• onsdag 14 oktober 2015
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
De anonyma klev fram Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Otålig

Jag är en ganska otålig själ. Vill få saker och ting på plats omedelbums. Men ibland måste det få ta tid, särskilt när man jobbar i en demokratisk organisation.

 

Har de senaste arbetet med en överenskommelse för att få fram fler kommunplatser till ensamkommande flyktingbarn. Alla jag pratat med är positiva, men som sagt, trots det tar det lite tid att få fram besked.

 

Min otålighet är säkert ett personlighetsdrag. Dessutom stressas jag av att barnen tvingas vänta på en bra lösning. Och alla verkar ju vara överens...

 

Nu ska jag ta en promenad. Ledig kväll. Det ujppskattar även jag, trots otåligheten. 

Borde gå att leva utan DÖ

Decemberöverenskommelsen innebär att partier som inte har stöd för sin egen politik lovar att inte sätta krokben för dem som har ett starkare parlamentariskt stöd. Det tycker jag är fullt rimligt. Sverige har i dag ingen naturlig majoritet i riksdagen, men landet måste ändå regeras.

 

Därför beklagar jag att överenskomelsen har fallit. Det blir inte bättre av att vi just nu behöver ägna oss åt helt andra kriser än en parlamentarisk kris. Jag tänker förstås på kriget i Syrien och dess följder. Läget är minst sagt ansträngt. I Norrköping försöker vi kraftsamla för att ge alla som kommer hit tak över huvudet. Socialsekreterare och andra gör otroliga insatser för att ge människor ett anständigt mottagande. Men alla måste hjälpas åt. Det krävs politiskt samarbete för att få igenom förändringar som krävs. Och det är bråttom. Regler runt tillfälligt byggande, boende för ensamkommande, undervisning med mera måste snabbt anpassas efter den akuta situationen.

 

Kort sagt, politiker på alla nivåer borde kraftsamla för att möta flyktingkatastrofen.

 

Nu är det som det är. KD har sagt nej till överenskommelsen, och övriga allianspartier har förklarat att den därmed har fallit. Därmed finns vad jag begriper bara två alternativ; antingen förbereder vi oss för nyval, eller så förmår partierna hitta överenskommelser i de politiska sakfrågorna. Det naturliga för mig är att partierna i ett sådant läge formar överenskommelser med partier som ligger politiskt närmast. Visst finns det stora skillnader i svensk politik, men ingen kan rimligen hävda att det finns en avgrundsdjup klyfta mellan S och Folkpartiet när det gäller synen på välfärd eller en lika avgrundsdjup klyfta mellan S och M när det gäller flyktingpolitik.

 

Logiskt sätt borde det alltså vara möjligt undvika en parlamentarisk kris. Men politiken är inte alltid logisk.

Tack tekniska

Jag minns en diskussion för många år sedan om blommor i staden. Em ansvarig förklarade att det var svårt sätta ut blomlådor och plantera blommor eftersom risken var stor att de omedelbart skulle förstöras.

 

Jag tänker ibland på honom när jag promenerar hem på kvällarna. Blommorna i parkerna och i blomlådorna är inte bara vackra, de bidrar också till en ökad trivsel och trygghet. Den fysiska miljön spelar nog en större roll än vi vanligtvis tror. En vackar miljö stimulerar vackra tankar, och omvänt.

 

Därför uppskattar jag det arbete tekniska kontoret och nämnden läger ner. Deras senaste initiativ är dessutom genialt. När Karin Berglund och hennes medarebetare låter norrköpingsbor ta hand om blommorna i rabatterna så är jag övertygad om att vinsten blir dubbel; fler blommor i hemmen och fler norrköpingsbor som känner ansvar för och uppskattar våra offentliga miljöer.

 

Tack till tekniska.

Ingen kan trolla med knäna

Kommer ikväll från ett intressant möte med nattpersonal inom äldreomsorgen. Det blev ett samtal om villkoren för nattarbetare, vikten av delaktighet och sist men inte minst, om delade turer och vad avskaffandet fått för följder för just nattpersonalen.

 

På en punkt var vi rörande ense; vill vi ha en bra vård och omsorg måste vi vara beredda ge personalen rimliga villkor och då måste vi vara beredda på att det kostar.

 

Tidigare under dagen var det möte med kommunstyrelsen och diskussion om kommunens budget. Som bekant har den styrande Kvartetten föreslagit en skattehöjning med femtio öre. Inte därför att vi ser något egenvärde i högre skatt, utan därför att vi inte ser något bättre sätt få fram de pengar som krävs för att få fler anställda i vården, fler lärare och mer pengar till stadsplanering och byggande. Moderaterna och Sverigedemokraterna protesterade, vilket var väntat. Tidigare har åtminstone M antytt att det går att klara välfärden och andra förbättringar utan att höja skatten. Ja, Moderaterna har till och med hävdat att de minsann vill tillföra skolan och vården mer pengar och satsa mer på investeringar. Men i själva verket innehåller Moderaternas förslag minndre pengar till skolan, motsvarande cirka 30 lärare och mindre pengar till vården, motsvarande cirka 30 undersköterskor. Dessutom vill partiet kraftigt banta stadsplaneringen och avsätta betydligt mindre pengar till investeringar. Skälet är förstås enkelt; ingen kan trolla med knäna, om man avstår från en skattehöjning blir det mindre pengar att fördela.

 

Därmed är alternatiden tydliga och vi kan se fram emot en spännande debatt i kommunfullmäktige. Ja, det var faktiskt länge sedan vi hade så tydliga politiska alternativ i den norrköpingska politiken. Det är intressant tycker jag. När Kvartetten bildades fanns det en del som befarade att mittenregerandet skulle lägga en våt filt över den politiska debatten. De kan uppenbarligen pusta ut.

 

 

Trött på troll

Människor flyr i panik och några kommer till Sverige och Norrköping. Därför måste vi snabbt undersöka hur vi bättre kan erbjuda tak över huvudet. I första hand handlar det om att hjälpa asylsökande, men också andra som akut behöver hjälp och som förväntas vara hos oss en kortare tid. Kommundirektören Åsa Byman Falck och några av hennes kollegor har fått i uppdrag att försöka få fram fler enkla bostäder.

 

Under senare tid har det slagit mig att det finns ett oerhört engagemang och vilja att hjälpa. Men jag har också påmints om att det finns några som vill vända nödlidande ryggen. När jag läser webb-kommentarerna om att "vi vill kasta ut studenter och andra för att ge plats åt flyktingar", då blir jag både förbannad och ledsen. Ok, man ska inte bry sig om nättrollen, men deras förvrängningar gör mig i alla fall arg. Trots att jag vet att det är just det de vill.

 

Men då gäller det att tänka på något positivt. Som Sleipner. Firade serieseger i söndags och just nu är det onekligen mycket fotbollssnack i Norrköping. Jag vet, man ska inte ta ut något i förskott, men vid senaste fullmäktige undrade IFK-fanset och ledamoten Sylvia Nilsson om kommunen är beredd förbereda firande om IFK vinner medalj.

 

Jo, visst ska det firas. Självklart är laget värt att firas, men också publiken. Peking fanz o övriga fans har med sin positiva läktarstämning och insatser för att ge fler chanen se fotboll gett ordet supporterkultur en ny och positiv innebörd.

Människor i nöd

Flyktingkrisen berör i högsta grad Norrköping. Under sommaren är Norrköping en av de kommuner som tog emot allra flest asylsökande och vi har under lång tid varit en komun som  tagit emot många med uppehållstillstånd.Gårdagens manifestation utanför Rådhuset visar att det finns ett stort engagemang och en folklig vilja att hjälpa till.

 

Det är bra. Asylrätten är själva grunden i en human flyktingpolitik, och den ska vi försvara. De som har asylskäl ska få skydd och rätt att leva i vårt land på samma villkor som alla andra.

 

När det gäller EU-migranter blir det mer komplicerat. SVT Öst  frågade mig häromdagen varför vi inte öppnar ett särskilt härbärge för tiggande EU-migranter. Det är möjligt att Socialnämnden kommer att göra det tillsammans med frivilliga, men svaret är inte självklart. Ja, det är självklart att vi måste hjälpa människor i nöd, men ska vi ha särskilda lösningar för viss grupper. För mig är grundfrågan; har vi beredskap ge alla tak över huvudet? I akuta lägen måste vi ställa upp, oavsett om det är EU-migranter eller Boråsare som behöver hjälp.

Men sedan finns en viktig skillnad mellan EU-migranter oich flytkingar; EU-migranter har hemkommuner och hemländer som både har och kan ta ansvar för människor långsiktigt. Men jag inser att det tar tid innan vi får dem att ta detta ansvar.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker