• måndag 25 juli 2016
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
På Putins sida Utrikesbloggen Utrikesbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

Sport och snabbtåg

Det springs, sparkas, rids och hoppas över allt i hela Norrköping. För mig räcker det med att titta ut genom mitt fönster i Rådhuset för att få se elitidrott. vad gör det då att det kommer en regnskur då och då. SM-veckan är idrott när den är som bäst, festligt, roligt och proffsigt och allt kan ses live så nära att man känner svettdropparna.

 

En bonus är att man stöter på sporter som man inte ens visste fanns. Ja, vem vet, jag kanske till och med - äntligen - upptäcker den sport jag har talang för. Och ni ska veta att jag letat och prövat genom åren...

 

Dock, min huvudsakliga insats blir som funktionär. Hinner bara med ett par pass, men utan andra som gör helt otroliga insatser som funktionärer skulle inte det här arrangemanget vara möjligt. Stor eloge till alla.

 

Dagens Nyheter basunerar idag ut med stora rubriker att de planerade snabbtågen kanske inte blir av . Moderaterna är mot, och flera andra partier tvekar, även Socialdemokraterna. Av artikeln kan man få intrycket att även Ostlänken, det vill säga nya spåren mellan Södertälje och Linköping, också hotas. Nej, så är det inte. Besökte Almedalen tidigare i veckan och samtalade med flerra företrädare för regeringen, bland annat statssekreteraren med ansvar för järnvägsfrågor, och beskedet var tydligt; Visst är det oklart med höghastighetsbana söder om Linköping, men nya spår mellan Södertälje och Linköping finns med i statens budget och byggstarten planeras till 2017.

Gungande och sjungande

En våldtäkt är ett oerhört allvarligt brott, och jag förstår artisten Zara Larssons och andras upprördhet. Hennes konsert var för övrigt lysande. Och årets festival är som vanligt - ja, efter fyra år börjar vi se festivalen som en naturlig företeelse - för de allra flesta ett gigantiskt gungande och sjungande.

 

Jag vandrade runt i festivalmyllret i går och ska snart dit igen. Självklart lockar musiken i första hand, men det är onekligen en bonus att se alla stolta Norrköpingsbor. Särskilt stolt kände jag mig när jag lyssnade på Krunegård och hans band i går kväll när han hyllade sin hemstad.

 

Tidigare under gårdagen träffades alla kommunfullmäktiges partiers gruppledare i Klockaretorpet. Tillsammans med en representant från polisen diskuterade vi den sociala oron i flera av våra stadsdelar. Utan tvekan, det finns människor som har det tufft även i Klockaretorpet, men åter igen beskrevs på mötet att det framför allt är grov kriminalitet som ligger bakom senaste tidens händelser. Trots bränderna under senare tid menar polisen att arbetet mot bland annat narkotikaförsäljningen har varit framgångsrikt. Flera har gripits, någon tagits om hand för vård. Möjligen med något undantag var partierna rörande överens om vad som behöver göras akut och vad som framför allt kommunen behöver göra i förebyggande syfte.  Framför allt var vi rörande ense om att polisen förtjänar allt tänkbart stöd i sitt svåra men helt avgörande arbete.

 

Till slut; nu verkar det klart att Östergötland kommer bilda storregion med smålandslänen. Jag är inget fan av storregioner och gillar inte alls att gränsen mellan Östergötland och Sörmland blir kvar.  Norrköping blir i allt större utsträckning en del av huvudstadens arbetsmarknad och det kommer att gynna oss. Men jag får helt enkelt gilla läget, och trösta mig med att förbättrade kommunikationer mellan Norrköping och Stockholm betyder mer för vår kommuns utveckling än var staten drar sina administrativa gränser.

Brexit och Norrköping

Den omedelbara effekten för Norrköping är att en förväntad börsnedgång minskar värdet på våra placeringar. Varje procent motsvarar cirka fem miljoner kronor. Vi har emellertid rustat oss för den typen av svallvågor. Kommunens så kallade konjunkturfond uppgår till nästan 400 miljoner kronor.

 

Betydligt allvarligare är de indirekta effekterna.Eller rättare uttryckt, kan bli. Norrköping är Sveriges viktigaste skogsindustrikommun och har över huvudtaget många exporterande företag. Ökade kostnader för handeln riskerar självfallet hämma tillväxt och hota jobb. Men. Hur stor effekten blir, det bestäms av de europeiska politikernas reaktion. Om de agerar sansat, ja, då behöver inte britternas beslut bli så dramatiskt. Storbritannoen lämnar den politiska gemenskapen, men kan fortsatt vara en del av det ekonomiska samarbetet.

 

Visst har en del reaktioner efter britternas beslut präglats av bitterhet och revanschism, men de är förhoppningsvis övergående. Jag hoppas och tror att alla ansvariga gör det som i det här o i alla andra lägen är det allra viktigast; agerar på ett sätt som är bäst för Europas invånare, inklusive britterna.

 

Då kan de negativa effekterna minimeras också för oss som bor i en kommun starkt beroende av omvärlden. 

En del av lusten kvävs

När jag fick veta om mordet på Jo Cox for tankarna tillbaka till den där dagen för snart tretton år sedan, då jag fick beskedet att Anna Lindh överfallits av en knivman. Parallellen är ofrånkomlig; en engagerad politiker, socialdemokrat, tvåbarnsmamma mördas bara dagarna före en laddad folkomröstning om EU. Jag hoppas och tror att parallellen går längre än så, och att britterna vägrar låta ett vansinnesdåd påverka ett demokratiskt beslut.

 

Det sägs att tiden läker alla sår, och det är nog sant. I princip. Allting klingar av med tiden, för flertalet av oss. För oss som hade förmånen att få lära känna Anna finns dock alltid en sorg kvar. En del av lusten kvävdes för alltid. Jag kan ana vad mina brittiska partivänner och andra känner idag och hur de kommer att påverkas framöver.

 

I ett avseende hoppas jag emellertid att lusten kommer tillbaka, lusten till det politiska samtalet. Brittisk politik bygger på den enskilde politikerns ansvar för den egna valkretsen. Samtalet med och ansvaret för den egna hembygden är själva livsnerven i brittisk politik. Det finns inte särskilt många vakter eller metalldektorer som skiljer valda från väljare. Det gäller i ännu högre grad vårt eget land.  Så ska det vara om vi vill ha politiker som Anna Lindh och andra som vill vara närvarande, lyssna och samtala.

 

Det är klart att säkerheten skärpts med åren i både Storbrittanien och Sverige. Samtidigt har anmärkningsvärt lite förändrats i Sverige. Politiker och andra makthavare kan leva tämligen normala liv. Det känns, trots all sorg, förhoppningsfullt en dag som denna.

Vi behöver fler som Lasse

Oppositionsrådet Lasse Ahlm har med sitt engagemang och erfarenhet bidragit till att vi i Norrköping hittills varit framgångsrika i förhandlingarna med staten om ny järnväg. Jag har lärt känna honom som en mycket konstruktiv och resultatinriktad politiker. Senast i förra veckan representerade han hela Norrköping på ett förtjänstfullt sätt vid en tågkonferens i Malmö. Nu lämnar han, och är självklart värd all respekt för det beslutet.

 

Sådana som Lasse Ahlm behövs. Vi behöver fler som vill vara med och ta ansvar för kommunens och landets framtid. För det är det politik handlar om, att lägga sig i och påverka, men också om att ta ansvar. I en värld där allt fler tycker och tänker högt - och det är bra - behövs det personer som är beredda ta ansvar, prioritera och därmed väga olika intressen och behov mot varandra.

 

Tyvärr har flera politiker i Norrköping slutat under senare tid. Vi har bland annat förlorat flera erfarana Moderater. Någon kan kanske tro att jag som S-märkt snarare bejakar än beklagar M-avhoppen, men det gör jag inte. Viktigare än partipolitiken är att vi har ett fungerande politiskt system, och då behövs det personer som är beredda ställa upp.

 

Åter igen, Lasses beslut är Lasses, och förtjänar all respekt. Samtidigt behöver vi alla fundera på vad som krävs för att människor ska ställa upp och vara kvar i utsatta positioner. Det är inte bara Moderaternas eller något annat enskilt partis ansvar. Det ska vara tufft i debatten när starka viljor möts, men villkoren måste trots allt vara rimliga.

 

 

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker