• onsdag 2 december 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
Glömde ngn att kanten borde fasats? Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Kyligt klimat

Jag blir inte särskilt förvånad när jag läser dagens SCB-mätning. När människor flyr i stora skaror och det slås upp tält vid gränsen, då är det kanske inte så konstigt om en hel del tvivlar på de styrandes förmåga reda ut problemen. Det finns en oro, och den är fullt förståelig. I sådana lägen finns bara ett sätt återvinna förtroendet, visa att det är möjligt lösa problemen och samtidigt försvara de värden man står för.

 

Jag är helt övertygad om att det är möjligt. Vi kan både försvara asylrätten, ge skydd åt de som flyr förtryck och krig, och samtidigt sätta press på andra länder att ta ett större ansvar. Och dessutom kan vi försvara välfärden. Trots allt tal om kris är det bra skjuts i ekonomin.  I dag fick vi rapport om Norrköpings kommuns ekonomi, och allt tyder på att vi klara balans i år trots påfrestningar.

 

Lokalt har vi också stora utmaningar framför oss. Vi ska utveckla välfärden och samtidigt investera hundratals miljoner i anslutning till ny järnväg. Bättre kommunikationer betyder bättre möjligheter för vår kommun, men vi får inte underskatta den satsning som krävs.

 

Mot den bakgrunden är det viktigt att vi förmår kraftsamla politiskt i vår kommun. Dock, sedan valet i fjol har det varit ett rätt kyligt politiskt klimat i Norrköping. Moderaterna bestämde sig efter valet för att tydligt markera sin roll som granskande opposition och behovet av en tydlig distans till majoriteten.

 

Nu kommer delvis andra signaler från oppositionsledaren Sophia Jarl. Läser i hennes blogg att hon efterlyser större öppenhet från min och majoritetens sida. Om detta faktiskt betyder en ömsesidig vilja att förbättra samtals- och samarbetsklimatet är jag den förste att välkomna detta. Inte minst inför stundande förhandlingar med staten om Ostlänkens finansiering är det en klar fördel om vi har en tydlig strategi med starkt lokalt stöd.

 

Självfallet ska vi ha tuffa debatter i sakfrågor, men ingen vinner på att vi även strider i frågor där det borde vara möjligt samverka och där vi kan åstadkomma bättre resultat om vi kraftsamlar.

Tack vare Päivi (M)

För sex år sedan kom Päivi Johansson (M) med den geniala idén att låta ensamkommande  flyktingar bo och studera på internatskola. Det var startskottet som ledde till att Marieborgs folkhögskola sedan flera år bedriver en uppskattad verksamhet. Hennes resonemang var lika självklart som snusförnuftigt; låt oss använda en skol- och boendeform som fungerat väl för ungdomar i 100 år och anpassa den efter dagens behov.

 

I dag behöver vi få fram fler platser för ensamkommande. Därför anordnade SKL i dag en nationell konferens i Norrköping för att diskutera hur vi i större utsträckning kan engagera folkhögskolorna. Att konferensen hamnade i Norrköping, ja, det är Päivis förtjänst.

 

Jag ägnade alltså dagen åt att diskutera konkreta åtgätrder för att ge ungdomar som flyr krig och förtryck ett fungerande mottagande. När jag kom hem slog jag på nyheterna och fick veta att Moderatledaren Anna Kinberg Batra föreslog att partierna skulle träffas för att få fram fler förslag för att klara flyktingkrisen. Hm, det låter som en klok idé, men jag trodde faktiskt i min enfald att läget var så allvarligt att partierna redan förde förtroliga och inten siva samtal. Det borde de göra. Ja, de partier som står för en i grunden human flyktingpolitik borde bilda en gemensam flyktingkommission för att tillsammans få fram de förändringar som krävs. Gemensamt måste man sätta press på övriga EU-lämder, diskutera yterligare förändringar av bland annat anhöriginvandring och regeländringar som gör det lättare för bland annat folkhögskolor att ta ett större ansvar.

 

Insåg i kväll att jag är präglad av mitt uppdrag. I 57 år har jag längtat efter vinter och kyla och inte minst snö. Det blir liksom fridfullare när snön lägger sig. Dessutom, när det är kallt kan man med gott samvete stanna inne och läsa böcker. Men när jag upptäckte pudertäcket imorse tänkte jag helt andra tankar. Äsch, isigt och därmed behov av saltning. Det kan kosta en halv miljon per dag för kommunen...

Men för alla barns skull tycker jag att det är värt kostnaden.

Trots allt, ser fram emot Macbeth

I dag ser jag fram emot att besöka Hagebyhus och en undomlig variant av Macbeth. Fick en inbjudan från en av de medverkande vilket förhöjer glädjen ytterligare. Dessutom blir det besök i grannstaden och ikväll fotboll. En trevlig lördag med andra ord.

 

Och därmed en skarp kontrast till mördandet i Paris.

 

Jag följde dramatiken igår via CNN och fortfarande ska jag vi vara försiktiga med slutsatser om ansvariga och orsaker. Men det vi vet är att mördarna slog till till mot platser som är välbesökta och som förknippas med glädje och gemenskap; en bar, bland annat en bar, en fotbollsarena och en konsertlokal. På ett ögonblick förvandlades gemenskapen och glädjen till kaos och död.

 

Det ligger nära till hands känna uppgivenhet i dag. Samtidigt är det precis den känslan som är våldsverkarnas mål. Ingen ska känna sig säker. Just därför måste vardagen återvinnas. Rädslan får inte ta överhanden. Därför tycker jag det känns bra att svensk polis än så länge uppmanar människor att fungera som vanligt. Men de har ett viktigt tillägg; i dag som alla andra dagar gäller att vara vaksamma. Och just i dag är förstås vaksamheten särskilt viktig.

 

När detta väl är skrivet; jag ser verkligen fram emot eftermiddagens föreställning. Ser fram emot en trevlig kulturupplevelse och möte med engagerade ungdomar.

Dags för kraftsamling

Jag tycker regeringen med stöd från flera andra partier agerar rätt. Gränskontroll, stramare regler för anhöriginvandring med mera behövs för att försvara kvalitén i mottagandet och för att försvara förtroendet för asylrätten. För så är det tycker jag: vi kan inte avvisa människor som riskerar tvingas tillbaka till krig och förtryck, och därför måste rätten att söka asyl försvaras. Samtidigt är det fullt rimligt prioritera just asylsökande i ett läge när många flyr från Syrien och andra konflikter.

 

Talet om att detta är en anpassning till SD är bara fånigt. För det första vill SD stänga gränsen även för asylsökande och dessutom bryr sig knappast SD om kvaliten i mottagandet eftersom de inte vill ha något mottagande att tala om.

 

Jag är emellertid inte helt nöjd. Vi måste räkna med att det tar tid innan flyktingströmmen avtar. Alltså måste partierna ta ett fortsatt ansvar. Därför vill jag att de partier som vill värna asylrätten bildar en gemensam flytkingkommission för att markera lägets allvar och behovet av kraftsamling.

 

Träffade i dag IFK-s guldlag. Duktiga fotbollsspelare som bekant, och dessutom trevliga. Inför dagens möte hade jag tänkt ta reda på hur länge sedan det var som så många i SM-guldlaget kom från lagets hemstad. Halva IFK-truppen består som bekant av norrköpingskillar. Har forskat en del, och anar att vi får gå åtskilliga decennier tillbaka. Men har fortfarande inget svar. Det här borde vara en forskningsuppgift för någon idrottsnörd.

 

Jag lovar belöna den som får fram svaret, med typ en signerad IFK-matchboll. Eller en fribiljett till Sleipners premiär 2016, om det kanske passar bättre.

 

 

Bara fotboll...

Det är ju bara fotboll...

Jag har svårt för den kommentaren. Trots att den ofta kommer från en mig mycket närstående och vars omdöme jag i övrigt har stor respekt för. Men hon förstår inte den berusande känslan när IFK-s  Linus Wahlqvist lugnt tar ner bollen och smeker den vidare. Hon förstår än mindre varför jag vrålar ut min eufori när Sleipners Alexander Radesjö gör en 70-metersrusch och återvinner bollen.

 

Visst, fotboll är bara fotboll, och efter SM-guldet har Norrköping kvar alla problem och utmaningar som fanns före segern. Däremot är det få som inte har berörts av glädjen och vi har över alla åldersgränser, sociala och andra gränser känt en enda stor och varm gemenskap.

 

Det är  minsann inte så bara. Dessutom, nog är det lättare att ta itu med alla svåra problem efter att ha fått uppleva glädje och gemenskap.

 

Apropå problem ringde idag två upprörda norrköpingsbor angående bostadsbristen. Den ene var rejält arg därför att dottern inte fick behålla sin lägenhet, och den andra ville berättade om barnbarnets bekymmer med att hitta en lägenhet. Båda menade att flyktingkrisen var en starkt bidragande orsak och att flyktingar behandlas bättre.

 

Jag inser att vi hade haft bostadsbrist även om vi inte hade haft något krig i Syrien. Vi hade redan innan krisen en kö. Dessutom gäller samma regler för alla som saknar tak över huvudet, flykting eller infödd. Men jag avstod från en flyktingdebatt . Om vi ska förhindra ökade spänningar och att olika utsatta grupper ställs mot varandra  finns bara en lösning; vi måste få fram fler bostäder. Det tar tid bygga s a s reguljära och därför behövs enklare boenden, som går snabbare att få fram, typ modulhus. Det är därför som kommunen har tillsatt en bostadsakut.

 

Ja, även om kriget upphör eller om invandringen minskar av andra skäl måste vi bygga. Därför känns det bra att det äntligen finns rejält med byggkranar i Norrköping. Men vi behöver som sagt göra mer för att snabbt få fram fler bostäder för de mest utsatta, oavsett om de är från Damaskus eller Dagsberg.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker