• lördag 20 september 2014
Hästen är som en påse Gott och blandat Heikkis Hockey Heikkis Hockey
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Kluvna känslor

Tog emot valesultatet med minst sagt kluvna känslor. Förvisso ökade vi försprånget till våra utmanare i Alliansen, men både rödgröna och Alliansen tappar stort till SD. Självklrt bekymmersamt.

Reidar Svedahl och andra undrar vad jag gör nu. Ja, eftersom båda sidor sagt att vi inte vill samverka direkt eller indirekt med SD återstår att hitta konstruktiva lösningar över blockgränsen. Vi talade tydligt om före valet att vi gärna ser ett sådant samarbete, i enskilda sakfrågor eller mer omfatande, och självfallet gäller detta även nu. Det viktigaste är förstås att vi har stöd för de principiellt viktiuga besluten framför allt budgeten. Vi pesenterade redan i våras en långsiktig pan för förnyslen av staden och satsning på skolan. Om detta vill jag gärna resonera med Reidar och andra.

 

Fö trots allt, politik är inget taktiskt maktspel. Det handlar om att få stöd för det man tror på. Jag kommer aldrig administrera en politik jag inte tror på. Dock, jag tror det är möjlig forma ett stöd för en ansvasfull politik.

Tackar ödmjukt och väntar

När jag stod utanför Mirum i dag kändes det ganska bra.  Jag och Eva Andersson och ett par andra S-valarbetare påminde förbipasserande om vikten av att välja. Bredvid oss stod Centerpartister och Moderater. Många glada tillrop - och ja, många hade redan röstat - och en hel del frågor. Mötte ett par som fortfarande var rejält vilsna. Några få var arga, och orsaken var flyktingpolitiken och mitt engagemang i frågan. Det är sånt man får ta. Det går inte att behaga alla, och även i en slutspurt då man försöker fånga in de sista väljarna måste man stå för sina grundvärderingar.

 

Tycker det har varit en bra valrörelse på slutet. Regeringsalternativen har klarnat. Inte minst gårdagens partiledardebatt var riktigt stimulerande. Lokalt har vi haft många bra debatter och samtal. Men jag känner fortfarande en viss kluvenhet. Valrörelser har en viss tendens locka fram mindre smickrande sidor hos oss partigängare. Stod i dag bredvid en motståndare som hävdade att alternativen var fortsatt välfärd eller totalt kaos. En inte helt nyanserad beskrivning, tycker jag. Över huvudtaget har jag svårt förstå när partiaktiva uppträder som om de var hockeyfans. När politiker till och med applåderar sig själva i bloggar och på facebook och dömer ut sina konkurrenter, då är jag rädd man skrämmer bort reflekterande personer från politiken.

 

Nu är debatten snart slut. Jag hoppas förstås vi vinner, men viktigast av allt är att demokratin vinner, att många säger sin mening. Pirrigt är det i alla fall.

 

Apropå hockey- en baksida med valrörelser är att man inte hinner med annat. När jag får tid över för annat hoppas jag träffa släktens småttingar lite mer. Dessutom ska jag följa Hästen. Kvällens match får jag följa på nätet.

 

 

 

 

Dyrare mat och högre utbildning

Kommer just från ett samtal med mina politiska kollegor och konkurrenter. Jo, det var ett samtal, arrangerat av Norrköpings kristna råd. Vi diskuterade mänskliga rättigheter, religionens roll i samhället och för oss personligen. Det blev ett öppenhjärtligt samtal, som åtminstone gjorde mig varm i hjärtat. För det är viktigt, inte minst i en hetsig valrörelse, att också föra respektfulla samtal. Trots striden har vi ett gemensamt ansvar, och det gäller oavsett vem som vinner på söndag.

 

Men som sagt, det finns frågor där vi tycker olika. Deltog i dag i en annan, betydligt mer laddad debatt om höjda skatter för bland annat krogarna. Det finns inget egenvärde att höja skatten, men den höjning vi Socialdemokrater föreslår ska fiansiera en utbyggd utbildning. För bara Norrköpings del betyder det 1000 nya universitetsplatser.

 

En borgerlig kollega ville inte se den motsättningen, utan menade att båda sakerna var angelägna. Nej, sanningen är att vi politiker måste välja och att därmed väljarna måste välja.  För egen del är jag beredd betala lite mer för lunchen för att ge fler chansen utbilda sig. Dessutom vet vi att det finns ett starkt samband mellan högre utbildning och ekonomisk tillväxt och därmed fler job.

 

Är man sportintresserad i Norrköping kastas man onekligen mellan himmel och helvete.  I veckan meddelade Vargarna att man drar sig ur Elitserien och ikväll vann Vita Hästen den allsvenska premiären. Det sista väcker förhoppningar om en riktigt spännande vinter.  På måndag spelar IFK Norrköping ödesmatch.

 

Jag vet, man ska inte blanda ihop idrott och politik. Men om IFK-grannen lovar att rösta, då lovar jag skrika mig hes på måndag. Och jag vågar lova att jag i det sammanhanget har alla politiska kollegor och konkurrenter med mig.

Dags att klippa mig?

Tar du inte illa upp när motståndarna affischerar om dig och ditt hår? har flera frågat mig de senaste dagarna. Nja, politik är något allvarligt och just därför behövs humor och självironi. Däremot ska jag erkänna att debatten, även den lokala, gör mig orolig. Skämt om hårklippning, Musse Pigg-figurer och framför allt en agitation om att motståndarna gör allt fel, och underförstått att allt kan lösas med några enkla grepp, riskerar förenkla och födumma de utmaningar vi står inför. Särskilt i en valrörelse när populismen fått ett eget parti borde vi övriga svara med motsatsen. Norrköping växer så det knakar, och det är bra. I år kommer startas byggandet av cirka 1000 lägenheter. Det är bra, men det ställer stora krav på investeringar. De ska klaras samtidigt som vi behöver förbätra skolan. Alltså krävs svåra avvägningar och noggranna prioriteringar.

 

Hur det än går i valet kommer det att krävas en förmåga att samarbeta i Norrköping. Långsiktiga lösningar kräver brett stöd. Därför har jag under den gångna mandatperioden noterat med glädje att vi i flera frågor gjort precis det. Även nu under valrörelsen tycker jag det finns skäl se om det finns utrymme för kompromisser. När det gäller platser för äldre som är s k medicinskt färdigbehandlade har vi som bekant haft en intensiv diskussion i Norrköping. Min bedömning är att vi i sak ligger nära varandra. Alliansen vill återöppna Cedersborg i höst. Vi rödgröna vill se en gemensam lösning med landstinget. problemet med vårt förslag är att det tar ett tag innan det kan förverkligas. Vi har i dag presenterat en kompromiss som innebär att vi redan i höst startar en gemensam verksamhet.

 

Jag inser att det inte är alldeles enkelt åstadkomma praktiska lösningar mitt i en valrörelse. Men jag hoppas det går. Trots allt, det är så vi formar ett bättre Norrköping, gennom att diskutera, ibland votera och ibland hitta fungerande kompromisser.

Tid för strid - och kompromisser?

Det har sina sidor att knacka dörr. Missförstå mig inte, jag gillar träffa folk. Visserligen är man alltid rädd störa mitt i maten eller nattandet, men nästan alla är trevliga och välkomnande. En del är nästan - missförstå mig inte nu heller - för välkomnande. Som häromdagen när jag blev inbjuden och ombads hjälpa till flytta möbler. Självklart ställer man upp, trots att det inte blev så måmga dörrar den kvällen. Men vardagsrummet blev ommöblerat och fint.

 

Jag har lite svårt för valdebatter där argumenten liksom aldrig träffar varandra. När debattörerna pratar förbi varandra. Just därför uppskattade jag söndagens duell mellan Löfven och Reinfledt. Båda pratade väl och till punkt, och det framgick tydligt vad som förenade och vad som skiljde. Utan tvekan, det finns skillnader. Socialdemokraterna vill höja skatter och använda pengarna för att förstärka och bygga ut utbildningen. Men det finns också det som förenar, framför allt försvaret av ett öppet samhälle och en liberal flyktingpolitik.

 

Även lokalt finns skillnader och likheter. De borgerliga lyfter gärna fram kortidsplatserna som en stridsfråga. Nja, jag håller inte riktigt med. Vi rödgröna vill ha en lösning ihop med landstinget, och det tar lite tid. De borgerliga håller med, men vill att kommunen återöppnar Cedersborg snabbt.Visst, det är en nyansskillnad, men knappast större än att det går att mötas.Även i valberusningens stid måste det finnas utrymme för att lyssna och kompromissa.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker