• måndag 3 augusti 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
Ring Ring ...bara du slog en signal.... Evenemangsbloggen Evenemangsbloggen
Vädersponsor:

Hans Stigsson Michajlov

Michajlovs blogg

Överraskningarnas Obama

Jag höll på John Mc Cain och litade inte på Barack Obama i utrikesfrågor. En blandning av idealism och naivitet som luktade Jimmy Carter.

 

Obamas beslut på att skrota missilförsvarsbaserna i Polen och Tjeckien tycktes bekräfta mina farhågor. Beslutet var fel av tre skäl:

 

1) Baserna behövs. Hotet från Iran är reellt och inbegriper även potentiell kärnvapenutpressning mot Europa.

2) Obama fattade beslutet över huvudet på Polen och Tjeckien. Så gör man inte mot två av USA:s trognaste allierade.

3) Beslutet föregicks inte av några ryska eftergifter (det var ju Ryssland som av grumliga skäl motsatte sig baserna). Sådan undfallenhet brukar betraktas som svaghet i Kreml och riskerade leda till en än hårdare rysk politik.

 

Men kanske har jag misstagit mig... Obama verkar vara av hårdare virke än man kan tro, låt vara att hans säkerhetspolitik inte är lika transparent som George W Bushs.

 

Obama må hålla på att dra tillbaka trupperna från Irak, men han hårdsatsar i Afghanistan. Ingen undfallenhet mot talibaner där inte.

 

Och nu framkommer uppgifter om att de slopade polska och tjeckiska baserna ska uppföras i Bulgarien och Turkiet istället. En delvis mer logisk, men egentligen sämre lösning. Fast det intressanta är förstås att Obama både är realistisk och verkar kunna spela storpolitik med samma pjäser som Ryssland. Realpolitik som börjar imponera.

Dagens minsta överraskning

Det har sina sidor att bluffa, som Rysslands president Vladimir Putin nu tvingas erfara. Från rysk sida (liksom Moskvavänliga nättroll) har det påpekats att ingen egentligen vet vem som sköt ner det malaysiska passagerarflygplanet MH 17 över Ukraina förra året - att det skulle vara ryskstödda separatister var bara en teori bland många. Men när frågan om att väcka internationellt åtal i FN dök upp, ja då var Kremls hantlangare snabba att lägga in det ryska vetot.

 

Om separatisterna och/eller ryska styrkor är oskyldiga, vad har då Kreml att frukta?

 

Fast det ovanstående är en bra dum fråga! I Moskva vet man vet som gjorde vad. Och vill inte att det ska komma fram.

Ingen rysk ubåt! Eller?

Så då sänkte den svenska marinen ändå en sovjetisk ubåt på 80-talet! Nja, kanske, fast jag är lite skeptisk. Så mycket vet vi att vrakletare faktiskt hittat en, uppenbarligen sovjetisk, ubåt på svenskt vatten. Därifrån till resten är det bara spekulation. Skulle det vara en ubåt sänkt i Hårsfjärden vore det visserligen inte sensationellt, men ändå en händelse med betydande storpolitiska konsekvenser. Fast ubåten kan också förolyckats på andra sätt. Och den kan vara betydligt äldre än från 80-talet. Att vrakletarna skulle ha funnit uppgifter i ryska arkiv gör mig fundersam. På 90-talet hade det kanske varit möjligt att komma över också topphemlig information, fast knappast i dag.

 

En sak är åtminstone klar: i stort sett alla medier har fel om ubåtens nationalitet. För den lär ju inte vara rysk...

 

***

 

... eller så är det just det den är! För enligt vissa experter nu under kvällen kan den vara från första världskriget, vilket inte låter så otroligt som det kan verka. I så fall tycker jag nog vrakletarna varit väl snabba i sina slutsatser. Fast mest troligt är den ändå sovjetisk. Eller rysk.

Inte ultimat av SD

Jimmie Åkesson på bild tillsammans med Ultima Thule. Se där en kioskvältare med oanade politiska konsekvenser.

 

Eller rättare sagt, så hade det kunnat vara. För några år sedan, till exempel valåret 2010 hade bilderna kunnat göra rejäl skada. Hur främlingsfientliga Ultima Thule eventuellt är avgör jag till andra att avgöra. Även om jag generationsmässigt är jämngammal med gruppens framgångar, fastnade jag aldrig riktigt för vikingarocken så jag vet faktiskt inte...

 

I sammanhanget kvittar det. Kontexten är det intressanta. Kopplingen Sverigedemokraterna och Ultima Thule är ju precis vad Åkesson försökt undvika, i försöken (genuina eller inte) att framställa SD som ett seriöst, om än mycket nationalistiskt parti.

 

Fast tiden har också betydelse. Om bilden i fråga hade dykt upp för några år sedan hade den kunnat göra Sverigedemokraterna stor politisk skada. Vid sekelskiftet eller tidigare hade den inte gjort någon skada alls. Bara bekräftat vad många redan ansåg om SD.

 

Fast jag tror inte bilden gör någon större skada nu heller. Det är redan allt för många som sympatiserar med partiet för att enskilda utspel ska rubba förtroendet hos redan vunna eller potentiella väljare. Enligt en färsk opinionsundersökning (vars metoder dock ifrågasätts) fick Sverigedemokraterna 23 procent och blev näst största parti - större än Moderaterna och dessutom nästan lika stora som Socialdemokraterna. En enskild mätning ska som alltid tas med en nypa salt, men SD har uppenbarligen fortsatt vind i seglen. Så spara på indignationen efter att Åkesson rockar loss! Den som vill besegra partiet måste också ta det samma på större allvar än så.

Europas femte kolonn

Tio franska parlamentariker med förre republikanske transportministern Thierry Mariani besöker just nu Krim, trots att de därmed - enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius - kan göra sig skyldiga till brott mot internationell lag. Krim har olagligt ockuperats och därefter annekterats av Ryssland, men legalt är halvön fortfarande ukrainskt.

 

Det hela är en fransk skandal som heter duga. Att Paris varit tydlig nog i sin kritik av besöket är visserligen bra, men händelsen illustrerar ändå spricker i den sameuropeiska fronten. Det hörs röster för att avveckla sanktionerna gentemot Ryssland - "normalisera" relationerna som det heter med en förskönande omskrivning. I bästa fall handlar det om att slå vakt om egna ekonomiska intressen, inte om några egentliga sympatier för den ryska diktaturen. Fast det finns också de som (öppet eller dolt) har den ryske presidenten Vladimir Putin som ideal. Och tyvärr återfinns dessa femte kolonnare snarare till höger än vänster.

 

Nationella frontens Marine Le Pen har flera gånger uttalat sina sympatier för Putins Ryssland. Hon för därmed vidare en tradition sedan Petains fascistiska kollaborationism under andra världskriget.

 

De tio parlamentarikerna på Krim kommer i de flesta fall dock från Republikanerna, som det största borgerliga partiet numera heter i Frankrike. Enligt ryska medier är oppositionsledaren Nicolas Sarkozy redan på väg dit han också. Det är nog inte sant, däremot har han mig veterligen ännu inte uttalat sig. Illavarslande eftersom Sarkozy förmodligen är den kandidat som har störst chans att bli Frankrikes näste president.

En svensk Breivik?

I morgon onsdag är det fyra år sedan sprängdådet i Oslo och den påföljande massakern på Utöya. Ett isolerat attentat av en förvirrad våldsverkare, jovisst, men också något som kan inspirera andra. Även om Anders Behring Breivik av allt att döma agerade helt utan någon annans vetskap, är det förfarandet inte helt ovanligt för extremnationalistiska terrorister.

 

Att polisen hittat ett halvt ton dynamit hos en nynazist är därför en nyhet med mer än marginellt nyhetsvärde. Ett halvt ton är oerhört mycket, långt mer än vad som rimligen "behövs" i kriminella sammanhang. Och bilderna i GT på nazistens Hitler-altare ger inte bara ett obehagligt och bisarrt intryck, utan kan också tolkas som övertygad fanatism. Lägg ihop det ena och det andra...

 

Osvuret är bäst, i synnerhet som alla bör betraktas som oskyldiga fram till de är ställda inför rätta och dömda. Det är för övrigt tillåtet att tapetsera lägenheten med Hitler för den som vill, lika tillåtet som det är att samla på hundskit. Dynamiten går emellertid inte att rationalisera bort och vetskapen om att det finns extremnationalister som vill omsätta sina mardrömmar i verkligheten gör att hotet bör tas på stort allvar. Trots allt, hur många hade föreställt sig existensen av en Breivik?

Hans Stigsson Michajlov är politisk redaktör på Norrköpings Tidningar, med utrikesfrågor och försvarspolitik som specialiteter.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker