• tisdag 7 juli 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
En ambassadör för Norrköping! ...en stolt ... Evenemangsbloggen Evenemangsbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Välkommet avbrott

Just hemkommen efter möte med Socialdemokraternas styrelse i Norrköping känner jag mig hoppfull. En kväll sprängfylld med politisk debatt känns som ett välkommet avbrott i allt tal om ny partiledare. Visst, partiledarfrågan är verkligen viktig, men det måste också finnas tid och kraft för politisk debatt.

 

Jag tror inte att det är en slump att det är just i Norrköping som vi pratade politik. Jag tillhör ett parti som fungerar bäst när det får ta itu med näraliggande, konkreta problem, och utifrån det forma principer och program. Vi lär oss och utvecklas så att säga samtidigt som vi gör det. Och i Norrköping fick vi förtroendet at "göra" politik. Vi har ansvaret och måste därför ta itu med stort och smått varje dag.

 

Började dagen med en konferens om barns villkor. Hälsade alla välkomna till konferensen Gull-Olles barn inför en välbesatt De Geer-hall. Mäktigt. Berättade att jag en gång i tiden var hiskeligt nervös när jag skulle prata inför folk. Jo, jag kan vara det fortfarande. Men numera har jag lärt mig hantera nervositeten. Det kan jag tacka min svenskalärare för på högstadiet, Ann-Louise.

 

Detta sagt apropå att duktiga lärare och annan personal verkligen kan göra skillnad.  Blev varm när jag vandrade runt bland all personal. Har lärt känna många som jobbar med barn i vår kommun, och vet att vi har väldigt många "Ann-Lousie"-are.

Jag gillar inte kol

Alla som någon gång mött en förkyld man vet hur kämpigt han har det. Tänk er då en febrig man i ett stekhett och fullsatt Almedalen och med ett fulltecknat schema.

 

Skämt åsido, jag vill bara tala om att det kändes riktigt bra att komma hem i går kväll. Politiskt får man nog betrakta veckan som rätt stillsam. Visst gjordes det utspel, men knappast några som dramatiskt förändrar det politiska läget i landet. Innan jag åkte hann jag lyssna till Anna Kinberg Batra. Många tolkade talet som en högersväng, särskilt med tanke på löftet om fortsatta stora skattesänkningar. Nja, noterade även att det tog 24 minuter innan hon nämnde Stefan Löfven, och talet var befriande fritt från angrepp på andra.

 

För övrigt undvek både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven hårda angrepp på anra, utan höll sig till den egna politiken. För egen del var fredagen mest intressant. Jag var med när en privat investerare berättade att man för första gången i Sverige vill privatrfinansiera sociala investeringar i en kommun. Det hela blir förstås inte mindre spännande av att kommunen heter Norrköping. Det är ett erkännande av det arbete vi lagt ner på tidiga insatser och sociala investeringar, men ger oss också möjligheter att göra mer.

 

Politikt har det också hänt en del under veckan i Norrköping. Jag återkommer i annat sammanhang till friidottsarenan. Låt mig bara säga att när kostnaderna rusar iväg, då måste vi reagera. Det är inte rimligt betala tiotalsmiljoner extra för att få den snabbt byggd, särskilt inte då det finns ett annat alternativ.

 

Jag tycker inte om kol. Därför tycker jag det är viktigt att Händelöpannan helt och hållet försörjs med hållbara bränslen. Men det är viktigt påpeka att det är Eon som äger och driver anläggningen. Av NT-s rapportering kan man få intrycket att kommunen är en partner som driver den tillsammans med Eon. Det betyder självfallet inte att vi ska sitta passiva. Vi kan försöka påverka som kommun, och det ska vi. Därför har jag självfallet även pratat med Eon efter Nt-s avslöjandande.

Från en fest-i-val till nästa

-Dö, äre verkligen sant att vi just nu är i Norrköping och lyssnar till Robbie Williams...

 

Han tog tag i min axel under fredagens konsert, och det var snarare ett konstaterande än en fråga. Uttryckt med festivalhes röst.

 

Jo, jag mötte många glada och stolta Norrköpingsbor under festivaldagarna. Och det finns verkligen skäl vara stolt. Bråvallafestivalens arrangör har vid många tillfällen påpekat hur väl mottagna de känner sig i vår stad. Självklart har det gjort det lättare att få tillstånd ett långsiktigt samarbete.

 

Visst var det häftigt med Robbie Williams och andra världsstjärnor. Men lika roligt är att vi lyssna till och fångas av band jag inte ens visste fanns, till exempel All time low. Ett amerikanskt band som spelade melodisk punk. Bäst av alla? Stämningen under Lars Winnerbäcks konsert slår nog allt annat.

 

Apropå All time low; Greklandskrisen förvärras och därmed Europas ekonomiska kris. Jag hoppas att Europas ekonomi blir en viktig fråga under Almedalsveckan. Men jag är inte säker. Trots att vi blir allt mer medvetna om vårt beroende av omvärlden förefaller den politiska debatten blir allt mer inåtvänd. Det är illa. För jobben och tryggheten i Sverige och i Norrköping betyder det mycket vad som just nu händer i Athen och Bryssel.

 

Det finns onekligen en del likheter mellan fest-i-valerna Bråvalla och Almedalen. Typ trängseln och det enorma utbudet. Det är inte alldeles lätt välja vad man ska se och höra. Likaså bredden, här finns allt från relativt färska "artister" till superkändisar. Ok, Stefan Löfven har kanske inte riktigt samma stjärnstatus som Robbie Williams, men jag tror ni fattar poängen.

 

Dock, när det gäller glädje och godmodighet, då vågar jag påstå att Bråvalla vinner med marginal. Trots en del mycket tragiska händelser hävdar jag bestämt att det inte finns något godmodigare än musikfestivaldeltagare.

 

Tack för årets fest, vi ses nästa år, och nästa och nästa....

Jag tackar Karin

Igår undertcknade jag avtal som bäddar för att Bråvallafestivalen fortsätter tio år till och i dag var jag med och invigde Sveriges första helt fossilfria mack för tunga fordon. Ja, enligt dagens Svenska Dagbladet är anläggningen i Norrköping unik i världen. Skälet till att den hamnade just här är att vi har ett antal miljöengagerade företag som Energifabriken, Agroetanol och Helgenäs.

 

Föra att uttrycka mig försiktigt; det har funnits sämre dagar i mitt liv.

Dock, tillväxt och ekonomisk utveckling löser inte alla problem. Ja, i värsta fall kan tillväxten även orsaka bekymmer. Jag joggade nyligen runt i en av vårt lands större städer, som expanderat kraftigt. Alla nya hus vittnade om tillväxt. Visst var de morderna och säkert trivsamma, men allt annat än vackra. Och framför allt upplevde jag inte minst hamnområdet som tämligen själlöst. Det mesta av det gamla hade rensats bort.

 

Nu står Norrköping inför en stor omvandling, och nu gäller det att vi gör rätt. Självfallet ska vi bygga nytt, till exempel i inre hamnen, men vi måste klara av att förnya med det gäller se till att förnyelsen förstärker, inte förstör, det vi uppskattar i dagens Norrköping. Det gäller att växa med en ödmjuk respekt för den stad i alla fall jag uppskattar. Och för att klara detta gäller det att bevara miljöer som är värda ta med in i framtiden. Därför; stort tack tillNT som uppmärksammat dessa frågor i flera artiklar och stort tack till stadsakitekten Karin Milles Beier, som med sin kunskap och sitt engagemang tvingar oss politiker tänka efter.

 

Sophia jarl skriver i sin blogg om beslutet att inte upphandla bilpoolen. Detta tolkas som att vi i Kvartetten motsätter oss privata lösningar och därmed är det S som styr. Nej, hon underskattar verkligen mina  kollegor. De är med och styr och vår kurs är pragmatisk. Vi tror inte på en vänstergir, som säger att allt offentligt är bäst, eller en högergir som säger att allt per definition är bättre privat. Nej, vi tar ställning i varje konkret fråga, konkurrensutsätter när vi tror att det leder till bättre och billigare lösningar, och avstår när det blir bättre och billigare.

 

 

 

 

Soligt och svettigt

Det var soligt, svettigt och väldigt, väldigt mycket glädje när jag i fredags var med på De Geer-gymnasiets avslutning. Jag var där för att uppvakta en för mig alldeles speciell student.  Jo, det var som sagt mycket glädje, men också vemod. Alldeles uppenbart trivs många i skolan, med både kamrater och undervisning.

 

I dag presenterar Utbildningsnämnden niornas vårbetyg. En viktig mätare på om vi är på rätt väg eller inte i Norrköping. Det finns utan tvekan positiva tecken. trots många nyanlända elever, som gått kort tid i svensk skola, förbättras betygen. Samtidigt är det oroväckande stora skillnader mellan skolor i vår kommun.

 

Om vi ska utveckla skolan och ge våra duktiga pedagoger bästa tänkbara förutsättningar, då måste vi veta orsakerna till skillnaderna och bristerna. Dessutom måste vi bättre förstå varför vissa skolor och klasser med till synes samma förutsättningar presterar så olika resultat. Det är mot den här bakgrunden vi engagerat en expertgrupp för att analysera skillnaderna för unga i vår kommun. I går kom deras delrapport. En tydlig slutsats är att vi måste bli bättre på att ge just nyanlända bra stöd. För dessa har resultaten försämrats sett över några år.

 

Ytterst handlar det om att alla barn och unga ska få uppleva glädjen över att ha lyckats .

Tuffa tag i Danmark

Det har varit en politiskt och personligt tuff retorik, och alla opinionsmätningar tyder på att det blir en målfotouppgörelse.

 

Jag pratar om Danmark, som går till val på torsdag. Socialdemokraterna leder en regering som länge var uträknad. Men efter terrordådet mot Lars Wilks har S-ledaren Helle Thorning Smith popularitet stigit och dessutom har den danska ekonomin återhämtat sig, och nu är det alltså helt öppet. I spurten har - som vanligt numera i Danmark - invandringsfrågan nästan helt tagit över. Statsministerduellen förra söndagen blev en slags tävling om vem som vill strama åt mest. Visst är frågan viktig, men när invandringen blir orsaken till och svaret på nästan alla samhällsproblem, ja , då blir det absurt.

 

Jag tänker följa uppgörelsen på plats i Danmark.

 

Dansk politik är, på gott och ont, retoriskt hårdare än svensk. Personligen har jag inget emot tuffa tag i sakfrågor. Däremot har jag svårt för politiker som mest pratar om andras förslag och angriper varandra personligt. Därför tänker jag inte svara på alla angrepp i Sofia Jarls insändare i Folkbladet i söndags. När det gäller sakfrågan - Socialnämndens underskott - tänker jag däremot svara. Kvartetten har nämligen tagit fram ett konkret förslag, som läggs fram i kommunstyrelsen den 23 juni. Självklart ska vi då även med intresse studera oppositionens eventuella förslag.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker