• måndag 30 november 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
Ryssland - Turkiet 1-0? Utrikesbloggen Utrikesbloggen
Vädersponsor:

Hans Stigsson

Utrikesbloggen

Överraskningarnas Obama

Jag höll på John Mc Cain och litade inte på Barack Obama i utrikesfrågor. En blandning av idealism och naivitet som luktade Jimmy Carter.

 

Obamas beslut på att skrota missilförsvarsbaserna i Polen och Tjeckien tycktes bekräfta mina farhågor. Beslutet var fel av tre skäl:

 

1) Baserna behövs. Hotet från Iran är reellt och inbegriper även potentiell kärnvapenutpressning mot Europa.

2) Obama fattade beslutet över huvudet på Polen och Tjeckien. Så gör man inte mot två av USA:s trognaste allierade.

3) Beslutet föregicks inte av några ryska eftergifter (det var ju Ryssland som av grumliga skäl motsatte sig baserna). Sådan undfallenhet brukar betraktas som svaghet i Kreml och riskerade leda till en än hårdare rysk politik.

 

Men kanske har jag misstagit mig... Obama verkar vara av hårdare virke än man kan tro, låt vara att hans säkerhetspolitik inte är lika transparent som George W Bushs.

 

Obama må hålla på att dra tillbaka trupperna från Irak, men han hårdsatsar i Afghanistan. Ingen undfallenhet mot talibaner där inte.

 

Och nu framkommer uppgifter om att de slopade polska och tjeckiska baserna ska uppföras i Bulgarien och Turkiet istället. En delvis mer logisk, men egentligen sämre lösning. Fast det intressanta är förstås att Obama både är realistisk och verkar kunna spela storpolitik med samma pjäser som Ryssland. Realpolitik som börjar imponera.

Ryssland - Turkiet 1-0?

Det är med skräckblandad tjusning jag följt den retoriska bataljen mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan. Vem blinkar först?

 

Det blev nog Erdogan.

 

Han har visserligen inte bett om ursäkt för det nerskjutna ryska stridsflygplanet, men väl uttryckt sin "sorg" över händelsen. Det sved säkert, i synnerhet som de båda presidenterna till sina naturer påminner mycket om varandra och Putin dessutom torde vara Erdogans förebild. Fast till skillnad från den vanligtvis kylige Putin är Erdogan mer temperamentsfull och ibland lite lynnig. Framför allt vågar han inte lika mycket som Putin.

 

Utvecklingen kan tyckas överraskande, för Putin borde ha mer att förlora på en upptrappad konflikt än Erdogan. Putin är fortfarande ute i kylan på grund av Ukrainakriget och han saknar den uppbackning Erdogan har från Nato. Europa och USA behöver Turkiet mer än Ryssland, som nyckelaktör i kampen mot IS/Daish men också för att lösa Europas flyktingkris (i klartext förhindra flyktingarna att ta sig från Turkiet till Grekland). Erdogan är ingen mjukis, så varför ska han backa först?

 

Därför att hans ställning trots allt är svagare på hemmaplan, men också därför att han pressas av Nato till återhållsamhet. Och därför att han vet att Putin aldrig kommer att backa. Den ryske presidenten skulle aldrig riskera sitt rykte, hans agerande under Ukrainakriget påvisar också att han är beredd att betala ett nästan hur högt pris som helst i form av internationell isolering för att få sin vilja igenom. Erdogan hade kunnat höja insatserna, till exempel genom att öppna en andra diplomatisk front och erbjuda Ukraina vapenhjälp. Fast han vågar inte, anser inte att konflikten med Putin är värt priset.

 

Denna konflikt är ännu inte över, men den lärdom alla länder kommer att dra är att en trängd Putin aldrig backar - nästan oavsett kostnader. Det är precis vad den ryske presidenten försökt uppnå.

Ryssland slår tillbaka

Det var, med största sannolikhet, en bomb som orsakade att Flight 9268 kraschade på väg från Sharm el-Sheik till S:t Petersburg för ett par veckor sedan. 224 människor (varav 25 barn) miste livet, nästan alla ryssar, vilket skapade ett dilemma för Kreml. Initialt valde Vladimir Putin, liksom de egyptiska myndigheterna, att tala om ett sannolikt tekniskt fel - trots att de rimligtvis insåg att det förmodligen handlade om ytterligare ett IS-attentat. Att vanliga ryssar skulle mista livet som indirekt effekt av den ryska insatsen i Syrien var nämligen inte något som ingick i presidentens planer.

 

Nu, efter terrordådet i Paris, har emellertid Putin bytt fot. Lite påminner det om hur terminologin (bokstavligen från ena dagen till den andra) ändrades efter elfte september 2001. Före 11/9 var de tjetjenska terroristerna "banditer" och snarast ett lokalt problem, därefter blev samma banditer istället terrorister och del av en farlig global rörelse, där Ryssland spelade en viktig roll. Ryssland och USA skulle nu spela på samma planhalva.

 

Åter finns det skäl för Putin att spela ut terroristkortet och solidarisera sig med i första hand Frankrike. Putins franske kollega Francois Hollande behöver naturligtvis den ryska hjälpen och Putin ser gärna att EU åtminstone delvis byter ståndpunkt i Ukrainafrågan. Skickligt nog har Kreml dessutom sockrat sitt anbud genom att erbjuda Kiev bättre återbetalningsvillkor för ryska lån.

 

Det ryska dubbelspelet får mig att må illa och jag fruktar att stödet till det demokratiska Ukraina kommer att försvagas, nu när Europa har annat att tänka på. Samtidigt som jag självklart tycker att Ryssland har samma rätt att försvaras sina medborgare som vilken annat nation som helst. Terror som drabbar väst upprör alla, men terror som drabbar öst bortförklaras ofta som ett resultat av Moskvas politik. Som att det är någon skillnad på mördade människor här eller där.

 

Ryssland kommer naturligtvis att slå tillbaka och det hårt! På den punkten behöver vi inte tveka.

C'est la guerre

Nyss hemkommen från Ukraina, följde jag i dubbel mening terroristdådet i Paris på distans. Det var förstås huvudnyhet i Ukraina också, men nyhetsrapporteringen var mindre dramatisk - eller vågar jag rentav skriva mindre hysterisk?

 

Skillnaden mellan här och där är förstås att Ukraina redan befinner sig i krig, ett krig som (lågt räknat) hittills kostat över 8000 människor livet. Till skillnad från vad man kan tro av den bristande nyhetsrapporteringen i väst fortgår det dessutom, med daglig skottlossning. Bara de senaste tre dagarna har nio ukrainska soldater dödats.

 

Vad jag kunde förstå, var den ukrainska nyhetsrapporteringen från Paris saklig och analytisk. Inte känslokall, men utan Västeuropas katastrofbeskrivningar. Jag antar att det blir så när krig blir vardag - dessutom när vardagen som i Ukraina är besvärlig nog ändå.

 

Här i väst får vi nog också vänja oss vid kriget, det vill säga kriget mot terrorismen. Nej, det tog inte slut med vare sig George W Bush, Barack Obama eller någon annan! Det är terroristerna som äger agendan. Vi bör försöka se verkligheten sådan den faktiskt ser ut, hur ogärna vi än vill.

Är kurdernas sak också vår?

För att vara en utrikesminister, som förväntas uttrycka sig diplomatiskt, har Margot Wallström (S) hittills mest gjort sig känd för uttalanden som slutat i utrikespolitiska kontroverser. Inte för att hon därmed alltid gör fel, men sammantaget blir det lite för mycket av det goda.

 

Nu är det dags igen, även om jag inte tror att det leder till någon medial storm denna gång. Helt enkelt eftersom få reflekterar över vad Wallström egentligen sagt.

 

Intervjuad i Dagens Nyheter 4/11 förklarar utrikesministern varför Sverige hjälper den kurdiska peshmergastyrkan i Irak militärt. Hon påpekar i det sammanhanget att Sverige bör markera stöd för kurderna och att två procent av den svenska befolkningen har kurdisk anknytning.

 

Det skulle i så fall handla om närmare 200.000 personer, vilket låter mycket, fast Wallström förklarar inte vad hon menar med anknytning. Det är inte heller det väsentliga. Utan att hon antyder att vi bör stödja kurderna i Irak eftersom det också bor många kurder i Sverige.

 

Missförstå mig inte, jag tycker Sverige i huvudsak gör rätt som utbildar peshmergakrigarna i kampen mot den blodiga Islamiska staten. Däremot vore det oerhört allvarligt om Sverige började anpassa sin utrikespolitik efter vad etniska minoriteter (därtill otydligt definierade) eventuellt har för åsikter. För Sverigedemokraterna är det öppet mål. Det är precis vad SD hävdat länge, att invandringen också leder till att vi importerar konflikter som egentligen inte har med Sverige att göra. Mest trams, fast med Wallströms retorik kan man ju börja fundera.

 

Nu tror jag visserligen inte att det var riktigt det utrikesministern tänkte. Jag tror helt enkelt hon inte tänkte alls. Det har hänt förr.

Turkiet som populärdiktatur

Vad säger man om folket i demokratiska val röstar bort sin egen demokrati? Och vad ska man kalla en diktatur där diktatorn åtnjuter åtminstone visst folkligt stöd?

 

Frågorna duger att ställa efter att turkarna i söndagens val röstade fram presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP till egen majoritet. Redan i dag förtjänar Turkiet att kallas en kvartsdiktatur, då oberoende medier förföljs och rättssystemet delvis satts ur spel. Även om det inte nödvändigtvis förekom omfattande valfusk i går, är det tveksamt om valet var helt fritt och rättvist. Oppositionspartierna tvingades verka på Erdogans villkor.

 

Valfusk eller inte, går det emellertid inte att ifrågasätta Erdogans stora popularitet. Dessutom är Turkiet ännu inte ens halvvägs mot ren diktatur, fast spåren förskräcker.

 

Det var så här det till exempel gick till när Rysslands president Vladimir Putin, liksom hans vitryske kollega Alexander Lukasjenko, vann makten. Successivt avvecklades demokratin. Väl att lägga märke till med folkets goda minne.

 

Rent realpolitiskt finns det skäl för Erdogan att uppträda lite försiktigare, både inrikes- och utrikespolitik, nu när han ändå säkrat makten för överskådlig framtid. Lite tyder dock på annat än fortsatt utveckling i auktoritär riktning. Författningen kommer förmodligen också att skräddarsys efter Erdogans behov.

 

Turkarna har gjort sitt val! Bort från demokratin och bort från Europa.

Hans Stigsson är politisk redaktör på Norrköpings Tidningar, med utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som specialiteter.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker