• söndag 25 september 2016
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Förlust inom fotbollen Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Jag är ledsen, men...

Det här blogginlägget är ett öppet brev till all Norrköpingsbor som skriver, ringer och kommer fram till mig på stan och alla andra som upprörs över avstängningar, återvändsgator, byggkranar och andra hinder som försvårar framkomligheten.

 

Jag är ledsen, men...

 

Jag förstår verkligen att all byggverksamhet trasslar till vardagen. Därför måste vi tillsammans med byggföretag och andra göra vårt yttersta för att minimera effekterna. Särskilt förståelse har jag för företag och verksamheter som drabbas. Därför är det viktigt att alla hjälps åt för samordna det som ska göras så att det går så snabbt som möjligt.

 

Men.

 

I grunden är det emellertid glädjande att Norrköping växer och utvecklas. Trista och ödelagda tomter fylls med bostäder och företag och fler får jobb. Under tre decennier byggdes ett par hundra lägenheter i snitt per år. Nu byggs det över 1000 och det ser ut att hålla i sig. Kommunen investerade under många år 3-400 miljoner kronor per år, och nästa år tror jag att vi passerar två miljarder. Mycket pengar, men i en kommun som växer så växer också ekonomin och jobben blir fler.

 

Därför hoppas jag på förståelse. Trots allt.

 

 

Bra för Norrköping

Jag erkänner. När jag fick statsbudgeten i går så började jag omedelbart bläddra efter nyheter som berör Norrköping. Det fanns en hel del. På flera ställen sägs tydligt att planeringen för ny järnväg mellan Linköping och Järna fortsätter. Utmärkt. Det betyder att vi lokalt kan planera för byggstart nästa år, sannolikt direkt efer sommaren. Dessutom föreslås en satsning på arbetslisforskning, och det borde betyda ökae resurser till Campus Norrköping.

 

Regeringen lovar fler platser inom lärarutbildningen, och det betyder minst 100 nya pltser i Norrköping. En bra draghjälp i vårt arbete för att få fler att läsa vidare och i förlängningen fler jobb.

 

Sammanaget flera goda nyheter alltså.

 

Om en dryg vecka är det dags att presentera Kvartetens budgetförslag. Arbetet pågår intensivt.  Det finns utan tvekan en delsom går åt rätt håll. Byggandet fortsätter öka, antalet platser på äldreboenden ökar och på två år har vi lyckats halvera kön och arbetslösheten sjunker just nu snabare i Norrköping än i riket.

 

Samtidigt är jag väl medveten om våra bekymmer. Brottslighet och missbruk är cancersvulster i vår kommun. Svåra samhällsproblem och det finns inga enkla lösningar. Men ett vet vi; en bra skolgång minskar dramatiskt risken för arbetslöshet och andra bekymmer.

 

Jag ska inte förekomma budgetarbetet, men helt klart måste vi göra mer för att stödja dem som jobbar på skolor med de svåraste utmaningarna. Några skolor har under senare år försämrat sina resulat krafigt. Den utvecklingen måste vi bryta, och det är bråttom.

Vänster eller höger med Kvartetten?

Halva mandatperioden har gått och i media diskuteras om Kvartetten skruvat politiken åt höger eller vänster. Höger, svarar Mona Olsson och andra Vänsterpartister och hänvisar framför allt till beslutet om valfrihet inom hemtjänsten. Moderaterna har tidigare svarat vänster, och hänvisar till skattehöjningen. Dock noterar jag att Sophia Jarl numera tycks ha svalt skattehöjningen.

 

Hur som helst, viktigast är förstås vad som har hänt. Sedan valet har beslut tagits om 500 nya jobb inom välfärden och byggandet ligger på rekordhög nivå. Norrköping har fått pris som årets välfärdsutvecklare med motivet att vi vågar satsa långsiktigt och infört sociala investeringar. Arbetslösheten är hög, men sjunker snabbare än i landet. Skatten har som sagts höjts, eftersom vi vill öka investeringarna och samtidigt utveckla välfärden. En rejäl förstärkning har gjorts för att ge bättre service till företag som vill växa eller flytta hit. Vi har tagit beslut om att ge den enskilde bättre möjligheter välja utförare inom hemtjänsten. och framför allt, vi har halverat den smärtsamt långa kön till särskilda boende, och fortsätter bygga ut antalet platser i snabb takt.

 

Det här är knappast högerpolitik, utan det är helt enkelt Kvartetten-politik. Det vi tror är bra för Norrköping.

 

Kulturmix är också bra för Norrköping. Kommer just från deras radiosändning. De gör ett otroligt jobb för att hjälpa flyktingar in i det svenska samhället. De har till exempel hjälpt till så att 40 personer fått jobb. Häftigt och en påminnelse om att det finns många eldsjälar i vår kommun som gör ett otroligt jobb.

Hoppas på ett mejl till

"Vet du Lars hur det är att vara rädd i sin egen stad? Vara rädd att gå till bussen halv sex på morgonen, vara rädd när jag jobbar kväll och måste gå genom stan på kvällen."

 

Så inleddes ett mejl jag fick härom dagen. Jag får åtskilliga mejl, brev, samtal, facebook-meddelanden med mera och försöker läsa och besvara alla. Just det här berörde mig extra. Utan tvekan, avsändaren ville förmedla en känsla, få mig att förstå. Hon - ja, det framgick att det var en hon - hade inga konkreta lösningar, mest frågor och funderingar.

 

En del brev jag får kan besvaras konkret. Norrköpingsbor vill veta när toaletten i Söder Tull lagas och vad jag och andra vill göra för att förbättra skolan. Det här mejlet började jag besvara flera gånger, men fann varje gång att orden kändes otillräckliga. Hon tog upp kopplingen mellan brott och sociala problem och arbetslöshet, men kände att det knappast var läge berätta om alla jobb som skapas just nu och att det äntligen har vänt för Norrköping.  Allt det där vet hon säkert, men hon vet också att det inte betyder att det har vänt för alla. Fler byggkranar och ekonomisk utveckling ger inte automatiskt färre brott.

 

Jag hade hennes mejl i bakhuvudet när vi i dag diskuterade budgeten i kommunledningen. Vi har en bra tillväxt just nu, men det gäller se till att den fördelas rättvist. Vi har en bättra chans än på länge att göra något åt det som varit Norrköpings dilemma under lång tid, den höga långtidsarbetslösheten. Men som sagt, det sker inte automatiskt, utan kräver aktiva beslut. Dessutom, kriminaliteteten finns i alla städer och i alla sociala miljöer, och därför krävs också andra insatser för att bekämpa brottsligheten.

 

Jag tror inte att det finns några ord som kan lugna henne eller andra. Det krävs förändring och en förändring som syns i hennes vardag.

 

Jo, till slut fick jag ihop ett kortfattat svar. Men egentligen hade jag önskat en pratstund. Därför föreslog jag en promenad, en morgon eller en kväll för att bättre förstå vad hon tror krävs för att öka tryggheten i hennes stad.

 

Nu hoppas jag att hon hör av sig igen.

Omskakande siffror

Efter två budgetdagar med kommunstyrelsen är huvudet fullt av siffror. Mycket ser utan tvekan bra ut för Norrköping. Byggandet ligger kvar på en hög nivå, jobben blir fler och det är ordning och reda i ekonomin. Ja, jag har nog aldrig varit med om att det varit så stabilt ekonomiskt. Det betyder förstås inte att vi inte behöver prioritera. När kommunen växer så ökar kravet på mer service och investeringar.

 

Bland alla siffror fanns det emellertid en som skakade om mig rejält; skillnaden i skolresultat mellan våra skolor har ökat de senaste åren. Flera skolor har en riktigt bra utveckling, men vi behöver göra rejäla och riktade insatser för att vända utvecklingen på Borgsmo och Klingsborg (gamla Söderporten). Jag ska inte förekomma budgetarbetet, men de förslag som skolpolitikerna och utbildningskontoret presenterade i dag känns oerhört angelägna.

 

I kväll var jag i Klockaretorpet. Pratade med ungdomar och andra boende och talade om de problem som fortfarande finns kvar. Men jag mötte framför allt många som är beredda ta ansvar för sitt område och som vägrar acceptera att några få förstör. Nu är det dags packa resväskan. Ska till Ålborg tillsammans med Linköpings kommunledning. Vi ska studera deras samverkan med Universitetet bland annat och dessutom få chansen prata om hur vi konkret ska utveckla samarbetet mellan Linköping och Norrköping.

 

 

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker