• onsdag 29 juli 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
Kontaktpersoner, både väntade och uppskatt... Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

Behövs det politiker?

Moderaterna skriver i dag på debattplats apropå äldreomsorgen att de lovar anpassa resurserna efter behoven. Samma sak har de lovat när det gäller skolan. Dessutom ska Moderaterna bygga ishall, rusta upp Borgsmo friidrottsarena och samtidigt påbörja bygget av en ny arena på Himmelstalund. Allt detta ska klaras samtidigt som partiet planerar för en skattesänkning 2018.

 

Hm, om det var så enkelt, att det bara handlar om att anpassa resurser efter behov, då skulle vi inte behöva några politiker. Skälet till att politik är så spännande och samtidigt svårt är att behoven alltid kommer att överstiga resurserna. Det kommer alltid att krävas prioriteringar, svåra sådana. Särskilt i en kommun som Norrköping, där vi står inför stora och spännande utmaningar och förutom allt annat behöver lägga mer pengar på investeringar. Och eftersom behoven hela tiden förändras (inte minst därför att vi lever längre och klarar av att leva trots sjukdomar)måste vi som politiker vara beredda pröva och ompröva våra val.

 

Jag har respekt för att politiker gör andra val än jag. Ja, det skulle vara förödande om alla tyckte lika. Vi har olika värderingar och gör därför olika prioriteringar. Jag har dock rysligt svårt förstå dem som hävdar att alla kan få allt.

 

Mot den här bakgrunden är det viktigt lyssna på många. Därför var det spännande att i går träffa kommunutvecklarna, det vill säga ett tiotal gymnasieelever som under några sommarveckor ska hjälpa kommunen ta fram förslag för att förbättra situationen inte minst för kommunen unga. Vi hade ett samtal om politikens villkor och vad som är viktigast göra något åt i Norrköping. Jag är helt säker på att de kommer med flera kreativa och konstruktiva lösningar.

 

Och jag är dessutom helt säker på att de förstår att det inte är möjligt förverkliga allt på en gång.

Klump i halsen

Jag fick en klump i halsen när jag ikväll medverkade vid SSU-s manifestation apropå att det är fyra år sedan massmorden i Oslo och på Utöya. Mindes mina egna läger i ungdomen, glädjen, gemenskapen och framför allt de oåndliga diskussionerna om stora och små frågor. Jag kan möjligen ana, men ändå inte ta till mig, känslan när allt detta förvandlades till kaos och katastrof på grund av en politisk extremist och våldsman.

 

Många påminde ikväll om vikten av att bekämpa rasismen. Jo, det är viktigt. Men ännu viktigare är att försvara och uppmuntra alla unga och andra som väljer att engagera sig politiskt. Som alldeles frivilligt ägnar kvällar och helger åt att försöka förbättra allt från brister i kollektivtrafiken till oron i Mellanöstern.  Med demokratins långsamma men fredliga metoder. Belöningen är förstås möjligheten att få påverka, men inte så sällan ses engagemanget med skepsis av omgivningen. För hur många gånger har jag inte hört mindre smickrande kommentarer om "de där politikerna".

 

69 av dem dog på Utöya. Hundratals andra bär med sig ett tungt minne och en sorg resten av livet.

 

Politik är svårt, och just därför är det viktigt att många engagerar sig. Jag ska i annat sammanhang utveckla mina synpunkter om äldreomsorgen i vår kommun. Många är upprörda över de brister som kommit fram i Norrköping och på andra ställen. Den är begriplig. Det saknas helt uppenbart platser. Trots att vi i Norrköping under senare år tillfört mer pengar än många andra större kommuner så har det inte räckt till.

 

Jag förstår alltså kritiken. Däremot har jagf svårt förstå dem som nu antyder att de minsann har enkla lösningar, och att det går att tillföra äldreomsorgen mer pengar och samtidigt sänka skatter och satsa mer pengar på skolan.

Jag gillar inte kol

Alla som någon gång mött en förkyld man vet hur kämpigt han har det. Tänk er då en febrig man i ett stekhett och fullsatt Almedalen och med ett fulltecknat schema.

 

Skämt åsido, jag vill bara tala om att det kändes riktigt bra att komma hem i går kväll. Politiskt får man nog betrakta veckan som rätt stillsam. Visst gjordes det utspel, men knappast några som dramatiskt förändrar det politiska läget i landet. Innan jag åkte hann jag lyssna till Anna Kinberg Batra. Många tolkade talet som en högersväng, särskilt med tanke på löftet om fortsatta stora skattesänkningar. Nja, noterade även att det tog 24 minuter innan hon nämnde Stefan Löfven, och talet var befriande fritt från angrepp på andra.

 

För övrigt undvek både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven hårda angrepp på anra, utan höll sig till den egna politiken. För egen del var fredagen mest intressant. Jag var med när en privat investerare berättade att man för första gången i Sverige vill privatrfinansiera sociala investeringar i en kommun. Det hela blir förstås inte mindre spännande av att kommunen heter Norrköping. Det är ett erkännande av det arbete vi lagt ner på tidiga insatser och sociala investeringar, men ger oss också möjligheter att göra mer.

 

Politikt har det också hänt en del under veckan i Norrköping. Jag återkommer i annat sammanhang till friidottsarenan. Låt mig bara säga att när kostnaderna rusar iväg, då måste vi reagera. Det är inte rimligt betala tiotalsmiljoner extra för att få den snabbt byggd, särskilt inte då det finns ett annat alternativ.

 

Jag tycker inte om kol. Därför tycker jag det är viktigt att Händelöpannan helt och hållet försörjs med hållbara bränslen. Men det är viktigt påpeka att det är Eon som äger och driver anläggningen. Av NT-s rapportering kan man få intrycket att kommunen är en partner som driver den tillsammans med Eon. Det betyder självfallet inte att vi ska sitta passiva. Vi kan försöka påverka som kommun, och det ska vi. Därför har jag självfallet även pratat med Eon efter Nt-s avslöjandande.

Från en fest-i-val till nästa

-Dö, äre verkligen sant att vi just nu är i Norrköping och lyssnar till Robbie Williams...

 

Han tog tag i min axel under fredagens konsert, och det var snarare ett konstaterande än en fråga. Uttryckt med festivalhes röst.

 

Jo, jag mötte många glada och stolta Norrköpingsbor under festivaldagarna. Och det finns verkligen skäl vara stolt. Bråvallafestivalens arrangör har vid många tillfällen påpekat hur väl mottagna de känner sig i vår stad. Självklart har det gjort det lättare att få tillstånd ett långsiktigt samarbete.

 

Visst var det häftigt med Robbie Williams och andra världsstjärnor. Men lika roligt är att vi lyssna till och fångas av band jag inte ens visste fanns, till exempel All time low. Ett amerikanskt band som spelade melodisk punk. Bäst av alla? Stämningen under Lars Winnerbäcks konsert slår nog allt annat.

 

Apropå All time low; Greklandskrisen förvärras och därmed Europas ekonomiska kris. Jag hoppas att Europas ekonomi blir en viktig fråga under Almedalsveckan. Men jag är inte säker. Trots att vi blir allt mer medvetna om vårt beroende av omvärlden förefaller den politiska debatten blir allt mer inåtvänd. Det är illa. För jobben och tryggheten i Sverige och i Norrköping betyder det mycket vad som just nu händer i Athen och Bryssel.

 

Det finns onekligen en del likheter mellan fest-i-valerna Bråvalla och Almedalen. Typ trängseln och det enorma utbudet. Det är inte alldeles lätt välja vad man ska se och höra. Likaså bredden, här finns allt från relativt färska "artister" till superkändisar. Ok, Stefan Löfven har kanske inte riktigt samma stjärnstatus som Robbie Williams, men jag tror ni fattar poängen.

 

Dock, när det gäller glädje och godmodighet, då vågar jag påstå att Bråvalla vinner med marginal. Trots en del mycket tragiska händelser hävdar jag bestämt att det inte finns något godmodigare än musikfestivaldeltagare.

 

Tack för årets fest, vi ses nästa år, och nästa och nästa....

Jag tackar Karin

Igår undertcknade jag avtal som bäddar för att Bråvallafestivalen fortsätter tio år till och i dag var jag med och invigde Sveriges första helt fossilfria mack för tunga fordon. Ja, enligt dagens Svenska Dagbladet är anläggningen i Norrköping unik i världen. Skälet till att den hamnade just här är att vi har ett antal miljöengagerade företag som Energifabriken, Agroetanol och Helgenäs.

 

Föra att uttrycka mig försiktigt; det har funnits sämre dagar i mitt liv.

Dock, tillväxt och ekonomisk utveckling löser inte alla problem. Ja, i värsta fall kan tillväxten även orsaka bekymmer. Jag joggade nyligen runt i en av vårt lands större städer, som expanderat kraftigt. Alla nya hus vittnade om tillväxt. Visst var de morderna och säkert trivsamma, men allt annat än vackra. Och framför allt upplevde jag inte minst hamnområdet som tämligen själlöst. Det mesta av det gamla hade rensats bort.

 

Nu står Norrköping inför en stor omvandling, och nu gäller det att vi gör rätt. Självfallet ska vi bygga nytt, till exempel i inre hamnen, men vi måste klara av att förnya med det gäller se till att förnyelsen förstärker, inte förstör, det vi uppskattar i dagens Norrköping. Det gäller att växa med en ödmjuk respekt för den stad i alla fall jag uppskattar. Och för att klara detta gäller det att bevara miljöer som är värda ta med in i framtiden. Därför; stort tack tillNT som uppmärksammat dessa frågor i flera artiklar och stort tack till stadsakitekten Karin Milles Beier, som med sin kunskap och sitt engagemang tvingar oss politiker tänka efter.

 

Sophia jarl skriver i sin blogg om beslutet att inte upphandla bilpoolen. Detta tolkas som att vi i Kvartetten motsätter oss privata lösningar och därmed är det S som styr. Nej, hon underskattar verkligen mina  kollegor. De är med och styr och vår kurs är pragmatisk. Vi tror inte på en vänstergir, som säger att allt offentligt är bäst, eller en högergir som säger att allt per definition är bättre privat. Nej, vi tar ställning i varje konkret fråga, konkurrensutsätter när vi tror att det leder till bättre och billigare lösningar, och avstår när det blir bättre och billigare.

 

 

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker