• torsdag 23 oktober 2014
Då ska vi ta tillbaka den förlorade timmen... Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Nicklas vs. Widar om Grekland och kapitalismen

 

Den 10 maj skrev Widar Anderson ett ledarstick där han var bestört över att jag på min blogg var glad över valresultatet i Grekland. Sjävklart är det kul att Widar läser min blogg och det gav mig ju dessutom chans att svara. Här följer mitt svar som var i folkbladet 15 maj:

Vänstersegern ger hopp om vändning

Nicklas Lundströms (V) glädje över valresultatet i Grekland. "Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland", skrev Widar. I dag svarar Nicklas Lundström.

Självklart är jag glad över att vänsterpartiet Syriza fick ett fantastiskt valresultat och just nu ser ut att kunna bli största parti vid ett sannolikt nyval. Att Widar Andersson inte alls är nöjd över att vänstern går framåt beror antagligen på att vi tror på två helt olika ekonomiska modeller.

Som vänsterpartist förespråkar jag stort demokratiskt inflytande på ekonomin, omfördelning av resurser och offensiva offentliga investeringar. Den ekonomiska modell som rått i Grekland och som gäller också nu under krisen är en nyliberal modell där marknadens frihet går först och klyftorna växer. Det är den senare politiken som Socialdemokraterna och de konservativa fört och som Widar anser är ansvarsfull och tydligen hyser sympati för.

Greklands BNP har sjunkit fyra år i rad och arbetslösheten har stigit. Den krispolitik som nu dikteras för Grekland har allvarligt fördjupat krisen för det grekiska folket. Med Tyskland i spetsen har EU, Europeiska centralbanken och IMF tvingat Grekland till gigantiska nedskärningar och kraftigt sänkta löner. Vilket bara gjort att ekonomin krympt och efterfrågan kollapsat.

Folket har nu sagt sitt och valresultatet visar tydligt att man inte anser att folklig fattigdom är lösningen. Som vanligt har besparingarna slagit mot folket medan de banker och finansinstitut som genom oansvarig spekulation orsakat krisen ska räddas oavsett vad det kostar. Myten om att grekerna är lata och har en överdimensionerad offentlig sektor är just en myt som används för att motivera de extrema nedskärningarna. Faktum är att Grekland ligger i topp i EU vad gäller arbetade timmar per person och på genomsnittet när det gäller t.ex. pensionskostnader.

Euron har allvarligt förvärrat Greklands kris och sannolikt skulle ett ordnat utträde vara det bäste för landet, om än smärtsamt. Det är via Eurosamarbetet som Grekland har pressats till allt för stora nedskärningar. Problemet är att Euron gör att Grekland inte kan påverka sin penningpolitik, det naturliga i en kris vore att sänka valutans värde för att stimulera export, turism och efterfrågan. Nu passar detta dock inte de stora Euroländerna varför det enda verktyg man har kvar är finanspolitik, d.v.s. att skära i välfärd och löner.

Det finns andra vägar att gå och Island är ett gott exempel på hur man istället valt att ställa in betalningar, nationalisera banker, fördela skattebördan på dom som har råd och låtit valutans värde sjunka. Island är nu på mycket god väg att återhämta sig. Detta är motsatsen till den nyliberala dogm som fortfarande råder i Europa, Sverige och tydligen på Folkbladets ledarsida. Till och med USA har till stor del valt att investera sig ur krisen och även räddat inhemsk industri. Med Syriza i Grekland och den förhoppningsvis mindre nyliberale Hollande i Frankrike kan det finnas hopp om en vändning i Europa också.

 

För övrigt så känns det bra att bli kallad  "en glödande partist", för utan glöd är det nog alldeles omöjligt att förändra världen.

Föreläsning om Kobanê ikväll!

Ikväll anordnar Vänsterpartiet Norrköping en öppen föreläsning om kurdernas motstånd mot IS i Syrien.

Under det Syriska inbördeskriget har de norra kurd-dominerade delarna av landet bildat autonoma folkstyren och varit relativt fredliga. Under snart en månad har den autonoma kantonen Kobanê i Rojava varit under belägring av brutala reaktionärarna i IS. Ändå är lokalbefolkning fast besluten att mot alla odds försvara sig själva, sina hem och sin stad.

Joakim Medin är en svensk journalist från Uppsala och den sista västerländska reportern som lämna Kobane. Hör hans historia om det självständiga Rojava, lokalbefolkningens organisering samt deras kamp för frihet och överlevnad.

När: Onsdagen den 22 oktober
Plats: Vänsterpartiets lokal, trädgårdsgatan 25
Tid: kl 18.00Vi bjuder på kaffe och fika.

Hur blir det nu med Mina Timmar igen?

Fram till i måndags ville S i Norrköping införa ”Mina Timmar” i äldreomsorgen tillsammans med Vänsterpartiet – verklig valfrihet för äldre i behov av stöd. I måndags lovade Lars Stjernqvist att hela satsningen skulle läggas ner för han och KD:s nya kommunalråd Eva-Britt Sjöberg ansåg sig inte ha råd att satsa så mycket på äldreomsorgen.

I onsdags kom dock Sjöberg med nya besked här på sin NT-blogg. Projektet ska starta som planerat de kommande veckorna. Men Sjöberg lovar att hon kommer att skrota det redan 2015. Mycket märkligt resonerat att strata upp en hel organisation för att sedan säga att man ska riva ner den igen? Vilka signaler skickar egentligen det nya kommunrådet till sin personal och de äldre som får del av valfriheten i Mina Timmar?

Man kan lugnt säga att Kvartetten har betett sig mycket underligt i denna frågan dessa första dagar. Om detta är den stabilitet och de raka besked norrköpingsborna kan förvänta sig under mandatperioden ser det riktigt illa ut. Det är såklart bra att Kvartetten och KD har tänkt om. Fast eftersom det är ett vänsterförslag så verkar det alltså bara ska få finnas ett år. Jag tror dock att det blir svårt för mittenhöger-kvartetten att spara in på detta när det väl genomförts – det folkliga motståndet lär bli stort.

Att kvartetten och KD är så angelägna om att få bort ”Mina Timmar” beror främst på två saker. För det första kräver en borgerlig politik nedskärningar i välfärden istället för kvalitetshöjningar – det är den enda möjligheten att fortsätta med stora skattesänkningar som alltid varit högerns stora fråga. Det är därför helt naturligt att Sjöberg hela tiden talar om att äldreomsorgen är för dyr, eftersom Hägglund sänkt skatten med 140 miljarder så måste det skäras ner på de äldre.

Den andra anledningen är så att Mina Timmar innebär verklig valfrihet där de äldre själva får bestämma vad de vill ha hjälp med – allt från promenader till silverputsning eller bio. Kontrasten mot KD:s syn på att valfrihet innebär massiva privatiseringar och att få välja mellan Attendo och Vardaga som bägge gör vinst på att skära ner just på promenader och hjälpinaster kan inte bli större.

För övrigt så finns det i varje fall en hel del att glädjas över när det gäller rikspolitiken, där S visserligen inte samregerar med V men ändå förhandlar budget med oss. Att det då blir vänsterpolitik istället för den högersväng kvartetten står för märks tydligt. Bara i veckan har vi fått besked om att viktiga vänsterfrågor som höjd A-kassa, minskade förskolegrupper och inte minst gratis mediciner för alla barn upp till 18 år blir verklighet. Ett sjukt barns möjligheter att få den medicin det behöver ska aldrig avgöras av föräldrarnas plånbok!

Mitten-högerkvartetten lovar privatiseringar

Idag har Norrköpings nya mitten-högerkvartett bestående av S-FP-KD och C presenterat sin första överenskommelse för mandatperioden. Jag har läst överenskommelsen och tagit del av rapporteringen. Det finns två saker som mer än allt annat tydliggör den högersväng Norrköpings välfärd kommer att drabbas av. Och det är ingen slump att det handlar om beslut inom vård- och omsorg där Vänsterpartiet haft huvudansvaret och fört en tydlig vänsterpolitik under två mandatperioder.

Det första handlar om att Lars Stjernqvist och S går emot sina vallöften och öppnar för omfattande privatiseringar. Stjernqvist har tidigare röstat nej till LOV, dvs privatisering av äldreomsorgen i kommunen tillsammans med V och MP. Nu lovar han tillsammans med FP, KD och C ”valfrihetsreformer”. Av vad som framkom på presskonferensen innebär det att:

”Den enskilde ska få mer valfrihet, upprepar Eva-Britt Sjöberg (KD). Kvartetten välkomnar privata alternativ. Som det varit tidigare har det inte varit öppet för privata alternativ. Hur vi ska öppna upp det är en sak vi måste titta på… En ny valfrihetssatsning ska genomföras.

Detta ska enligt Lars Stjernkvist genomföras via en ny variant på LOV. Han menar att partierna i "Kvartetten" nu är överens om att valfrihet och mångfald är viktigt. Frågan är då om de tidigare rödgröna besluten om ett nej till LOV och ett återtagande av de delar av äldreomsorgen som varit privat kommer att skrotas? Här handlar det om ifall privata storföretag ska tillåtas göra vinster på våra skattepengar eller om pengarna, som både S kongress och Löfven sagt, ska gå till välfärden istället.

Hur mycket av vår gemensamma välfärd vill detta glada gäng privatisera?

Den andra avgörande försämringen av välfärden handlar om att Socialdemokraterna idag svikit ett av sina vallöften - ”mina timmar”. Det är en verklig valfrihetsreform som S-V-MP drivit igenom och som skulle ge de äldre verklig valfrihet när det gäller vad de vill ha hjälp med – istället för att ge valfrihet till riskkapitalbolag om var de vill etablera sig.

Jag är ärligt talat mycket förvånad över att Lars Stjernqvist väljer att öppna för stora privatiseringar av äldreomsorgen – bara veckan efter att S på nationellt plan kommit överens med V om att istället kraftigt inskränka rätten för privata företag att ta ut miljonvinster.

Gällande ”Mina Timmar” som det redan lagts ner 100-tals timmar och 100 000-tals kronor på att planera så är loppet kört för Norrköpings äldre med dagens besked. Det är ett väldigt slöseri. När det gäller kvartettens otydliga planer på privatiseringar av äldreomsorgen har vi ännu inte sett några skarpa politiska förslag. Men en sak är säker – dom kommer att stöta på en skarp vänsteropposition om det handlar om att slarva bort skattemedel till privata vinster.

I kvartettens överenskommelse finns i övrigt en hel del som är en fortsättning på den rödgröna politiken som vi varit med och drivit som exempelvis fortsatta satsningar på utbildning, bostadsbyggande och klimatåtgärder. Och jo det finns faktiskt ett par vänsterkrav som slunkit med också – krav på svenska kollektivavtal vid upphandlingar och löften om blandad bebyggelse för att minska ekonomisk segregation. Saker som vi drivit på olika nivåer och som vi är glada för men också kommer att bevaka. Kommer kvartetten t.ex. att våga ställa krav på maxhyror på vissa hyresrätter?

För övrigt så är nu en bra tid att gå med i vänsterpartiet om man vill se faktisk vänsterpolitik i Norrköping, Östergötland och Sverige istället för de tragiska högersvängar vi nu ser. Det kan man göra här.

Leve Palestina och kurderna!

Det är riktigt stort att Sverige nu ska erkänna Palestina som en suverän stat. Det är rätt och riktigt och det är bara så vi kan få tillstånd en tvåstatslösning. Dessutom är det vad det ockuperade och förtrycka palestinska folket själva vill. De borgerliga kritiker och den Israeliska lobbyn som snackar om att ”tiden inte är mogen” kör ren propaganda. Läget på marken är att Israels medvetna och välplanerade etniska rensning av Västbanken fortsätter. Etnisk rensning är att med hot och våld driva bort en viss etnisk grupp från ett territorium och ersätta den med den egna folkgruppen. Tyvärr är det vad den Israeliska staten kallt och systematiskt gjort mot palestinierna allt för länge. Just nu är man i färd med att illegalt beslagta rekordmycket mark på den redan uppstyckade västbanken för att utvidga sina olagliga bosättningar. Palestina och Israel kommer aldrig att nå fred och frihet utan ett skarpt tryck från västvärlden som håller idag istället stöttar apartheidstaten. Endast med skarpa diplomatiska och ekonomiska sanktioner kan Israel tvingas till förhandlingsbordet för att nå verkliga och realistiska förslag på en tvåstatslösning. Israels agerande är fullt jämförbart med Rysslands annektering av Krimhalvön och bör bemötas med minst lika hårda diplomatiska och ekonomiska sanktioner. Allt annat är hyckleri.

 

En karta över de länder i världen som erkänt ett fritt Palestina, Att Sverige sällar sig till de länderna är riktigt viktigt då det bryter upp det västblock som hittills är de enda länder i världen som stött eller ignorerat Israels illegala ockupation.

 

Kurdistan är inte heller ett erkänt land men kurderna är en av världens största nationella minoriteter utan egen stat. I de krig och den oro som drabbat hela mellanöstern efter Irakkriget har kurderna stärkt sin ställning och sitt oberoende i delar av regionen, särskilt i Irak. Kurdistan har ofta varit fredligt, sekulärt, progressivt, jämställt och välorganiserat i jämförelse med de vansinniga etniska och religiösa konflikter som rasat runtomkring i särskilt Irak och Syrien. Men nu har de hittills rätt fredliga kurdiska delarna av inbördeskrigets Syrien angripits mycket hårt av IS. IS är en extremt reaktionär organisation som står för intolerans, rasism, fundamentalism och brutal terror. De flesta av IS offer är muslimer men dom mördar och fördriver också systematiskt religiösa och etniska minoriteter (de flesta av kurderna är också sunnimuslimer som IS påstår sig vara). Kurderna i Irak och Syrien har hittills visat sig bjuda det hårdaste och bäst organiserade motståndet mot IS framryckningar trots att man sällan haft moderna vapen. Den statliga Irakiska armén har ofta flytt när man mött även små IS-förband (bl.a på grund av de onödiga sekteristiska motsättningarna i Irak) och därigenom har IS kommit över mängder av moderna amerikanska vapen. Nu betalar kurderna i nordöstra Syrien dyrt för sitt motstånd och 100 000-tals har flytt och staden Kobane på gränsen till Turkiet är belägrad och gatustrider rasar. Omvärlden bör absolut stödja kurdernas motstånd mot IS. Flygangrepp är bevisligen inte särskilt effektiva. Idag har Turkiet en nyckelroll när det gäller att släppa igenom hjälp, vapen och frivilliga till kurderna istället för att aktivt blockera gränsen. Att detta är komplicerat givet Turkiets historia med kurderna är självklart. Men det är den enda möjliga lösningen, om Turkiet stöttar kampen mot IS skulle det kanske också vara en möjlig väg till försoning med den egna kurdiska minoriteten. Detta stöd för kurderna bör också vara den självklara svenska hållningen.  

För övrigt är jag såklart lika glad som alla andra vänsterpartister över den riktigt bra uppgörelsen med S och MP om att få bort privata vinster i välfärden. En viktig seger för framtidens välfärd. Kanske kommer det inom kort en debattartikel i ämnet från mig.

En överraskande socialdemokratisk regeringsförklaring

Jag kan bara stämma in i många andras kommentarer om att regeringsförklaringen är mycket bättre än väntat, åtminstone sett ur ett vänsterperspektiv. Periodvis lät Löfven riktigt socialdemokratisk på det bästa sättet - som någon som verkligen ville förbättra samhället genom politiska reformer. Det som jag som vänsteroppositionell saknade var en rejäl omfördelningspolitik och större välfärdssatsningar. Dock är det osannolikt att en sådan progressiv budget hade kunnat få stöd i en riksdag där Alliansen och SD som ju också är ett tydligt högerparti faktiskt dominerar.

Löfven vill alltså skrota Lagen om obligatoriskt vårdval, Läxrut, vårdnadsbidrag, Fas 3 och vill inte gå med i NATO. Palestina ska äntligen erkännas!, sexköp utomlands kriminaliseras, vägslitageavgift införas, bättre tillgänglighetslagstiftning, minskade löneskillnader, mindre vinster i välfärden, fri entré till museer, barnkonventionen blir lag, den fria etableringsrätten för privata skolor inskränkas, visstidsanställningar begränsas och hel del antirasism på det. Riktigt bra förslag allihop.

Sen undrar jag om S och MP kan genomföra allt detta utan Vänsterpartiet. Men nog är det en jäkla skillnad mot om Reinfeldt stått där. Av MP:s valfrågor syntes dock inte mycket, kanske inte så konstigt med tanke på hur överkörda dom blivit i regeringsförhandlingarna gällande deras viktigaste valfrågor som kolkraften, kärnkraften och förbifart Stockholm. I de förhandlingarna hade det verkligen behövts ett till miljöparti.

Självklart kommer Vänsterpartiet att fortsätta driva på för att stoppa vinsterna i välfärden, S och MP:s förslag är fortfarande rätt luddiga och vi måste stoppa vinstslöseriet i välfärden så snart som möjligt. Det är ju också vår huvudpunkt när budgetförhandlingarna med S och MP fortsätter på riksnivå. Men den nya regeringen verkar åtminstone röra sig åt rätt håll i frågan. Jag hoppas att Socialdemokraterna i Norrköping också tar den stora folkopinionen mot privata vinster i välfärden på allvar i de nu pågående blocköverskridande förhandlingarna i kommunen. Jag tror faktiskt inte att S kommer att vilja ha några större privatiseringar av välfärden i kommunen. Det låter så när man talar med många socialdemokrater och Löfven är ju tydlig med att han vill begränsa privatiseringarna av välfärden.

För övrigt kan man nästan undra om regeringsförklaringen är specialskriven för att vi i Vänsterpartiet inte ska kunna göra annat än att stödja regeringen och budgeten. Bra i så fall även om det kommer att krävas mer konkreta politiska kompromisser också.

Nicklas Lundström sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare för partiet i Östergötlands landsting. Är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och ordförande i kommunens biståndsutskott. Jag är arbetar varje dag för jämlikhet och jämställdhet i Norrköping, Östergötland och Sverige.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker