• lördag 30 augusti 2014
TV-tips Film- & tv-bloggen Film- & tv-bloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Glimten i ögat

Som knattereporter på skoltidningen Lövet fick jag en intervju med Brasse Brännström och Magnus Härenstam. Men de hade brått, och därför fick det ske i duschen. Det fungerade utmärkt. Till dess att Brasse Brännström tog mitt block för att skriva en autograf - fortfarande ståendes i duschen.

 

Det blev i alla fall en artikel, och ett gott skratt. Humor är viktigt. Ja, det kanske är som den israeliske författaren Amos Oz hävdar, att den grundläggande konflikten i världen går mellan de som har humor och de som inte har humor. Fanatiker har ingen humor. Humor förutsätter empati, nyfikenhet och det i sin tur förutsätter att du bryr dig om andra.

 

Som knattereporter fick jag intrycket att Brasse brydde sig. Det intrycket har hållit i sig.

 

I politiken är humorn särskilt viktig. Ja, det är inte så att allt måste vara roligt.  Politik är förstås allvar. Det handlar om människors framtid, trygghet ochn frihet, och sånt kan man förstås inte skratta åt. Men om utrymmet för dialog och respekt för andras åsikter, nyfikenheten,  försvinner, då lever vi alla farligt. Därför ska man akta sig för politiker som totalt saknar glimten i ögat. Då finns en risk att de tror att de själva sitter inne med hela sanningen, den enda sanningen.

 

Det är också därför som jag småler när jag ser andra partiers affischer med texter om min frisyr.

 

I dag ska jag inviga sporthallen i Åby. Det händer onekligen en hel del i Åby. Ny skola, ny sporthall, snart ett äldreboende och ytterligar en skola ombyggd och nya bostäder. Det är många som i den valrörelsen påpekar att det borde hända mer i Norrköping. Läste en moderat som sneglade avundssjukt på Linköping som bygger "700-800" nya lägenheter. Nja, sanningen är att vi bygger närmare 1000 i hela kommunen. Vi är på god väg bli landets ledande musikstad, andelen som läser vidare efter gymnasiet har ökat och jobbtillväxten är snabare än rikets. Detta inte sagt för att på något sätt förtränga våra problem och utmaningar.

 

Detta sagt apropå att vi i dag inviger en mycket häftig sporthall, som blir perfekt för skolan, ungdomsidrotten och som ger elitlaget Åby Oilers suveräna förutsättningar. Under invigningen ska jag för övrigt möta Bengt Cete i en straffläggning. Jag lovar, det blir på allvar.

 

Om jag förlorar, ja, då kan jag inte lova ta förlusten med glimten i öget.

Min franska debut

Jag har i dag pratat i fransk radio. Kommunens sätt att protestera mot rasisternas manifestation häromdagen har uppmärksammats långt utanför Norrköping. Som bekant spelade vi ledmotivet från Schindlers List innan och efter deras möte. Ett fredligt och fridfullt sätt att tala om hur vi ser på deras värderingar. Hoppas vårt initiativ sprider sig, att fler möter rasismen med musik istället för gatstenar.

 

I kväll återsamlades fullmäktige för att fortsätta det avbrutna mötet i måndags. I dag ägnade vi kvällen åt skolfrågor. Som vanligt blev det en livlig debatt, Självklart en hel del tuffa argument om vikande resultat, för eller mot betyg i årskurs fyra, mer pengar eller inte och för- och nackdelar med friskolor. Jag vet, man ska inte recensera en debatt man själv deltagit i. Trots det, jag tycker den var riktigt bra. Många kunniga och engagerade talare. Över huvudtaget uppskattar jag att vi i Norrköping för det mesta klarar att skilja mellan sak och person, förmår diskutera hårt men utan personangrepp och osakligheter. Det är viktigt. Vi har olika värderingar och de ska självfallet komma fram, men vi har också ett gemensamt ansvar utveckla vår kommun.

 

Men alla debatter är inte lika sakliga. Under den här valrörelsen har jag mött mer värme än på väldigt länge, men också mer aggressivitet. Det finns en bitterhet och frustration som jag är rädd resulterar i ett rent proteströstande. Mötte en man ikväll som resonerade precis så; jag tror inte på en bättre framtid men vill ge alla i etablissemanget en spark i baken. Trots att han förstod att rösten inte påverkar val av regering. Kan förstå känslan, men slutsatsen är obegriplig.  Om man ogillar utvecklingen i landet, varför avstå möjligheten påverka den?

 

Sophia Jarl fortsätter i dagens NT debatten om gängvåld. Hon skriver bland annat om "vattentäta skott" mellan skola och socialtjänst. Jag är helt ense om frågans allvar och att vi måste göra mer, men med den typen av förvrängda beskrivningar av det samarbete som finns ute på skolorna flyttar vi knappast fram positionerna. Ja, all debatt i Norrköping är inte saklig.

 

 

Svar önskas från Alliansen

När det gäller fotboll är jag totalt aningslös. Saknar helt förmåga att reflektera och se saker och ting sakligt. Väck mig mitt i natten och jag kan förklara varför Sleipner borde ha vunnit matchen, trots att jag inte ens sett den.

 

I politiken försöker jag vara annorlunda. Jag är Socialdemokrat och känner självklart stor samhörighet med andra Socialdemokrater. Men det betyder inte att varje argument och varje S-debattör alltid har rätt i mina ögon. Lika lite som andra partiers företrädare alltid har fel. Jo, jag försöker även se på mina egna insatser med samma distans.Jag kommer tänka på detta när jag läser faceboook och bloggar av politiker och om politiker. Ibland får jag intrycker att det snarare handlar om en fotbollsmatch än om ett samtal om Sveriges framtid.

 

I Norrköping har valrörelsen kommit igång på allvar. I går fick jag vara med på tre debatter. Många återstår. Det finns en fråga jag hoppas vi kommer diskutera mer än hittills, nämligen kommunens ekonomi. I våras la koalitionen i Norrköping fram en långtidsbudget. Den innehöll bland annat en långsiktig finansieringsplan för de enorma investeringar vi vill göra runt Resecentrum och i hamnområdet. Alliansen har hittills inte reagerat alls, åtminstone inte vad jag sett. Nu på måndag har vi kommunstyrelse och vi kommer redovisa det ekonomiska läget i år och åren framåt. Förändringar i omvärlden gör att vi måste justera våra planer. Dessutom har läget i Norrköping frändrats. Vikande tillväxtsiffor från regeringens sida gör att vi måste ta oss en rejäl funderare.

 

Det här funderandet är viktigt. Den som vill förbättra skolan och äldreomsorgen måste också redovisa hur det ska betalas. Därför hoppas jag att vi får en debatt om ekonomin de närmaste åren, och att Alliansen i Norrköping vill delta i den debatten. På måndag får vi veta.

Trist om Sophia Jarl

Jag har tidigare sagt att jag tänker ägna den här valrörelsen åt att i första hand prata om mitt eget partis politik. Allt i syfte att undvika slagväxlingar som skymmer själva sakfrågorna. Den som läser dagens blogg Ur Classes synvinkel får en övertydlig illustration av vad jag vill undvika.

 

Han kritiserar Sophia Jarl. Men han nämner bara i förbifarten vad hon tycker. Resten är ett allmänt fördömande i svepande termer. Trist. Jag tar gärna en debatt med Sophia och andra Moderater. Ja, om jag ska hinna med alla utmanare om ledarskapet i Norrköping lär jag få det körigt. Många debatter blir det. Men jag hoppas de blir sakliga. Och om de blir sakliga, ja, då hoppas förstås jag att läsare och lyssnare drar slutsatsen att mina värderingar och idéer är att föredra.

 

Men jag vill nå framgång med goda argument, inte genom att smutskasta motståndare.

 

 

Ett spadtag i protest mot extremism

Kommer just från första spadtaget för ett mycket spännande bygge i Norrköping. Om ett år kommer ett hundratal seniorer bo i Boviera, ett flerbostadshus med tillhörande året-runt-trädgård. Perfekt beläget vid Vrinneviskogen och sjukhuset.

 

Hade några trevliga timmar med kreativa byggare, moderatorn Fredrik Belfrage och framför många av de framtida boende. Skanska bygger huset och efteråt förklarade en av deras representanter att Norrköping på kort tid förvandlats till en mycket intressant byggort.

 

Ja, jag är väl medveten om våra problem, men det händer också mycket positivt. Det är bra. Dessutom känns det bra att mitt i en valrörelse fylld av verbala anklagelser och motanklagelser få ägna sig åt praktiskt politiskt hantverk. Särskilt bra en sådan här dag när ett fåtal extremister manifesterar i vår stad. En eloge till alla norrköpingsbor som försvarade demokratin.

 

Själv hann jag inte med någon protest. Det kommunala hantverket gick före. Och det är ju faktiskt också en slags protest. För frågan är om det finns något bättre sätt markera mot politikens huliganer än att ägna sig åt demokratins vardagsjobb.

 

Ja, spadtaget var förstås i första hand viktigt för de boende, för deras trygghet och för de jobb som skapas tack vare bygget. De behövs. Men på sätt och vis blev också spadtaget en protest mot extremism.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker