• måndag 28 juli 2014
När det inte bara handlar om det kommersie... Evenemangsbloggen Evenemangsbloggen
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Otålig

Jag är en ganska otålig själ. Vill få saker och ting på plats omedelbums. Men ibland måste det få ta tid, särskilt när man jobbar i en demokratisk organisation.

 

Har de senaste arbetet med en överenskommelse för att få fram fler kommunplatser till ensamkommande flyktingbarn. Alla jag pratat med är positiva, men som sagt, trots det tar det lite tid att få fram besked.

 

Min otålighet är säkert ett personlighetsdrag. Dessutom stressas jag av att barnen tvingas vänta på en bra lösning. Och alla verkar ju vara överens...

 

Nu ska jag ta en promenad. Ledig kväll. Det ujppskattar även jag, trots otåligheten. 

Långt från mina väljare

Det känns som om jag aldrig nånsin befunnit mig så långt ifrån dem jag förväntas företräda.

 

Jag sitter i ett stort och tyst Rådhus. Inte helt ensam, men nästan. När jag cyklade genom Norrköping var det nästan lika stillsamt. "Alla" tycks vara någon annanstans. Men jag klagar inte. Jag behöver lugnet för att läsa in handlingar, skriva med mera.

 

Även årets valrörelse känns lugn. Det kan förstås bero på vädret och ledigheten, men också på kontrasten till omvärlden. Trots allt, våra bekymmer är mindre än de i Mellanöstern. Irak eller Ukraina. Våra dispyter kan förefalla futtiga i jämförelse.

 

Samtidigt säger, tror jag, oron i omvärlden hur viktigt det politiska vardagsgnetet är. Jag läste under ledigheten Åsne Seierstads En av oss. En stark bok om massmorden i Norge för tre år sedan. Särskilt stark är hennes beskrivning av de ungta offren - tonåringar på på väg in i livet. Flera av dem skulle precis få sina första kommunala uppdrag, och jag kan ana hur stolta och ansvarsfyllda de kände sig.

 

De planerade och diskuterade hur skolan i deras hemkommun skulle bli bättre, fler få jobb och klyftorna minska. De såg fram emot möten och diskussioner. Kort sagt, de såg fram emot att kunna delta i det dagliga politiska arbetet. Gnetet. Det var detta gnet som mördaren föraktade.

 

Motsatsen till extremism och rasism är inte i första hand busvisslingar. Motsatsen är att unga människor går in  och försöker påverka med demokratiska medel i vardagen. Försöker göra livet lite bättre här och nu. Så skapas en demokratisk struktur som gör samhället starkare.

 

Därför är valet viktigt. Och därför blir jag glad när jag ser NT24-s serie om unga politiker i länet.

KD och Costa Rica

Efter gårdagen är jag övertygad om att allt kan hända. Nordkoreas Kim Jong Un kan få Nobels fredspris, KD kan få över 50 procent i valet och jag själv kan vinna en överlägsen seger i Stadsloppet i augusti.

 

Ja, allt detta är enligt min bestämda mening troligare än att Costa Rica vinner VM-guld i fotboll. Nu blir det inte så, men efter gårdagen inser jag att det kunde ha blivit så. De var så nära slå Holland.

 

Det har varit en bra period för Norrköping. Först Bråvalla, som trots regn, blixtnedslag och nedskräpning, blev den fest för många som vi hoppades på. Sedan kom beskedet att vi får arangera SM-veckan. Det är roligt i sig, men också en bekräftelse på att vi har ett starkt idrottsliv. I fredags presenterade min kollega Olle Johansson förslaget att använda de pengar vi sparar när Scenkonstbolaget bildas på en filmfond och en upprustning av Hörsalen.

 

För en stad som vill få människor att trivas betyder kulturen och idrotten mycket. Men det finns det som är ännu viktigare. När vi i våras presenterade förslaget till långtidsbudget för Norrköping så kom fortsatta satsningar på skolan först. Vi måste framför allt fortsätta förstärka stödet till de mindre barnen. Om alla ska ha samma chans, då måste lärarna ha mycket tid för alla barn och det kräver förstås många lärare. Jag fick nyligen se siffrorna för läskunnighet i årskurs två, och de antyder att vi är på rätt väg.

 

Självfallet kommer jag att ägna mycket tid åt valet, men det kommunala vardagsarbetet måste fortsätta som vanligt. Hade flera samtal med kollegor i veckan om det fortsatta arbetet med budgeten. Efter sommaren fortsätter arbetet. Men först väntar lite ledighet. Har plockat fram några av alla böcker som ligger och väntar på att jag ska få tid att läsa de där böckerna som alltid får vänta på grund av måste-litteraturen.

 

Jag vet, det är knappast politiskt korrekt, men jag skriver det ändå; jag önskar mig en riktigt bra läsledighet, det vill säga lite lagom kylslaget och molnigt. Åtminstone precis där jag råkar sitta de närmaste veckorna.

Hemma bäst

Jag gillar Almedalen, myllret, politiska mullret och minglet. Bäst är samtalen över alla möjliga gränser. Och att det är just samtal snarare än debatt. Dessutom har det i år varit särskilt roligt att företräda Norrköping. Jag har bland annat deltagit i samtal om tidiga insatser för barn och kommunal ekonomi, områden där vi står oss väl.

 

Men det är skönt vara hemma.

 

Om jag ska klaga på något är det möjligen att politikens stora frågor - joben och skolan - i år hamnat i skymundan. Dessutom känns det som om även alliansföreträdare räknar med att regeringsfrågan redan är avklarad, att de rödgröna vinner. Jag tror inte alls det är givet. Fredrik Reinfeldt är utan tvekan en duktig politiker. Ja, då tänker jag inte på innehållet i politiken. Men retoriskt var hans tal mycket skickligt.

 

 

 

En orgie i godmodighet

Jag var nästan tvungen nypa mig i armen för att förstå att det var verkligt. Jag och drygt 50 000 andra stod och hoppade och dansade till Iron Maiden och jag var tillsammans med mina brorsöner, som i dag är ungefär lika gamla som jag var när de slog igenom.

 

Häftig känsla - och allt detta i Norrköping.

 

När jag läser kvällstidningarna får jag veta att Bråvallafestivalen inte har någon riktig profil. Håller inte alls med. Det är en orgie i godmodighet och god musik över nästan alla gränser, åldersmässiga och musikaliska. Ja, en av brorsönerna fick mig till och med att lyssna till Offsprings. För egen del var Björnstammen och The Hives festivalens höjdpunkter.

 

Vågdalen var förstås vädret och de misstänkta våldtäkterna och blixtnedslaget. Självfallet måste allt göras för att minimera riskerna, men allt måste sättas i ett sammanhang. Detta var åter igen Sveriges största festival nånsin. Trots allt detta är mitt starkaste minna godmodigheten. Jag vet inte om festivaler drar till sig snälla människor eller om det är festivalerna som gör oss snälla. Hur som, inte minst när olyckan inträffade visade deltagare prov på ansvarskänsla och kamratskap.

 

Lyssnade i kväll på årets första Almedalstal. Stefan Löfven pratade och det var ett tydligt ideologiskt budskap. Viktigast var beskedet att satsa på tidig hjälp för att ge alla barn och unga samma chans. Jag noterade att talet var nästan helt befriat från påhopp på motståndarna.  Hoppas verkligen det blir stilbildande för resten av veckan.

 

Apropå tidiga insatser; hälsade i dag på släktens nykomling, sex dagar gammal. Ja, för första gången i mitt liv höll jag en så liten krabat i min e famn. Då, i just det ögonblicket, insåg jag att det finns ett ansvar större än alla kommunalråds och partiledares, nämligen den vuxnes ansvar för det totalt oskyddade barnet.  Jag brukar inte vara särskilt rädd av mig, men då, med den lille i famnen, blev jag lite lätt skakad, trots att jag bara är barnets ingifte gamelmorbror.

Finns inget dåligt väder

Jag bryr mig nästan inte alls om vädret. Uppväxt med devisen att det bara finns dåliga kläder, inte dåligt väder. Dessutom gillar jag regn eftersom det spolar bort all pollen. Men just nu, precis innan Norrköping står inför en gigantisk folkfest, då bryr jag mig faktiskt. Önskar alla besökare en riktig höjdarupplevelse.

 

Jag tänker förstås på matchen melan Sleipner och Enskede på lördag. Hemmamatch mot serieledarna, och med en seger är Sleipner på allvar med i toppen.

 

Jo, jag tänker även på festivalen. Vår stad har redan börjat fyllas av glada, förväntansfulla festivalbesökare. Tänker själv vara där alla tre dagarna och nätterna.

 

Festivalen betyder mycket för Norrköping. Vi är på god väg att bli landets ledande musikstad, och det betyder i förlängningen fler jobb. Redan i dag finns nära 500 jobb in om branschen.

 

Apropå jobb, under våren har arbetslösheten sjunkit någon tiondel mer i Norrköping än i riket. Det behövs utan tvekan mer, men med tanke på flera stora varsel så visar detta att det skapas en hel del jobb i vår kommun.  I går hade vi kommunstyrelse och tog två beslut som kommer att påverka utvecklingen positivt, dels utvecklingen av Inre hamnen och dels flytten av yrkestekniska programmen till Bråvalla. Bra utbildning och bra bostäder är avgörande framgångsfaktorer.

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sport

Kultur- & nöje

Livsstil

Opinion

Övrigt

Politiker