• lördag 26 juli 2014
Alltid nåbar! Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

KD och Costa Rica

Efter gårdagen är jag övertygad om att allt kan hända. Nordkoreas Kim Jong Un kan få Nobels fredspris, KD kan få över 50 procent i valet och jag själv kan vinna en överlägsen seger i Stadsloppet i augusti.

 

Ja, allt detta är enligt min bestämda mening troligare än att Costa Rica vinner VM-guld i fotboll. Nu blir det inte så, men efter gårdagen inser jag att det kunde ha blivit så. De var så nära slå Holland.

 

Det har varit en bra period för Norrköping. Först Bråvalla, som trots regn, blixtnedslag och nedskräpning, blev den fest för många som vi hoppades på. Sedan kom beskedet att vi får arangera SM-veckan. Det är roligt i sig, men också en bekräftelse på att vi har ett starkt idrottsliv. I fredags presenterade min kollega Olle Johansson förslaget att använda de pengar vi sparar när Scenkonstbolaget bildas på en filmfond och en upprustning av Hörsalen.

 

För en stad som vill få människor att trivas betyder kulturen och idrotten mycket. Men det finns det som är ännu viktigare. När vi i våras presenterade förslaget till långtidsbudget för Norrköping så kom fortsatta satsningar på skolan först. Vi måste framför allt fortsätta förstärka stödet till de mindre barnen. Om alla ska ha samma chans, då måste lärarna ha mycket tid för alla barn och det kräver förstås många lärare. Jag fick nyligen se siffrorna för läskunnighet i årskurs två, och de antyder att vi är på rätt väg.

 

Självfallet kommer jag att ägna mycket tid åt valet, men det kommunala vardagsarbetet måste fortsätta som vanligt. Hade flera samtal med kollegor i veckan om det fortsatta arbetet med budgeten. Efter sommaren fortsätter arbetet. Men först väntar lite ledighet. Har plockat fram några av alla böcker som ligger och väntar på att jag ska få tid att läsa de där böckerna som alltid får vänta på grund av måste-litteraturen.

 

Jag vet, det är knappast politiskt korrekt, men jag skriver det ändå; jag önskar mig en riktigt bra läsledighet, det vill säga lite lagom kylslaget och molnigt. Åtminstone precis där jag råkar sitta de närmaste veckorna.

Hemma bäst

Jag gillar Almedalen, myllret, politiska mullret och minglet. Bäst är samtalen över alla möjliga gränser. Och att det är just samtal snarare än debatt. Dessutom har det i år varit särskilt roligt att företräda Norrköping. Jag har bland annat deltagit i samtal om tidiga insatser för barn och kommunal ekonomi, områden där vi står oss väl.

 

Men det är skönt vara hemma.

 

Om jag ska klaga på något är det möjligen att politikens stora frågor - joben och skolan - i år hamnat i skymundan. Dessutom känns det som om även alliansföreträdare räknar med att regeringsfrågan redan är avklarad, att de rödgröna vinner. Jag tror inte alls det är givet. Fredrik Reinfeldt är utan tvekan en duktig politiker. Ja, då tänker jag inte på innehållet i politiken. Men retoriskt var hans tal mycket skickligt.

 

 

 

En orgie i godmodighet

Jag var nästan tvungen nypa mig i armen för att förstå att det var verkligt. Jag och drygt 50 000 andra stod och hoppade och dansade till Iron Maiden och jag var tillsammans med mina brorsöner, som i dag är ungefär lika gamla som jag var när de slog igenom.

 

Häftig känsla - och allt detta i Norrköping.

 

När jag läser kvällstidningarna får jag veta att Bråvallafestivalen inte har någon riktig profil. Håller inte alls med. Det är en orgie i godmodighet och god musik över nästan alla gränser, åldersmässiga och musikaliska. Ja, en av brorsönerna fick mig till och med att lyssna till Offsprings. För egen del var Björnstammen och The Hives festivalens höjdpunkter.

 

Vågdalen var förstås vädret och de misstänkta våldtäkterna och blixtnedslaget. Självfallet måste allt göras för att minimera riskerna, men allt måste sättas i ett sammanhang. Detta var åter igen Sveriges största festival nånsin. Trots allt detta är mitt starkaste minna godmodigheten. Jag vet inte om festivaler drar till sig snälla människor eller om det är festivalerna som gör oss snälla. Hur som, inte minst när olyckan inträffade visade deltagare prov på ansvarskänsla och kamratskap.

 

Lyssnade i kväll på årets första Almedalstal. Stefan Löfven pratade och det var ett tydligt ideologiskt budskap. Viktigast var beskedet att satsa på tidig hjälp för att ge alla barn och unga samma chans. Jag noterade att talet var nästan helt befriat från påhopp på motståndarna.  Hoppas verkligen det blir stilbildande för resten av veckan.

 

Apropå tidiga insatser; hälsade i dag på släktens nykomling, sex dagar gammal. Ja, för första gången i mitt liv höll jag en så liten krabat i min e famn. Då, i just det ögonblicket, insåg jag att det finns ett ansvar större än alla kommunalråds och partiledares, nämligen den vuxnes ansvar för det totalt oskyddade barnet.  Jag brukar inte vara särskilt rädd av mig, men då, med den lille i famnen, blev jag lite lätt skakad, trots att jag bara är barnets ingifte gamelmorbror.

Finns inget dåligt väder

Jag bryr mig nästan inte alls om vädret. Uppväxt med devisen att det bara finns dåliga kläder, inte dåligt väder. Dessutom gillar jag regn eftersom det spolar bort all pollen. Men just nu, precis innan Norrköping står inför en gigantisk folkfest, då bryr jag mig faktiskt. Önskar alla besökare en riktig höjdarupplevelse.

 

Jag tänker förstås på matchen melan Sleipner och Enskede på lördag. Hemmamatch mot serieledarna, och med en seger är Sleipner på allvar med i toppen.

 

Jo, jag tänker även på festivalen. Vår stad har redan börjat fyllas av glada, förväntansfulla festivalbesökare. Tänker själv vara där alla tre dagarna och nätterna.

 

Festivalen betyder mycket för Norrköping. Vi är på god väg att bli landets ledande musikstad, och det betyder i förlängningen fler jobb. Redan i dag finns nära 500 jobb in om branschen.

 

Apropå jobb, under våren har arbetslösheten sjunkit någon tiondel mer i Norrköping än i riket. Det behövs utan tvekan mer, men med tanke på flera stora varsel så visar detta att det skapas en hel del jobb i vår kommun.  I går hade vi kommunstyrelse och tog två beslut som kommer att påverka utvecklingen positivt, dels utvecklingen av Inre hamnen och dels flytten av yrkestekniska programmen till Bråvalla. Bra utbildning och bra bostäder är avgörande framgångsfaktorer.

Svårslagen grymhet

Jag brukar ta det lugnt vid midsommar, men sällan har jag vaknat med mer värk i benen än i huvudet. Men i år var det definitivt så. Firade bland annat tillsammans med en tvååring med mycket spring i benen. Därmed blev det en hel del bollek, sång och dans runt midsommarstången. Det var nog sisådär 40 år sedan jag danskade små grodorna, och jag har inget minne av att det var så ansträngande.

 

Men roligt var det. Glädjen och livslusten hos en tvååring gör att man blir alldeles varm inombords. Mot den bagrunden blir NT-s reportage fullkomligt sanslöst grymt. Jag håller helt med Päivi Johansson (M) när hon skriver att allt måste göras för att få de skyldiga dömda. På en grymhetsskala finns det inte mycket som överträffar denna livslånga misshandel.

 

Imorgon ska jag och min kollega Gunnar Hedberg redovisa offentligt vad vi kommit fram till i vårt uppdrag som regeringens flyktingsamordnare. I dagens DN finns flera artiklar som beskriver varför vårt uppdrag är viktigt. Många flyr krig och förtryck, och Sverige gör en stor insats för att hjälpa. Många kommuner gör betydande insatser, och inte så sällan ser man flyktinginvandringen som ett sätt att vända befolkningsutvecklingen och rädda kvar skolor och annan service. Men mottagandet är ojämnt Det betyder att trycket är hårt i vissa kommuner, med bland annat trångboddhet som följd. Därför redovisar vi en rad förslag för att få ett jämnare mottagande.  Det blir ett snabbt besök i huvudstaden, för på eftermiddagen väntar möten om skolan, markndsbolaget och invigning av en vägkyrka.

 

Men först ska jag njuta. Jag vet att det är en bagatell jämfört med krig, förtryck och annat, men jag blev i alla fall glad när Sleipner vann med 2-1 mot svåra Södertälje. Ja, jag blev så glad att alla som åkte med samma tåg som jag ikväll numera vet att Sleipner vann.

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker