• lördag 31 januari 2015
Starcrush Mirelle på de sju haven Mirelle på de sju haven
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

Bytt parti?

-Ha, han, äntligen har du hittat hem. Kul att du blivit centerpartist.

 

Jag fick ett varmt mottagande när jag besökte Centerpartiets kommundagar i Louis de Geer-hallen. Ja, även partiledaren välkomnade mig. Men nja, jag stannar i mitt parti, trots att jag kände mig rätt hemma. För även om jag och mitt parti tycker annorlunda i många frågor - inte minst synen på trygghetssystemen - så finns det ett slags släktband mellan oss folkrörelsepartier.

 

Till detta ska läggas att jag gillar partiets förslag till nytt integrationsprogram. Partiet vill inte, som en del andra allianspartier, begränsa antalet flyktingar, utan istället undanröja hinder för ett riktigt bra mottagande. Med ett lokalt och praktiskt politiskt perspektiv går partiet igenom dagens system, identifierar bristerna, och föreslår ibalnd enkla, ibland något mer komplicerade lösningar. Slutsatserna är väldigt lika de jag och min flyktingsamordnarkollega kom fram till i höstas, och det gör förstås inte min entusiasm. Bland förslagen finns t ex att kommuner och Migrationsverk tillsammans ska planera asylboenden, och att vi därmed kommer ifrån dagens absurda beroende av privata lösningar.

 

Jag hoppas verkligen att regeringen välkomnar Centerpartiets förslag. I så fall borde det finnas stöd i riksdagen för en rad riktigt rejäla förbättringar.

Börjar bättre än i fjol

Under senare tid har det kommit flera positiva nyheter om jobb i Norrköping. Och i dag kom det ett riktigt bra besked. Det som varit på gång ett tag blev nu klart, nämligen att Statens servicemyndighet etablerar sig i vår stad. De vill komma igång snabbt, och efter ett tag kan det handla om hundratals jobb.

 

Som sagt, det har varit på gång ett tag. Men åren i politiken har lärt mig att man aldrig kan vara säker. Det har hänt förr att beslut ändrats i sista stund. Visst visste vi att myndigheten hade sneglat på vår kommun, inte minst därför att här finns flera större myndigheter, men åtskilliga kommuner hade anmält sitt intresse. Därför låg vi på så mycket vi kunde för att jobben skulle hamna i Norrköping. Dessutom fick vi riktigt rejäl draghjälp av landshövdingen Elisabeth Nilsson. Hon pratar ofta väl om Norrköping, och nu har hon även gjort en betydande insats.

 

Nya byggen, nya statliga jobb och många privata som nyanställer; 2015 har onekligen börjat betydligt bättre än förra året. 

 

Det känns kanske lite småttigt prata sport i dessa sammanhang. Men idrott och kultur spelar stor roll för kommunens trivsel och attraktivitet. Därför noterar jag med glädje att en av Norrköpings absolut störtsa idrottsprofiler är på väg tillbaka, nämligen Elisabeth Egnell. Nu jädrar får övriga lag se upp. Om hon förblir hel och laget fortsätter bra, ja, då kan det bli en rolig basketvår.

 

Lika roligt är det inte att Göran Hägglund slutar. Men han är rolig. Träffade honom när vi satt i riksdagen ihop på 90-talet och lärde känna honom som en sällsynt seriös och ambitiös politiker. Delar inte alla hans åsikter, men vid sidan av politiken har vi haft en del gemensamt.

 

Därför anar jag att Degerfors IF kan få ytterligare en åskådare under en del matcher i år.

 

Apropå fotboll. På söndag möts IFK och Sleipner. Hur det än slutar vinner förstås ett norrköpingslag. Men det hjälper inte. Jag hoppas på en randig seger, och att därmed även fotbollsåret börjar på bästa tänkbara sätt.

 

Tävla med Linköping?

Läste i dag en spännande rapport från Jönköpings högskola.  Den beskrev segregationen i svenska städer, och jämförde graden av åtskillnad. I t ex Arvidsjaur bor svenskar och invandrade helt blandat, medan Södertälje är den mest segregerade staden. Det är i och för sig inte så konstigt. När människor kommer nya till ett land söker de sig till städer och områden där det finns andra som talar samma språk. Lika logiskt är det inte att Växja är en betydligt mer uppdelas stad än Gävle och att Linköping är mer segregerad än Norrköping.

 

Åter igen, all uppdelning är inte av ondo. Samtidigt är jag övertygad om att social rörlighet och förståelse för andra i ett samhälle förutsätter att vi lever och träffas i samma miljö. Blandat är bra, helt enkelt. Därför har Kvartetten i Norrköping avsatt pengar för områdesutveckling. Syftet är att göra det lättare bo och leva i kommunens alla områden.

 

Apropå jämförelser med Linköping. Vi har i dag utvecklat ett gott samarbete, och utgör i stor utsträckning en gemensam arbetsmarknad. I dagens NT talas om dragkamp om nya myndighetsjobb. Nja, redan i dag skapas ett stort antal nya jobb i Norrköping  som följd av att Kriminalvårdens eget servicecenter byggs upp. Den statliga servicemyndigheten har tydligt uttalat att man vill samverka med andra myndigheter och då är förstås närheten till bland annat Kriminalvården viktig. I morgon träffar jag alla berörda myndigheter hos landshövdingen. Ser fram emot bra samtal.

Tackar teatern

The Nether hade igår Norrköpingspremiär på Östgötateatern. Jag var där. Det var för övrigt många andra, och uppenbarligen var det många som uppskattade föreställningen. Andra var något mindre entusistiska efteråt. Själv håller jag fortfarande på att smälta upplevelsen.

 

Precis så ska det vara, tycker jag. Visst kan det vara småmysigt med upplevelser som går ner lika lätt som chokladpudding. jag har absolut ingenting emot det som är lättbegripligt. Men ibland behöver vi utmanas, möta något vi inte riktigt förstår med en gång. Den rollen ska också kulturen spela. Det är väl det som är själva kärnan i utvecklingen, att vi förmås tänka lite längre och annorlunda än vi gjort tidigare.

 

Jag vill leva i ett Norrköping med många tankar och idéer. Mångfalden berikar. Det är ett av skälen till att jag i eftermiddag manifesterar att det är 100 år sedan ett systematiskt mördande av kristna påbörjades i nuvarande Turkiet. Mördandet hade sitt ursprung i uppfattningen att ett samhälle  bara kan fungera om det finns en enda religion och en enda politisk riktning. Det är samma primitiva idé som fortfarande lever kvar hos till exempel IS-krigarna.

 

 

Fängslande miljö

För ganska många år sedan besökte jag Norrköpings fängelse. Under rundvandringen med ansvariga kom jag i samspråk med en av de intagna. Han både studerade själv och undervisade sina kompisar. Ambitiöst, tyckte jag, och undrade nyfiket vad han hade för framtidsplaner.

 

Nja, svarade han, som sedan visade sig vara Mattias Flinck, det är inte så lätt planera när man sitter så länge som jag.

Jo, fängelset har onekligen en spännande histora. Dessutom slog det mig under besöket att det förmodligen är stadens bästa boendemiljö. En fantastisk utsikt. Synd att den ska vara reserverad för dem som inte själva kan välja bostad. Tänkte jag då. I dag är läget som bekant annorlunda och fängelstet är borta och Riksbyggen planerar bostäder. Men exakt hur omvandligen ska gå till diskuteras just nu politiskt.

 

Stort tack till stadsantikvarie Hanna Domfors för att hon med sin artikel i NT gjorde det möjligt för fler att delta i diskussion. Det här är en viktig del av vårt unika Industrilandskap, och därför gäller det att tänka efter noga.

 

Noterar att vi kan se fram emot fler spännande politiska debatter i Norrköping. Vänsterpartiet upprepar i dag kravet på att lägga ner flygplatsen. Moderaterna lanserade i veckan förslaget om sänkt skatt. Det sistnämnda tycker jag är ekonomiskt minst sagt vanskligt. Under de närmaste åren ska Norrköping sätta av cirka 100 miljoner mer till investeringar per år. Samtidigt vill alltså M sänka skatten, med cirka 130 miljoner kronor. Totalt ska alltså en kvarts miljard pressas fram ur verksamheten. Det är inte ekonomiskt klokt och framför allt skulle det omöjliggöra det som jag tycker är betydligt viktigare, höjda lärarlöner och fler anställda i skolan och omsorgen.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker