• lördag 22 oktober 2016
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Mor till biologisk son räcker inte för fo... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

Åbackar och Ericsson

Alla dagar blir inte riktigt som man tänkt sig. I morse hade Östnytt en intervju med mig om byggande. Jag fick bland annat frågor om att bygga i Åbackarna, och svarade något svävande eftersom jag inte kände till några planer alls.

 

Av inslaget fick man intrycket att den gröna oasen skulle försvinna. Gissa om det väckte reaktioner! Telefonen gick varm, och jag begriper självklart varför. Asfaltera Norrköpings mest populära och natursköna område? Efter diverse efterforskningar fick jag klart för mig att det finns en skiss från 2009 där det är hus inritade som delivs hotar den gröna oasen. Några av husen går nästan ner till stranden. Men det var som sagt en skiss, och redan när den var ny konstaterade ansvariga politker att skissen inte skulle förverkligas.

 

Jag var förstås lite irriterad på Östnytt, som jag tycker dramatiserade frågan i onödan. Samtidigt är jag lite tacksam. Först därför att jag fick cahsnen säga att vi ska vårda våra oavser när vi bygger i vår stad. Och därför ska vi inte bygga i Åbackarna. Dessutom fick jag ånyo en påmiinelse om att norrköpingsborna uppskattar sin stad, och bryr sig om miljön.

 

Det finns dock annat, som hänt i dag som är dramatiskt på riktigt. Många av oss minns när Ericsson beslutade lägga ner fabrikerna i Norrköping och kan därför förstå hur stämningen är i Borås och i Kumla i dag. Jag hoppas Ericsson och samhället lärt sig något sedan dess. Framför allt vet vi att om företaget tar ett ansvar för människors framtid och behov av stöd för att ställa om så kan strukturförändringar leda till något gott för både företag och anställda.

 

Självklart måste också skälen till förändringen granskas. När fabrikerna läggs ner så ökar avståndet mellan forskning och utveckling å ena sidan och produktion å andra sidan. Vad betyder det för kvalitén långsiktigt? Jag är ingen företagsledare, men jag vet att alla makthavare behöver granskas och alla beslut måste ifrågasättas. Det finns inte bara en lösning eller en väg. Därör är det viktigt företagsledningens strategi diskuteras.

Peres och slöjor

I början av 2000-talet träffade jag Shimon Peres. Då som nu var Israels relationer med delar av omvärlden frostiga och han gjorde en rundresa till partivänner. Hans otroliga erfarenhet och helt sagolika förmåga att formulera sig gjorde ett starkt intryck.

 

Då var han förstås i sin krafts dagar. Bara drygt 80. Nej, vi blev inte överens, men kanske ökade den ömsesidiga förståelsen något. Dock, jag kunde inte få honom förstå hur min sena ankomst kunde bero på ett försenat tåg. Tror inte israeliska toppolitiker åker kollektivt så ofta.

 

Fullmäktigedebatterna i Norrköping är inte riktigt lika välformulerade. Men tonen brukar vara saklig och det jag framför allt uppskattar är att vi kan diskutera svåra och känsliga frågor i ett sansat tonläge. I måndags tycker jag emellertid inte att vi lyckades. Moderaternas motion om att utreda förbud mot slöja i skolan väckte starka reaktioner. Jag och andra har svårt se poängen med att förbjuda vissa klädesplagg. Särskilt om motivet är att förhindra en kontrollkultur blir det märkligt att svara med just kontroll och förbud. Det som gjorde att debatten definitivt spårade ur var när några (M)otionsanhängare svepande och generaliserande angrep en hel religion och dess utövare.

 

I morgon fortsätter debatten. Vi hann inte klart. Jag hoppas att avbrottet får en del att tänka efter. Sagt är sagt, men det riktigt anmärkningsvärda var att M-ledningen inte reagerade mot övertrampen.

 

Det är alldeles uppenbart att Moderaterna och SD finner varandra allt bättre i den lokala politiken. Det är trist. Det behöver emellertid inte betyda att debatten vulgariseras.

 

 

Jag är ledsen, men...

Det här blogginlägget är ett öppet brev till all Norrköpingsbor som skriver, ringer och kommer fram till mig på stan och alla andra som upprörs över avstängningar, återvändsgator, byggkranar och andra hinder som försvårar framkomligheten.

 

Jag är ledsen, men...

 

Jag förstår verkligen att all byggverksamhet trasslar till vardagen. Därför måste vi tillsammans med byggföretag och andra göra vårt yttersta för att minimera effekterna. Särskilt förståelse har jag för företag och verksamheter som drabbas. Därför är det viktigt att alla hjälps åt för samordna det som ska göras så att det går så snabbt som möjligt.

 

Men.

 

I grunden är det emellertid glädjande att Norrköping växer och utvecklas. Trista och ödelagda tomter fylls med bostäder och företag och fler får jobb. Under tre decennier byggdes ett par hundra lägenheter i snitt per år. Nu byggs det över 1000 och det ser ut att hålla i sig. Kommunen investerade under många år 3-400 miljoner kronor per år, och nästa år tror jag att vi passerar två miljarder. Mycket pengar, men i en kommun som växer så växer också ekonomin och jobben blir fler.

 

Därför hoppas jag på förståelse. Trots allt.

 

 

Bra för Norrköping

Jag erkänner. När jag fick statsbudgeten i går så började jag omedelbart bläddra efter nyheter som berör Norrköping. Det fanns en hel del. På flera ställen sägs tydligt att planeringen för ny järnväg mellan Linköping och Järna fortsätter. Utmärkt. Det betyder att vi lokalt kan planera för byggstart nästa år, sannolikt direkt efer sommaren. Dessutom föreslås en satsning på arbetslisforskning, och det borde betyda ökae resurser till Campus Norrköping.

 

Regeringen lovar fler platser inom lärarutbildningen, och det betyder minst 100 nya pltser i Norrköping. En bra draghjälp i vårt arbete för att få fler att läsa vidare och i förlängningen fler jobb.

 

Sammanaget flera goda nyheter alltså.

 

Om en dryg vecka är det dags att presentera Kvartetens budgetförslag. Arbetet pågår intensivt.  Det finns utan tvekan en delsom går åt rätt håll. Byggandet fortsätter öka, antalet platser på äldreboenden ökar och på två år har vi lyckats halvera kön och arbetslösheten sjunker just nu snabare i Norrköping än i riket.

 

Samtidigt är jag väl medveten om våra bekymmer. Brottslighet och missbruk är cancersvulster i vår kommun. Svåra samhällsproblem och det finns inga enkla lösningar. Men ett vet vi; en bra skolgång minskar dramatiskt risken för arbetslöshet och andra bekymmer.

 

Jag ska inte förekomma budgetarbetet, men helt klart måste vi göra mer för att stödja dem som jobbar på skolor med de svåraste utmaningarna. Några skolor har under senare år försämrat sina resulat krafigt. Den utvecklingen måste vi bryta, och det är bråttom.

Vänster eller höger med Kvartetten?

Halva mandatperioden har gått och i media diskuteras om Kvartetten skruvat politiken åt höger eller vänster. Höger, svarar Mona Olsson och andra Vänsterpartister och hänvisar framför allt till beslutet om valfrihet inom hemtjänsten. Moderaterna har tidigare svarat vänster, och hänvisar till skattehöjningen. Dock noterar jag att Sophia Jarl numera tycks ha svalt skattehöjningen.

 

Hur som helst, viktigast är förstås vad som har hänt. Sedan valet har beslut tagits om 500 nya jobb inom välfärden och byggandet ligger på rekordhög nivå. Norrköping har fått pris som årets välfärdsutvecklare med motivet att vi vågar satsa långsiktigt och infört sociala investeringar. Arbetslösheten är hög, men sjunker snabbare än i landet. Skatten har som sagts höjts, eftersom vi vill öka investeringarna och samtidigt utveckla välfärden. En rejäl förstärkning har gjorts för att ge bättre service till företag som vill växa eller flytta hit. Vi har tagit beslut om att ge den enskilde bättre möjligheter välja utförare inom hemtjänsten. och framför allt, vi har halverat den smärtsamt långa kön till särskilda boende, och fortsätter bygga ut antalet platser i snabb takt.

 

Det här är knappast högerpolitik, utan det är helt enkelt Kvartetten-politik. Det vi tror är bra för Norrköping.

 

Kulturmix är också bra för Norrköping. Kommer just från deras radiosändning. De gör ett otroligt jobb för att hjälpa flyktingar in i det svenska samhället. De har till exempel hjälpt till så att 40 personer fått jobb. Häftigt och en påminnelse om att det finns många eldsjälar i vår kommun som gör ett otroligt jobb.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker