• onsdag 28 januari 2015
Varför premieras bara norra Östergötland m... Ur Classes Synvinkel Ur Classes Synvinkel
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Tävla med Linköping?

Läste i dag en spännande rapport från Jönköpings högskola.  Den beskrev segregationen i svenska städer, och jämförde graden av åtskillnad. I t ex Arvidsjaur bor svenskar och invandrade helt blandat, medan Södertälje är den mest segregerade staden. Det är i och för sig inte så konstigt. När människor kommer nya till ett land söker de sig till städer och områden där det finns andra som talar samma språk. Lika logiskt är det inte att Växja är en betydligt mer uppdelas stad än Gävle och att Linköping är mer segregerad än Norrköping.

 

Åter igen, all uppdelning är inte av ondo. Samtidigt är jag övertygad om att social rörlighet och förståelse för andra i ett samhälle förutsätter att vi lever och träffas i samma miljö. Blandat är bra, helt enkelt. Därför har Kvartetten i Norrköping avsatt pengar för områdesutveckling. Syftet är att göra det lättare bo och leva i kommunens alla områden.

 

Apropå jämförelser med Linköping. Vi har i dag utvecklat ett gott samarbete, och utgör i stor utsträckning en gemensam arbetsmarknad. I dagens NT talas om dragkamp om nya myndighetsjobb. Nja, redan i dag skapas ett stort antal nya jobb i Norrköping  som följd av att Kriminalvårdens eget servicecenter byggs upp. Den statliga servicemyndigheten har tydligt uttalat att man vill samverka med andra myndigheter och då är förstås närheten till bland annat Kriminalvården viktig. I morgon träffar jag alla berörda myndigheter hos landshövdingen. Ser fram emot bra samtal.

Tackar teatern

The Nether hade igår Norrköpingspremiär på Östgötateatern. Jag var där. Det var för övrigt många andra, och uppenbarligen var det många som uppskattade föreställningen. Andra var något mindre entusistiska efteråt. Själv håller jag fortfarande på att smälta upplevelsen.

 

Precis så ska det vara, tycker jag. Visst kan det vara småmysigt med upplevelser som går ner lika lätt som chokladpudding. jag har absolut ingenting emot det som är lättbegripligt. Men ibland behöver vi utmanas, möta något vi inte riktigt förstår med en gång. Den rollen ska också kulturen spela. Det är väl det som är själva kärnan i utvecklingen, att vi förmås tänka lite längre och annorlunda än vi gjort tidigare.

 

Jag vill leva i ett Norrköping med många tankar och idéer. Mångfalden berikar. Det är ett av skälen till att jag i eftermiddag manifesterar att det är 100 år sedan ett systematiskt mördande av kristna påbörjades i nuvarande Turkiet. Mördandet hade sitt ursprung i uppfattningen att ett samhälle  bara kan fungera om det finns en enda religion och en enda politisk riktning. Det är samma primitiva idé som fortfarande lever kvar hos till exempel IS-krigarna.

 

 

Fängslande miljö

För ganska många år sedan besökte jag Norrköpings fängelse. Under rundvandringen med ansvariga kom jag i samspråk med en av de intagna. Han både studerade själv och undervisade sina kompisar. Ambitiöst, tyckte jag, och undrade nyfiket vad han hade för framtidsplaner.

 

Nja, svarade han, som sedan visade sig vara Mattias Flinck, det är inte så lätt planera när man sitter så länge som jag.

Jo, fängelset har onekligen en spännande histora. Dessutom slog det mig under besöket att det förmodligen är stadens bästa boendemiljö. En fantastisk utsikt. Synd att den ska vara reserverad för dem som inte själva kan välja bostad. Tänkte jag då. I dag är läget som bekant annorlunda och fängelstet är borta och Riksbyggen planerar bostäder. Men exakt hur omvandligen ska gå till diskuteras just nu politiskt.

 

Stort tack till stadsantikvarie Hanna Domfors för att hon med sin artikel i NT gjorde det möjligt för fler att delta i diskussion. Det här är en viktig del av vårt unika Industrilandskap, och därför gäller det att tänka efter noga.

 

Noterar att vi kan se fram emot fler spännande politiska debatter i Norrköping. Vänsterpartiet upprepar i dag kravet på att lägga ner flygplatsen. Moderaterna lanserade i veckan förslaget om sänkt skatt. Det sistnämnda tycker jag är ekonomiskt minst sagt vanskligt. Under de närmaste åren ska Norrköping sätta av cirka 100 miljoner mer till investeringar per år. Samtidigt vill alltså M sänka skatten, med cirka 130 miljoner kronor. Totalt ska alltså en kvarts miljard pressas fram ur verksamheten. Det är inte ekonomiskt klokt och framför allt skulle det omöjliggöra det som jag tycker är betydligt viktigare, höjda lärarlöner och fler anställda i skolan och omsorgen.

Centret en stor framgång

Jag träffade vid ett tillfälle fotbollsspelaren Kenneth Andersson. Han berättade om när IFK Norrköping vann med 6-0. Han och övriga spelare var förstås glada, men efteråt träffade han en av de mest trogna anhängarna som förklarade att "mittfältsspelet minsann inte varit så bra".

 

Jo, det går att hitta något bekymmer i alla lägen, även de glädjefyllda. Ungefär så tänkte jag när jag i morse läste artikeln om Visualiseringscentret. Efter bara fem år har centret i samverkan med Universitetet etablerat Norrköping som en av världens ledande städer inom ett expanderande område. Medarbaterna med VD Therese Eklöf har gjort ett kanonjobb. De kommunala kostnaderna blev större än vad som från början uppskattades, men ett nästan enigt kommunfullmäktige tog i december beslut om att ge centret stabila ekonomiska villkor. Därmed får medarbetarna bättre möjligheter planera inför framtiden. Enigheten är om något ett bevis för att verksamheten uppskattas.

 

Sedan en tid tillbaka utreda om centret ska drivas som bolag, som i dag, eller i förvaltningsform. Ett skäl är att vi i kommunen vill åstadkomma ett fördjupat samarbete mellan Cinema och centret, både i syfte att utveckla verksamheten och därmed åstadkomma mer för pengarna. För mig är det ingen dramatisk fråga eftersom kommunen redan äger bolaget till 100 procent. Jag lutar personligen åt förvaltningsalternativet då jag tycker det finns skäl att driva verksamheter som i huvudsak är anslagsfinansierade i just förvaltningsform. I och med fullmäktiges beslut om höjt grundanslag kan diskussionen föras avspänt.

Med rubriker om att bolaget eventuellt ska "skrotas" och en analys, som ger intrycket av att centret blivit en tung börda för kommunen, får man av dagens NT en helt annat än positiv bild av verksamheten och dess effekter för kommuner. Som sagt, det går att krama fram något bekymmersamt i allt positivt.

 

I dag missade jag tyvärr vara på centret när det var premiär. Dock var jag i närheten och såg filmen Pride. Stark film om brittiska gruvstrejken på 80-talet och en grupp homosexuellas engagemang. Jag besökte England 1984 och minns stämningen och striden och bitterheten. Filmen var riktigt stark, och det var inte bara jag som fällde en tår.

 

Samtidigt förmedlade filmen framför allt glädje och gemenskap mitt i allt elände. För så är det, även i de svåraste stunderna går det att krama fram lite glädje och kraft.

Ordet för dagen; dialog

Det ser ut som om kommunen och krögarna hittar en lösning när det gäller uteserveringarna i Norrköping( se Reidars blogg). Utmärkt. Jag inser att det finns intressekonflikter mellan t ex framkomlighet för alla och behovet av uteserveringar. Samtidigt är jag övertygad om att vi med dialog kan hitta lösningar som gör flertalet nöjda. För i grunden torde nästan alla vara ense; uteserveringarna är viktiga för krögarna och allas vår trivsel. Eloge till mina kollegor och tjänstemän som bidragit.

 

Även idrottsarenor är viktiga. Därför är det fullt begripligt att Moderaterna vill ha en ny ishall. Kommunen växer och därmed behoven av arenor för både elit och bredd. Det märkliga i sammanhanget är att samma parti för en månad sedan föreslog att vi kraftiogt skulle banta investeringsbudgeten i kommunen. Vi i Kvartetten efterlyste besked om vilka investeringar som ska stå tillbaka, men några svar fick vi inte. Nu kom alltså ett slags besked, nämligen att Moderaterna vill bygga mer.

 

För övrigt ska kommunen under våren presentera en plan för framtida investeringar inom idrotts- och friluftsområdet. Som bekant är det flera som har behov av investeringar; hästsporten, simmarna, issporterna, handbollen med flera. Under senare år har vi funnit en samverkansmodell som möjliggjort ett flertal anläggningar, men självklart krävs en nogrann prioritering. Den ska vi göra, och vi ska göra det i nära dialog med idrottsföreningarna.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
2000-01-01 Åza Diaz Mägi (MP)
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker