• tisdag 24 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Klottertagg räcker inte som bevisning för ... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Nicklas Lundström (V)

Nicklas vs. Widar om Grekland och kapitalismen

 

Den 10 maj skrev Widar Anderson ett ledarstick där han var bestört över att jag på min blogg var glad över valresultatet i Grekland. Sjävklart är det kul att Widar läser min blogg och det gav mig ju dessutom chans att svara. Här följer mitt svar som var i folkbladet 15 maj:

Vänstersegern ger hopp om vändning

Nicklas Lundströms (V) glädje över valresultatet i Grekland. "Endast en glödande partist kan vara "nöjd" med hur valet slutade i Grekland", skrev Widar. I dag svarar Nicklas Lundström.

Självklart är jag glad över att vänsterpartiet Syriza fick ett fantastiskt valresultat och just nu ser ut att kunna bli största parti vid ett sannolikt nyval. Att Widar Andersson inte alls är nöjd över att vänstern går framåt beror antagligen på att vi tror på två helt olika ekonomiska modeller.

Som vänsterpartist förespråkar jag stort demokratiskt inflytande på ekonomin, omfördelning av resurser och offensiva offentliga investeringar. Den ekonomiska modell som rått i Grekland och som gäller också nu under krisen är en nyliberal modell där marknadens frihet går först och klyftorna växer. Det är den senare politiken som Socialdemokraterna och de konservativa fört och som Widar anser är ansvarsfull och tydligen hyser sympati för.

Greklands BNP har sjunkit fyra år i rad och arbetslösheten har stigit. Den krispolitik som nu dikteras för Grekland har allvarligt fördjupat krisen för det grekiska folket. Med Tyskland i spetsen har EU, Europeiska centralbanken och IMF tvingat Grekland till gigantiska nedskärningar och kraftigt sänkta löner. Vilket bara gjort att ekonomin krympt och efterfrågan kollapsat.

Folket har nu sagt sitt och valresultatet visar tydligt att man inte anser att folklig fattigdom är lösningen. Som vanligt har besparingarna slagit mot folket medan de banker och finansinstitut som genom oansvarig spekulation orsakat krisen ska räddas oavsett vad det kostar. Myten om att grekerna är lata och har en överdimensionerad offentlig sektor är just en myt som används för att motivera de extrema nedskärningarna. Faktum är att Grekland ligger i topp i EU vad gäller arbetade timmar per person och på genomsnittet när det gäller t.ex. pensionskostnader.

Euron har allvarligt förvärrat Greklands kris och sannolikt skulle ett ordnat utträde vara det bäste för landet, om än smärtsamt. Det är via Eurosamarbetet som Grekland har pressats till allt för stora nedskärningar. Problemet är att Euron gör att Grekland inte kan påverka sin penningpolitik, det naturliga i en kris vore att sänka valutans värde för att stimulera export, turism och efterfrågan. Nu passar detta dock inte de stora Euroländerna varför det enda verktyg man har kvar är finanspolitik, d.v.s. att skära i välfärd och löner.

Det finns andra vägar att gå och Island är ett gott exempel på hur man istället valt att ställa in betalningar, nationalisera banker, fördela skattebördan på dom som har råd och låtit valutans värde sjunka. Island är nu på mycket god väg att återhämta sig. Detta är motsatsen till den nyliberala dogm som fortfarande råder i Europa, Sverige och tydligen på Folkbladets ledarsida. Till och med USA har till stor del valt att investera sig ur krisen och även räddat inhemsk industri. Med Syriza i Grekland och den förhoppningsvis mindre nyliberale Hollande i Frankrike kan det finnas hopp om en vändning i Europa också.

 

För övrigt så känns det bra att bli kallad  "en glödande partist", för utan glöd är det nog alldeles omöjligt att förändra världen.

Visionslös kommunvision

Hej igen bloggen, det var ett tag sen. På det förra kommunfullmäktige hade vi en debatt om kommunens nya vision för år 2035. Debatten gjorde mig faktiskt lite rädd. För några visioner var det inte tal om.

Självklart handlar den vardagliga kommunpolitiken väldigt mycket om budget, försiktiga reformer, effektivisering och förhandlingar. Men om det politiska arbetet ska kunna nå någonstans så måste man våga sätta tydliga mål. Det var det bara vi i Vänsterpartiet av alla fullmäktigepartier som gjorde. Kvartetten tog debatten och också MP:s Bengt Cete kritiserade vår vision rätt kraftigt. Vad var det då för några läskiga utopiska visioner som vi vänsterpartiet la fram? Det klasslösa samhället? Allt åt alla?

Nä, det kvartetten inte kunde acceptera var att vår vision är full sysselsättning och bostäder åt alla. För mig är det självklart att det borde vara själva grunden för varje norrköpingsk politiker. Vi pratar alltså om en vision på 20 års sikt när den fortsatta tekniska utvecklingen ytterligare kommer att ha ökat samhällets gemensamma rikedom enormt mycket. Att då våga tro på att vi till dess ska kunna ha besegrat dessa grundläggande samhällsproblem borde väl vara självklart? Men inte i Norrköping tyvärr. Och det är dessa problem som måste lösas om vi ska få se mindre av sådant som den bessiningslösa förstörelsen i Klockartorpet i framtiden.

Kvartettens vision går istället ut på att man gjort opinionsundersökningar om populära värdeord och sedan staplat dem på varandra. Skaparkraft, möjligheter, tillväxt, innovation, spetskompetens, hållbarhet och upplevelser staplas på varandra i en text som känns som ett reklamblad. Det som finns av konkreta mål handlar mest om att växa mer än andra städer, vara musikhuvudstad och ha flest studenter.

Nå sådant kan ju också vara trevligt såklart men att inte fokusera på att lösa de största problemen norrköpingsborna ser idag – arbetslöshet, bostadsbrist och trygghet - är ett misstag. Det går inte att säga att det inte är kommunens sak att lösa de problemen, för detsamma kan staten, EU, och för den delen finanskapitalet och bankerna säga.

Nåja skillnaderna i synen på politikens uppgifter och möjligheter blev i vart fall väldigt tydliga.

För övrigt har vi i Vänsterpartiet nyss haft kongress. Jag fick det stora förtroendet av medlemmarna att sitta i Partistyrelsen som mellan kongresserna leder partiets arbete. Ett stor och spännande arbete som jag ska göra mitt allra bästa för att fullgöra. När det bara finns ett parti i Sverige med en rimlig ekonomisk politik som fattar att det är vansinne att nästan alla pengar hamnar hos den rikaste procenten, då är ju också 10 % väljarstöd i underkant.

PS. Imorgon anordnar Vänsterpartiet och EXPO en mycket intressant föreläsning på ABF om hur IS och liknande våldsbejakande Jihadism kan stoppas. Föranmälan krävs!

1 maj för oss som vill något bättre

Ibland tycks politiken sakna visioner. Folk tycker nog i allmänhet att det vore en bra grej med arbete och bostäder åt alla och dessutom att det är illa att de rikaste procenten numera äger det allra mesta av både fast kapital och förmögenhet i Sverige.

Men se när det kommer till politiska partier så har vi borgerligheten som är nöjda med det läget, ja som till och med aktivt arbetar för att öka orättvisan och ge ännu mer till de som redan är alldeles för rika. Och för högern har utvecklingen verkligen gått i rätt riktning rätt länge.

Och sen har vi regeringen. S och MP som säger att de inte riktigt är nöjda med läget. Och som dessutom säger sig vilja det självklara i att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. Men tyvärr är det mest prat. För låt mig vara tydlig, varken Göran Persson eller Stefan Löfven har lyckats vända utvecklingen och minska orättvisorna. Visst, regeringen driver inte på utvecklingen på samma sätt som högern gjorde. Men förmår faktiskt inte heller minska klyftorna och bygga ihop samhället igen.

Men det finns ett parti som verkligen vill något annat, arbete, bostad, rättvisa – åt varenda svensk. Och som kommer att ta varje strid i den kampen. Visst bör vi vara självkritiska – för vi har ju inte lyckats vinna svenskarnas förtroende i tillräcklig utsträckning för att kunna genomföra det. Så skärpning är definitivt anbefallen.

Men imorgon, under de röda fanorna kommer allt att kännas möjligt. Vi som har den politiska viljan ses imorgon 11:00 på Nya Torget. 11:30 avgår demonstrationen upp mot Vasaparken. Där kommer vi att få lyssna på det utmärkta Norrköpingsbandet Melonkvartetten och till tal av bland andra Sveriges mest EU-kritiska EU-parlamentariker Malin Björk och den unga vänsterns ordförande Hanna Cederin.

Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli.

Inre hamnen – bara för rika?

För ett tag sedan presenterades de storstilade planerna för bostäder i inre hamnen på Näringslivsmässan. En hel del mark har redan sålts bland annat mycket av de mest attraktiva lägena alldeles invid strömmen. Rubriken på artikeln i NT om det nya området blev ”Här har alla kanske inte råd att bo” och en märkbart irriterad Lars Stjernkvist hade inget svar på journalistens fråga om vanligt folk skulle ha råd att bo i området, annat då än någon sorts from förhoppning om bostadsbidrag.

Bostadsfrågan är verkligen akut och just nu rullar en artikelserie i både NT och Corren om den desperata bostadssituationen i Östergötland. Det är idag många som inte har råd att skaffa en bostad, och det gäller inte bara ungdomar och nyanlända utan också ensamstående föräldrar och folk som helt enkelt har jobb med lite lägre löner. Det beror i grunden på att befolkningen ökar samtidigt som det enbart byggs bostäder för höginkomsttagare i Norrköping idag. Faktum är att antalet billiga lägenheter minskar på grund av lyxrenoveringar och ombildningar till bostadsrätter.

Tyvärr har vi i dag ett styre i kommunen som inte alls förstått hur akut problemet är. Kvartetten och Stjernkvist har helt enkelt inte tagit några initiativ alls för se till att det byggs billiga hyresrätter i stan. Och de förslag jag och Vänsterpartiet fört fram har man avslagit. Jag såg att Stjernkvist till och med kritiserade Vänsterpartiets bostadspolitik i sin blogg häromdagen. Det är rätt magstarkt av Norrköpings ytters ansvariga politiker att göra det samtidigt som han själv betraktar desperationen på Norrköpings bostadsmarknad utan att lyfta ett finger. Dessutom har han fel om Vänsterpartiets politik. Vi driver inte frågan om ”social housing” i den form att låginkomsttagare ska tilldelas vissa bostäder. Däremot tycker vi att det ska byggas blandade områden med både billiga hyresrätter och dyrare boendeformer.

Det Kvartetten nu gör är istället håller på att göra är att bygga in en knivskarp ekonomisk segregation i Norrköping som staden kommer att få dras med i årtionden. Det är nu det byggs och av allt att döma är den politiska majoriteten nöjda med att bygga hela stadsdelar reserverade för höginkomsttagare. Det är inte en ansvarsfull politik och det är inte en politik för alla norrköpingsbor. Och det går definitivt att göra annorlunda. I Kalmar siktar man på att bygga 1000 nya billiga hyresrätter på 2 år (!). Men där är också Vänsterpartiet med och styr tillsammans med Socialdemokraterna – och det gör en jäkla skillnad.

För övrigt så har vi på senare tid nåtts av besked att en man från Norrköping dödats när han stred för IS och att en av männen som var inblandad i terrorattacken i Bryssel har Norrköpingskopplingar. Det är oacceptabelt. Kommunen behöver skärpa sitt arbete mot fascism och militant islamistisk extremism. Därför är det jäkligt synd att Kvartetten vill säga nej till Vänsterpartiets motion om ”Kungälvmodellen” på Kommunfullmäktige på måndag. En välfungerande och stabil modell för att fånga upp ungdomar som är på väg in i extremistiska miljöer. Regeringen anslår dessutom pengar i budgeten för just det. Men i Norrköping tycks man inte vilja se problemet…

Vänstermiljoner till Norrköping!

onsdagens tidning pratade jag och Mona om de vänstermiljarder som regeringen och Vänsterpartiet nu satsar på svensk välfärd. Exakt hur mycket som blir Norrköpings andel är ju inte klart än då vi inte sett fördelningsmodellen men det handlar om sannolikt om över 100 miljoner. Det är redigt med pengar och det handlar om en permanent höjning av statsbidragen vilket gör att kommunen borde våga satsa på fasta anställningar.

Och att kalla det för ”Vänstermiljarder” är faktiskt helt riktigt. Det var ett tydligt förhandlingsbud från Vänsterpartiet och vi fick igenom det till sista öre. Och S och MP ska såklart också ha ära för att ha ställt sig bakom förslaget i sin helhet.

Det är också en väldig skillnad jämfört med Alliansens politik. Högerpartierna vill istället ha fortsatta skattesänkningar i storleksordningen 40-50 miljarder per år. Vilket självklart skulle drabba våra skolor, sjukhus och äldreboenden hårt. En liknande nedskärningspolitik står också SD för.

Från Vänsterpartiets sida är vi tydliga. I Norrköping är det i skolan och i äldreomsorgen pengarna behövs och det borde räcka till hundratals anställningar. Vi kommer noggrant att följa och granska vad kvartetten använder dessa pengar till. Hittills har ju deras välfärdspolitik här i kommunen mest handlat om privatiseringar. Något som vi ju vet leder till färre anställda i välfärden för det är ju därifrån vinstpengarna tas.

För övrigt så är det ju jäkla vackert att diverse skattesmitare åker dit i och med Nordea-affären och ”Panama-papperen”. Vi kan inte ha en priviligierad överklass som har sina egna spelregler. Det är detta som är det verkliga hotet mot välfärden. Varje år räknar skatteverket med att minst 46 miljarder i skatteintäkter göms undan! Det är pengar som verkligen skulle behövas i välfärden och för att bygga bostäder åt alla. Att undanhålla det svenska folket skatt i den omfattningen förtjänar verkligen att kallas landsförräderi.

Men från SD och andra som brukar kalla sig ”patrioter” hörs inte mycket kritik mot dessa superrika skatteflyktingar som hotar Sveriges välfärd. Rasister brukar som bekant skylla välfärdens problem på helt andra sorters flyktingar…

Men Vänsterpartiet har förslagen för att få de superrika att betala tillbaka!

Fler poliser och mindre klotter!

Häromveckan gjorde vår rättspolitiska talesperson Linda Snecker från Norrköping ett utspel om att Vänsterpartiet kräver mer resurser till polisen i de kommande förhandlingarna med regeringen. Det handlar om 160 miljoner som särskilt ska satsas på att motverka näthat (som ofta är straffritt idag), arbetsmiljöbrott (särskilt kontroller av lastbilar som inte sällan kör utan tillstånd och dumpar arbetsvillkor) och framförallt mer närpoliser.

Och just fler närvarande poliser i utsatta områden är viktigt. Det är en rättvisefråga då låginkomsttagare är särskilt utsatta för brott och inte alltid har särskilt mycket förtroende för polisen, det förstroendet måste åretupprättas. Närpoliser som lär känna sitt område och samarbetar med skolor, fritidsgårdar och föreningslivet är avgörande för att det ska bli möjligt.

Vänsterpartiet anser också sedan tidigare att polisutbildningen bör göras treårig och att lönerna ska höjas som en följd av det. En sådan extremt viktig samhällsuppgift skulle tjäna på fördjupad utbildning. Med tanke på de problem polisen jobbar med kan man nästan fråga sig om polisutbildningen inte borde vara en påbyggnadsutbildning på socionomprogrammet? Okej det är att överdriva men mer utbildning och därmed fler verktyg vore riktigt bra. Min egen bror arbetar som polis och jag vet vilka tuffa villkor och arbetstider som det innebär. Dessutom har polisen just genomfört en stor och bland poliserna själva mycket impopulär omorganisering. En lönehöjning vore utan tvekan på sin plats.

Jag är själv ofta ute och går med hunden i folkparken och kring strömmen och som många andra har jag reagerat på det ökande klottret. Det är onödigt och det är överallt. Och taggarna är verkligen oerhört fula utan ens en smula kompetens. De som håller på kring strömmen är enbart vandaler. Jag kommer att fortsätta hålla utkik på de sena kvällspromenaderna kan jag lova. Jag ringde polisen på en misstänkt klottrare förra året men gäriningsmannen kom undan den gången.

För övrigt stormar det återigen kring rasitiska uttalanden från en Sverigedemokrat. Denna gång Norrköpingspolitikern Karin Forell. Hon har vad jag kan minnas aldrig varit uppe och argumenterat i fullmäktige i Norrköping, vilket ioch för sig gäller de flesta SD:are. Det är dock skrämmande att hon som nämndeman i tingsrätten har dessa åsikter och helt riktigt att hon nu får pausa från det uppdraget. Hennes åsikter och uttalande är dock inte på minsta sätt förvånande.

Sen är hon uppenbarligen inte populär bland partitoppen heller. SD:s ”starke man” i Östergötland, Marcus Wiechel, öppnar för ett uteslutningsärende, och den så kallade nolltoleransen används ju enbart som straff mot dem som inte är absolut lojala mot partieliten. Wiechel själv har ju använt värre rasistiskt språkbruk men skulle såklart aldrig vara aktuell för sådana straffåtgärder...

 

http://www.vansterpartiet.se/krav-i-budgetforhandlingarna-160-miljoner-till-battre-polisarbete

Nicklas Lundström bedriver skarp oppositionspolitik från vänster i bland annat kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrköping. Jag drivs av att jag tycker att det är helt jäkla orimligt att vi ska ha desperat fattiga barn i Norrköping samtidigt som Sverige är rikare än någonsin. Lite mer rättvisa är det enda rätta.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker