

Den 10 maj skrev Widar Anderson ett ledarstick där han var bestört över att jag på min blogg var glad över valresultatet i Grekland. Sjävklart är det kul att Widar läser min blogg och det gav mig ju dessutom chans att svara. Här följer mitt svar som var i folkbladet 15 maj:

Vänstersegern ger hopp om vändning

Nicklas Lundströms (V) glädje över valresultatet i Grekland. "Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland", skrev Widar. I dag svarar Nicklas Lundström.

Självklart är jag glad över att vänsterpartiet Syriza fick ett fantastiskt valresultat och just nu ser ut att kunna bli största parti vid ett sannolikt nyval. Att Widar Andersson inte alls är nöjd över att vänstern går framåt beror antagligen på att vi tror på två helt olika ekonomiska modeller.

Som vänsterpartist förespråkar jag stort demokratiskt inflytande på ekonomin, omfördelning av resurser och offensiva offentliga investeringar. Den ekonomiska modell som rått i Grekland och som gäller också nu under krisen är en nyliberal modell där marknadens frihet går först och klyftorna växer. Det är den senare politiken som Socialdemokraterna och de konservativa fört och som Widar anser är ansvarsfull och tydligen hyser sympati för.

Greklands BNP har sjunkit fyra år i rad och arbetslösheten har stigit. Den krispolitik som nu dikteras för Grekland har allvarligt fördjupat krisen för det grekiska folket. Med Tyskland i spetsen har EU, Europeiska centralbanken och IMF tvingat Grekland till gigantiska nedskärningar och kraftigt sänkta löner. Vilket bara gjort att ekonomin krympt och efterfrågan kollapsat.

Folket har nu sagt sitt och valresultatet visar tydligt att man inte anser att folklig fattigdom är lösningen. Som vanligt har besparingarna slagit mot folket medan de banker och finansinstitut som genom oansvarig spekulation orsakat krisen ska räddas oavsett vad det kostar. Myten om att grekerna är lata och har en överdimensionerad offentlig sektor är just en myt som används för att motivera de extrema nedskärningarna. Faktum är att Grekland ligger i topp i EU vad gäller arbetade timmar per person och på genomsnittet när det gäller t.ex. pensionskostnader.

Euron har allvarligt förvärrat Greklands kris och sannolikt skulle ett ordnat utträde vara det bäste för landet, om än smärtsamt. Det är via Eurosamarbetet som Grekland har pressats till allt för stora nedskärningar. Problemet är att Euron gör att Grekland inte kan påverka sin penningpolitik, det naturliga i en kris vore att sänka valutans värde för att stimulera export, turism och efterfrågan. Nu passar detta dock inte de stora Euroländerna varför det enda verktyg man har kvar är finanspolitik, d.v.s. att skära i välfärd och löner.

Det finns andra vägar att gå och Island är ett gott exempel på hur man istället valt att ställa in betalningar, nationalisera banker, fördela skattebördan på dom som har råd och låtit valutans värde sjunka. Island är nu på mycket god väg att återhämta sig. Detta är motsatsen till den nyliberala dogm som fortfarande råder i Europa, Sverige och tydligen på Folkbladets ledarsida. Till och med USA har till stor del valt att investera sig ur krisen och även räddat inhemsk industri. Med Syriza i Grekland och den förhoppningsvis mindre nyliberale Hollande i Frankrike kan det finnas hopp om en vändning i Europa också.

 

För övrigt så känns det bra att bli kallad  "en glödande partist", för utan glöd är det nog alldeles omöjligt att förändra världen.

Vad sysslar kvartetten med?

Jag antar nästan att kvartettens budget ska komma imorgon torsdag så detta inlägg är förhoppningsvis redan ”gammalt” när du läser det. Kvartetten sa tidigare att budgeten skulle komma senast till kommunstyrelsemötet i måndags men några siffror har vi ännu inte sett till. Det hör definitivt till god demokratisk sed att majoriteten presenterar sin budget i god tid så att vi i oppositionen hinner reagera på den och komma med egna förslag. Det kanske är så att dom har väldigt svårt att komma överens? Inte minst torde väl privatiseringsfanatikerna i FP och KD ha svårt att komma överens med de delar av Socialdemokraterna som faktiskt inte tycker att de är en bra idé att ge miljontals av våra skattepengar till riskkapitalbolag istället för till fler anställda i välfärden.

 

Kvartetten sätter sig dock verkligen vid ett ”dukat bord” i Norrköpings kommun. Under de åtta år som Vänsterpartiet var med och styrde kommunen har ekonomin stärkts enormt mycket och vi har nu rejäla överskott och rätt mycket sparade pengar. Samtidigt som vi investerat i både spårväg bostadsbyggande och välfärd. Vi i Vänsterpartiet kommer såklart att lägga en budget i linje med vår valplattform och jag kan avslöja att den kommer att innehålla rejäla satsningar på välfärden.

 

Eva-Britt Sjöberg från KD kommer tyvärr från och med årsskiftet att styra äldreomsorgen i Norrköping. Hittills har vi fått höra att äldreomsorgen är för dyr och att den ska privatiseras. Nyligen pratade hon dock i NT om att hon tycker att det behövs fler anställda i äldreomsorgen och att de som behöver hemtjänst ska få mer att säga till om när det gäller vad de vill ha hjälp med. Det låter ju bra men då är det oerhört märkligt att det första Sjöberg och KD vill göra är att riva upp Vänsterpartiets reform ”Mina Timmar”. Den reformen handlar om två saker – att anställa mer personal och att hemtjänstanvändarna själva ska få välja precis vad de vill ha hjälp med! Ett ytterst märkligt resonemang. Därbakom gömmer sig nog snarare att hon vill spara pengar på att skrota ”Mina Timmar” och istället öppna för privatiseringar.

 

Jag noterar också att Sjöberg och Stjernkvist fortfarande inte svarat på min och Monas debattartikel där vi ställde tre konkreta frågor: 1. Avser verkligen S och KD att avsluta valfrihetsreformen ”Mina Timmar” efter bara några månader? 2. Anser kvartetten verkligen att äldreomsorgen är för dyr och hur mycket vill dom då spara? 3. Kommer verkligen Stjernkvist att genomföra omfattande privatiseringar av kommunens äldreomsorg? Vi får väl se när dom är mogna att svara.

 

För övrigt är det riktigt illa att föreställningen ”Marken Brinner” har tvingats ställa in på grund av rasistiska hot och angrepp på skådespelarna. Hur fungerar egentligen skolorna i Linköping? Den kommunens kulturliv verkar lämna en hel del att önska. Jag hade gärna sett den om den hade hunnit komma till Norrköping. 

 

Rädda Äldreomsorgen!

Vänsterpartiets kampanj för att rädda Norrköpings äldreomsorg har dragit igång på allvar. Det kommer att bli ett långt och tufft arbete i opposition men vi är övertygade om att vi har Norrköpingsborna med oss. Ni har säkert sett oss i media och på stan de senaste veckorna och det är bara början. Tillsammans kan vi stoppa de försämringar som kommunens nya styre bestående av S-KD-FP-C har tänkt genomföra i äldreomsorgen.

Här är framsidan på vårt lokala äldreomsorgsflygblad.

I denna debattartikel från förra veckan sammanfattar jag och Vårt kommunalråd Mona Olsson de hot som äldreomsorgen står inför från högerkvartetten. Det handlar om främst tre saker:

  1. Avser verkligen S och KD att avsluta valfrihetsreformen ”Mina Timmar” efter bara några månader? Detta var ett vallöfte från både oss och S för att ge de äldre med hemtjänst valfrihet i vad man vill ha hjälp med. Det vore dessutom ett enormt resursslöseri att skrota projektet när det precis börjat.
  2. Lars Stjernkvist och Eva-Britt Sjöberg upprepar gång på gång att ”Mina Timmar” är för dyrt och att man också i övrigt vill göra äldreomsorgen billigare och spara pengar. Vi i Vänsterpartiet anser istället att det behövs mer pengar till äldreomsorgen och regeringen Löfven verkar hålla med oss och skickar i samarbete med Vänsterpartiet 3 miljarder extra till äldreomsorgen – pengar som exempelvis skulle kunna användas för att utöka ”Mina Timmar” istället för att lägga ner projektet.
  3. Kommer verkligen Stjernkvist att genomföra omfattande privatiseringar av kommunens äldreomsorg? I kvartettens överenskommelse står att man vill ha fler ”alternativa utförare” i äldreomsorgen och Sjöberg är snabb att specificera att det gäller fler privata företag. Vill S och Stjernkvist verkligen att miljoner av våra skattepengar ska försvinna till riskkapitalbolag istället för att gå till omsorg? Är det LoV som ska införas? Regeringen Löfven har dessutom tydligt markerat att man vill ha ett slut på vinstjakten i välfärden, avser verkligen Stjernkvist att göra motsatsen i Norrköping?

och baksidan.

För övrigt gjorde jag premiär i DN idag även om dom tappat bort ett ”c” i mitt namn. Det blev inte många rader men jag står för dem:

"En av förlorarna är Vänsterpartiets Niklas Lundström. Snögloppet slaskar utanför rådhusets höga fönster när han fäller sina beska omdömen om Socialdemokraterna.

– Vi ser det som ett svek. Vi har styrt tillsammans i åtta år och är stolta över vad vi åstadkommit. Före valet sade man en sak, sedan går man till borgarna direkt efter valet, säger Lundström. Han varnar för ”förvirring och ilska” bland väljarna när politiken bara blir ”en sörja i mitten”

SD tar som vanligt på sin offerkofta och kallar det odemokratiskt att dom "stängs ute". Till saken hör att M är dubbelt så stora och också "stängs ute". Problemet för oss i Vänsterpartiet är inte det utan den högerpolitik som S och småborgarna tänkt föra enligt ovan. SD är ju ett tydligt högerparti förutom att dom är främlingsfientliga så politiken verkar dom inte ha något emot, bara att dom inte får makten…

Ett steg närmre ett fritt Palestina

 

Idag väljer den svenska regeringen att erkänna Palestina som stat! En stor dag för oss som länge kämpat för Palestinas sak. Palestina är ett land som idag illegalt ockuperas. Den Israeliska ockupationsmakten ockuperar inte bara Palestina utan för också en stenhård apartheidpolitik och bedriver systematisk etnisk rensning på de ockuperade områdena. Med hot och våld tvingas människor med palestinsk etnicitet att fly och den Israeliska staten bygger sedan medvetet upp militärposteringar och bosättningar för Israel på den stulna marken. Så enkel och fruktansvärt är det som pågår i Palestina. Just nu håller dessutom Israel på att satsa miljoner på rekordstora utbyggnader av de illegala bosättningarna på Västbanken. Ingen glömmer väl heller de Israeliska övergreppen på Gaza i somras som lämnade 2131 människor varav fler än 500 försvarslösa barn döda i ruinerna av en miljonstad. Om detta talade jag på en palestinademonstration mot kriget i somras.  

 

 

 

Att Sverige idag erkänner Palestina som en självständig stat är ett steg mot en fredlig tvåstatslösning. Som jag sagt så ofta så måste en sådan baseras på 1967 års gränser, Jerusalem som huvudstad för båda staterna och en lösning på flyktingfrågan. Det är den Israeliska expansionspolitiken som är det största hindret för den utvecklingen idag och erkännandet sätter press på Israel. Erkännandet i sig kommer inte att lösa problemet, fortfarande är det Västeuropa och USA som stöttar och möjliggör den Israeliska ockupationen med politiskt, ekonomiskt och militärt stöd. Men om allt fler länder i Europa erkänner Palestina så kommer rimligtvis också den politiken att ändras. Vägen framåt är ökade påtryckningar både från bådefolk och stater för att få Israel att acceptera en rättfärdig fred. Det viktigaste verktyget är ekonomiska sanktioner som Israel tvingas ta hänsyn till(istället för ekonomisk uppmuntran av ockupationen som EU håller på med via sina handelsavtal!). Nyligen har företaget ”Soda Stream” som tillverkar kolsyremaskiner för vatten meddelat att dem efter påtryckningar ska flytta sin fabrik från ockuperat palestinskt område.

 

Detta är ett litet men viktigt steg på vägen mot drömmen om ett fritt och demokratiskt Palestina.

 

 

Nu kan ytterligare ett land räknas till denna karta (som iofs inte är helt uppdaterad då Island också erkänt Palestina nu)

 

För övrigt skrev Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson idag en utmärkt debattartikel på NT om hur vi sett till att det liggande budgetförslaget är det mest rättvisa Sverige sett på mycket länge. Läs här om du inte redan gjort det.

 

En budget som ger nytt hopp

Efter åtta år av skattesänkningar och resursbrist i vår gemensamma välfärd lade Löfvens regering igår fram sin budgetproposition. Det är en budget som ger nytt hopp om att bygga upp ett bättre Sverige. Ett land där det inte längre är de rikaste som får allt med de som har det tuffast ska få det ännu sämre. Ett land som inte lånar miljarder för inneffektiva skattesänkningar till storbanker och höginskomsttagare utan istället satsar på välfärd och på att stärka skyddsnäten för den som har oturen att bli sjuk eller arbetslös. Ett land som satsar på ensamstående kvinnor och fler undersköterskor i äldreomsorgen istället för belöna redan högavlönade män.

Vänsterpartiet sitter inte med i regeringen men vi har förhandlat med S och MP för att ge vårt stöd till budgeten. Och vi har fått stort genomslag. Den i ekonomiska termer största framgången är 2 Miljarder mer för att anställa fler i äldreomsorgen, det kommer att betyda mycket också för Norrköpings gamla även om äldreomsorgen här kommer att styras av KD vars viktigaste fråga tycks vara att spara på våra äldre. Andra av mina favoritsatsningar är mer resurser till förlossningsvården, gratis medicin för ALLA barn, bättre A-kassa och sjukförsäkring och höjda och permanentade stöd till alla landets viktiga kvinnojourer. Att Norrbottniabanan nu ska ligga med i infrastrukturplaneringen glädjer såklart också en norrlänning.

Det är inte en ren vänsterbudget, vi skulle såklart vilja ha en större omfördelning i samhället, och större satsningar på välfärd och en verklig politik för full sysselsättning. Men det är så oerhört mycket bättre än de åtta åren av ökande orättvisor och klassklyftor att det verkligen känns som att man vill fira.

För övrigt så frågade SD i veckan Vänsterpartiet Östergötland om vi ville ingå valteknisk samverkan med dem i landstinget. Eftersom S och MP i Östergötland valt att gå högerut till FP och C så stängs Vänsterpartiet ute från alla andra samarbeten. Vårt svar blev nej. Vi skulle hellre upplösa vårt partidistrikt, vi skulle hellre låta bli choklad resten av våra liv, vi skulle hellre bada i badkar fyllda med brännässlor än ge rasisterna en enda extra plats i våra parlament.

Föreläsning om Kobanê ikväll!

Ikväll anordnar Vänsterpartiet Norrköping en öppen föreläsning om kurdernas motstånd mot IS i Syrien.

Under det Syriska inbördeskriget har de norra kurd-dominerade delarna av landet bildat autonoma folkstyren och varit relativt fredliga. Under snart en månad har den autonoma kantonen Kobanê i Rojava varit under belägring av brutala reaktionärarna i IS. Ändå är lokalbefolkning fast besluten att mot alla odds försvara sig själva, sina hem och sin stad.

Joakim Medin är en svensk journalist från Uppsala och den sista västerländska reportern som lämna Kobane. Hör hans historia om det självständiga Rojava, lokalbefolkningens organisering samt deras kamp för frihet och överlevnad.

När: Onsdagen den 22 oktober
Plats: Vänsterpartiets lokal, trädgårdsgatan 25
Tid: kl 18.00Vi bjuder på kaffe och fika.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott. Jag är arbetar varje dag för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker