• onsdag 20 augusti 2014
Två dagar med många frågetecken CG:s speedway CG:s speedway
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Otålig

Jag är en ganska otålig själ. Vill få saker och ting på plats omedelbums. Men ibland måste det få ta tid, särskilt när man jobbar i en demokratisk organisation.

 

Har de senaste arbetet med en överenskommelse för att få fram fler kommunplatser till ensamkommande flyktingbarn. Alla jag pratat med är positiva, men som sagt, trots det tar det lite tid att få fram besked.

 

Min otålighet är säkert ett personlighetsdrag. Dessutom stressas jag av att barnen tvingas vänta på en bra lösning. Och alla verkar ju vara överens...

 

Nu ska jag ta en promenad. Ledig kväll. Det ujppskattar även jag, trots otåligheten. 

Skrek för grannen och hembygden

Jag är hes. Det beror inte på valdebatten. Förvisso hade jag många bra samtal i Smedby i dag, men rösten klarade dem utan problem. Nej, rösten sprack när jag för kung och fosterland - eller snarare för IFK-grannens och hembygdens skull - hejade allt jag förmåddde när IFK mötte Halmstad.

 

Det hjälpte inte. Ja, det hjälpte inte heller att jag även hejade för Calle Ågrens skull. Den trogne IFK-supportern missade kvällens match, och dä förstår alla som känner honom att han hade minst sagt giltigt förfall.  När det gäller fotboll finns ingen rätttvisa. I så fall hade IFK vunnit.

 

Det är knappt fyra veckor kvar till valet. Det är inte mycket, och det märks onekligen att nervositeten ökar. I dag har flera partier i Norrköping presenterat sina valprogram, och det är många som uttrycker sig kategoriskt om att rädda parker, stoppa vinster och stöd till flygplatser. Radikala krav kan säkert ge en del röster, och det kan säkert imponera på en del när man stolt deklarerar att vissa krav är omöjliga att pruta på. Men det kommer en dag efter valet. Då ska det skapas en handlingskraftig regering. Och för varje ovillkorligt krav ett parti driver minskar partiets chanser ingå i en regering. För så är det, vill man regera ett land eller en kommun måste man vara beredd kompromissa.

 

Makten får aldrig vara målet. Vi Socialdemokrater är tydliga med våra prioriteringar. Skolan går före sänkta skatter och vi framför allt stärka tidiga insatser och bygga ut yrkesutbildningen. Så tror vi att jobben blir fler. Färdriktningen är klar, och om vi gör ett bra val i Norrköping är vi beredda fortsätta leda kommunen.

 

I lördags hade vi en gruppledardebatt i Hörsalen. Många av argumenten var välkända. Men det intressanta var att flera partier deklarerade att det inte före valet går att utesluta okonventionella regeringslösningar. Intressant.

Nya jobb till Norrköping

Trots valrörelse fortsätter vardagsarbetet. I morgon träffar jag och övriga i kommunledningen ett företag som planerar expandera i Norrköping. Det handlar om många arbetstillfällen. Med på träffen är representanter för både majoritet och opposition. För så måste det vara; viktigast av allt är att utveckla Norrköping och då måste vi i vissa frågor dra åt samma håll.

Varning för viskleken

Okej, det är valrörelse, och varje timme är viktig för den som vill ha en ny regering. Men på måndag gör jag nog en paus, förvisso kort, i valarbetet. För IFK-grannens skull och alla oss andra som vill ha allsvensk fotboll i Norrköping. Det är något av en ödesmatch mot Halmstad.

 

Det är en märklig valrörelse. Jag har nog skrivit fler autografer och hört fler heja-rop än under alla mina tidigare valrörelser. Samtidigt har jag träffat fler förbannade och hotfulla än nånsin. Polariseringen är påtaglig. Jag kan begripa att människor är arga på orättvisor och försämrad otrygghet, men det kan aldrig försvara hot och hat. Särskilt inte när hatet drabbar de allra mest utsatta, de som flyr krigets Syrien och andra flyktingar.

 

I går hade Socialdemokraterna i Norrköping valupptakt. Den gjorde mig förhoppningsfull. Med företrädare som Mikael Damberg, Teresa Carvalho och Kikki Liljeblad vågar jag tro på seger. Visst, jag är partisk, men det som framför allt gladde var att alla pratade om vad S vill göra. De pratade mest om utbildning, att fler måste få chansen utbilda sig.  Jag tror för övrigt att Damberg blir en utmärkt minister i en kommande regering.

 

Men vilka Löfven tänker utse, det vet bara Löfven. Jag skriver detta apropå ryktet om Göran Persson som utrikesminister. I valrörelser ska medborgarna vara särskilt källkritiska. Det är många rykten som sprids, medvetet eller omedvetet, och med dagens sociala medier kan ett rykte snabbt förvandlas till en allmän "sanning". Även dementier kan bidra till missförstånd. Ett litet "inte" kan lätt glömmas bort, och vips har något blivit ännu mer sant.  Det fungerar ungefär som viskleken.

 

Därför vill jag med kraft dementera att jag själv är påtänkt som utrikesminister. För det första gillar jag inte att flyga och för det andra ligger inte UD i Norrköping. Så om ni får höra detta så ska ni tänka källkritiskt, och då förstår ni orimligheten i ryktet och inser att det finns inget jag personligen önskar mer än att få vara kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

 

Till sist; stort tack för all uppmuntran under gårdagens Stadslopp. Tackar särskilt den för mig okände som några kilometer före mål, när hela kroppen bad mig sluta jogga, skrek; Heja Sleipner! Då fick jag ny kraft och orkade slutföra loppet.

 

 

Visst är jag moderat...eller?

Jag gillar Speedway. Gillade när Vargarna slog Västervik och blev imponerad av alla trogna fans, som trots regn och förseningar fortsatte stödja sitt lag. Dessutom var det trevlig att i pauserna prata politrik och annat med nya och gamla bekanta.

 

En hade åkt hela vägen från Vadstena och hejade glatt när vi möttes. Jo, han kände igen mig. Men nej, han visste inte att jag är från samma länsdel. Jag är nämligen uppvuxen i Motala. Däremot visst han säkert att jag var politiker.

 

-Och visst är du moderat? Eller är du miljöpartist? Nej, du är folkpartist, va?

 

Det är vid sådana tillfällen man förstår att valrörelser är viktiga. Uppenbarligen måste jag jobba lite med min image, i alla fall i Vadstena. Anar att det var min klädsel och frisyr som ledde tankarna till Moderaterna.

 

Jag har fattat ett beslut apropå valrörelsen. Jag ska göra mitt yttersta för att i första hand prata om mitt partis politik, resonerna om hur vi vill lösa de problem landet och Norrköping har. Har redan tröttnat på alla som ägnar kraften åt att beskriva, mer eller mindre onyanserat, vad andra gör och tycker.  

 

Jag och andra Socialdemokrater är  väl medvetna om de problem vi har i  Norrköping. Vi är också väl medvetna om att lösningarna måste anpassas efter dagens verklighet. Så länge Sverige levde gott på många industrijobb, som inte krävde mer än grundskola, då hade Norrköping lägre arbetslöshet än riket. I dag har vi en annan arbetsmarknad, och det är därför vi väljer utbyggd utbildning trots att det kräver en del skattehöjningar.

 

Om jag avstår från att i första hand recensera motståndare och iställer pratar om vår politik, ja, då hoppas jag att alla, från Vadstena till Harstena, förstår att jag är Socialdemokrat. Trots frisyren.

 

För övrigt blev jag ledsen i morse när jag hörde att Robin Williams är död. En påminnelse om att komiken inte så sällan är granne med tragedin. Tackar för alla skratt och framför allt för ett stort skådespelande.

Val och vardag

"Nu har du väl det stressigt?" undrade mannen som ringde. Ja, han nästan bad om ursäkt för att han störde mig med en helt vanlig vardagsfråga så här mitt i valrörelsen.

 

Jag förklarade att vardagen alltid måste gå först. Jag har ett uppdrag som kommunstyrelsens ordförande och så länge jag har det måste alla möjliga praktiska frågor hanteras. I dag har jag suttit med en chef för en stor verksamhet. Han och hans medarbetare planerar en expansion och jag försökte förstås göra mitt yttersta för att han ska satsa i Norrköping. Det kändes bra. Arbetslösheten är hög och i valtider studsar argumenten runt vem som är ansvarig. Men viktigast är att försöka hitta lösningar.

 

Trots att jag är politiker gillar jag inte alltid politiska debatter. Allt för ofta får slagorden och angreppen ersätta reflektionerna och presentationerna av den egna politiken. Det som inte kan sägas på 30 sekunder blir aldrig sagt. Nyanerna försvinner. Men just därför gillade jag söndagens debatt om jobben i SVT. Ok, visst innehöll den slagväxlingar, men debattörerna gavs också tid att utveckla resonemangen. Det kom fram tydliga skillnader; Rödgröna vill satsa mer på utbildning medan de borgerliga framför allt vill göra det billigare anställa.

 

Debattörerna lyssnade dessutom på varandra, och bemötte varandras starkaste argument. Mer sånt.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker