• måndag 24 oktober 2016
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Principen om barnets bäst Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Hans Stigsson

Utrikesbloggen

Överraskningarnas Obama

Jag höll på John Mc Cain och litade inte på Barack Obama i utrikesfrågor. En blandning av idealism och naivitet som luktade Jimmy Carter.

 

Obamas beslut på att skrota missilförsvarsbaserna i Polen och Tjeckien tycktes bekräfta mina farhågor. Beslutet var fel av tre skäl:

 

1) Baserna behövs. Hotet från Iran är reellt och inbegriper även potentiell kärnvapenutpressning mot Europa.

2) Obama fattade beslutet över huvudet på Polen och Tjeckien. Så gör man inte mot två av USA:s trognaste allierade.

3) Beslutet föregicks inte av några ryska eftergifter (det var ju Ryssland som av grumliga skäl motsatte sig baserna). Sådan undfallenhet brukar betraktas som svaghet i Kreml och riskerade leda till en än hårdare rysk politik.

 

Men kanske har jag misstagit mig... Obama verkar vara av hårdare virke än man kan tro, låt vara att hans säkerhetspolitik inte är lika transparent som George W Bushs.

 

Obama må hålla på att dra tillbaka trupperna från Irak, men han hårdsatsar i Afghanistan. Ingen undfallenhet mot talibaner där inte.

 

Och nu framkommer uppgifter om att de slopade polska och tjeckiska baserna ska uppföras i Bulgarien och Turkiet istället. En delvis mer logisk, men egentligen sämre lösning. Fast det intressanta är förstås att Obama både är realistisk och verkar kunna spela storpolitik med samma pjäser som Ryssland. Realpolitik som börjar imponera.

Vem som helst utom Trump

Vem vann debatten? Jag talar naturligtvis om den sista, och viktigaste, debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Och den här gången tycker jag faktiskt Clinton vann. Eller rättare sagt Trump förlorade. Det symboliserar valrörelsen i stort.

 

Clinton har nämligen gett ett ganska svagt intryck. Kunnigt, men förvånansvärt oengagerat och därtill långt ifrån preciserat. Av de två tidigare debatterna tycker jag därför att den första slutade oavgjort, medan Trump var lite starkare i mellandebatten. Lägg därtill att Micke Pence var mycket bättre än Tim Kaine i debatten mellan vicepresidenterna och man kommer fram till att duellerna sammantaget inte gav tydligt utslag åt något håll.

 

Clinton lär vinna presidentvalet i vilket fall som helst, frågan är snarare med hur mycket än om. Fast det beror förstås på att Trump varit en katastrof, som snubblat på sina egna oknutna skor gång efter annan. I den senaste debatten hävdade Trump till exempel att han inte nödvändigtvis skulle erkänna ett valresultat där han förlorade! Något sådant har vi inte hört tidigare, åtminstone inte sedan valet 1860 då sydstatskandidater som bekant varnade för inbördeskrig om Abraham Lincoln vann. Det ger perspektiv åt Trumps exempellösa agerande.

 

Jag tycker faktiskt Clinton är bättre än sin rykte. En slipad politiker helt enkelt. Men någon bra valrörelse har hon inte gjort, hon efterträder den impopuläre Barack Obama (något som ofta glöms bort i svensk nyhetsrapportering) och allt detta borde ha kunnat borga för en republikansk valseger. Vem som helst hade kunnat besegra Clinton.

 

Vem som helst utom Trump.

Clown som clown

Clownskräcken har kommit till Sverige och i Norrköping får väl besökare inte ens ha röd näsa på sig när nattklubben Puls firar Halloween. Lite övedrivet tycker jag nog rädslan för clowner är, men samtidigt är det förstås obegripligt att vuxna människor klär ut sig till pajas för att sedan skrämma både barn och vuxna.

 

En som vet var felet finns är dock clownen Manne, om ni minns honom. Denna tv-plåga från det röda 70-talet vet bestämt att "kommersiella clowner som Ronald McDonald är helt anonyma, vilket skapar osäkerhet hos publiken. Det är skitläskigt att inte veta vem clownen är". Själv försörjd av statlig inkomstgaranti för konstnärer vet Manne att det är de stygga amerikanska kapitalisterna som ligger bakom allt ont!

 

Dylikt pajaseri ska man förstås skratta åt! Men många tycker clowner kan vara lite skrämmande och Manne är inget undantag. Jag är knappast ensam om att ha ganska deppiga minnen av honom i 70-talets Monopol-tv (även om Vilse i pannkakan var värre). Ronald McDonald däremot har aldrig skrämt mig, inte Kalle Anka eller andra uttryck för den amerikanska kommersialismen heller.

 

Ja, säger då kanske någon, men du är ju så högervriden. Javisst är jag det! Det kan vi tacka clownen Manne och andra för. Draksådd kallas det...

Aleppo vs Mosul

Syriska Aleppo - eller rättare sagt östra Aleppo - står inför en invasion av Assads regimstyrkor. Detsamma gäller för Mosul i Irak, där regimen dock utgörs av Iraks lagliga och långt mer sympatiska regering. I Mosul styr Daesh/IS, som ingen gillar. I Aleppo är situationen mer blandad. De så kallade rebellerna utgörs av allt från demokrater till jihadister.

 

Kampen om Aleppo och Mosul är samtidigt uttryck för både en intressefördelning à la kalla kriget och en propagandastrid mellan USA och Ryssland. Enkelt uttryck behåller Förenta Staterna Irak som sin intressesfär, medan detsamma gäller för Ryssland och Syrien. Fast om, och i så fall på vilket, sätt Aleppo och Mosul återerövras kan få stor politisk betydelse.

 

Tyvärr tror jag det är fördel Assad & Putin. Med erfarenheter i det andra Tjetjenienkriget och erövringen av Groznyj har östra Aleppo bombats sönder och samman. Sannolikt är rebellerna, därtill internt splittrade, rejält demoraliserade.

 

Mosul är en öppnare fråga. Det kan gå lätt - givet att Daesh/IS-styrkorna kollapsar. Fast om desamma bjuder hårt motstånd kan Mosul bli en mardröm för den ärligt talat tveksamt effektiva irakiska armén. I synnerhet som irakierna är tvingade att slåss på amerikanskt sätt, det vill säga ta hänsyn till civilbefolkningen. Kontrasten till Aleppo är given, samtidigt som detta inte självklart ger några fördelar på slagfältet.

 

I Aleppo kommer regimen att färdas i sovjetisk- och rysktillverkade fordon, i Mosul använder sig Irak av amerikansktillverkade fordon. Givet hur det går i respektive fall kommer det också att symbolisera vilken taktik som är den mest framgångsrika.

Trumps vice imponerade

Ibland kan det vara en god idé att låta nyheter ligga till sig några dagar. Så var det med debatten mellan de amerikanska vicepresidentkandidaterna. Vanligtvis brukar denna debatt vara ganska tråkig, för ingen vicepresident har nämligen vunnit val åt sin kandidat - däremot kan en svag insats skada samma kandidat. Bättre att ligga lågt med andra ord.

 

Debatten mellan Hillary Clintons kandidat till vicepresident Tim Kaine och Donalds Trumps kandidat till vicepresident Mike Pence överraskade däremot på flera sätt. Först och främst därför att det var en riktig debatt! Det beror i sin tur naturligtvis på att Trump var frånvarande...

 

Fast debatten överraskade också eftersom Mike Pence var så bra. Medan Tim Kaine körde hårt, avbröt och försökte klämma åt Pence för vad Trump sagt och gjort, valde Pence att förbli lugn och balanserad. I sakfrågorna var han visserligen inte särskilt detaljerad men Pence gav ett sympatiskt intryck.

 

Ack, varför kunde inte han vara Republikanernas presidentkandidat istället för Trump...

En mager gulasch

Gulasch ska vara mustig, men det var en mager gryta ungrarna serverade sin premiärminister Viktor Orban i helgen. Visserligen stödde hela 98 procent hans linje i folkomröstningen - men bara 40 procent lämnade sofflocket. Av goda skäl.

 

Folkomröstningen kan främst ses som en demokratisk parodi, där frågan var så ställd att allting utom "nej" hade framstått som bisarrt. Vilket lands befolkning skulle ge andra länder rätt att köra över det egna parlamentet? Det var så frågan var formulerad, med anledning av EU:s gemensamma beslut som tvingar Ungern att ta emot några tusen av alla de hundratusentals flyktingar som sökt sig och söker sig till Europa. Och eftersom Ungern faktiskt är medlem av unionen, och godkänt spelreglerna, duger det inte att sura om vissa gemensamma beslut är lite syrligare än andra!

 

Ungrarna genomskådade naturligtvis dumheterna och stannade i de flesta fall hemma. Lite som i det ryska parlamentsvalet nyligen, där många struntade i att rösta eftersom allting redan var riggat för Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland.

 

Ändå förlorade Orban inte! För vilken betydelse har valdeltagande i en folkomröstning som i praktiken bara är rådgivande? Enligt lagen saknar omröstningen betydelse för att mindre än hälften av de röstberättigade deltog, men hade saken i grunden blivit annorlunda om över 50 procent masat sig till valbåset? Nu blev resultatet i praktiken ett icke-nederlag i en icke-omröstning.

 

Det förhöll sig inte annorlunda än med vårens holländska folkomröstning, där folket i en rådgivande folkomröstning röstade nej till EU:s frihandelsavtal med Ukraina - som den holländska regeringen redan skrivit under! Men premiärminister Mark Rutte är en ryggradslös fegis, som inte vågar säga det uppenbara: att avtalet redan har undertecknats och att det skulle kosta Nederländerna för mycket att försöka riva upp detsamma.

 

Det är därför auktoritära politiker som Orban i längden ändå tycks vinna. Trots att folkomröstningen för honom egentligen var ett nederlag (eller om man så vill ett "icke-nederlag"), väljer han praktiskt nog att tolka det efter eget kynne. Orban är en buse, men eftersom Europas liberaler (till höger och vänster) är så fega och blodfattiga, är det sådana som Orban vilka sätter agendan.

Hans Stigsson är politisk redaktör på Norrköpings Tidningar, med utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som specialiteter.

  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker