Logga in
Logga ut
Girlpower och inspirationsboost i Stadium ... Hälsocoachen Hälsocoachen
Vädersponsor:

Ibland krävs det inte så mycket

Söderköping För ett par veckor sedan så hade vi ett möte där varje nämndordförande fick berätta vad som de hade åstadkommits under de sista tre åren inom varje nämnd och styrelse i kommunen. Det är inte utan att jag blir väldigt stolt över att få vara med i en så beslutsför samling av människor. Visst jag hade ju en aning om vad som skulle komma upp, eftersom jag gjort en lång list på vad kommunstyrelsen gjort, men det var en hel del mer som jag blev påmind om. Det är inte bara de vallöften som gavs som genomförts utan en hel del mer som gynnar Söderköpings invånare.

Jag tror att det beror på att vi inte har fallit i oppositionens fälla och börjat vela utan kunna stå ut och hålla vad vi lovat att vi skulle göra.

Ibland funderar jag på hur mycket som Söderköpings invånare ser utav allt det som vi åstadkommer. Vissa saker handlar om att vi har bräddat demokratin och satt en ny organisation, och det förstår jag att allmänheten har svårt att se, även om det är en av våra grundstenar i demokratin. Men hur är det med allt annat som sker i Söderköping?  

Idag när jag var ute och gick en promenad för att titta på några områden som vi funderar på att exploatera träffade jag en person som stannade mig och pratade om bland annat nybyggnation. Efter en stund berättade personen att den jobbade i Söderköping men bodde ett bra stycke bort i en annan kommun. När samtalet började närma sig sitt slut så säger personen till mig ” Skulle inte du kunna flytta till min kommun så att vi får lite fart även på min kommun, det behövs”. Jag svarade att det inte är aktuellt utan att jag tyckte att Söderköping var en helt underbar kommun att bo och verka i.

När vi hade skilts åt och jag hade gått en bit tänkte jag på var personen sagt. Det var i alla fall en person som sett att det händer en hel del i Söderköping som är önskvärt. Man kan säga att jag fått lite beröm, även om vi är ett lag som gjort det möjligt. Efter den tanken så gick jag med lite lättare steg och smålog för mig själv.

Ibland krävs det inte så mycket för att man ska bli lite gladare och nöjdare.

Om Brunnsparken

Söderköping Under den senaste tiden har jag fått en hel rad med frågor om vad vi vill göra i Brunnsparken. För att förtydliga lite så kommer jag att berätta vad vi vill med området.

Det finns en detaljplan som tillåter byggnation av två huskroppar, 13 meter höga, invid Viggebyvägen och Doktor Böttigers väg mitt emot Birkagården. Den detaljplanen tar även i anspråk Viggebyvägen så att den inte blir öppen för allmän trafik. Denna detaljplan vill vi ta bort och ersätta med en annan för området.

Den nya detaljplanen, som nu ligger för beslut i kommunfullmäktige, innebär att det ska bli möjligt att bygga bostäder, 13,5 meter höga, i området som ligger ungefär där tennisplanen ligger och bort till grusplanen bortanför Vimman. Viggebyvägen kommer inte att röras utan vara som den är idag.

Hjälmsätergatan, Husbygatan, Tvärgatan och Varvsgatan kommer att förlängas ner mot ån. Tanken är att kvartersbildningen ska bli som den som är idag mellan de gatorna men sträcka sig lite närmare ån. Det gångstråk som nu finns utmed ån kommer att finnas kvar i sin befintliga sträckning. Husen som kommer att byggas enligt detaljplanen kommer att ligga med gaveln mot Viggebyvägen och det ska vara fri sikt mellan husen och inbjudande att gå mellan dem. Enligt detaljplanen ska det bli parkliknande förhållanden mellan husen.  

Hoppas att jag har lyckats reda ut några frågetecken eller missförstånd.

Verksamhetslokaler

Söderköping Jag lovade i ett tidigare inlägg att skriva lite om de utmaningar som vi har framför oss som vi börjat med men inte hunnit med fullt ut.

Under många år har verksamhetslokaler (skolor, förskolor, äldreboenden, LSS-boenden mm) nedprioriterats när det gäller underhåll. Vissa år har budgeten ”räddats” genom att skära i underhållet av lokalerna. Andra gånger har det velats och skjutits på besluten. De sista åren har vi försökt att återskapa en kultur av att renovera, restaurera och underhålla lokalerna så att de inte tappar i värde och funktion. Det tar tid att ta igen denna typ av nedprioriteringar och det kostar en hel del. Vi har nu påbörjat och gjort vissa akuta åtgärder för att säkerställa att våra lokaler inte förlorar sin funktion. Några lokaler har varit i så dåligt skick att de inte gått att rädda. Exempelvis Bergahallen.

De frågor som vi tvingas ställas inför är om det är av sådant värde för vår stad att vi ska rädda vissa byggnader fast det kostar mer att renovera, blir sämre funktion och kostar mer att driva än att bygga nytt. Många byggnader är av sådan karaktär att det definitivt ska finnas kvar lång tid framöver men vissa behöver vi fundera lite extra på.

Det som är utmaningen är att vi har behov av utökning av våra verksamhetslokaler samtidigt som vi har en skuld när det gäller underhåll av lokalerna. Ställ detta mot att vi har en begränsad ekonomi som ska räcka till mycket. Många av de jag pratar med tycker att vi borde ge mer till både vården och skolan. Andra tycker att vi borde ha en bättre standard på våra gator.

Det är många behov som ska tillgodoses. Men det återkommer jag till i kommande bloggar.  

Nytt år med nya möjligheter

Söderköping Jag nu är det ett nytt år och jag kan säga att jag har bloggat både 2017 och 2018.

Ett nytt år betyder att vi har ett helt år framför oss som ger möjlighet att hinna med det som inte hann med under det förra. När jag har funderat på vad vi gjort under 2017 så kommer jag fram till att det är en hel del. Många saker har vi påbörjat som vi inte riktigt ännu ser resultatet av som till exempel satsning på en hel ny skola, som jag tror kommer att bli mycket uppskattad av de elever som kommer att gå där. Andra ser vi nu resultatet av som vi har pratat om i många år, till exempel den konstfrusna isbanan som nu växer fram på Vikingavallen.

Jag tror att det vi nu ser och kan läsa om som händer i vår kommun, dels beror på att vi har duktiga entreprenörer i kommunen men också på att vi i politiken törs ta beslut. Det är oerhört viktigt att vi inom politiken är villiga att ta beslut även framöver och inte vela eller försöka att fördröja beslut.

Även under 2018 har vi en rad saker som vi behöver ta tag i som inte vi har lyckats med. Ett bekymmer, som vi delar med många kommuner, är bostadsbristen. Det är många som vill bo i vår kommun men få lediga boenden. Visst är det en hel del detaljplaner på gång som skall antas, men det tar tid, och husen kommer inte på plats bara för att planen är klar. Det kommer tyvärr att ta en lite stund till innan vi ser inflyttningsklara boenden i kommunen. Men det är glädjande att de ändå är på gång.

Det är mycket saker på gång och jag kommer att försöka att ta upp några till i mina kommande bloggar. För mig är det viktigt att sprida kunskapen om vad som händer i vår underbara kommun.

Lite bättre tankar

Söderköping Några av de bästa samtalen jag har haft har varit när jag åker bil. Jag tror att det är för att vi är på väg framåt och att vi inte har så mycket annat att fokusera på. Det känns svårare att titta bakåt när vi åker framåt. Det ska sägas att jag har haft bra samtal när jag varit ute och gått också men det kommer jag till lite senare.

Min andra fundering är att på fler och fler skolor börjar de med pulshöjande aktiviteter och lägger in dem på schemat. Detta för att man ser att eleverna presterar bättre när de har pulshöjande aktiviteter varje dag.

Om vi lägger ihop dessa funderingar så skulle vi både bli och kanske tänka bättre, även i vuxen ålder, om vi fick upp pulsen varje dag. Då borde det ultimata vara att gå ut och springa med någon, i ett tempo som möjliggör att vi kan prata men ändå får upp pulsen. Om du inte hittar någon att springa med så spring själv för då tänker du ju bättre själv och presterar bättre efteråt.

Om det är ett för stort steg att springa så ta en rask promenad i alla fall. Du får upp pulsen och är på väg framåt.

Själv springer jag så ofta jag kan och går fram och tillbaka till kommunhuset, när jag inte ska iväg alt för långt under dagen såklart.

Så nästa gång som du ska ha ett samtal föreslå att ni ska gå och prata. 

 

Jag är Socialdemokrat och kommunalråd i Söderköping. Har ett stort intresse för sociala frågor och vill att alla skall få samma chans och möjlighet i livet oavsett bakgrund.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se