• söndag 31 augusti 2014
Du är inte ensam i din problematik. Klartänkt Klartänkt
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Skolan viktigast

"Vi har många på gång", säger enligt NT.se min MP-kollega Mattias Stenberg sedan han invigt den nyta bron i Industrilandskapet.

 

Jo, det behövs broar. Den kritik som riktas mot brobyggen känns ibland osaklig. När Industrilandskapet åter igen fylls med liv är det logiskt att utveckla gångstråk. En gång i tiden fanns det fler broar, och nu är det åter dags underlätta sanarbete mellan människor och verksamheter.

 

Men, det finns det som är ännu viktigare än broar. Och framför allt, det finns en kritik mot mig och Mattias som i högsta grad är relevant. Under senare tid har många frågat mig vad som händer med skolan. Pågår det verkligen en utveckling? Varför finns det så lite pengar? Berättigade frågor. Vi har onekligen en del att bevisa för att alla ska förstå att höjd utbildning och bättre skola är det som är viktigare än annat.  Så därför; Om vi ska kraftsamla för att höja kvalitén i skolan, då måste annat stå tillbaka. Då kan vi inte ha "många broar på gång".

 

Nä, nu ska jag ladda upp inför dagens kraftsamling, trampbåtstävling mellan kommunledningarna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Sörping. Jag inser förutsättningarna. Vi är störst och får därmed leva med favoritskap.

 

Visst, i sport kan allt hända. Danmark kan besegra Ryssland i ishockey-VM. Och om vi förlorar mot Sörping, ja, då lär jag få veta hur det känns för ryssen att förlora en sån match....

Hela kommunen ska leva

Jaså, har du fått tag i en gps och hittat till Skärblacka? undrade den äldre mannen när vi möttes idag. Jo, jag var faktiskt här förra veckan också, förklarade jag.

 

Han hade glimten i ögat, men jag anade även allvaret. Inflyttningen till större städer har aldrig varit så snabb som i dagens Sverige, och urbaniseringen i Sverige lär vara kraftigast i Europa. Människor flyttar till jobb och utbildning, och många gör det gärna. Men inte alls. En del vill bo kvar och flytten är mer ett tvång.

 

Bland alla människor mötte jag Centerns Karin Jonsson. Vi växlade några ord om bredband och annat. Hon och hennes parti har en poäng när de påpekar poängen med att hela landet och hela kommunen ska leva. Därför känns det bra att skolan i Blacka byggs om, att vi har en kreativ företagareförening som driver på utvecklingen och att det byggs bostäder, om än bara några få än så länge.

 

Tidigare på dagen var jag i Åby. Även här känner en del att de tillhör periferin, trots skolbygge och andra byggen. Ja, just nu byggs det mer i Åby än någon annanstans. Vi som ansvariga måste ta oron på allvar. Det krävs en aktiv politik, kalla det kommunal regionpolitik, för att tillväxten Norrköping just nu upplever ska komma alla till del.

 

I Åby invigde vi sporthallen. Pampigt och festligt, men det fanns ett men; många undrade vad hallen ska heta. Kommunens namnberedning beslutade döpa den till Kvillingehallen, men efter protester bestämde man ompröva beslutet. Jag håller med om kritiken, av flera skäl. Det viktigaste är att åbyborna bjöds in till dialog om namnet och det kom in en hel del bra förslag, men ingen föreslog Kvillingehallen.

 

Struntfråga, kan man tycka. Nja, men vill vi att hela kommunen ska utvecklas då måste vi ta tillvara kraften och engagemanget i hela kommunen. Därför är det viktigt lyssna till vad åbyborna känner och tycker.

Glimten i ögat

Som knattereporter på skoltidningen Lövet fick jag en intervju med Brasse Brännström och Magnus Härenstam. Men de hade brått, och därför fick det ske i duschen. Det fungerade utmärkt. Till dess att Brasse Brännström tog mitt block för att skriva en autograf - fortfarande ståendes i duschen.

 

Det blev i alla fall en artikel, och ett gott skratt. Humor är viktigt. Ja, det kanske är som den israeliske författaren Amos Oz hävdar, att den grundläggande konflikten i världen går mellan de som har humor och de som inte har humor. Fanatiker har ingen humor. Humor förutsätter empati, nyfikenhet och det i sin tur förutsätter att du bryr dig om andra.

 

Som knattereporter fick jag intrycket att Brasse brydde sig. Det intrycket har hållit i sig.

 

I politiken är humorn särskilt viktig. Ja, det är inte så att allt måste vara roligt.  Politik är förstås allvar. Det handlar om människors framtid, trygghet ochn frihet, och sånt kan man förstås inte skratta åt. Men om utrymmet för dialog och respekt för andras åsikter, nyfikenheten,  försvinner, då lever vi alla farligt. Därför ska man akta sig för politiker som totalt saknar glimten i ögat. Då finns en risk att de tror att de själva sitter inne med hela sanningen, den enda sanningen.

 

Det är också därför som jag småler när jag ser andra partiers affischer med texter om min frisyr.

 

I dag ska jag inviga sporthallen i Åby. Det händer onekligen en hel del i Åby. Ny skola, ny sporthall, snart ett äldreboende och ytterligar en skola ombyggd och nya bostäder. Det är många som i den valrörelsen påpekar att det borde hända mer i Norrköping. Läste en moderat som sneglade avundssjukt på Linköping som bygger "700-800" nya lägenheter. Nja, sanningen är att vi bygger närmare 1000 i hela kommunen. Vi är på god väg bli landets ledande musikstad, andelen som läser vidare efter gymnasiet har ökat och jobbtillväxten är snabare än rikets. Detta inte sagt för att på något sätt förtränga våra problem och utmaningar.

 

Detta sagt apropå att vi i dag inviger en mycket häftig sporthall, som blir perfekt för skolan, ungdomsidrotten och som ger elitlaget Åby Oilers suveräna förutsättningar. Under invigningen ska jag för övrigt möta Bengt Cete i en straffläggning. Jag lovar, det blir på allvar.

 

Om jag förlorar, ja, då kan jag inte lova ta förlusten med glimten i öget.

Min franska debut

Jag har i dag pratat i fransk radio. Kommunens sätt att protestera mot rasisternas manifestation häromdagen har uppmärksammats långt utanför Norrköping. Som bekant spelade vi ledmotivet från Schindlers List innan och efter deras möte. Ett fredligt och fridfullt sätt att tala om hur vi ser på deras värderingar. Hoppas vårt initiativ sprider sig, att fler möter rasismen med musik istället för gatstenar.

 

I kväll återsamlades fullmäktige för att fortsätta det avbrutna mötet i måndags. I dag ägnade vi kvällen åt skolfrågor. Som vanligt blev det en livlig debatt, Självklart en hel del tuffa argument om vikande resultat, för eller mot betyg i årskurs fyra, mer pengar eller inte och för- och nackdelar med friskolor. Jag vet, man ska inte recensera en debatt man själv deltagit i. Trots det, jag tycker den var riktigt bra. Många kunniga och engagerade talare. Över huvudtaget uppskattar jag att vi i Norrköping för det mesta klarar att skilja mellan sak och person, förmår diskutera hårt men utan personangrepp och osakligheter. Det är viktigt. Vi har olika värderingar och de ska självfallet komma fram, men vi har också ett gemensamt ansvar utveckla vår kommun.

 

Men alla debatter är inte lika sakliga. Under den här valrörelsen har jag mött mer värme än på väldigt länge, men också mer aggressivitet. Det finns en bitterhet och frustration som jag är rädd resulterar i ett rent proteströstande. Mötte en man ikväll som resonerade precis så; jag tror inte på en bättre framtid men vill ge alla i etablissemanget en spark i baken. Trots att han förstod att rösten inte påverkar val av regering. Kan förstå känslan, men slutsatsen är obegriplig.  Om man ogillar utvecklingen i landet, varför avstå möjligheten påverka den?

 

Sophia Jarl fortsätter i dagens NT debatten om gängvåld. Hon skriver bland annat om "vattentäta skott" mellan skola och socialtjänst. Jag är helt ense om frågans allvar och att vi måste göra mer, men med den typen av förvrängda beskrivningar av det samarbete som finns ute på skolorna flyttar vi knappast fram positionerna. Ja, all debatt i Norrköping är inte saklig.

 

 

Svar önskas från Alliansen

När det gäller fotboll är jag totalt aningslös. Saknar helt förmåga att reflektera och se saker och ting sakligt. Väck mig mitt i natten och jag kan förklara varför Sleipner borde ha vunnit matchen, trots att jag inte ens sett den.

 

I politiken försöker jag vara annorlunda. Jag är Socialdemokrat och känner självklart stor samhörighet med andra Socialdemokrater. Men det betyder inte att varje argument och varje S-debattör alltid har rätt i mina ögon. Lika lite som andra partiers företrädare alltid har fel. Jo, jag försöker även se på mina egna insatser med samma distans.Jag kommer tänka på detta när jag läser faceboook och bloggar av politiker och om politiker. Ibland får jag intrycker att det snarare handlar om en fotbollsmatch än om ett samtal om Sveriges framtid.

 

I Norrköping har valrörelsen kommit igång på allvar. I går fick jag vara med på tre debatter. Många återstår. Det finns en fråga jag hoppas vi kommer diskutera mer än hittills, nämligen kommunens ekonomi. I våras la koalitionen i Norrköping fram en långtidsbudget. Den innehöll bland annat en långsiktig finansieringsplan för de enorma investeringar vi vill göra runt Resecentrum och i hamnområdet. Alliansen har hittills inte reagerat alls, åtminstone inte vad jag sett. Nu på måndag har vi kommunstyrelse och vi kommer redovisa det ekonomiska läget i år och åren framåt. Förändringar i omvärlden gör att vi måste justera våra planer. Dessutom har läget i Norrköping frändrats. Vikande tillväxtsiffor från regeringens sida gör att vi måste ta oss en rejäl funderare.

 

Det här funderandet är viktigt. Den som vill förbättra skolan och äldreomsorgen måste också redovisa hur det ska betalas. Därför hoppas jag att vi får en debatt om ekonomin de närmaste åren, och att Alliansen i Norrköping vill delta i den debatten. På måndag får vi veta.

Trist om Sophia Jarl

Jag har tidigare sagt att jag tänker ägna den här valrörelsen åt att i första hand prata om mitt eget partis politik. Allt i syfte att undvika slagväxlingar som skymmer själva sakfrågorna. Den som läser dagens blogg Ur Classes synvinkel får en övertydlig illustration av vad jag vill undvika.

 

Han kritiserar Sophia Jarl. Men han nämner bara i förbifarten vad hon tycker. Resten är ett allmänt fördömande i svepande termer. Trist. Jag tar gärna en debatt med Sophia och andra Moderater. Ja, om jag ska hinna med alla utmanare om ledarskapet i Norrköping lär jag få det körigt. Många debatter blir det. Men jag hoppas de blir sakliga. Och om de blir sakliga, ja, då hoppas förstås jag att läsare och lyssnare drar slutsatsen att mina värderingar och idéer är att föredra.

 

Men jag vill nå framgång med goda argument, inte genom att smutskasta motståndare.

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker