• söndag 26 oktober 2014
Svensk korrekthet drabbar Ostlänken! Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Fel och oförskämt

Det finns få människor som skällt ut mig så ofta som Göran Johansson. I något fall handlade det om allmänpolitik, för det mesta om frågor som var särskilt viktiga för Göteborg. Vid samtliga tillfällen hade han en poäng.

 

En stor profil i mitt parti har gått bort. Han beskrivs med all rätt som en stridbar politiker. Men han hade också andra sidor. Minns ett tillfälle då han inför något hundratal byggare pratade samhällsplanering och om de mjuka värdena i livet. Jag lovar, efter den eftermiddagen finns det många som aldrig glömmer vem man planerar för och vad som är verkligt viktigt i livet.

 

Fick beskedet i går direkt efter att statsrådet Helene Hellmark Knutsson presenterat budgeten i Norrköping. Den innehåller en rejäl ambitionshöjning när det gäller skolan, allt från tidiga insatser till högre utbildning. Det betyder att vi får draghjälp i våra ansträngningar lokalt.

 

Just utbildning är, tror jag, den viktigaste rättvise- och jämlikhetsfrågan. Den som saknar yrkesutbildning eller annan påbyggnad har betydligt svårare att få job. Ja, kalla det vänsterfråga om du vill. Läser i dagens NT att jag svikit mina ideal och gjort en kraftig högersväng när jag och Socialdemokraterna inlett samarbete med mittenpartierna. Flera andra Vänsterpartister har varit inne på samma linje.

 

Det är både fel och lite oförskämt. Det måste rimligen vara jag och andra Socialdemokrater som definierar vad som är våra ideal. Inte V. Vi har inte en dogmatisk syn på ägarformer, och har aldrig haft.  Enligt V överger vi Mina timmar och därmed rätten för enskilda att påverka innehållet i vården. Nej, vi överger EN form av inflytande därför att vi tror att det går att nå samma syfte med en enklare och därmed billigare reform. Jag fortsätter gärna debatten med V om dessa frågor, men jag förbehåller mig rätten att bestämma vad som är Socialdemokratisk politik och vad som därmed är våra "ingångsvärden", för att nu använda vår partiledares favoritord.

Det blir inget hus

Politiken kan vara dramatisk. Familjelivet inehåller också sina spännande stunder. Men när det gäller dramatik är nog sportens värld i en klass för sig. Helgens matcher med Hästen ch IFK slår det mesta.

 

Apropå dagens artikel i Folkbladet vill jag slå fast; det blir inget hus i Strömparken. Vi har träffat en överenskommelse med övriga partier  Kvartettn och den gäller. Just nu byggs det så det knakar i kommunen och då finns inte längre samma skäl bygga i känsliga lägen. Området ska istället göras fint och mer tillgängligt. Detta besked är långsiktigt och det betyder att detaljplanen måste ändras så fort det är formellt möjligt.

 

Apropå Folkbladet; Widar Andersson har i en serie ledare diskuterat hur övriga partier ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Han varnar för beröringsskräcken och menar att det är dags att behandla dem och förhandla med dem som med alla andra. Han har en poäng. Missnöjespartier har en tenedens att frodas bäst när de har rejäl distans till makten och ansvaret.

 

Men när Widar Andersson antyder att det snarare är en grad-än en artskillnad mellan SD och andra partir, då hänger jag inte med. Förvisso vill alla partier ha en reglerad invandring, men det är trots allt stor skillnad i synsätt. För SD är rörligheten i grunden något hotfullt. Dessutom, när vi kommer till synen på människor som redan lever i vårt land blir SD-s politik än mer anmärkningsvärd. I sitt principprogram för partiet ett resonemang om svenskhet och att det kan ta generatioer att bli riktig svensk. I SD-s samhälle reduceras hundratusentals människor till andra klassens invånare. Jag säger inte att vi dämed ska avstå från att prata med partiets förerädare. Nej, Widar har en poäng när han pekar på ordets och argumenterandets kraft

 

Men den som läser SD-s program kan rimligen inte dra någon annan slutsats än att partiet har en märklig syn på medborgerliga rättigheter och demokrati.

Ser ner på Norrköping

Jag besökte i går ett företag med 25 anställda, som beskriver Norrköpings utmaning på ett övertydligt sätt. Verksamheten fungerar utmärkt, men eftersom kraven på den tjänst de erbjuder har höjts måste också de anställdas utbidningsnivå höjas. Om så inte sker, ja, då finns en risk att företaget växer någon annanstans. Å andra sidan, om vi i Norrköping kan erbjuda den kompetens man behöver kommer företaget att växa snabbt här i Norrköping och vara ca 100 anställda inom en relativt kort tid.

 

Jag tror och hoppas på det senare och lovar göra allt för att vi i kommunen ska underlätta expansionen. I klartext betyder det att vi i vår region måste kunna erjuda den här fortbildningen.

 

Trots ofattande varsel under senare tid minskar arbetslösheten. Men den minsar alldeles för långsamt. Det är därför som den nya kvatetten betonar utbilding så mycket.

 

I går hann jag även med ett bostadsmöte i Hageby. Många var där och flera beskrev sitt område med kärlek och värme. Jo, det finns förstås problem och de kom upp, men det finns också en kraft. Inte minst hyresgästförenngen med Lasse Karsson i spetsen, som ordnade mötet, står för denna kraft.

 

Till sist; gårdagen var verklgen en bra dag. Universitetet invigde nya lokaler i Kopparhammaren 2. Fina och fuktionella och snart fyllda med nya studenter och forskare. Bara en hake. Jag borde vara kommunlråd i någon villakommun. Jag är nämligen Sveriges mest höjdrädda kommunalråd. Därför har jag lite svårt för höga hus, och när man dessutom förväntas gå upp på taket för att njuta av "den fantastiska utsikten", då får jag bita ihop.

 

Men nu i efterhand kan jag hålla med, Norrköping är fantastiskt vackert, även så där lite grann från ovan.

 

 

Ansvar och rättvisa

Det finns framför allt två drag hos mitt parti som jag gillar. För det första drivs vi av en övertygelse att samhället blir bättre om bördor och tillgångar fördelas rättvist och alla ges en möjlighet att utvecklas.För det andra är resultat viktigare än renlärighet. Vi är beredda kompromissa och ta ansvar för att om möjligt få igenom så mycket vi kan.

 

Ansvar och rättvisa, det  är mina ledord i politiken. Därför känns dagens överenskommelse med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet bra. Vi har fått gehör för det vi tycker är viktigast, nämligen fortsatt prioitering av skolan. Vill vi minska klyftorna finns inget viktigare än att ge alla en bra utbildningsgrund att stå på. Dessutom måste alla ha rätt till återkommande utbildning för att inte slås ut från arbetslivet.

Självfallet har vi även fått ge med oss. Samarbete bygger på kompromisser.

 

Av föklarliga skäl är våra tidigare samarbetspartners besvikna. Mona Olsson (V) talar om svek och att vi borde avgått efter valet eftersom vi förlorade två mandat. Satidigt säger hon att norrköpingsborna röstade fram en rödgrön majoritet.

 

Nja, vi rödgröna blev klart större än alliansen men det blev ingen klar majoritet. Om alla hde avgått som fölrorade röster hade det inte funnits många kvar. Definitivt inte tillräckligt många för att kunna ta ansvar för Norrköpings framtid.

 

Några måste ta ansvar också efter ett val som det senaste.

Lite skadeglad trots allt...

Läser i dagens Aftonbladet att det kallades till krismöten under Håkan Juholts tid som partiledare. Wanja Lundby-Wedin med flera samlades för att diskutera kritiken mot ledaren.

 

Hm, rubriken om "avslöjande" låter som om det var sensationellt. Jag hade blivit mer förvånad om ingen hade kallat till möten. Även jag spelade en roll, om än mycket blygsam, i sammanhanget. När krisen var som allvarligast och misstroendet som störst, då ringde jag en del samtal. Alla i syfte för att vädra min oro och höra hur andra resonerade. För när ett parti rasar i opinionen på grund av självförvållade orsaker, då måste fler än ledaren känna ett ansvar.

 

I dag har jag varit på ett möte. Det var inte hemligt, men inte heller särskilt publikt. Träffade företrädare för mittenpartierna och resonerade om Norrköpings framtid. Det gick alldeles utmärkt. Så utmärkt att jag hann rusa därifrån till en skön  Afternoon-tea-föreställning på teatern. Men jag missade Sleipners sista seriematch. Ack, man kan inte hinna med allt.

 

Normalt sett vill jag inte vinna framgångar på andras misslyckanden. Segrar ska vinnas på egna meriter. Därför önskar jag inte att Ängelholms fotbollslag går i konkurs, trots att det skulle betyda att Sleipner får en friplats i en högre serie. Men jag ska erkänna, om Ängelholm går i konkurs, kommer jag ha svårt uttrycka mitt beklagande.

 

Jag blir inte jublande glad, men kanske lite skadeglad...och förstås jublande glad över att Sleipner avancerar.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker